Σπιτικά μπισκότα σκύλου


Ας παραδεχτούμε ότι η αγορά έτοιμων λιχουδιών είναι μια πιο γρήγορη διαδικασία. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο διασκεδαστικό για πολύ. Και υπάρχουν και άλλοι καλοί λόγοι για να ψήνετε μόνοι σας τα μπισκότα του σκύλου. Διαβάζοντας το άρθρο μας μπορείτε να μάθετε ποιοι είναι αυτοί, πως ψήνονται και αποθηκεύονται τα μπισκότα σκύλου, καθώς και να βρείτε ιδέες νόστιμων συνταγών που εγγυημένα θα λατρέψει ο σκύλος σας.


Πλεονεκτήματα των σπιτικών μπισκότων


Το να φτιάξετε μόνοι σας μπισκότα σκύλου έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: ξέρετε τι υπάρχει μέσα! Πολλά μπισκότα και λιχουδιές σκύλου που παρασκευάζονται με βιομηχανικό τρόπο περιέχουν χρωστικές και συντηρητικά ή ακόμα και ζάχαρη, όλα όσα πραγματικά δεν χρειάζεται ο σκύλος σας και είναι επίσης ανθυγιεινά. Αντιθέτως αν βάλετε το χεράκι σας, αποφασίζετε εσείς οι ίδιοι από ποια συστατικά θα πρέπει να αποτελούνται τα μπισκότα σκύλου για το αγαπημένο σας κατοικίδιο. Σε τελική ανάλυση, εσείς οι ίδιοι γνωρίζετε καλύτερα τι αρέσει στο σκύλο σας και ποια τρόφιμα είναι γι’ αυτόν καλά ανεκτά. Ένα άλλο πλεονέκτημα: εξοικονομείτε χρήματα, διότι το κόστος για την αγορά των συστατικών είναι συνήθως πολύ χαμηλό - ιδίως διότι πιθανόν πολλά από τα συστατικά τα έχετε ούτως ή άλλως στο ντουλάπι σας.


Φτιάξτε μόνοι σας σπιτικά μπισκότα: ποια συστατικά είναι κατάλληλα;


Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη σύνθεση των συστατικών για μπισκότα σκύλου - με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείτε τρόφιμα που είναι καλά ανεκτά για τον τετράποδο φίλο σας. Η ζάχαρη, η σοκολάτα ή οι σταφίδες είναι φυσικά ταμπού. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε συστατικά που προσφέρουν στο σκύλο σας και θρεπτική αξία. Έτσι μπορείτε να ταΐσετε τις λιχουδιές με καθαρή συνείδηση ​​- φυσικά πάντα με μέτρο. Αλεύρι ολικής αλέσεως, αυγά, πατάτες, καρότα, σπανάκι, νιφάδες βρώμης, κουάρκ ή ζωμός βόειου κρέατος - όσο μεγαλύτερη ποικιλία υπάρχει στα συστατικά τόσο μεγάλη ποικιλία σε συνταγές για μπισκότα σκύλου υπάρχει. Μπορείτε επίσης να κάνετε μόνοι σας λιχουδιές με κρέας ή ψάρι. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε κρέας κιμά ή τρυφερά φιλέτα ψαριού, τα οποία μπορείτε να κάνετε πουρέ και επομένως να τα επεξεργαστείτε εύκολα σε ζύμη για μπισκότα σκύλου.


Είναι πιο εύκολο απ’ ότι νομίζετε να φτιάξετε μόνοι σας μπισκότα για σκύλους


Εάν έχετε ήδη κάποια εμπειρία στην προετοιμασία τροφών για σκύλους, ιδίως εάν ο σκύλος ακολουθεί μια ωμή δίαιτα BARF, θα ανακαλύψετε γρήγορα ποια συστατικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και να συνδυάσετε για τα σπιτικά μπισκότα σκύλου. Αλλά ακόμη και αν μέχρι στιγμής ταΐζατε το σκύλο σας μόνο με έτοιμη ξηρά ή υγρή τροφή, το ψήσιμο μπισκότων σκύλου είναι μια καλή αρχή για να ασχοληθείτε με τη διατροφή του σκύλου σας και να εξερευνήσετε τις δυνατότητες να τα κάνετε μόνοι σας. Μετά από μία ή δύο δοκιμαστικές προσπάθειες, θα το «βρείτε» γρήγορα και ο σκύλος σας σίγουρα θα ενθουσιαστεί από τις νέες, σπιτικές λιχουδιές.


Δημιουργική ιδέα δώρου για ιδιοκτήτες σκύλων


Το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα είναι πολύ κοντά και ψάχνετε ακόμα ένα κατάλληλο δώρο για το δικό σας τετράποδο φίλο ή για ένα φίλο σας που έχει σκύλο; Ακόμα και τότε, τα σπιτικά μπισκότα είναι μια καλή επιλογή. Όμορφα συσκευασμένα, σε ένα βάζο μπισκότων ή σε μια διακοσμητική υφασμάτινη τσάντα, οι σπιτικές λιχουδιές είναι ένα πολύ προσωπικό και μοναδικό δώρο για όλους τους ζωόφιλους.


Αποθηκεύστε και φυλάξτε σωστά τα μπισκότα σκύλου


Είναι σημαντικό - αυτό ισχύει για δώρα, καθώς και για αποθήκευση στο σπίτι σας - να στεγνώνετε καλά τα μπισκότα του σκύλου μετά το ψήσιμο. Όσο πιο ξηρές είναι οι λιχουδιές, τόσο περισσότερο θα κρατήσουν. Δεδομένου ότι δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά στο ψήσιμο, υπάρχει βέβαια μεγαλύτερος κίνδυνος να πιάσουν μούχλα συγκριτικά με τα έτοιμα αγορασμένα μπισκότα σκύλου ή τα βιομηχανικώς επεξεργασμένα προϊόντα. Αλλά με τα ακόλουθα κόλπα, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι τα σπιτικά μπισκότα σκύλου θα κρατήσουν χωρίς κανένα πρόβλημα για μερικές εβδομάδες:


  • Μετά το ψήσιμο αφήστε τα μπισκότα σκύλου στο φούρνο για να στεγνώσουν περαιτέρω. Για να το κάνετε αυτό, ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου σε περίπου 50-100 βαθμούς και αφήστε την πόρτα του φούρνου ελαφρώς ανοιχτή (για παράδειγμα στερεώνοντας ανάμεσα μια κουτάλα). Με αυτόν τον τρόπο φεύγει η υγρασία και τα μπισκότα στεγνώνουν καλά στο θερμό αέρα.

  • Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε τα μπισκότα σκύλου σε ένα επίπεδο ταψί επάνω σε ένα ζεστό καλοριφέρ για μερικές ώρες. Βεβαιωθείτε ωστόσο ότι ο σκύλος σας δεν έχει πρόσβαση στα ζεστά μπισκοτάκια επάνω στο καλοριφέρ, καθώς τα ζεστά μπισκότα στο στομάχι του σκύλου σίγουρα δεν θα του κάνουν καλό.

  • Κατά την αποθήκευση των μπισκότων θα πρέπει επίσης να προσέχετε την ξηρότητα και να αποφεύγετε οπωσδήποτε την ανάπτυξη υγρασίας. Επομένως δεν ενδείκνυνται τα αεροστεγή πλαστικά δοχεία ή οι πλαστικές σακούλες. Συνιστώνται τα γνωστά δοχεία μπισκότων από λαμαρίνα ή μικρές υφασμάτινες σακούλες, από τις οποίες μπορεί να διαφύγει η υπάρχουσα υγρασία.

