
Περιγραφή Σεμιναρίου
Το σεμινάριο αποτελείται από δύο ανεξάρτητες ημέρες, που σημαίνει πως μπορείτε να διαλέξετε είτε μόνο τη μια από τις 2 ημέρες ή και τις 2 ημέρες. Σκοπός του σεμιναρίου Οδοντιατρικής του σκύλου και της γάτας είναι η εξοικείωση του Κλινικού Κτηνιάτρου: Για την πρώτη ημέρα: 1. Την ενδελεχή εξέταση της στοματικής κοιλότητας και την καταγραφή των ευρημάτων σε ειδικό έντυπο 2. Τα κτηνιατρικά οδοντιατρικά μηχανήματα και τη χρήση τους. 3. Την ολοκληρωμένη θεραπεία της περιοδοντικής νόσου με αποτρύγωση και στίλβωση των δοντιών, καθώς η νόσος αυτή αποτελεί τη συχνότερη πάθηση του σκύλου και της γάτας. 4. Τη χρήση της φωτοπολυμεριζόμενης συνθετικής ρητίνης για την αντιμετώπιση καταγμάτων αδαμαντίνης ή/και οδοντίνης χωρίς αποκάλυψη του πολφού. 5. Τις ενδείξεις και τις τεχνικές εξαγωγής δοντιών, τόσο με την κλειστή τεχνική, όσο και με την ανοιχτή (χειρουργική) τεχνική. Για την δεύτερη ημέρα: 1. Η εξοικείωση του κλινικού κτηνιάτρου με τις βασικές αρχές της οδοντιατρικής ακτινολογίας και η αναγνώριση των φυσιολογικών δομών της περιοχής, όπως αυτές απεικονίζονται στα ενδοστοματικά ακτινογραφήματα 2. α) η αντιμετώπιση της διάσπασης της γενειακής σύμφυσης και β) των καταγμάτων του σώματος της κάτω γνάθου, με διαδοντικό μεταλλικό ράμμα και ακρυλική ρητίνη και με ενδοστικό μεταλλικό ράμμα. – Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει θεωρητική διδασκαλία και εργαστηριακή άσκηση, κατά την οποία οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν σε όλα τα προαναφερθέντα αντικείμενα. Πρόγραμμα Σεμιναρίου Πρώτη Ημέρα Θεωρία 09:15-10:15 Κλινική εξέταση της στοματικής κοιλότητας – συμπλήρωση ιστορικού – αιτιοπαθογένεια της περιοδοντικής νόσου (Μ. Κούκη) 10:15-11:00 Θεραπεία περιοδοντίτιδας (Β. Ψυχογιός) 11:00-11:30 Διάλειμμα (καφές) 11:30-13:00 – Χειρουργική περιοδοντολογία (Σ. Παπαδημητρίου) – Εξαγωγή δοντιών στο σκύλο και στη γάτα, ενδείξεις, κλειστή τεχνική. (Σ. Παπαδημητρίου) – Χειρουργική εξαγωγή κυνόδοντα. 4 ου άνω προγομφίου και κάτω 1 ου γομφίου (Σ. Παπαδημητρίου) 13:00-14:00 Διάλειμμα (ελαφρύ γεύμα) Εργαστηριακή άσκηση (Σ. Παπαδημητρίου), (Μ. Κούκη), (Β. Ψυχογιός) 14:00-15:30 Αποτρύγωση με συσκευή υπερήχων. 15:30-16:00 Διάλειμμα (καφές) 16:00-18:00 Εξαγωγή δοντιών, κλειστή και ανοιχτή τεχνική. Δεύτερη Ημέρα Θεωρία 09:30-10:15 Βασικές αρχές κτηνιατρικής οδοντιατρικής ακτινολογίας (Β. Ψυχογιός) 10:15-10:45 Διάσπαση γενειακής σύμφυσης. Ανάταξή της και αποκατάσταση με χρήση μεταλλικού ράμματος.(Μ. Κούκη). – Σε περίπτωση απλού κατάγματος – Με έλλειμμα οστού στην περιοχή 10:45-11:15 Διάλειμμα (καφές) 11:15-12:00 Κατάγματα του σώματος της κάτω γνάθου, κλινική εικόνα και διαγνωστική διερεύνηση. Αποκατάσταση με διαδοντικό μεταλλικό ράμμα και ακρυλική ρητίνη. (Σ. Παπαδημητρίου) 12:00-13:00 Αποκατάσταση κατάγματος του σώματος της κάτω γνάθου με χρήση ενδοστικού μεταλλικού ράμματος. (Σ. Παπαδημητρίου) 13.00-14.00: Διάλειμμα (ελαφρύ γεύμα) Εργαστηριακή άσκηση (Σ. Παπαδημητρίου), (Μ. Κούκη), (Β. Ψυχογιός) 14.00-18.00: Πρακτική εξάσκηση.
Ημερομηνία:
Τοποθεσία: Κτηνιατρικό Εργαστήριο Συνεχούς Eκπαίδευσης
Ομιλητές:
Serafim Papadimitriou
Βιογραφικό
Ο Σεραφείμ Παπαδημητρίου είναι Κτηνίατρος, Οδοντίατρος και διδάκτορας της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Υπηρετεί στην Κλινική Ζώων Συντροφιάς του Τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. και πρόσφατα εκλέχτηκε στη βαθμίδα του καθηγητή.
Basileios Psychogios
Βιογραφικό
Ο Βασίλειος Ψυχογιός αποφοίτησε από το Τμήμα Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. το 1981. Από το 1997-2008 ESAVS τμήμα οδοντιατρικής, είναι ιδρυτικό μέλος της EVDS ( Europian Veterinary Dental society ). Το 2003 έναρξη λειτουργίας κλινικής μικρών ζώων με την επωνυμία ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
Maria Kouki
Βιογραφικό
Η Μαρία Κούκη αποφοίτησε από το Τμήμα Κτηνιατρικής του Π.Θ. το 2008. Συνέχισε τις σπουδές της στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με κατεύθυνση Χειρουργική Ζώων Συντροφιάς στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ., από όπου αποφοίτησε το 2010. Το 2018 ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή της στο αντικείμενο της Οδοντιατρικής των ζώων συντροφιάς. Σήμερα εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας.