top of page

Βόλτα Σκύλου: Καθημερινά οφέλη για εσάς και τον Σκύλο σας


Στο άκουσμα της φράσης ”ήρθε η ώρα για βόλτα” πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι το κουταβάκι χρειάζεται να ουρήσει. Πράγματι, η βόλτα με το Σκύλο σας είναι βασική προκειμένου να παραμένει καθαρό το σπίτι έχοντας ένα νεοφερμένο σκυλάκι, ωστόσο ο περίπατος με τον σκύλο προσφέρει επιπλέον πολυάριθμα οφέλη.


Πώς η βόλτα κρατάει τον σκύλο υγιή;

 Η βόλτα με τον σκύλο είναι μια απλή διαδικασία που προσφέρει θετικό αντίκτυπο σε όλες τις πλευρές της συνολικής υγείας του ανθρώπου και του ζώου, όπως:


Φυσική κατάσταση

 Η παχυσαρκία είναι ένα βασικό πρόβλημα υγείας που πέραν των ιατρικών επιπλοκών, έχει μια πολύ λογική λύση: καίει περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνονται. Η τακτική άσκηση, όπως το περπάτημα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για καύση των περιττών θερμίδων και διατήρηση του φυσιολογικού βάρους τόσο του σκύλου, όσο και του συνοδού του.


Υγεία των αρθρώσεων

 Η ακινησία αποτελεί ένα άλλο σύνηθες φαινόμενο στους σκύλους. Οι αρθρώσεις, ακόμα και οι πιο γερασμένες, έχουν την ανάγκη λειτουργίας τους. Οι άνθρωποι και τα κατοικίδια τους γίνονται άκαμπτοι όταν ακολουθούν τη καθιστική ζωή για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε η κίνηση των αρθρώσεων βελτιώνει τη λειτουργία και την αποδοτικότητα τους. Οπότε, βρείτε λίγο χρόνο και φτιάξτε ένα πρόγραμμα για βόλτα πριν ή μετά την δουλειά!


Πεπτική/Ουροποιητική υγεία

 Το συχνό περπάτημα βοηθάει στη ρύθμιση του πεπτικού συστήματος. Ορισμένα σκυλάκια, όπως και οι άνθρωποι, προτιμούν να τηρούν το πρόγραμμα τους, οπότε δίνοντας τη δυνατότητα εξωτερικών εξορμήσεων για τσίσα προλαμβάνετε την εμφάνιση δυσκοιλιότητας στο κατοικίδιο. Συνάμα, όταν τα ούρα κρατώντας για πολύ ώρα στην ουροδόχο κύστη, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης μολύνσεων της ουροδόχου κύστεως.


 Συνεπώς, η φυσιολογική ούρηση εντός της μέρας προσφέρει ένα υγιές και χαρούμενο σκυλάκι. Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας ξαφνικά δεν θέλει να πάει βόλτα ίσως είναι κάτι ανησυχητικό. Αρκετά καλό είναι να τηρούμε ένα πρόγραμμα όπως π.χ. να βγαίνουμε την βόλτα με τον φιλαράκο μας μετά το φαγητό του, καθώς είναι και η ώρα που θέλει να πραγματοποιήσει μερικές βασικές του ανάγκες. Μια πρωϊνή ή απογευματινή βόλτα έξω στην αυλή είναι ικανή να προσφέρει όλα τα παραπάνω οφέλη;


 Η βόλτα έξω στη γειτονιά προσφέρει ποικίλα οφέλη πέραν της σωματικής υγείας. Για παράδειγμα:


Πνευματική υγεία

 Σε κανέναν σκύλο δεν αρέσει να αισθάνεται πλήξη και να αράζει όλη μέρα άπραγος. Αν του προσφέρει κανείς κάτι εποικοδομητικό, όπως μια βόλτα στη γειτονιά, δεν θα εκτονώσει την ενέργεια του σε κάποιο έπιπλο ή αντικείμενο κάνοντας κάποια ζημιά.

 Το περπάτημα εξασκεί το μυαλό, όπως και το σώμα. Παρατηρώντας τη φύση, εξερευνώντας νέα μονοπάτια, βλέποντας άλλους ανθρώπους με τα κατοικίδια τους για βόλτα επιτυγχάνεται η πνευματική διέγερση του ζώου στο έπακρο, με αποτέλεσμα να μην αντέχει συνέχεια να μένει στην ίδια περιφραγμένη περιοχή που ζει.

 Ο περίπτατος απελευθερώνει, επίσης, περιττή ενέργεια και βοηθάει το ζώο να κοιμηθεί καλύτερα τη νύχτα.


Συναισθηματική υγεία

 Ο άνθρωπος αποτελεί το επίκεντρο στη ζωή του κατοικίδιου του και επιζητά διαρκώς τη προσοχή του. Τί καλύτερο, λοιπόν, από το να περάσει κανείς ποιοτικό χρόνο με τον σκύλο του βγαίνοντας μια βόλτα;

 Αφιερώνοντας προσωπικό χρόνο στον σκύλο συσφίγγεται ο δεσμός μεταξύ τους, αποτρέπονται εκνευριστικές συμπεριφορές και εξαλείφεται η αδιάκοπη αναζήτηση προσοχής από το αφεντικό του με γαύγισμα και κλαψούρισμα.


