top of page

Φυλές σκύλων Πολύ μικρόσωμη φυλήΑγγλικό Τόι Τεριέ Μπλακ εντ Ταν

Αυτά τα κοντότριχα τεριέ προέρχονται από τα Μάντσεστερ Τεριέ και θεωρούνται ως ένας ακόμη πρόγονος των Ντόμπερμαν αν και κατάγονται από τη μακρινή δύση και συγκεκριμένα το Λιμάνι του Λίβερπουλ.


Πληροφορίες για το Αγγλικό Τόι Τεριέ Μπλακ εντ Ταν


Όπως υποδεικνύει και το όνομά τους, αυτοί οι σκύλοι συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά του τεριέ και του τόι, αν και τα χαρακτηριστικά του τόι δεν άργησαν να κυριαρχήσουν στο πρόγραμμα εκτροφής. Αυτοί οι σκύλοι


χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν για να σκοτώνουν αρουραίους μαζικά, συνεπώς είναι σε εγρήγορση, χωρίς ποτέ να είναι υπερβολικά νευρικοί.


Αυτοί οι γοητευτικοί μικροί σκύλοι είναι διασκεδαστικοί και ταιριάζουν σε κάθε σπίτι. Λόγω των επιδράσεων του τεριέ, αυτοί οι σκύλοι είναι φιλοπερίεργοι και ζωηροί, αλλά αισθάνονται ευτυχισμένοι όταν περνούν τη μέρα τους στο σπίτι με την οικογένεια των ανθρώπων.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Ο σκύλος English Toy Terrier ήταν γνωστός ως Miniature Black & Tan Terrier μέχρι το 1960 και μπορεί να εντοπιστεί στους Black και Tan terriers που καταγράφηκαν τον 16ο αιώνα. Στην Αγγλία, κατά τη διάρκεια του 1800, αυτοί οι terriers ήταν σε μεγάλη ζήτηση για να πιάνουν ποντίκια, λόγω των αυξανόμενων πληθυσμών αρουραίων που προκλήθηκαν από την πρόοδο της βιομηχανικής επανάστασης. Μεταφέρονταν στα χέρια από τους κυρίους για το κυνήγι και αφήνονταν κάτω όταν ήταν απαραίτητο, για να τρομάζουν τις αλεπούδες και ούτω καθεξής.


Οι διαγωνισμοί μεταξύ terriers και τα στοιχήματα σχετικά με το πόσο χρόνο θα χρειαστούν οι σκύλοι για να σκοτώσουν πολλούς ποντικούς, έγιναν δημοφιλείς. Καθώς η ράτσα English Toy Terrier έγινε όλο και πιο δημοφιλής και οι άνθρωποι ήθελαν μικρότερους σκύλους, πραγματοποιήθηκαν πολλές διασταυρώσεις με μικρότερους σκύλους από τις γέννες που χρησιμοποιούνταν για αναπαραγωγή.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο

Ύψος /cm: 25-28 cm

Βάρος /κιλά 1,5-2,5 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–13 ετών


Ήπιων τόνων / Σε εγρήγορση / Γεμάτος αυτοπεποίθηση


Βασικά στοιχεία

 • Το τρίχωμά του δεν απαιτεί πολλή περιποίηση

 • Χρειάζεται λίγη εκπαίδευση

 • Ο κήπος δεν είναι απαραίτητος

 

Αυστραλιανός Σίλκι Τεριέ

Ο Αυστραλιανός Σίλκι Τεριέ είναι ένας μικροσκοπικός, αρκετά κοντόχοντρος σκύλος, αλλά αρκετά δυναμικός ώστε να πιάνει και να σκοτώνει τρωκτικά στο σπίτι.


Πληροφορίες για τον Αυστραλιανό Σίλκι Τεριέ


Οι Σίλκι Τεριέ είναι αυτόχθονες στο Σύδνεϋ, στην Αυστραλία και στενά συνδεδεμένοι με τον Γιορκσάιρ Τεριέ. Το τρίχωμά τους είναι λεπτό, ίσιο και γυαλιστερό, χαρακτηριστικό που τους δίνει και το όνομά τους.


