Φυλές γάτας Μακρύτριχος

Βρετανική Μακρύτριχη

Αυτές οι γάτες έχουν φιλικό, ισορροπημένο και ειρηνικό χαρακτήρα που σημαίνει ότι τα πηγαίνουν καλά με όλη την οικογένεια.

Πληροφορίες για την Βρετανική Μακρύτριχη


Οι Βρετανικές Μακρύτριχες είναι πολύ κοινωνικές και τους αρέσει να είναι με ανθρώπους, ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες τους. Τους αρέσει να παίζουν μόνες τους, διασκεδάζοντας όταν λείπει ο ιδιοκτήτης τους, αλλά και να κοιμούνται για ώρες. Απολαμβάνουν ιδιαίτερα τις αγκαλιές.


Σε αυτές τις γάτες αρέσει να τρώνε και με την καθιστική τους ζωή μπορούν γρήγορα να πάρουν βάρος. Γι' αυτό, είναι σημαντικό να προσέξετε τις μερίδες τους για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα γίνουν υπέρβαρες.

Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)

Προέλευση της φυλή

Οι Βρετανικές Μακρύτριχες προέκυψαν από την εκτροφή των Βρετανικών κοντότριχων γατών με τις Περσικές. Αρχικά αυτές οι διασταυρώσεις έγιναν, προκειμένου να αυξηθεί η μειωμένη γονιδιακή δεξαμενή της Βρετανικής Κοντότριχης μετά τους παγκόσμιους πολέμους. Το γονίδιο του μακριού τριχώματος κληρονομείται ως υπολειπόμενο και επομένως μεταφέρεται κρυμμένο στη γονιδιακή δεξαμενή της φυλής. Μερικές φορές προκύπτουν μακρύτριχες γάτες ακόμη και μετά από αρκετές γενιές... Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της Βρετανικής Κοντότριχης. Ωστόσο, το πρότυπο της φυλής της Βρετανικής Κοντότριχης απαιτούσε κοντό τρίχωμα - οι μακρύτριχες γάτες είχαν εξαιρεθεί αρχικά από την αναπαραγωγή καθώς θεωρήθηκαν ευνουχισμένα ζώα.


Σήμερα, η Βρετανική Μακρύτριχη έχει αναγνωρισθεί πλέον από ορισμένες ενώσεις εκτροφέων ως ξεχωριστή φυλή. Τα πρότυπα της φυλής της ισοδυναμούν με αυτά της Βρετανικής Κοντότριχης, καθώς διαφέρουν μόνο ως προς το μήκος τριχώματός τους. Ανάλογα με την εκτροφή, οι Βρετανικές Μακρύτριχες μπορεί να είναι ωστόσο πιο μικρόσωμες ή μεγαλόσωμες, ακόμη και το πραγματικό μήκος του τριχώματος μπορεί να διαφέρει. Μερικοί εκτροφείς επικεντρώνονται σε μεγαλόσωμα ζώα, ενώ άλλοι προτιμούν να εκτρέφουν πιο μικροκαμωμένα ζώα.

Λεπτομέρειες φυλής

Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο

Βάρος /κιλά 3 - 6 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 15 –17 ετών

Ήρεμος / Κοινωνικός / Ήσυχος / Φιλικός / Ήπιων τόνων

Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται πολύ περιποίηση τριχώματος

 • Κατάλληλη για εντός και εκτός σπιτιού

 • Υπομονετικός με παιδιά και άλλα ζώα

Μέιν Κουν

Οι Μέιν Κουν ανήκουν σε μία από τις μεγαλύτερες φυλές οικόσιτων γατών των οποίων οι χαμηλές, σιγανές φωνές δεν φαίνεται να ταιριάζουν με το ανάστημά τους.


Πληροφορίες για την Μέιν Κουν


Ενώ οι Μέιν Κουν είναι γάτες άκρως προσανατολισμένες προς τους ανθρώπους, δεν εξαρτώνται υπερβολικά από αυτούς. Οι Μειν Κουν δεν επιζητούν συνεχώς την προσοχή, αλλά προτιμούν να βρίσκονται εκεί όπου βρίσκονται οι ιδιοκτήτες τους, διερευνώντας οποιαδήποτε δραστηριότητα στην οποία εμπλέκονται.