Καλά αποξηραμένες και κατάλληλα αποθηκευμένες, οι σπιτικές λιχουδιές κρατούν για αρκετές εβδομάδες χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Τα μπισκότα σκύλου με κρέας ή ψάρι έχουν ωστόσο ελαφρώς μικρότερη διάρκεια ζωής από τα μπισκότα ολικής αλέσεως και γι’ αυτό πρέπει καλύτερα να τρώγονται εντός τριών έως πέντε ημερών. Τα μπισκότα κρέατος ή ψαριού πρέπει επίσης να φυλάσσονται στο ψυγείο. Για να κρατήσετε μερικές από τις σπιτικές λιχουδιές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορείτε επίσης απλώς να βάλετε τα μπισκότα σε μερίδες μέσα στην κατάψυξη και να τα ξεπαγώσετε, εάν είναι απαραίτητο. Μέσα στην κατάψυξη μπορείτε να διατηρήσετε τα μπισκότα για αρκετούς μήνες (περίπου έως ένα έτος).


Τι χρειάζομαι για το ψήσιμο μπισκότων σκύλου;


Το καλό με τα σπιτικά μπισκότα σκύλου είναι ότι μπορούν εύκολα να φτιαχτούν από υλικά που συνήθως έχετε στο σπίτι. Και τόσο για την επεξεργασία των υλικών και το ίδιο το ψήσιμο δεν χρειάζεστε κανένα ιδιαίτερο οικιακό εξοπλισμό. Φυσικά μια καλή κουζινομηχανή με δυνατό μίξερ θα κάνει τη δουλειά σας ευκολότερη, αλλά ακόμη και με ένα απλό μίξερ χειρός ή ένα αναδευτήρι μπορείτε να παρασκευάσετε τη ζύμη για τα μπισκότα σκύλου. Το μόνο που χρειάζεστε για το ψήσιμο είναι ένα ταψί και ένας φούρνος. Αν θέλετε να φτιάχνετε μπισκότα σκύλου πιο συχνά, αποδεικνύονται πολύ χρήσιμα τα ταψιά ψησίματος, που χρησιμοποιούνται συνήθως για πατάτες με χαμηλά λιπαρά. Τα ταψιά σιλικόνης ενδείκνυνται επίσης ιδανικά για μπισκότα σκύλου, καθώς η ζύμη μπαίνει εύκολα στα μικρά κουπάτ (σε σχήμα μπάλας ή πυραμίδας) και έτσι δεν θα χρειάζεται να κουράζεστε να ξεκολλήσετε τα μπισκότα ή να τα σχηματίσετε με το χέρι.


Συνταγές μπισκότων σκύλου: ποια είναι η σωστή;


Μπορείτε να βρείτε πολλές συνταγές για σπιτικά μπισκότα σκύλου σε έντυπα ή στο διαδίκτυο. Αλλά με τόσο μεγάλη ποικιλία συνταγών μερικές φορές είναι δύσκολο να βρείτε τη σωστή συνταγή για το σκύλο σας. Η συμβουλή μας: Μην χαθείτε στην αναζήτηση συνταγών, απλά ξεκινήστε. Ρίξτε μια ματιά στο ψυγείο σας, ποια υλικά έχετε διαθέσιμα και τι θα μπορούσατε να δημιουργήσετε με αυτά. Ή παρατηρήστε τι προτιμά ο σκύλος σας να τρώει και αναζητήστε μια κατάλληλη συνταγή για μπισκότα με αυτό το υλικό. Τα μπισκότα σκύλου χωρίς δημητριακά είναι επίσης πολύ δημοφιλή - και όχι μόνο για σκύλους με αλλεργίες - διότι τα δημητριακά αξιοποιούνται συχνά δύσκολα από τους σκύλους και μπορεί να οδηγήσουν σε δυσανεξίες. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη κατά το ψήσιμο και μόλις δοκιμάσετε μία ή δύο έτοιμες συνταγές, θα έχετε πλέον την αίσθηση ποια συστατικά κάνουν νόστιμα μπισκότα για σκύλους και πως μπορείτε να τροποποιήσετε τα υλικά.