Παρά το μέγεθος και την εκλεπτυσμένη εμφάνισή τους, αυτοί οι σκύλοι εμφανίζουν όλα τα χαρακτηριστικά του Τεριέ, συνδυάζοντας ένταση, δραστηριότητα και ευρωστία. Αυτοί οι χαρούμενοι μικροί σκύλοι γίνονται εξαιρετικοί σύντροφοι χάρη στην κοινωνική τους φύση και την προσαρμοστικότητά τους.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Κάποτε γνωστός και ως Sydney Silky, αυτός ο Αυστραλιανός σκύλος έχει προγόνους σκύλους Yorkshire Terrier και σκύλους Australian Terrier. Θεωρείται ότι όταν οι κτηνοτρόφοι εγκαθίδρυσαν τη ράτσα αυτή στο τέλος του 19ου αιώνα, χρησιμοποίησαν τον Yorkie για να βελτιώσουν το μπλε και το ανοιχτό καφέ χρώμα του τριχώματος. Τα κουτάβια με μεταξωτό τρίχωμα που προέκυψαν έγιναν τα θεμέλια της ράτσας που έχουμε σήμερα.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Αυστραλία

Ύψος /cm: 23 - 26 cm

Βάρος /κιλά 4 - 5 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–15 ετών


Ζωηρός / Σε εγρήγορση / Φιλικός / Γεμάτος αυτοπεποίθηση / Ενθουσιώδης / Πράος / Έξυπνος


Βασικά στοιχεία

 • Απαιτεί πολλή περιποίηση τριχώματος

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος οικογένειας

 • Κατάλληλη για μικρά σπίτια

 

Γιορκσάιρ Τεριέ

Μαχητικοί, με έντονη προσωπικότητα, οι Γιορκσάιρ Τεριέ γίνονται σπουδαίοι σκύλοι συντροφιάς.


Πληροφορίες για τον Γιορκσάιρ Τεριέ


Ο Γιορκσάιρ Τεριέ έχει υπέροχο τρίχωμα που απαιτεί τακτική περιποίηση. Παρά την εμφάνιση σκύλου Toy, εξακολουθεί να είναι Τεριέ στην καρδιά και διατηρεί το κυνηγητικό του ένστικτο, είτε πρόκειται για ένα παιχνίδι στο σπίτι είτε για ένα τρωκτικό στον κήπο.


Οι Γιορκσάιρ Τεριέ δεν τα πάνε καλά με τα παιδιά, ειδικά με τα δραστήρια και θορυβώδη! Τα κυρίαρχα ένστικτα αυτού του Τεριέ μπορεί μερικές φορές να αποτελούν πρόκληση για άλλα κατοικίδια ζώα και σκύλους. Επομένως, το ταπεραμέντο ενός σκύλου είναι συχνά προϊόν της εκπαίδευσης και της ανατροφής του, που σημαίνει ότι οι Γιορκσάιρ Τεριέ μπορεί να γίνουν σπουδαία κατοικίδια οικογένειας όταν εκπαιδεύονται καλά.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Πιστεύεται πως οι Σκωτσέζοι βιοτέχνες πήραν μαζί τους ένα μικρό terrier κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μετανάστευσης από τη Σκωτία στο Yorkshire και το Lancashire κατά τη δεκαετία του 1850. Αυτοί οι 'Scotch Terriers', είναι μερικές φορές γνωστοί επίσης και ως «Halifax Terriers», που διασταυρώθηκαν με τοπικά μικρά τεριέ.


Πιστεύεται ότι οι Yorkies κατάγονται από τη ράτσα Manchester Terrier, τη ράτσα Maltese, τη ράτσα Skye, τη ράτσα Dandie Dinmont και τη ράτσα Paisley Terriers. Εμφανίστηκε ως Scotch Terrier το 1861 και αργότερα έγινε γνωστός ως Yorkshire Terrier και αναγνωρίστηκε έτσι από το British Kennel Club το 1886.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο

Ύψος /cm: 18 - 23 cm

Βάρος /κιλά 1,8 - 3,2 Kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 15 –16 ετών


Σε εγρήγορση / Έξυπνος / Ζωηρός / Ήπιων τόνων / Φιλικός


Βασικά στοιχεία

 • Απαιτεί πολλή περιποίηση τριχώματος

 • Μπορεί να μην τα πηγαίνει καλά με παιδιά

 • Χρειάζεται λίγη άσκηση

 

Ιαπωνικό Τσιν

Τα Ιαπωνικά Τσιν ανήκουν σε μια φυλή σκύλων που είναι σε εγρήγορση, πράοι και γοητευτικοί και γίνονται εξαιρετικοί σύντροφοι. Η φιλοπερίεργη και έξυπνη προσωπικότητά τους αποτυπώνεται στην έκφρασή τους.


