top of page

Φυλές γάτας Μακρύτριχος

Βρετανική Μακρύτριχη

Αυτές οι γάτες έχουν φιλικό, ισορροπημένο και ειρηνικό χαρακτήρα που σημαίνει ότι τα πηγαίνουν καλά με όλη την οικογένεια.

Πληροφορίες για την Βρετανική Μακρύτριχη


Οι Βρετανικές Μακρύτριχες είναι πολύ κοινωνικές και τους αρέσει να είναι με ανθρώπους, ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες τους. Τους αρέσει να παίζουν μόνες τους, διασκεδάζοντας όταν λείπει ο ιδιοκτήτης τους, αλλά και να κοιμούνται για ώρες. Απολαμβάνουν ιδιαίτερα τις αγκαλιές.


Σε αυτές τις γάτες αρέσει να τρώνε και με την καθιστική τους ζωή μπορούν γρήγορα να πάρουν βάρος. Γι' αυτό, είναι σημαντικό να προσέξετε τις μερίδες τους για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα γίνουν υπέρβαρες.

Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)

Προέλευση της φυλή

Οι Βρετανικές Μακρύτριχες προέκυψαν από την εκτροφή των Βρετανικών κοντότριχων γατών με τις Περσικές. Αρχικά αυτές οι διασταυρώσεις έγιναν, προκειμένου να αυξηθεί η μειωμένη γονιδιακή δεξαμενή της Βρετανικής Κοντότριχης μετά τους παγκόσμιους πολέμους. Το γονίδιο του μακριού τριχώματος κληρονομείται ως υπολειπόμενο και επομένως μεταφέρεται κρυμμένο στη γονιδιακή δεξαμενή της φυλής. Μερικές φορές προκύπτουν μακρύτριχες γάτες ακόμη και μετά από αρκετές γενιές... Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της Βρετανικής Κοντότριχης. Ωστόσο, το πρότυπο της φυλής της Βρετανικής Κοντότριχης απαιτούσε κοντό τρίχωμα - οι μακρύτριχες γάτες είχαν εξαιρεθεί αρχικά από την αναπαραγωγή καθώς θεωρήθηκαν ευνουχισμένα ζώα.


Σήμερα, η Βρετανική Μακρύτριχη έχει αναγνωρισθεί πλέον από ορισμένες ενώσεις εκτροφέων ως ξεχωριστή φυλή. Τα πρότυπα της φυλής της ισοδυναμούν με αυτά της Βρετανικής Κοντότριχης, καθώς διαφέρουν μόνο ως προς το μήκος τριχώματός τους. Ανάλογα με την εκτροφή, οι Βρετανικές Μακρύτριχες μπορεί να είναι ωστόσο πιο μικρόσωμες ή μεγαλόσωμες, ακόμη και το πραγματικό μήκος του τριχώματος μπορεί να διαφέρει. Μερικοί εκτροφείς επικεντρώνονται σε μεγαλόσωμα ζώα, ενώ άλλοι προτιμούν να εκτρέφουν πιο μικροκαμωμένα ζώα.

Λεπτομέρειες φυλής

Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο

Βάρος /κιλά 3 - 6 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 15 –17 ετών

Ήρεμος / Κοινωνικός / Ήσυχος / Φιλικός / Ήπιων τόνων

Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται πολύ περιποίηση τριχώματος

 • Κατάλληλη για εντός και εκτός σπιτιού

 • Υπομονετικός με παιδιά και άλλα ζώα

 

Μέιν Κουν

Οι Μέιν Κουν ανήκουν σε μία από τις μεγαλύτερες φυλές οικόσιτων γατών των οποίων οι χαμηλές, σιγανές φωνές δεν φαίνεται να ταιριάζουν με το ανάστημά τους.


Πληροφορίες για την Μέιν Κουν


Ενώ οι Μέιν Κουν είναι γάτες άκρως προσανατολισμένες προς τους ανθρώπους, δεν εξαρτώνται υπερβολικά από αυτούς. Οι Μειν Κουν δεν επιζητούν συνεχώς την προσοχή, αλλά προτιμούν να βρίσκονται εκεί όπου βρίσκονται οι ιδιοκτήτες τους, διερευνώντας οποιαδήποτε δραστηριότητα στην οποία εμπλέκονται.


Οι Μέιν Κουν είναι γνωστές για τη γλυκιά και πράα φύση τους. Συνήθως, τα πάνε καλά με τα παιδιά και τα σκυλιά, καθώς και με άλλες γάτες. Οι Μέιν Κουν δεν είναι γνωστές για το σκαρφάλωμα, προτιμώντας να παραμένουν με τα πόδια τους στο έδαφος.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)


Προέλευση της φυλής


Η Μέιν Κουν μοιάζει εμφανισιακά πολύ με τη γάτα του Νορβηγικού Δάσους. Σε αντίθεση με αυτή, κατάγεται ωστόσο από την Αμερική, από την πολιτεία του Μέιν. Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με την καταγωγή της. Μεταξύ άλλων εικάζεται ότι είναι διασταύρωση γάτας και ρακούν, κάτι το οποίο είναι αδύνατον από βιολογικής άποψης. Πιο πιθανό είναι οι γάτες να χρησιμοποιήθηκαν σε πλοία μεταναστών για την καταπολέμηση αρουραίων και ποντικών. Με αυτό τον τρόπο έφτασαν τότε στην Αμερική. Στη συνέχεια, η γάτα Μέιν Κουν πέρασε στην αφάνεια, αλλά έγινε ξανά δημοφιλής τη δεκαετία του 1950 και παρουσιάστηκε σε εκθέσεις μορφολογίας της φυλής.


Γνωρίζατε ότι η Μέιν Κουν θεωρείται επίσης η πρώτη γάτα που συμμετείχε σε εκθέσεις μορφολογίας στην Αμερική; Οι κάτοικοι της πολιτείας του Μέιν ήταν πολύ περήφανοι για τις ασυνήθιστες γάτες τους. Ήταν πεπεισμένοι ότι ήταν πιο έξυπνες, πιο γρήγορες, πιο δυνατές και επομένως καλύτερες σε όλα συγκριτικά με άλλες γάτες. Ήδη από το 18ο αιώνα, σε εορταστικές εκδηλώσεις της υπαίθρου είχαν αρχίσει να συγκρίνουν τις Μέιν Κουν τους με αυτές του γείτονα.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Η.Π.Α

Βάρος /κιλά 6 - 8 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12 –15 ετών


Ήρεμος / Ήσυχος / Φιλικός


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Κατάλληλη για εντός και εκτός σπιτιού

 • Χαμηλή συντήρηση

 

Μπαλινέζ

Οι γάτες Μπαλινέζ είναι εξαιρετικά στοργικές και είναι υπέροχα, διασκεδαστικά και εντελώς κυρίαρχα κατοικίδια ζώα.


Πληροφορίες για την Μπαλινέζ


Οι γάτες Μπαλινέζ είναι πολύ έξυπνες, γεμάτες ζωντάνια και διασκεδαστικές. Μπορούν να είναι πολύ απαιτητικές και να προσαρμοστούν πλήρως στη ζωή του ιδιοκτήτη τους. Αυτές οι γάτες δεν θέλουν να τις αγνοούν και πρέπει πάντα να είναι το επίκεντρο της προσοχής.


Οι γάτες Μπαλινέζ έχουν ισχυρή προσωπικότητα και είναι συνήθως πολύ εκφραστικές με δυνατές φωνές. Οι Μπαλινέζ είναι συνήθως δραστήριες και παιχνιδιάρες, ακόμα και ως ενήλικες. Είναι γάτες υψηλής ενέργειας και βρίσκονται πάντα εν κινήσει.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)


Προέλευση της φυλή


Μπαλινέζικα γάτα ή μπαλινέζ - ένας ημι-μακρύς τύπος σίκαλης γάτας φυλής, που εκτρέφονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρώτο εγγεγραμμένο γαϊδουράκι γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1928 με ένα ζευγάρι σιαμαίων. Αυτά τα γατάκια της Σιαμέζης γεννήθηκαν περιοδικά, αλλά για λίγο οι ιδιοκτήτες τους δεν το διαφημίζουν. Ωστόσο, αυτή η φυσική μετάλλαξη προσέλκυσε φελληνολόγους, οι οποίοι άρχισαν να διασχίζουν το ημι-μακρύχρονο σιαμαίοι μεταξύ τους. Αυτή η φυλή αναγνωρίστηκε μόνο το 1963 - τότε κλήθηκε ο μακρύς μαλλιά Σιαμέες. Μπαλινέζικου αυτή η φυλή καταχωρήθηκε το 1970.


Το σώμα του μπαλινέζικου είναι κομψό, μακρύ, σωληνοειδές, το προφίλ είναι ίσιο, η κοιλιά είναι τεντωμένη. Τα πόδια είναι ψηλά και λεπτά, τα πίσω πόδια είναι ελαφρώς υψηλότερα από τα μπροστινά, οι μύες είναι μάλλον ανεπτυγμένοι. Τα ισχία των μπαλινέζικων γατών δεν πρέπει να είναι ευρύτερα από τους ώμους. Η ουρά είναι μακρά, λεπτή, σχήματος σαν μαστίγιο. Δεν επιτρέπονται κλώνοι και κόμβοι.


Το κεφάλι είναι σφηνοειδές, μεσαίου μεγέθους, τα αυτιά είναι μεγάλα, τοποθετημένα σε μεγάλη απόσταση, κωνικά προς το ρύγχος, συνεχίζοντας τις γραμμές της σφήνας της κεφαλής. Το πηγούνι είναι ισχυρό, ανεπτυγμένο, μεσαίου μεγέθους, το κατώτερο σημείο του ευθυγραμμίζεται με την άκρη της μύτης του ζώου. Τα μάτια των Μπαλινέζων είναι αμυγδαλωτά, λοξά και ευρύχωρα. Χρώμα - βαθύ μπλε.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Η.Π.Α

Βάρος /κιλά 3 - 6 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 18 – 22 ετών


Πιστός / Τρυφερός / Κοινωνικός / Εκφραστικός / Ζωηρός / Έξυπνος / Δραστήριος / Παιχνιδιάρης


Βασικά στοιχεία

 • Ευτυχέστερο σε ζευγάρια

 • Κατάλληλη για εντός και εκτός σπιτιού

 • Το τρίχωμα χρειάζεται λίγη περιποίηση

 

Νορβηγικού Δάσους

Πιστεύεται ότι οι πρόγονοι της γάτας Νορβηγικού Δάσους ήταν τα οικόσιτα κατοικίδια των Νορβηγών Βίκινγκς.


Πληροφορίες για την Γάτα Νορβηγικού Δάσους


Πρόκειται για μια σκληρή, ρωμαλέα και αθλητική γάτα και, παρά το μέγεθός της, είναι απίστευτα πράα. Η γάτα Νορβηγικού Δάσους είναι επίσης από τις λίγες που απολαμβάνει το νερό.


Η γάτα Νορβηγικού Δάσους έχει ήρεμη ιδιοσυγκρασία και αυτοπεποίθηση, και είναι φιλική και χαλαρή. Πρόκειται για ήρεμες γάτες με ήσυχη διάθεση, αλλά μπορεί να είναι και πολύ παιχνιδιάρες. Τα αφεντικά τους τις περιγράφουν ως τρυφερές και στοργικές. Ο πολύ κοινωνικός χαρακτήρας τους και η υπομονή τους τις καθιστούν φοβερό κατοικίδιο για τα παιδιά.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)


Προέλευση της φυλή


Είναι πιθανόν οι πρόγονοι αυτών των γατών να ήταν κοντότριχες γάτες της Νότιας Ευρώπης που μετανάστευσαν στη Νορβηγία κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Αναπτύχθηκαν μέσω φυσικής επιλογής, καθώς θα είχαν επιβιώσει μόνο εκείνες οι γάτες που ήταν σε θέση να προσαρμοστούν στους σκληρούς νορβηγικούς χειμώνες.


Υποστηρίζεται ότι οι πρόγονοι αυτής της γάτας ήταν τα κατοικίδια των Νορβηγών Βίκινγκς, που έπαιρναν μαζί τις γάτες τους στα καράβια τους. Θεωρείται ότι προσελκύθηκαν από τα αγροκτήματα όπου ήταν πολύτιμες για την ικανότητά τους να ελέγχουν τον πληθυσμό των τρωκτικών.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Νορβηγία

Βάρος /κιλά: 3 - 6 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 14 –16 ετών


Ήρεμος / Παιχνιδιάρης / Δραστήριος


Βασικά στοιχεία

 • Κατάλληλος για εξωτερικό χώρο

 • Καλός με τα παιδιά

 • Ένα δέντρο γάτας είναι απαραίτητο

 

Νέβα Μάσκερεϊντ

Η Νέβα Μάσκερεϊντ είναι μια ζωντανή, έξυπνη γάτα που απολαμβάνει το παιχνίδι, ενώ είναι επίσης πολύ στοργική.


Πληροφορίες για την Νέβα Μάσκερεϊντ


Η Νέβα Μάσκερεϊντ τα πάει καλά με άλλες γάτες, σκύλους και παιδιά. Παρά το μέγεθος τους, είναι αρκετά ευκίνητες και τους αρέσει να πηδούν σε ψηλά σημεία.


Αυτές οι γάτες χρειάζονται την προσοχή των ιδιοκτητών τους, αλλά δεν τους αρέσει να τις αγκαλιάζουν και να τις χαϊδεύουν άγνωστοι άνθρωποι.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)


Προέλευση της φυλή


Η γάτα Σιβηρίας εκτρέφεται συστηματικά μόλις από τη δεκαετία του ’80 και από το 1990 την απολαμβάνουν και γατόφιλοι στην Αμερική. Αν εξαιρέσουμε το point-σχέδιο της, η Νέβα Μάσκερεϊντ δε διαφέρει από τη γάτα Σιβηρίας. Ακόμη και η ιστορία της Νέβα Μάσκερεϊντ μοιάζει με αυτή της γάτας Σιβηρίας.Οι μακρύτριχες γάτες ήταν σχεδόν πάντα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των άγριων οικόσιτων γατών που εμφανίζονταν στη Ρωσία και τη Σιβηρία. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, ήταν για καιρό θέμα συζήτησης στους επιστημονικούς κύκλους. Ενώ ορισμένοι επιστήμονες ήταν σίγουροι ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή μετάλλαξη, άλλοι βασίστηκαν σε διασταυρώσεις που ακολούθησαν με μακρύτριχα ζώα από την Ανατολή και ως εκ τούτου, προέκυψαν οι άγριες οικόσιτες γάτες με μακρύ τρίχωμα. Το όνομα "Sibirskaja koschka", «γάτα Σιβηρίας», χαρακτήριζε αυτή τη μυώδη γάτα με πλούσιο, απαλό τρίχωμα. Όσον αφορά στο σωματότυπο και την υφή του τριχώματος, αυτές διαφέρουν σημαντικά από την Αφρικανική άγρια γάτα, η οποία θεωρείται ως η γάτα-μητέρα όλων των οικόσιτων γατών.


Για το λόγο αυτό, ήταν σίγουρο για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι οι άγριες γάτες του Καυκάσου είναι στενοί συγγενείς των γατών Σιβηρίας και ότι αυτές δεν προέρχονται από την Αφρικανική άγρια γάτα. Ωστόσο, μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακάλυψε πριν από μερικά χρόνια ότι όλες οι οικόσιτες γάτες που εμφανίζονται στις πέντε ηπείρους, προέρχονται από την Αφρικανική άγρια γάτα.Στην Ευρώπη, οι μακρύτριχες γάτες ήταν κάτι σπάνιο μέχρι το 19ο αιώνα.


Γι’ αυτό δεν είναι να απορεί κανείς που, μόνο οι έμποροι και οι ταξιδιώτες είδαν ήδη από νωρίς με τα ίδια τους τα μάτια τα μακρύτριχα ζώα της Ρωσίας και έτσι τα εισήγαγαν στην Ευρώπη. Οι γάτες Σιβηρίας έχουν περιγραφεί το 1864 σε μια έκδοση του βιβλίου «Η ζωή των Ζώων του Μπρεμ» (ή στα αγγλικά, Brehm's Life of Animals), μετέπειτα εμφανίστηκαν σποραδικά σε ευρωπαϊκές δημοσιεύσεις. Τα μακρύτριχα ζώα από τη Σιβηρία πήραν επίσης μέρος στην πρώτη έκθεση γατών στο Crystal Palace του Λονδίνου το έτος 1871. Μετά την πρώτη έκθεση στο Crystal Palace, η φυλή έπεσε για ακόμη μια φορά στη λήθη. Αυτό οφειλόταν σε πολλούς λόγους: τα μακρύτριχα ζώα ήταν κάτι σπάνιο και διασταυρώνονταν μεταξύ τους, ώστε να προκύψουν μακρύτριχοι απόγονοι. Η γάτα Σιβηρίας αποδυναμώθηκε στη γονιδιακή δεξαμενή των γατών Περσίας κ.ά.


Επιπλέον, η πολιτική κατάσταση στη Σοβιετική Ρωσία οδήγησε μεταξύ άλλων στο να εξαφανιστεί προς το παρόν η Ρωσία από την ιστορία εκτροφής γατών.Παρ’ όλα αυτά, στη δεκαετία του ’80 έγινε μια νέα αρχή για τη γάτα Σιβηρίας και μαζί με αυτή, και για τη Νέβα Μάσκερεϊντ. Στη ΛΔΓ, το 1985 ξεκίνησε μια πειραματική εκτροφή με «γάτες του σωλήνα», οι οποίες εισήχθησαν από τη Ρωσία. Από το 1986 εκτέθηκαν τα μακρύτριχα ζώα που προέκυψαν από εκείνη την εκτροφή. Το 1987 η φυλή που ονομαζόταν τότε ακόμη «γάτα του Σιβηρικού Δάσους» αναγνωρίστηκε επίσημα ως φυλή γάτας. Την ίδια χρονιά, το πρώτο ζευγάρι αυτής της φυλής έφτασε στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Μετά την πρώτη καταχωρημένη γέννα το 1989, η φυλή απέκτησε όλο και περισσότερους θαυμαστές, ακόμη και σε υπερπόντιες χώρες. Ταυτόχρονα, άρχισε η συστηματική εκτροφή της στη Ρωσία, και από εκεί έγινε επίσης η εξαγωγή των πρώτων δειγμάτων προς τις ΗΠΑ το 1990. Το υψηλό κόστος των εισαγωγών από τη Ρωσία διασφάλισε ωστόσο, ότι ο πληθυσμός των Ρωσικών Μακρύτριχων γατών παρέμεινε σχετικά μικρός στις ΗΠΑ.


Σήμερα η γάτα Σιβηρίας εκτρέφεται σε όλο τον κόσμο. Το όνομά της άλλαξε το 1991 από «γάτα του Σιβηρικού Δάσους» σε «γάτα Σιβηρίας» - κυρίως για να διακρίνεται καλύτερα από τη «γάτα του Νορβηγικού Δάσους». Το 1992 η φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Γατών, το 1998 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αιλουροειδών (FIFe). Ανάλογα με την οργάνωση-ομπρέλα και τα πρότυπα που η ίδια θέτει, η point-παραλλαγή αυτής της φυλής, που ονομάζεται εδώ και μερικά χρόνια Νέβα Μάσκερεϊντ, εκτρέφεται ως ανεξάρτητη φυλή. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει: επιτρέπεται να ζευγαρώνουν μεταξύ τους μόνο γάτες της φυλής Νέβα Μάσκερεϊντ, η διασταύρωση γατών Σιβηρίας άλλων χρωμάτων είναι ανεπιθύμητη. Αυτό φυσικά οδηγεί σε ακραία μείωση του αποθέματος γονιδίων και αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση κληρονομικών ασθενειών...


Γι’ αυτό, οι Νέβα Μάσκερεϊντ διασταυρώνονται ιδανικά με γάτες Σιβηρίας. Καθώς το γονίδιο του χρωματισμού point μεταβιβάζεται υπολειπόμενο και συνεπώς, μπορεί να παραμένει απαρατήρητο για πολλές γενιές στη γονιδιακή δεξαμενή, ενδέχεται να εμφανιστούν ξαφνικά γατάκια Νέβα Μάσκερεϊντ σε μια γέννα από μονόχρωμους γονείς. Σήμερα, ωστόσο, υπάρχει ήδη ένα γονιδιακό τεστ για point-μεταλλάξεις, ώστε οι εκτροφείς να μπορούν να αναζητούν σκόπιμα τους φορείς αυτού του δημοφιλούς point-γονιδίου


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ρωσία

Βάρος /κιλά 3 - 6 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 11 – 15 ετών


Ζωηρός / Έξυπνος / Στοργικός / Ήσυχος / Κοινωνικός / Ζωηρός


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Κατάλληλη για εντός και εκτός σπιτιού

 • Απαιτεί πολλή φροντίδα

 

Ιμαλαίων

Η κατασκευή, ο άκακος και αγαθός χαρακτήρας της καθώς και η συναισθηματική προσκόλλησή της με τους ανθρώπους κάνουν την γάτα Ιμαλαίων αυτή ουσιαστικά ανυπεράσπιστη στην αστική ζωή


Πληροφορίες για την Ιμαλαίων


Οι γάτες των Ιμαλαΐων έχουν τρυφερό χαρακτήρα, είναι πανέξυπνες, κοινωνικές παρόλο που στην αρχή είναι αρκετά ντροπαλές. Έχουν γλυκιά, σιγανή και μελωδική φωνή (η οποία ακούγεται σπάνια) ενώ τα μάτια τους μπορεί να γίνουν εξαιρετικά εκφραστικά όταν εκείνες το θελήσουν. Είναι ζώα που τους αρέσει η συνήθεια, η γαλήνη και η ασφάλεια. Η κατασκευή, ο άκακος και αγαθός χαρακτήρας τους καθώς και η συναισθηματική προσκόλλησή τους με τους ανθρώπους κάνουν τις γάτες αυτές ουσιαστικά ανυπεράσπιστες στην αστική ζωή.


Είναι ζώα που, σε αντίθεση με τα άλλα είδη γάτας, δεν έχουν την επιθυμία να εξερευνήσουν τη φύση αλλά προτιμούν την ηρεμία του σπιτιού και την ανθρώπινη φιλία. Η πρώτη γάτα Ιμαλαΐων δημιουργήθηκε το 1930 από τον καθηγητή Clyde Keller της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και της Virginia Cobb, εκτροφέα και παραγωγό του Νewton cattery. Ο αρχικός τους σκοπός δεν ήταν να δημιουργήσουν ένα νέο είδος γάτας αλλά απλώς να μελετήσουν τη θεωρία της γενετικής και της κληρονομικότητας. Η ιδέα τους ήταν να διασταυρώσουν γάτες Περσίας με γάτες Σιάμ έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια γάτα μακρύτριχη, εντελώς όμοια με την Περσική, αλλά με τον ιδιότυπο χρωματισμό της γάτας του Σιάμ. Μετά από αρκετούς πειραματισμούς και διασταυρώσεις, δημιούργησαν τον πρώτο γάτο Ιμαλαΐων, ο οποίος πήρε το παράξενο όνομα «Ο νεαρός πρωτοεμφανιζόμενος του Νεύτωνα».


Η γάτα Ιμαλαΐων πήρε την ονομασία αυτή διότι η γούνα της έχει παρόμοιους χρωματισμούς με το κουνέλι των Ιμαλαΐων. Το χρώμα στο σώμα τους μπορεί να είναι λευκό ή κρεμ, αλλά το πρόσωπο και τα άκρα έχουν πάντα διαφορετικά χρώματα. Η γάτα δείχνει χοντρή και παχιά λόγω της πλούσιας γούνας της, αλλά συνήθως είναι μυώδης, με ρωμαλέα σωματική διάπλαση ενώ δεν παχαίνει εύκολα.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)


Προέλευση της φυλή


Η πρώτη γάτα Ιμαλαΐων δημιουργήθηκε το 1930 από τον καθηγητή Κλαϊντ Κέλλερ της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και της Βιρτζίνια Κόμπ, εκτροφέα και παραγωγό του Νewton cattery. Ο αρχικός τους σκοπός δεν ήταν να δημιουργήσουν ένα νέο είδος γάτας αλλά απλώς να μελετήσουν την θεωρία της γενετικής και της κληρονομικότητας. Η ιδέα τους ήταν να διασταυρώσουν γάτες Περσίας με γάτες Σιάμ έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια γάτα μακρύτριχη, εντελώς όμοια με την Περσική, αλλά με τον ιδιότυπο χρωματισμό της γάτας του Σιάμ


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Η.Π.Α

Βάρος /κιλά 3 - 6 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 15 – 17 ετών


Πιστός / Τρυφερός / Κοινωνικός / Εκφραστικός / Ζωηρός / Έξυπνος / Δραστήριος / Παιχνιδιάρης


Βασικά στοιχεία

 • Ευτυχέστερο σε ζευγάρια

 • Κατάλληλη για εντός σπιτιού

 • Το τρίχωμα χρειάζεται λίγη περιποίηση

 

Περσίας

Η χνουδωτή γάτα Περσίας, ή αλλιώς Περσική γάτα, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γάτες. Είναι παράξενο, αλλά η Περσική γάτα, η οποία στα περσικά ονομάζεται “Gorbe-ye irāni”, δηλαδή Ιρανική γάτα, ανήκει στις αρχαιότερες φυλές γάτας - αν και δεν προέρχεται καν από την Ανατολή!.


Πληροφορίες για την Περσίας


Οι Περσικές γάτες είναι πολύ ήρεμα ζώα και θεωρούνται τέλειες γάτες για αποκλειστική εκτροφή στο σπίτι, λόγω της ελάχιστα ανεπτυγμένης επιθυμίας τους για ελευθερία. Αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα του χαρακτήρα της την κατατάσσει ως μία από τις πιο δημοφιλείς φυλές στη Γερμανία! Στις Περσικές γάτες αρέσει να χουχουλιάζουν και να χαϊδεύονται από τους ανθρώπους τους και είναι αναμφίβολα πιστά ζώα.


Παρ' όλα αυτά, ακόμη και αν οι Περσικές γάτες θεωρούνται πολύ ισορροπημένες, κατά βάθος παραμένουν αρπακτικά ζώα. Ακόμη και σε ήρεμες, μάλλον τεμπέλικες γάτες θα πρέπει, συνεπώς, να δίνεται η δυνατότητα για εξερεύνηση, αναρρίχηση και παιχνίδι. Ιδίως όταν πρόκειται για εκτροφή στο σπίτι, είναι απαραίτητο αυτό να ενδείκνυται για γάτες. Έτσι μπορείτε να κρατήσετε τη γάτα σας πνευματικά σε φόρμα και ευτυχισμένη χωρίς πολλά ακροβατικά!


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)


Προέλευση της φυλή


Μέχρι στιγμής εικαζόταν ότι η Περσική γάτα προέρχονταν από τις μακρύτριχες της Ανατολής. Το 17ο αιώνα εισήχθησαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη μακρύτριχες γάτες - αυτές οι γάτες, που κατάγονταν από την τότε Περσία, το σημερινό Ιράν, λέγεται ότι έχουν θέσει τις βάσεις για την εκτροφή της Περσικής γάτας. Οι αρχικές Περσικές δεν έχουν ωστόσο πολλά κοινά με τις σημερινές καθαρόαιμες γάτες - καθόλου παράξενο, τα τελευταία επιστημονικά πορίσματα δείχνουν τελικά ότι οι πρόγονοι των γνωστών σε μας Περσικών γατών κατάγονται από τη Ρωσία. Η γενετική ανάλυση του γονιδιώματος των Περσικών γατών δείχνει ότι η περσική γάτα προέρχεται από μακρύτριχες ρωσικές οικόσιτες γάτες και δεν υπάρχει καμιά συγγένεια με αυτές της ασιατικής καταγωγής.


