top of page

Να γιατί τα σκυλιά σκάβουν το κρεβάτι τουςΗ συμπεριφορά του σκύλου πολλές φορές φαίνεται λίγο περίεργη στους ανθρώπους. Μια από αυτές τις περίεργες συμπεριφορές, ίσως έχετε εντοπίσει και στον αγαπημένο σας σύντροφο. Ένα τελετουργικό πριν ξαπλώσει για έναν υπνάκο. Στριφογυρίζει πολλές φορές, σκάβει επίμονα και σπρώχνει με τα πόδια του…


Μα τι κάνει; Καλύτερα το σκάψιμο να περιορίζεται σαν συμπεριφορά Γιατί τα σκυλιά σκάβουν το κρεβάτι τους και στριφογυρίζουν πριν ξαπλώσουν; Οι περισσότεροι σκύλοι επιδίδονται σε αυτό το, αλλόκοτο στα μάτια μας, τελετουργικό προτού ξαπλώσουν στο κρεβατάκι τους, σε μια κουβέρτα ή ακόμα και στο πάτωμα. Άλλες φορές, δυστυχώς, το σκάψιμο γίνεται στον υφασμάτινο ή, ακόμα χειρότερα, δερμάτινο καναπέ μας. Μερικές φορές, ξυπνούν από τον ύπνο, περιστρέφονται λίγο και σκάβουν πριν ξαπλωθούν ξανά με γδούπο. Παρακάτω θα βρείτε μερικές προσπάθειες μας να εξηγήσουμε γιατί τα σκυλιά σκάβουν το κρεβάτι τους…


1: Άνεση

Τα κρεβατάκια και τα μαξιλάρια δεν ήταν πάντα διαθέσιμα στα σκυλιά. Έτσι, τα άγρια σκυλιά έπρεπε να πατήσουν καλά το ψηλό χορτάρι για να δημιουργήσουν ένα άνετο κρεβάτι για τον εαυτό τους και τα κουτάβια τους. Ο ευκολότερος τρόπος για να προετοιμάσουν τον χώρο ύπνου για το βράδυ ήταν να περπατούν σε κύκλο και να σκάβουν. Με αυτό τον τρόπο χορτάρια, κλαδάκια, φύλλα και χώμα μετατρέπονταν σε ένα πιο άνετο κρεβάτι. Άλλωστε, κι εμείς θα γυρίσουμε και θα φτιάξουμε το μαξιλάρι μας πολλές φορές στην διάρκεια της νύχτας.


2: Ασφάλεια

Η τελετή στριφογυρίσματος και σκαψίματος μπορεί, επίσης, να χρησίμευε ως μέτρο προφύλαξης. “Στην άγρια φύση, η κυκλική κίνηση θα ισοπεδώσει τα χόρτα ή το χιόνι και θα διώξει τυχόν φίδια ή μεγάλα έντομα”, δηλώνει η Leslie Irvine, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder, ο οποίος ειδικεύεται στο ρόλο των ζώων στην κοινωνία. Η ασφάλεια και η προφύλαξη είναι άλλη μια εξήγηση στο γιατί τα σκυλιά σκάβουν το κρεβάτι τους.


3: Δροσιά & Θαλπωρή

Τα σκυλιά ξύνουν και σκάβουν στις κουβέρτες, τα μαξιλάρια, τα κρεβάτια τους και γενικά τα σημεία που κοιμούνται, για να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους.


Σε ζεστά κλίματα, μια ωραία σκαμμένη τρύπα μπορεί να τα προστατεύσει από τη ζέστη. Ακόμη και ζώα όπως οι σκορπιοί και τα φίδια θα σκάψουν λίγο το χώμα για να σταθούν λίγο πιο άνετα στις υψηλές θερμοκρασίες. Στα κρύα κλίματα, λίγο σκάψιμο θα κρατήσει μακριά τις καταιγίδες και τις παγωμένες ριπές του ανέμου.

Τα σκυλιά τα γνωρίζουν αυτά και οι συμπεριφορές αυτές είναι αρχέγονες. Το γιατί τα σκυλιά σκάβουν το κρεβάτι τους έχει ρίζες πολύ πριν την εξημέρωση τους από τον άνθρωπο. Όταν η θερμοκρασία και το κλίμα ήταν πολύ πιο κρίσιμα για την επιβίωσή τους.


4: Μυρωδιά

Τα σκυλιά (και πολλά άλλα ζώα) έχουν μια φυσική τάση και επιθυμία να διαδώσουν τη μυρωδιά τους.

Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπουν σε άλλα ζώα να γνωρίζουν ποια είναι η επικράτειά τους. Το ίδιο ισχύει και με τα κρεβάτια τους, τα οποία θα σκάψουν για να αφήσουν την οσμή τους.

