top of page

Ατυχήματα: Κρυμμένοι κίνδυνοι και πως να τους αποφύγετε

Ανάμεσα στα πιο συνήθη ατυχήματα των ζωηρών και αγαπημένων μας σκύλων καταγράφονται τα τροχαία, τα δήγματα από άλλους σκύλους, η κατάποση ξένων σωμάτων και τοξικών ουσιών και η υπερθερμία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.Καθώς η πρόληψη παραμένει καλύτερη από τη θεραπεία, είναι προτιμότερο να αναγνωρίζουμε εκ των προτέρων πιθανούς κινδύνους, ακόμη και στις καθημερινές συνήθειες της οικογένειας.Ατυχήματα έξω από το σπίτι:

Ο τραυματισμός του σκύλου μας από κάποιο αυτοκίνητο αποτελεί έναν από τους συχνότερους και μεγαλύτερους κινδύνους. Μην αφήνετε ποτέ το σκύλο σας να περιδιαβαίνει μόνος ή χωρίς οδηγό, όσο καλά εκπαιδευμένος και αν είναι. Συγκρατήστε τον κοντά στο σώμα σας ή στην αγκαλιά σας, κάθε φορά που περνάτε έναν δρόμο, καθώς η συμπεριφορά του μπορεί να αποδειχθεί απρόβλεπτη ή και απερίσκεπτη. Υπάρχουν αμέτρητα ερεθίσματα που μπορεί να του αποσπάσουν την προσοχή. Για τους κατόχους ενός νέου κουταβιού, φροντίστε να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας από νωρίς, ώστε να υπακούει σε φωνητικές εντολές, ακόμη και αν χρειαστεί να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Θα επωφεληθείτε σίγουρα στο μέλλον!

Εάν πρόκειται να επισκεφτείτε κάποιο καινούργιο για το σκύλο σας χώρο, έχετε τον υπό την επίβλεψη σας γιατί σίγουρα θα θελήσει να τον εξερευνήσει ή στη χειρότερη περίπτωση, να δραπετεύσει από αυτόν. Προσέξτε ιδιαίτερα τα παράθυρα, τις πόρτες, τα μπαλκόνια, τις κυλιόμενες σκάλες και τα αντικείμενα που βρίσκονται στο ύψος του, καθώς δεν μπορούμε πάντα να προβλέψουμε τη συμπεριφορά του.

Τα δήγματα από άλλους σκύλους μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνα γα τη ζωή του μικρού μας συντρόφου. Είναι προς όφελος του να κοινωνικοποιηθεί από νεαρή ηλικία, ώστε να μάθει να αντιδρά σωστά, να χαίρεται το παιχνίδι και να μην φοβάται τη διασταύρωση με άλλους σκύλους. Εάν διαθέτετε ένα πολύ μικρόσωμο σκύλο, αναλογιστείτε ότι ακόμη και το αθώο κατά τα άλλα παιχνίδι με ένα μεγαλόσωμο σκύλο μπορεί να καταλήξει σε τραυματισμό. Επίσης, η στείρωση των σκύλων, τόσο των θηλυκών όσο και των αρσενικών, εκτός των άλλων θετικών επιπτώσεων στην υγεία τους, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικότατα το ενδεχόμενο ο σκύλος μας να αναμειχθεί σε σκυλοκαυγά.

Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για το φίλο μας από τη βόλτα και το παιχνίδι έξω από το σπίτι. Καλό θα ήταν όμως, να γνωρίζουμε ότι διάφορα ξένα σώματα, όπως ξυλάκια, πέτρες, κουκουνάρια κ.α μπορεί να καταποθούν άδοξα, να τραυματίσουν τα δόντια, το στόμα, τον οισοφάγο, το στόμαχο ή το έντερο του σκύλου μας και σε πολλές περιπτώσεις, να απαιτείται η χειρουργική αφαίρεσή τους. Προτιμήστε τα ειδικά παιχνίδια για σκύλους (μπάλες από καουτσούκ, κόμποι, λαστιχένιες ράβδοι, frisbies), προσαρμόζοντας την επιλογή σας στο μέγεθος και τη δύναμη της ράτσας που διαθέτετε. Επιλέξτε την κατάλληλη περιοχή για το παιχνίδι, φροντίζοντας ο σκύλος σας να βρίσκεται σε περιφραγμένο χώρο εάν πρόκειται να αφαιρέσετε τον οδηγό. Μην επιτρέπετε στο σκύλο σας να μυρίζει ή να τρέχει μέσα σε αγριόχορτα (άγανα). Τα ξερά άγανα μπορεί να ταλαιπωρήσουν την υγεία του σκύλου σας, καθώς εισέρχονται ακαραία στον οργανισμό του ζώου μέσω των μυκτήρων ή του στόματος ή ενσφηνώνονται στους ακουστικούς πόρους, ανάμεσα στο πλούσιο τρίχωμα και τα μεσοδακτύλια διαστήματα, προκαλώντας αποστήματα ή συρίγγια. Ελέγχετε πάντα τα σημεία αυτά μετά τη βόλτα και φροντίστε να κουρεύετε τα ωτικά πτερύγια και τα άκρα κατά τους ζεστούς μήνες.