Προσωπική υγεία

 Πολλοί είναι οι άνθρωποι που δεν είναι ιδιαίτερα φαν της γυμναστικής και χρειάζονται κάποιο κίνητρο, κάποια παρότρυνση να βγουν έξω να γυμναστούν, ακόμα και αν αυτό το κίνητρο είναι ένα φιλαράκι.

 Τι συμβαίνει, όμως, όταν κάποιος έχει πολλή δουλειά ή έχει κολλήσει στη κίνηση ή έχει κάποια άλλη υποχρέωση; Αντίθετα, ο σκύλος είναι αποκλειστικά δεσμευμένος… στο αφεντικό του. Αυτό τον καθιστά ιδανικό σύντροφο για άσκηση. Είναι πάντα διαθέσιμος και πρόθυμος να σας συνοδεύσει σε κάθε εξωτερική βόλτα.


Συμβουλή της ημέρας: Μην αφήνεται τον σκύλο σας στην βόλτα χωρίς λουρί, καθώς ο νόμος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ αυστηρός, και επίσης καλό είναι τόσο για το ζώο όσο και για εμάς να φοράει φίμωτρο!


Συνοδοί σκύλων: Υγιέστεροι άνθρωποι με υγιέστερα κατοικίδια

 Όπως φάνηκε, οι τακτικές βόλτες προσφέρουν πολλά υγιή οφέλη στους ανθρώπους και τα κατοικίδια τους με βασικό όφελος τη καταπολέμηση της παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί θεμελιώδες πρόβλημα και για τους δύο.

 Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις Αμερικάνους (Το ίδιο ποσοστό αντίστοιχή και σε εμάς τους Έλληνες) είναι υπέρβαροι και η παιδική παχυσαρκία ολοένα και ανθεί. Σε μια έρευνα βασισμένη στις πολιτείες του Σιάτλ και της Βαλτιμόρης, ενήλικες που συνήθιζαν να περπατούν τακτικά με τους σκύλους τους είχαν περίπου 25% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία από ότι οι γείτονες που δεν είχαν σκύλο.


 Όσον αφορά στα παιδιά, η ύπαρξη ενός κατοικίδιου στη ζωή τους μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στο μισό.

Βγάζοντας τον σκύλο βόλτα μπορεί να αποβεί μια πολύ πιο διασκεδαστική διαδικασία απ’ ότι τα παιχνίδια στον υπολογιστή. Επιπλέον, η βόλτα με σκύλο για τριάντα λεπτά τη μέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας καρδιακής νόσου, οστεοπόρωσης και διαβήτη.


 Η παχυσαρκία των σκύλων αποτελεί εξίσου σοβαρό πρόβλημα. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των σκύλων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι υπέρβαροι. Το θέμα είναι ότι οι παχύσαρκοι σκύλοι δεν έχουν την ίδια διάρκεια ζωής με τους αδύνατους.


 Συγχρόνως, υποφέρουν περισσότερο από καρδιακά προβλήματα και παθήσεις στις αρθρώσεις που επηρεάζουν τη ποιότητα της ζωής τους. Είναι γεγονός ότι οι σκύλοι μπορεί να γυμναστούν ακόμα κι αν παραμένουν σε κάποιον περιφραγμένο χώρο στην αυλή του σπιτιού. Ωστόσο, είναι εμφανέστερη η τάση να αράζουν στη σκιά του παρά να παίζουν, ειδικά αν δεν είναι κάποιος άλλος κοντά τους. Δίνοντας τους, λοιπόν, την ευκαιρία για μια βόλτα έξω, μετά χαράς θα σας συνοδεύσουν.Πόση ώρα και πόσες φορές πρέπει να βγαίνουν για βόλτα;


 Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παιδιά ηλικίας 5-7 χρόνων πρέπει να λαμβάνουν εξήντα λεπτά μέτριας έως δραστήριας γυμναστικής τη μέρα. Ενήλικες ηλικίας 18-65 χρόνων πρέπει να επιδίδονται σε μέτρια άσκηση διάρκειας τριάντα λεπτών πέντε φορές την εβδομάδα και σε ασκήσεις ενδυνάμωσης δύο φορές την εβδομάδα. Ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών καλό θα είναι να συμμετέχουν σε μέτρια άσκηση πέντε φορές την εβδομάδα και να εντάσσουν στην εβδομάδα τους ασκήσεις ευλυγισίας και ισορροπίας.


 Η βόλτα με τον σκύλο αποτελεί μια καλή αρχή για την επίτευξη αυτών των συστάσεων. Στη πραγματικότητα, έρευνα του Πανεπιστημίου της δυτικής Αυστραλίας απεικόνισε ότι, ενώ μόνο 4 στους δέκα ανθρώπους κατορθώνουν να αθλούνται για 150 λεπτά την εβδομάδα, 7 στους δέκα ιδιοκτήτες σκύλων επιτυγχάνουν στον στόχο αυτόν. Για πάμε, λοιπόν, σκυλογονείς!