Οι αδένες που εκκρίνουν την οσμή μπορούν να βρεθούν, μεταξύ άλλων σημείων, στα πέλματα (τα μαξιλαράκια) των ποδιών του σκύλου. Τα σκυλιά γρατζουνίζουν τα δέντρα και το έδαφος ή τρίβονται πάνω σε κολώνες και τοίχους, συχνά για τον ίδιο λόγο.


5: Καμουφλάζ

Γιατί τα σκυλιά σκάβουν το κρεβάτι τους ή στην δική σας περίπτωση τα μαξιλάρια σας ή το γρασίδι στον κήπο, πριν ξαπλώσουν;

Γιατί για αυτά, αυτή την δεδομένη στιγμή, αυτά είναι το περιβάλλον τους και σε αυτό προσπαθούν να κρυφτούν… να καμουφλαριστούν. Είναι άλλη μια άποψη, άλλη μια εξήγηση για αυτή την συμπεριφορά των σκύλων πριν ξαπλώσουν.


6: Δημιουργώντας χώρο για τα κουτάβια

Τα θηλυκά σκυλιά θα σκάψουν στα λαγούμια τους για να προετοιμάσουν μια άνετη φωλιά για τα κουτάβια τους, για τις πρώτες δύο ημέρες τους. Θα παρατηρήσετε την ίδια συμπεριφορά σε οποιοδήποτε κατοικίδιο, θηλυκό σκυλί που ετοιμάζεται να γεννήσει. Σκυλιά που δεν έχουν ζευγαρώσει και περνούν μια ψευδοκύηση ή ακόμη και σε σκυλιά που έχουν στειρωθεί (διαβάστε επίσης το ενδιαφέρον “Στείρωση αρσενικού σκύλου και προβλήματα συμπεριφοράς”) μπορεί να επιδείξουν αυτή τη συμπεριφορά, επίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας έγκυος σκύλος που κάνει αυτό μπορεί να είναι κοντά στην γέννηση, οπότε κρατήστε τον υπό παρακολούθηση. Σε μερικές, σπάνιες περιπτώσεις, τα σκυλιά θα υιοθετήσουν άλλα ζώα όπως σε αυτό το βίντεο στο YouTube με μια απίθανη υιοθεσία!


7: Ο θησαυρός!

Εάν ο σκύλος σας σκάβει το κρεβάτι του, μπορεί να προσπαθεί να κρύψει κάποια ιδιαίτερα πολύτιμη λεία! Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα αγαπημένο του παιχνίδι ή ένα κόκαλο για να το φάει αργότερα.

Ενώ είναι μια απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά, είναι μια συμπεριφορά που πρέπει να αποθαρρύνεται. Αν αρχίσει να θάβει πράγματα σε κουβερτούλες και μαξιλάρια, εύκολα θα επεκταθεί και στο δικό σας μαξιλάρι.


8: Νευρική συμπεριφορά

Η αιτία στο γιατί τα σκυλιά σκάβουν το κρεβάτι τους μπορεί να έχει και άλλες ρίζες και όχι αρχέγονες.

Εάν παρατηρήσετε ότι το σκάψιμο του κρεβατιού αρχίζει και γίνεται υπερβολικό, θα μπορούσε να είναι σημάδι νευρικής συμπεριφοράς του σκύλου σας. Αν έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στη ζωή ή τη ρουτίνα του ή ίσως και στη δική σας τότε μπορεί να παρατηρηθεί ένταση στο σκάψιμο του κρεβατιού και το στριφογύρισμα. Μια γενική ανησυχία ακόμα και την στιγμή που ο σκύλος πάει να ξαπλώσει.


Γιατί τα σκυλιά σκάβουν το κρεβάτι τους και πως μπορώ να τα σταματήσω;

Πρέπει να σταματήσετε το σκυλί σας από το σκάψιμο στους καινούργιους καναπέδες σας ή να στο ξύλινο δάπεδο σας… Πως θα το κάνετε αυτό;


Οι καλύτερες επιλογές σας θα ήταν να:

  1. Δώστε στο σκυλί σας το δικό του χώρο με κατάλληλη στρωμνή που μπορεί να σκαφτεί… Το δικό του κρεβάτι. Μπορεί να είναι καλό να πάρετε στο σκυλάκι σας μια φωλιά Τύπου “σπήλαιο”. Ένα κρεβάτι που αφήνει το σκυλί σας να κρυφτεί και να απομονωθεί, αν θέλει.

  2. Εάν το σκάψιμο γίνεται υπερβολικά καταστροφικό, μια λύση είναι να κρατάμε πάντα τα νύχια τους κομμένα. Τα μικρά και στρογγυλεμένα νύχια δεν μπορούν να κάνουν τόσο μεγάλες ζημιές όσο τα μακριά και μυτερά!

  3. Αν το σκάψιμο γίνεται εμμονικό, συνιστάται να αποσπάτε το σκυλί σας με ένα νέο αγαπημένο παιχνίδι ή μια λιχουδιά. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για έλεγχο.


Το Διαβάσαμε εδώ.

bottom of page