Είναι ενδιαφέρον ότι η ονομασία “Περσική" καθιερώθηκε αρχικά με την ίδρυση των πρώτων ενώσεων εκτροφέων στις αρχές του 20ού αιώνα. Έως τότε, χρησιμοποιούνταν κατά κύριο λόγο ο όρος "τουρκική γάτα Αγκύρας" για μακρύτριχες γάτες. Από τότε, το πρότυπο της φυλής της σημερινής Περσικής γάτας έχει αλλάξει αρκετές φορές. Με την πάροδο του χρόνου, δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση σε ένα πιο στρογγυλεμένο μέτωπο και ένα πιο κοντό κρανίο προσώπου, επίσης το τρίχωμα έγινε όλο και πιο πλούσιο και χάρη στον περισσότερο υπομανδύα, φαινόταν ακόμη πιο χνουδωτό. Αυτό ήταν επίσης εις βάρος της φυλής. Με την αυξανόμενη δημοτικότητα της Περσικής γάτας ιδρύθηκαν μαζικά εκτροφεία κυρίως στις ΗΠΑ, που ζευγάρωναν γάτες χωρίς να λαμβάνονται υπόψη σχετικά με την υγεία μειονεκτήματα και διαμόρφωσαν μια εικόνα φυλής που γινόταν όλο και πιο υπερβολική: η πατημένη μύτη, τα υγρά μάτια και η τάση για φλεγμονές στη μύτη και την περιοχή του λαιμού, καθώς και οι ενοχλήσεις κατά την πρόσληψη τροφής και τα προβλήματα στην αναπνοή έκαναν την Περσική γνωστή για τη «βασανιστική εκτροφή» που υφίσταται. Αλλά τι σημαίνει γενικά ο όρος αυτός, και θα έπρεπε ακόμη και οι σύγχρονες περσικές γάτες του 21ου αιώνα να θεωρούνται φυλές που εκτρέφονται επιλεκτικά με οποιοδήποτε κόστος για την υγεία των ζώων;


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ιράν

Βάρος /κιλά 3 - 6 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 15 – 17 ετών


Πιστός / Τρυφερός / Κοινωνικός / Εκφραστικός / Ζωηρός / Έξυπνος / Δραστήριος / Παιχνιδιάρης


Βασικά στοιχεία

 • Ευτυχέστερο σε ζευγάρια

 • Κατάλληλη για εντός σπιτιού

 • Το τρίχωμα χρειάζεται λίγη περιποίηση

 

Σιβηρίας

Παρά το μέγεθος τους, οι γάτες Σιβηρίας είναι αρκετά ευκίνητες και τους αρέσει να πηδούν σε ψηλά σημεία.


Πληροφορίες για την Σιβηρίας


Η γάτα Σιβηρίας είναι γεμάτη ζωντάνια, έξυπνη και στοργική, εξαιρετικά παιχνιδιάρα, που της αρέσει να συμμετάσχει στις οικογενειακές δραστηριότητες. Τα πάει καλά με άλλες γάτες, σκύλους και παιδιά και χρειάζεται άφθονη προσοχή από την οικογένειά της.


Αυτές οι γάτες μπορεί να μην εμπιστεύονται τους άγνωστους και δεν τους αρέσει να τις χαϊδεύουν ή να τις πιάνουν ξένοι. Ως κοινωνική φυλή, η γάτα Σιβηρίας δεν θα πρέπει να είναι η μοναδική γάτα στο σπίτι.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)


Προέλευση της φυλή


Η Σιβηρίας είναι μια παμπάλαια, καθαρόαιμη φυλή γάτας που είναι γνωστή στη Ρωσία εδώ και πολλούς αιώνες. Συγγενεύει ενδεχομένως με τη Γάτα Νορβηγικού Δάσους, με την οποία έχει πολλά κοινά: αυτή η γάτα είναι καλά εξοπλισμένη για να αντέχει το σκληρό κλίμα της βόρειας Ευρώπης.


Εμφανίστηκε στις πρώτες εκθέσεις γατών στη δεκαετία του 1870. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, κάποιες γάτες εξήχθησαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ. Αναγνωρίστηκαν πλήρως από την FIFe και την TICA το 1996. Σε ορισμένα μητρώα, η ποικιλία colourpoint (με χρωματιστά άκρα) είναι γνωστή ως Νέβα Μάσκερεϊντ.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ρωσία

Βάρος /κιλά 3 - 6 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 15 – 17 ετών


Πιστός / Τρυφερός / Κοινωνικός / Εκφραστικός / Ζωηρός / Έξυπνος / Δραστήριος / Παιχνιδιάρης


Βασικά στοιχεία

 • Κατάλληλη για εντός και εκτός σπιτιού

 • Χρειάζεται πολύ περιποίηση τριχώματος

 • Ευτυχέστερο σε ζευγάρια

 


bottom of page