Οι Μέιν Κουν είναι γνωστές για τη γλυκιά και πράα φύση τους. Συνήθως, τα πάνε καλά με τα παιδιά και τα σκυλιά, καθώς και με άλλες γάτες. Οι Μέιν Κουν δεν είναι γνωστές για το σκαρφάλωμα, προτιμώντας να παραμένουν με τα πόδια τους στο έδαφος.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)


Προέλευση της φυλής


Η Μέιν Κουν μοιάζει εμφανισιακά πολύ με τη γάτα του Νορβηγικού Δάσους. Σε αντίθεση με αυτή, κατάγεται ωστόσο από την Αμερική, από την πολιτεία του Μέιν. Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με την καταγωγή της. Μεταξύ άλλων εικάζεται ότι είναι διασταύρωση γάτας και ρακούν, κάτι το οποίο είναι αδύνατον από βιολογικής άποψης. Πιο πιθανό είναι οι γάτες να χρησιμοποιήθηκαν σε πλοία μεταναστών για την καταπολέμηση αρουραίων και ποντικών. Με αυτό τον τρόπο έφτασαν τότε στην Αμερική. Στη συνέχεια, η γάτα Μέιν Κουν πέρασε στην αφάνεια, αλλά έγινε ξανά δημοφιλής τη δεκαετία του 1950 και παρουσιάστηκε σε εκθέσεις μορφολογίας της φυλής.


Γνωρίζατε ότι η Μέιν Κουν θεωρείται επίσης η πρώτη γάτα που συμμετείχε σε εκθέσεις μορφολογίας στην Αμερική; Οι κάτοικοι της πολιτείας του Μέιν ήταν πολύ περήφανοι για τις ασυνήθιστες γάτες τους. Ήταν πεπεισμένοι ότι ήταν πιο έξυπνες, πιο γρήγορες, πιο δυνατές και επομένως καλύτερες σε όλα συγκριτικά με άλλες γάτες. Ήδη από το 18ο αιώνα, σε εορταστικές εκδηλώσεις της υπαίθρου είχαν αρχίσει να συγκρίνουν τις Μέιν Κουν τους με αυτές του γείτονα.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Η.Π.Α

Βάρος /κιλά 6 - 8 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12 –15 ετών


Ήρεμος / Ήσυχος / Φιλικός


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Κατάλληλη για εντός και εκτός σπιτιού

 • Χαμηλή συντήρηση

Μπαλινέζ

Οι γάτες Μπαλινέζ είναι εξαιρετικά στοργικές και είναι υπέροχα, διασκεδαστικά και εντελώς κυρίαρχα κατοικίδια ζώα.


Πληροφορίες για την Μπαλινέζ


Οι γάτες Μπαλινέζ είναι πολύ έξυπνες, γεμάτες ζωντάνια και διασκεδαστικές. Μπορούν να είναι πολύ απαιτητικές και να προσαρμοστούν πλήρως στη ζωή του ιδιοκτήτη τους. Αυτές οι γάτες δεν θέλουν να τις αγνοούν και πρέπει πάντα να είναι το επίκεντρο της προσοχής.


Οι γάτες Μπαλινέζ έχουν ισχυρή προσωπικότητα και είναι συνήθως πολύ εκφραστικές με δυνατές φωνές. Οι Μπαλινέζ είναι συνήθως δραστήριες και παιχνιδιάρες, ακόμα και ως ενήλικες. Είναι γάτες υψηλής ενέργειας και βρίσκονται πάντα εν κινήσει.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)


Προέλευση της φυλή


Μπαλινέζικα γάτα ή μπαλινέζ - ένας ημι-μακρύς τύπος σίκαλης γάτας φυλής, που εκτρέφονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρώτο εγγεγραμμένο γαϊδουράκι γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1928 με ένα ζευγάρι σιαμαίων. Αυτά τα γατάκια της Σιαμέζης γεννήθηκαν περιοδικά, αλλά για λίγο οι ιδιοκτήτες τους δεν το διαφημίζουν. Ωστόσο, αυτή η φυσική μετάλλαξη προσέλκυσε φελληνολόγους, οι οποίοι άρχισαν να διασχίζουν το ημι-μακρύχρονο σιαμαίοι μεταξύ τους. Αυτή η φυλή αναγνωρίστηκε μόνο το 1963 - τότε κλήθηκε ο μακρύς μαλλιά Σιαμέες. Μπαλινέζικου αυτή η φυλή καταχωρήθηκε το 1970.