Πληροφορίες για το Ιαπωνικό Τσιν


Τα Ιαπωνικά Τσιν έχουν αναπτύξει τη φήμη των τρυφερών και χαριτωμένων σκύλων σαλονιού. Αυτοί οι σκύλοι είναι στοργικοί με τους ιδιοκτήτες τους και λατρεύουν όσο τίποτα άλλο να είναι μαζί τους.


Παρά το μικρό μέγεθός τους, αυτοί οι σκύλοι έχουν έντονη, θορυβώδη προσωπικότητα και πολλή ενέργεια. Η εξυπνάδα τους, σε συνδυασμό με την προσαρμοστικότητα και την αγάπη τους για την ανθρώπινη οικογένειά τους τους καθιστά δημοφιλείς συντρόφους παγκοσμίως.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Το Chin προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από την Κίνα και ας επιμένουν οι Ιάπωνες ότι είναι καθαρά δική τους φυλή. Μεταφέρθηκαν όμως από το 700 π.Χ. και η μεταφορά αυτή χάνεται στο χρόνο. Μπορεί και να τα δέχτηκαν οι Ιάπωνες αυτοκράτορες και ευγενείς σαν δώρα από την Κορέα.


Πάντως οι Ιάπωνες διαφύλαξαν και δημιούργησαν μια ιδιαίτερη φυλή και μάλιστα κάθε περιοχή βελτίωσε, για το δικό της συμφέρον, το ήδη υπάρχον είδος. Όταν το ενδιαφέρον της δύσης αυξήθηκε για αυτά τα σκυλιά, οι Ιάπωνες τα πουλούσαν σε χαμηλή τιμή για να εξαπλωθεί η ράτσα σε όσο περισσότερο κόσμο μπορούσαν.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ιαπωνία

Ύψος /cm: 23 - 26 cm

Βάρος /κιλά 2.5 - 5.0 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 10–12 ετών


Έξυπνος / Τρυφερός / Συγκρατημένος


Βασικά στοιχεία

 • Απαιτεί πολλή περιποίηση τριχώματος

 • Ο κήπος δεν είναι απαραίτητος

 • Χρειάζεται πολλή αλληλεπίδραση με ανθρώπους

 

Κινέζικο Κρέστιντ

Αυτός ο μικρός σκύλος δεν θα περάσει ποτέ απαρατήρητος, ειδικά η ποικιλία «Powderpuff», με διακριτικό, μακρύ τρίχωμα.


Πληροφορίες για το Κινέζικο Κρέστιντ


Τα Κινέζικα Κρέστιντ είναι πολύ στοργικά και κοντά στην οικογένειά τους. Ήσυχοι και προσεκτικοί σκύλοι, έχουν στιγμές ηρεμίας και περιόδους δραστηριότητας που εναλλάσσονται.


Τα Κινέζικα Κρέστιντ υπάρχουν σε δύο διαφορετικούς τύπους: τον πιο ελαφροκόκαλο, λεπτεπίλεπτο τύπο και το πιο βαρυκόκαλο, γεροδεμένο τύπο.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τα Chinese Crested σαν "θερμοφόρες" για τα κρεβάτια τους. Πανάρχαιο σκυλί λοιπόν.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Κίνα

Ύψος /cm: 28-33 cm

Βάρος /κιλά 4 - 5 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 10–15 ετών


Ζωηρός / Φιλικός / Γεμάτος αυτοπεποίθηση


Βασικά στοιχεία

 • Κατάλληλη για μικρά σπίτια

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Χρειάζεται λίγη εκπαίδευση

 

Κοντινένταλ Τόι Σπάνιελ

Αυτοί οι διακεκριμένοι σκύλοι, που προέρχονται από την αρχαία περιοχή της Φλάνδρας, είναι υπέροχοι σύντροφοι και πολύ δημοφιλείς. Ήταν κάποτε οι αγαπημένοι των βασιλικών αυλών, ειδικά ο τύπος Papillon.


Πληροφορίες για τον Κοντινένταλ Τόι Σπάνιελ


Οι Κοντινένταλ Τόι Σπάνιελ είναι μικρόσωμοι, μακρύτριχοι σκύλοι φυσιολογικής, αρμονικής διάπλασης, που διακρίνονται σε δύο τύπους: Phalene και Papillon. Αυτοί οι γεμάτα ζωντάνια, επιβλητικοί και γεροδεμένοι Σπάνιελ έχουν υπερήφανο ανάστημα, με κομψή και αέρινη κίνηση. Το ρύγχος τους είναι μετρίως μακρύ, αλλά μικρότερο από το κρανίο. Το σώμα είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το ύψος στο ακρώμιο.


