fbpx
Κτηνιατρικό Κέντρο Θεσσαλονίκης - 2310 300 600 - Ανοιχτά όλο το 24ωρο

  Και τα ζώα έχουν δόντια!

  Δε 03, Μαρ, 2014
  Και τα ζώα έχουν δόντια!

  Σημαντικές πληροφορίες για κάθε ιδιοκτήτη ζώου

  Φανταστείτε πως θα φαίνονται τα δόντια σας και πως θα τα αισθάνεστε αν δεν τα βουρτσίζετε καθημερινά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ζώα. Εκτός αν φροντίζετε τακτικά τη στοματική τους υγιεινή. Διαφορετικά παραμελείτε ένα σημαντικό παράγοντα της υγείας τους. Η περιοδοντική νόσος συναντάται πού συχνά από τους κτηνιάτρους σήμερα .Το πρόβλημα ξεκινά όταν επιτρέπουμε στην πλάκα και την τρυγία να εναποτίθενται στα δόντια του ζώου.Τα βακτηρίδια από την πλάκα μεταφέρονται στα ούλα και στις ρίζες των δοντιών με αποτέλεσμα την απώλεια των δοντιών. Εκτός από τη στοματική κοιλότητα τα βακτηρίδια μπορούν να μεταφερθούν στο αίμα διαμέσου των αγγείων που βρίσκονται δίπλα στα ούλα και στα δόντια.Συγχρόνες μελέτες έδειξαν ότι ορισμένες παθήσεις της καρδιάς, του ήπατος και των νεφρών μπορεί να σχετίζονται με αυτά τα βακτηρίδια.

  (περισσότερα…)

  Δε 03, Μαρ, 2014
  Τι είναι η Διροφιλαρίωση;

  Η διροφιλαρίωση είναι μια παρασιτική νόσος που προσβάλλει κυρίως τους σκύλους και σπανιότερα τις γάτες και μπορεί να αποβεί μοιραία αν το ζώο δεν διαγνωσθεί εγκαίρως και δεν λάβει την κατάλληλη θεραπεία. Το παράσιτο είναι ένα σκουλήκι που ονομάζεται dirofilaria immitis (γνωστό και ως «σκουλήκι της καρδιάς») και εγκαθίσταται στην καρδιά του σκύλου, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό.

  Πως προσβάλλεται ο σκύλος από διροφιλαρίωση; (περισσότερα…)

  Δε 03, Μαρ, 2014
  Στείρωση, οι πιο συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

  Όταν ένα αρσενικό ζώο στειρώνεται, αφαιρούνται και οι δύο όρχεις και έτσι απομακρύνεται από τον οργανισμό η κύρια πηγή της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης. Καθώς τα επίπεδα της τεστοστερόνης πέφτουν μετά τη στείρωση μειώνεται επίσης και η δράση της. Όταν ένα θηλυκό ζώο στειρώνεται, αφαιρούνται και οι δύο ωοθήκες καθώς και η μήτρα. Αυτό σημαίνει ότι το ζώο δεν μπορεί να μείνει έγκυο αλλά και να έχει οίστρο ξανά.

  (περισσότερα…)

  Δε 03, Μαρ, 2014
  «Κρυμμένοι» κίνδυνοι και πώς να τους αποφύγετε

  Ανάμεσα στα πιο συνήθη ατυχήματα των ζωηρών και αγαπημένων μας σκύλων καταγράφονται τα τροχαία, τα δήγματα από άλλους σκύλους, η κατάποση ξένων σωμάτων και τοξικών ουσιών και η υπερθερμία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.Καθώς η πρόληψη παραμένει καλύτερη από τη θεραπεία, είναι προτιμότερο να αναγνωρίζουμε εκ των προτέρων πιθανούς κινδύνους, ακόμη και στις καθημερινές συνήθειες της οικογένειας. (περισσότερα…)

  Δε 03, Μαρ, 2014
  Αποχαιρετώντας το κατοικίδιο μας

  Δυστυχώς οι φίλοι μας τα κατοικίδια έχουν πολύ πιο σύντομη ζωή από τους ανθρώπους.
  Στο λεξικό ως ευθανασία ορίζεται ο εύκολος και ανώδυνος θάνατος. Στην πράξη όμως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη και οδυνηρή απόφαση την οποία καλούνται συχνά να πάρουν οι ιδιοκτήτες των μικρών ζώων και οι κτηνίατροι τους. (περισσότερα…)

  Δε 03, Μαρ, 2014
  Φροντίζοντας τον άρρωστο σκύλο σας

  (Οι ακόλουθες πληροφορίες αποτελούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ  μια γενική προσέγγιση της φροντίδας ενός σκύλου υπό κτηνιατρική αγωγή. Σε περίπτωση που ο σκύλος σας είναι άρρωστος θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.)

  (περισσότερα…)

  Δε 03, Μαρ, 2014
  Λύσσα: Ένας υπαρκτός κίνδυνος

  Η λύσσα είναι μια από τις πιο επικίνδυν

  ες ζωοανθρωπονόσους. Η χώρα μας ήταν ελεύθερη λύσσας για 30-35 χρόνια περίπου. Τον τελευταίο μήνα ανακοινώθηκαν 2 κρούσματα του ιού στην Δυτική Μακεδονία, το ένα μάλιστα σε ποιμενικό σκύλο.

  Τα κρούσματα αυτά ήταν συναγερμός τόσο για τον Κτηνιατρικό όσο και για τον Ιατρικό κόσμο.

  Ο ιός της λύσσας είναι ικανός να μολύνει οποιοδήποτε θηλαστικό. Η μετάδοση γίνεται κυρίως με τα δαγκώματα μέσω του μολυσμένου σάλιου.
  Ο ιός προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα . Η διάγνωση μπορεί να καθυστερήσει διότι τα συμπτώματα αρχικά μπορεί να εμφανιστούν καθυστερημένα η να μην είναι τυπικά. Στην αρχή και για λίγες ήμερες μπορεί να παρουσιαστούν κάποιες διαταραχές συμπεριφοράς. Στη συνέχεια παρατηρείται ευερεθιστότητα και ανησυχία ,φωτοφοβία και υπεραισθησία. Τα συμπτώματα εξελίσσονται σε αταξία, επιληπτικές κρίσεις και θάνατο.
  (περισσότερα…)

  Κυ 02, Μαρ, 2014
  Τι κάνει το κατοικίδιό μου ευτυχισμένο;

  Αναρωτηθήκατε ποτέ αν το κατοικίδιο σας είναι ευτυχισμένο;

  Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων θα πούνε αμέσως “ναι”, αλλά πως μπορείς να είσαι σίγουρος οτί όντως είναι; Τι σημάδια σου δίνει για να το καταλάβεις; Κατοικίδια υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και σχεδόν πάντα θεωρείται μέλος της οικογένειας που το φιλοξενεί, και λαμβάνει μεγάλη ποσότητα αγάπης. Σε πολλές περιπτώσεις η αγάπη οδηγεί σε σωστή μεταχείριση του ζώου – αλλά τι συμβαίνει με τον σκύλο που είναι μόνος του όλη μέρα όσο οι ιδιοκτήτες του είναι στη δουλειά; Ή το παπαγαλάκι μόνο του στο κλουβί; Είναι τα ζώα αυτά χαρούμενα; Έχουν καλή ευημερία, ή καλή ποιότητα ζωής;

  (περισσότερα…)