Πώς αρχίζουμε;

 Δεν είναι λίγοι αυτοί που ξεκινούν να παίρνουν την απόφαση να γυμναστούν με το που μπει ο νέος χρόνος. Με ποιόν τρόπο, όμως, θα παραμείνουν σε αυτήν την απόφαση; Καλό είναι να ακολουθήσετε ένα λογικό πρόγραμμα γυμναστικής που δεν θα σας εξαντλεί συμπεριλαμβάνοντας και το τετράποδο φιλαράκι σας.

 Σχεδιάζοντας ένα λογικό πρόγραμμα περιπάτου με τον σκύλο σας δεν υπερφορτώνει το σώμα σας και το καθημερινό σας πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να παραμένετε συγκεντρωμένοι στον στόχο σας, λαμβάνοντας υπόψιν και το κατοικίδιο σας που θα σας παρακινεί ακόμα περισσότερο.


 Το καλύτερο ξεκίνημα περιλαμβάνει δεκάλεπτο περπάτημα γύρω από τη γειτονιά. Μόλις εσείς και ο σκύλος σας αισθανθείτε έτοιμοι αυξήστε τον χρόνο και την απόσταση. Προσπαθήστε να περπατάτε ένα μισάωρο τη μέρα, χωρίς να είναι απαραίτητο να το εξαντλήσετε όλο μία φορά.


 Θα μπορούσατε να αφιερώνετε δεκάλεπτο περπάτημα το πρωί πριν τη δουλειά και να προσθέσετε είκοσι λεπτά βόλτας όταν φθάσετε σπίτι. Τα σαββατοκύριακα, θα μπορούσατε να διαφοροποιείτε τη ρουτίνα σας χωρίζοντας τρία δεκαλεπτάκια μέσα στη μέρα. Πέραν του προγράμματος, προσπαθήστε να αφιερώσετε τριάντα λεπτά γυμναστικής καθημερινά.


 Κάτι πολύ έξυπνο είναι να κρατάτε τη ρουτίνα σας ενδιαφέρουσα περπατώντας σε διαφορετικές περιοχές που θα προσφέρουν ενδιαφέρον θέαμα σε σας και το κατοικίδιο. Διαφορετικά, θα μπορούσατε να οργανώσετε ένα παιχνίδι κυνηγητού ή σχοινιού πάρκο.


 Ο στόχος είναι να κάνετε την άσκηση προτεραιότητα που θα στηρίζει το υπόλοιπο πρόγραμμα σας καθημερινά, για να μην υπάρχει η πιθανότητα να ξεγλιστρήσετε από αυτήν θεωρώντας την αγγαρεία. Όσο για τον σκύλο, δεν θα δυσκολευτεί να συνηθίσει τη ρουτίνα που θα θέσετε και μάλιστα, θα σας υπενθυμίζει και θα σας παρακινεί για αυτήν, καθιστώντας τον ιδανική παρεούλα για άσκηση.


 Οι ιδιοκτήτες σκύλων που αρέσκονται να κρατούν γραπτώς τη πρόοδο που σημειώνουν είναι πλέον σε θέση να κατεβάζουν ηλεκτρονικό ημερολόγιο και εφαρμογές γυμναστικής ή να διαθέτουν ηλεκτρονικές συσκευές καταγραφής βημάτων, παλμών και ιστορικού θερμίδων (θερμίδες που καταναλώνονται vs θερμίδες που καίγονται). Ορισμένες φορές και μόνο στη θέα των αριθμών ο οργανισμός κινητοποιείται για λίγο περισσότερο περπάτημα ή επιβεβαιώνονται οι προσπάθειες, όταν επιτυγχάνεται ο στόχος.


 Αν έχει έρθει ο χειμώνας μία βόλτα με βροχή είναι αρκετά όμορφη συνήθεια αρκεί να είμαστε καλά προετοιμασμένοι με όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ βόλτας για τον σκύλο μας.


Ανταμείβετε τις προσπάθειες σας

 Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που επιθυμούν να ανταμείβονται για τους κόπους τους στη γυμναστική, οπότε αρπάζουν ένα μπισκότο ή πίνουν μια μπύρα μετά την άσκηση. Μετά τη βόλτα με τον σκύλο, και μόνο ότι ο σκύλος κοιτάζει με ευγνωμοσύνη χωρίς να μετρούνται οι θερμίδες αποτελεί επαρκής ανταμοιβή. Μια απλή βόλτα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να πει κανείς « Σ ’αγαπώ!».


 Κλείνοντας, τα οφέλη της βόλτας με τον σκύλο δεν περιορίζονται στη καλή σωματική διάπλαση και τις λιγοστές θερμίδες, αλλά επιδρούν στη καλή ψυχική υγεία και τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στον άνθρωπο και το κατοικίδιο του. Πέραν των σωματικών αναγκών, η συναισθηματική ευεξία που νιώθει κανείς είναι η καλύτερη ανταμοιβή της όλης εμπειρίας.


Το Διαβάσαμε Εδώ

bottom of page