Τα αυτιά είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα των Κοντινένταλ Τόι Σπάνιελ. Στα Phalene, είναι πολύ ψηλότερα από το επίπεδο των ματιών, κρεμασμένα αλλά κινητά. Στoυς Papillon, τα αυτιά είναι ψηλά, με το πτερύγιο ανοικτό και γυρισμένο στο πλάι. Ανεξαρτήτως τύπου, τα αυτιά δεν πρέπει ποτέ να είναι στραμμένα προς τα πάνω, όπως στους σπιτζ.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Η ιστορία του Papillon και η μακρά συσχέτιση με τα δικαιώματα έχουν οδηγήσει σε πολλές ιστορίες για τη φυλή. Η Marie Antoinette λέγεται ότι περπατούσε στη γκιλοτίνα κρατώντας το μικρό σκυλί της κάτω από το χέρι της, πιθανώς μια αποκρυφική ​​ιστορία. Ωστόσο, σύμφωνα με την παράδοση, ο σκύλος της Marie Antoinette ήταν ένα μικρό σπάνιελ που είχε μεταφερθεί στο γαλλικό δικαστήριο από την Ισπανία στο πίσω μέρος των μουλάρι.


Σύμφωνα με την ιστορία, το κουτάβι της γλιτώθηκε και φρόντιζε σε ένα κτίριο στο Παρίσι, το οποίο ονομάζεται ακόμη το σπίτι Papillon. Ο σκύλος της Μαρίας Αντουανέτας λέγεται ότι κατάγεται από μια πολύ παλιά φυλή που είναι γνωστή ως Epagneul Nain ή Continental Dwarf / Toy Spaniel που εμφανίστηκε στις τοιχογραφίες της εκκλησίας και πίνακες ήδη από τον 13ο αιώνα.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Βέλγιο - Γαλλία

Ύψος /cm: 20 - 28 cm

Βάρος /κιλά 3,2 - 4.2 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–15 ετών


Ζωηρός / Τρυφερός / Δυναμικός / Σε εγρήγορση / Γεμάτος αυτοπεποίθηση / Φιλικός / Πράος / Κοινωνικός


Βασικά στοιχεία

 • Απαιτεί πολλή περιποίηση τριχώματος

 • Υπομονετικός με παιδιά και άλλα ζώα

 • Κατάλληλη για μικρά σπίτια

 

Μαλτέζ

Γεμάτα ζωντάνια, στοργικά και εξαιρετικά ευφυή, τα Μαλτέζ είναι πολύ καλοί σκύλοι-σύντροφοι.


Πληροφορίες για το Μαλτέζ


Τα Μαλτέζ είναι ευγενικοί και φιλικοί σκύλοι, με αυτοπεποίθηση, και ανοιχτοί προς τα καινούργια πρόσωπα. Κατά τη διάρκεια των αιώνων εκτρέφονταν ως σύντροφοι και είναι πιο ευτυχισμένοι από ποτέ όταν κάθονται στην αγκαλιά του ιδιοκτήτη τους.


Παρά το όνομά τους, τα Μαλτέζ δεν έχουν καμιά σχέση με τη Μάλτα. Η λέξη προέρχεται κάποια μεσογειακή γλώσσα που σημαίνει καταφύγιο ή λιμάνι, η οποία τυχαίνει να προκύπτει ακριβώς από τη ρίζα της λέξης Μάλτα.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Υποστηρίζεται από κάποιους ότι αυτοί οι σκύλοι ανήκουν σε μια τις παλαιότερες φυλές στον κόσμο. Οι πρόγονοί τους είναι γνωστό ότι ζούσαν στα λιμάνια και στις παραθαλάσσιες πόλεις της Κεντρικής Μεσογείου, όπου κυνηγούσαν ποντίκια και αρουραίους που βρίσκονταν στις αποθήκες των λιμανιών και στα αμπάρια των πλοίων.


Σε μια λίστα με σκύλους που υπήρχαν την εποχή του Αριστοτέλη, αναφέρεται μια φυλή μικρών σκύλων με το λατινικό όνομα Canes Melitenses. Στην Αρχαία Ρώμη, αυτός ο σκύλος ήταν ο αγαπημένος σύντροφος των γηραιών κυριών. Αναπαραστάσεις του Μαλτέζ από πολυάριθμους αναγεννησιακούς ζωγράφους δείχνουν αυτόν τον μικρό σκύλο στα σαλόνια της εποχής, στο πλάι όμορφων κυριών της εποχής.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ιταλία

Ύψος /cm: 15 -19 cm

Βάρος /κιλά 3 - 5 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–15 ετών


Ζωηρός / Τρυφερός / Ήρεμος / Έξυπνος


Βασικά στοιχεία

 • Ο κήπος δεν είναι απαραίτητος

 • Απαιτεί πολλή περιποίηση τριχώματος

 • Χρειάζεται λίγη άσκηση

 

Μικρό Μπραμπανσόν

Οι Μικροί Μπραμπανσόν είναι γνωστοί για τη γλυκιά, παιχνιδιάρα και διασκεδαστική φύση τους.