Η βόλτα στη θάλασσα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όσο ευχάριστη και αν είναι για όλους, ελοχεύει σημαντικούς κινδύνους που τις περισσότερες φορές, ξεφεύγουν της πρόνοιας μας. Η αυξημένη εξωτερική θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τα ζώα μας. Φροντίστε να μην αφήνετε τους σκύλους και τις γάτες μέσα στο αυτοκίνητο ούτε για 5 λεπτά, ακόμη και αν έχετε αναμμένο κλιματισμό ή ανοιχτό παράθυρο. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της θερμοπληξίας! Αποφεύγετε να πηγαίνετε το σκύλο σας στην παραλία κατά τις ζεστές ώρες, καθώς η ομπρέλλα μπορεί να περιορίζει την έκθεση στον ήλιο αλλά όχι και στη ζέστη. Μην αφήνετε το σκύλο να παίζει με την άμμο ή τα βότσαλα, καθώς έχει παρατηρηθεί η συνήθεια της κατάποσης ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, γεγονός που θα προκαλέσει το λιγότερο στομαχικές διαταραχές. Η βουτιά στη θάλασσα ανακουφίζει από τη ζέστη αλλά δεν είναι όλοι οι σκύλοι γεννημένοι κολυμβητές και κινδυνεύουν από πνιγμό ή υπερβολική κατάποση θαλασσινού νερού. Επιτρέψτε στο σκύλο σας να επιλέξει αυτός αν θα μπει στο νερό, μην το επιβάλλετε. Μετά το μπάνιο, πρέπει να ακολουθεί ο καθαρισμός από το αλάτι με άφθονο καθαρό νερό. Αναλογιστείτε τη ράτσα, την ηλικία, τη θρεπτική κατάσταση, τα συντρέχοντα νοσήματα του σκύλου σας και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας- οι βραχυκεφαλικές ράτσες, οι υπέρβαροι, οι ηλικιωμένοι ή οι καρδιοπαθείς σκύλοι επιβαρύνονται διπλά κατά την άσκηση ή ακόμη και κατά την απλή έκθεση σε συνθήκες καύσωνα. Τέλος, εφόσον η έκθεση στον ήλιο κρίνεται αναπόφευκτη, συστήνεται η χρήση αντιηλιακού με δείκτη > 15 σε περιοχές του σώματος του σκύλου όπως το ακρορίνιο, τα ωτικά πτερύγια, τη ράχη, ιδιαίτερα σε λευκότριχους και κοντότριχους σκύλους, καθώς το μελάνωμα αποτελεί νοσολογική οντότητα και των ζώων συντροφιάς.


Συνήθεις κίνδυνοι εντός της οικίας:

Είτε πρόκειται για τη μόνιμη κατοικία ή το εξοχικό, η συμβουλή μας είναι να απομακρύνονται οι σκύλοι και οι γάτες μας από κάθε πιθανή τοξική ουσία, καθώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε με τον κοινό, ανθρώπινο νου τί θα αποφασίσει πάλι να γευτεί ο μικρός μας φίλος. Συγκεκριμένα, τα ποντικοφάρμακα, τα λιπάσματα, τα καθαριστικά γενικής χρήσης, τα αντιπαρασιτικά, τα αντιψηκτικά, τα φάρμακα είναι συχνά αίτια δηλητηρίασης. Φροντίστε να τα τοποθετήσετε σε καλά προστατευμένους χώρους ή να τα απομακρύνετε εντελώς. Θα ήταν σκόπιμο να φυλάσσετε τις συσκευασίες από τα παραπάνω είδη, ώστε σε περίπτωση κατάποσης να μπορείτε να ενημερώσετε τον κτηνίατρο για το είδος της χημικής ένωσης που κατανάλωσε το κατοικίδιο σας. Ανάλογα, κρατήστε τον κάδο απορριμάτων μακριά από τα…δόντια του ζώου σας. Τα κατοικίδια είναι ικανά να καταπιούν ο,τιδήποτε. Ιδιαίτερα, τα κόκκαλα δεν αποτελούν μέρος της διατροφής του σκύλου. Τόσο το μέγεθος τους, όσο και ο τρόπος σίτησης του σκύλου (κατάποση και όχι μάσηση) μετατρέπουν τα κόκκαλα από κοτόπουλο, χοιρινό ή αμνοερίφειο σε φονικό εργαλείο, καθώς φράσσουν τον αυλό ή διαπερνούν το τοίχωμα του πεπτικού σωλήνα.  Τέλος, φροντίστε να απομακρύνετε τα κατοικίδια σας από την κουζίνα την ώρα που μαγειρεύετε διότι τα εγκαύματα από καυτό λάδι, από τα μάτια της κουζίνας ή από την κατανάλωση καυτού φαγητού είναι μέρος μόνο των πιθανών ατυχημάτων.


Ίλια Κούτη Κτηνίατρος Α.Π.Θ. (PhD, DVM)

bottom of page