top of page

Λύσσα: Ένας υπαρκτός Κίνδυνoς

Η λύσσα είναι μια από τις πιο επικίνδυνες ζωοανθρωπονόσους.

Η χώρα μας ήταν ελεύθερη λύσσας για 30-35 χρόνια περίπου. Τα τελευταία χρόνια έχουν ανακοινωθεί κρούσματα του ιού και στην Δυτική Μακεδονία, το ένα μάλιστα σε ποιμενικό σκύλο.

Τα κρούσματα αυτά ήταν συναγερμός τόσο για τον Κτηνιατρικό όσο και για τον Ιατρικό κόσμο.


Ο ιός της λύσσας είναι ικανός να μολύνει οποιοδήποτε θηλαστικό. Η μετάδοση γίνεται κυρίως με τα δαγκώματα μέσω του μολυσμένου σάλιου. Ο ιός προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα . Η διάγνωση μπορεί να καθυστερήσει διότι τα συμπτώματα αρχικά μπορεί να εμφανιστούν καθυστερημένα η να μην είναι τυπικά. Στην αρχή και για λίγες ήμερες μπορεί να παρουσιαστούν κάποιες διαταραχές συμπεριφοράς. Στη συνέχεια παρατηρείται ευερεθιστότητα και ανησυχία ,φωτοφοβία και υπεραισθησία. Τα συμπτώματα εξελίσσονται σε αταξία, επιληπτικές κρίσεις και θάνατο. Κάποιες φορές παρατηρείται δυσφαγία , σιαλόρροια και παράλυση των αναπνευστικών μυών. Κάθε ανεμβολίαστο ζώο με συμπτώματα νευρολογικά η αλλαγής συμπεριφοράς θα πρέπει πλέον να θεωρείται ύποπτο λύσσας. Η διάγνωση γίνεται νεκροτομικά. Δεν υπάρχει θεραπεία ούτε γίνεται προσπάθεια λόγο της σοβαρής απειλής για την δημόσια υγεία. Ο εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης. Τα ζώα θα πρέπει να εμβολιάζονται κάθε 1-2 χρόνια.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων τη σημασία της πρόληψης για την εξάλειψη της νόσου. Ιδιαίτερα κάποιες κατηγορίες ιδιοκτητών όπως οι κυνηγοί, των όποιων τα ζώα έρχονται σε επαφή και με άγρια ζώα (π.χ. αλεπούδες ) θα πρέπει να καταλάβουν την αξία των εμβολίων. Μύθοι όπως αυτός που καθιστά τον αντιλυσσικό εμβολιασμό αρνητικό για την όσφρηση των ζώων πρέπει να εκλείψουν. Τα εμβόλια σήμερα κατασκευάζονται από νεκρό ιό.

Σημειωτέον ότι στην Ευρώπη χρησιμοποιείται ο εκτεταμένος δολωματικός εμβολιασμός της άγριας πανίδας (βλ. τσακάλια, αλεπούδες κ.λπ.), προκειμένου να δημιουργηθεί ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΦΡΑΓΜΑ. Απαιτείται ο άμεσος εμβολιασμός συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων, όπως είναι οι θηροφύλακες, οι κυνηγοί , οι κτηνίατροι – ιδιώτες και μη- και οι κτηνοτρόφοι

Βάσει της με αριθμ. πρωτ. 1604/45066/11.4.2012 και ΑΔΑ Β4ΩΧΒ-3ΦΔ κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εγκρίθηκε η εφαρμογή προγράμματος αποτροπής εισόδου της λύσσας στη χώρα μας. Ειδικότερα, στόχος του προγράμματος ήταν η επιζωοτιολογική επιτήρηση και η διερεύνηση πιθανής εισόδου του ιού της λύσσας στη χώρα μας. Γι’ αυτό, μεταξύ άλλων προτάθηκε η καταγραφή και σήμανση των σκύλων, η επιβεβαίωση του αντιλυσσικού εμβολιασμού των ποιμενικών σκύλων, καθώς και η υποχρέωση των ιδιωτών κτηνιάτρων να κοινοποιούν άμεσα στις οικείες κτηνιατρικές αρχές κάθε κλινικό περιστατικό ύποπτο για λύσσα κατά την άσκηση του έργου τους.

Σήμερα ο ιός της λύσσας έχει ήδη εισβάλλει στη χώρα μας και για τούτο το λόγο, απαιτείται η έγκριση ενός προγράμματος εξάλειψης του συγκεκριμένου ιού. Ιδιαίτερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να νομοθετήσει για το τι επί της ουσίας δέον να γίνει, προκειμένου να καταστείλουμε τον ιό της λύσσας.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΛΥΣΣΑΣ ΓΙΑ 30-35 ΧΡΟΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΙΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΙΜΕΝΟΥ ΙΟΥ ΤΟ ΑΝΤΙΛΥΣΣΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ. Η ΛΥΣΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ


Βασίλης Ψυχογιός Κτηνίατρος Α.Π.Θ. DVM

bottom of page