Πληροφορίες για τον Μικρό Μπραμπανσόν


Δεδομένης της ευαισθησίας τους, αυτοί οι σκύλοι δεν ανταποκρίνονται καλά στη σκληρή εκπαίδευση και συχνά κατσουφιάζουν όταν είναι δυσαρεστημένοι.


Είναι εξαιρετικοί σκύλοι συντροφιάς και αναπτύσσουν στενούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους. Παρά το μικρό τους ανάστημα, απαιτούν μέτρια άσκηση σε καθημερινή βάση. Κάποια γνωρίσματα των τεριέ τούς καθιστούν πολύ περιπετειώδεις σκύλους, με επιθυμία να εξερευνούν το περιβάλλον τους. Γι' αυτήν τη φυλή συνιστάται η ύπαρξη μεγάλου, ασφαλούς κήπου.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το Petit Brabancon είναι  μία από τις τρείς Βέλγικες φυλές συντροφιάς ,οι άλλες δύο είναι το Griffon Belge και το Brussels Griffon.


Εχει κοινή καταγωγή με τις άλλες δυο φυλές  και προέρχονται από ένα είδος σκύλου που ονομαζόταν Smousje.


Πιστευεται ότι κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα αναμείχθηκε με King  Charles Spaniel  ρουμπυ χρώματος και  Pug  και έτσι δημιουργήθηκε η φυλή που υπάρχει σήμερα.


Οι μικρόσωμοι αυτοί σκύλοι είναι πολύ παρατηρητικοί και προσεκτικοί και είχαν εκτραφεί

για τη φύλαξη αμαξών αλλά και για το κυνήγι τρωκτικών μέσα σε στάβλους.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Βέλγιο

Ύψος /cm: 18 -20 cm

Βάρος /κιλά 3,5 - 6,0 Kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–15 ετών


Τρυφερός / Σε εγρήγορση / Φιλικός / Έξυπνος / Πιστός / Ήσυχος / Ευαίσθητος / Αποφασιστικός


Βασικά στοιχεία

 • Το τρίχωμά του δεν απαιτεί πολλή περιποίηση

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος οικογένειας

 • Χρειάζεται μέτρια άσκηση

 

Μπισόν Φριζέ

Έξυπνο, ζωντανό και μάλλον ζωηρό, το Μπισόν Φριζέ είναι ένα φανταστικό καινούργιο μέλος για οποιαδήποτε οικογένεια.


Πληροφορίες για το Μπισόν Φριζέ


Τα Μπισόν Φριζέ έχουν όλες τις σωματικές ιδιότητες και ποιότητες συμπεριφοράς του ιδανικού σκύλου-συνοδού, και κυρίως μεγάλη προθυμία να μοιραστούν την τρυφερότητά τους.


Έχουν αναδειχτεί σε δημοφιλείς συντρόφους σε όλο τον πλανήτη. Τα Μπισόν Φριζέ είναι γεμάτοι ζωντάνια, μικρόσωμοι σκύλοι με εκφραστικά μάτια και χαρούμενο, παιχνιδιάρικο χαρακτήρα.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Η ιστορία της φυλής ανάγεται στους Ρωμαίους και, πράγματι, οι περισσότεροι από τους προγόνους του ήταν Ιταλοί. Μέσα από τους αιώνες απολάμβανε μεγάλες τιμές από την αριστοκρατία, πριν από τη μετάβαση στη μάζα. Έχουν αναδειχτεί σε δημοφιλείς συντρόφους σε όλο τον πλανήτη, ειδικά τα τελευταία 60 χρόνια περίπου.


Ο Μπισόν Φριζέ έγινε πολύ της μόδας τον 17ο αιώνα, παραμένοντας στη μόδα σχεδόν συνεχώς μέχρι λίγο πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η τρέλα δύο παγκόσμιων συρράξεων κόστισε πολύ στη φυλή, αλλά η ζήτηση άρχισε να αυξάνεται στη δεκαετία του 1950.