Το σώμα του μπαλινέζικου είναι κομψό, μακρύ, σωληνοειδές, το προφίλ είναι ίσιο, η κοιλιά είναι τεντωμένη. Τα πόδια είναι ψηλά και λεπτά, τα πίσω πόδια είναι ελαφρώς υψηλότερα από τα μπροστινά, οι μύες είναι μάλλον ανεπτυγμένοι. Τα ισχία των μπαλινέζικων γατών δεν πρέπει να είναι ευρύτερα από τους ώμους. Η ουρά είναι μακρά, λεπτή, σχήματος σαν μαστίγιο. Δεν επιτρέπονται κλώνοι και κόμβοι.


Το κεφάλι είναι σφηνοειδές, μεσαίου μεγέθους, τα αυτιά είναι μεγάλα, τοποθετημένα σε μεγάλη απόσταση, κωνικά προς το ρύγχος, συνεχίζοντας τις γραμμές της σφήνας της κεφαλής. Το πηγούνι είναι ισχυρό, ανεπτυγμένο, μεσαίου μεγέθους, το κατώτερο σημείο του ευθυγραμμίζεται με την άκρη της μύτης του ζώου. Τα μάτια των Μπαλινέζων είναι αμυγδαλωτά, λοξά και ευρύχωρα. Χρώμα - βαθύ μπλε.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Η.Π.Α

Βάρος /κιλά 3 - 6 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 18 – 22 ετών


Πιστός / Τρυφερός / Κοινωνικός / Εκφραστικός / Ζωηρός / Έξυπνος / Δραστήριος / Παιχνιδιάρης


Βασικά στοιχεία

 • Ευτυχέστερο σε ζευγάρια

 • Κατάλληλη για εντός και εκτός σπιτιού

 • Το τρίχωμα χρειάζεται λίγη περιποίηση

Νορβηγικού Δάσους

Πιστεύεται ότι οι πρόγονοι της γάτας Νορβηγικού Δάσους ήταν τα οικόσιτα κατοικίδια των Νορβηγών Βίκινγκς.


Πληροφορίες για την Γάτα Νορβηγικού Δάσους


Πρόκειται για μια σκληρή, ρωμαλέα και αθλητική γάτα και, παρά το μέγεθός της, είναι απίστευτα πράα. Η γάτα Νορβηγικού Δάσους είναι επίσης από τις λίγες που απολαμβάνει το νερό.


Η γάτα Νορβηγικού Δάσους έχει ήρεμη ιδιοσυγκρασία και αυτοπεποίθηση, και είναι φιλική και χαλαρή. Πρόκειται για ήρεμες γάτες με ήσυχη διάθεση, αλλά μπορεί να είναι και πολύ παιχνιδιάρες. Τα αφεντικά τους τις περιγράφουν ως τρυφερές και στοργικές. Ο πολύ κοινωνικός χαρακτήρας τους και η υπομονή τους τις καθιστούν φοβερό κατοικίδιο για τα παιδιά.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)


Προέλευση της φυλή


Είναι πιθανόν οι πρόγονοι αυτών των γατών να ήταν κοντότριχες γάτες της Νότιας Ευρώπης που μετανάστευσαν στη Νορβηγία κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Αναπτύχθηκαν μέσω φυσικής επιλογής, καθώς θα είχαν επιβιώσει μόνο εκείνες οι γάτες που ήταν σε θέση να προσαρμοστούν στους σκληρούς νορβηγικούς χειμώνες.


Υποστηρίζεται ότι οι πρόγονοι αυτής της γάτας ήταν τα κατοικίδια των Νορβηγών Βίκινγκς, που έπαιρναν μαζί τις γάτες τους στα καράβια τους. Θεωρείται ότι προσελκύθηκαν από τα αγροκτήματα όπου ήταν πολύτιμες για την ικανότητά τους να ελέγχουν τον πληθυσμό των τρωκτικών.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Νορβηγία

Βάρος /κιλά: 3 - 6 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 14 –16 ετών


Ήρεμος / Παιχνιδιάρης / Δραστήριος


Βασικά στοιχεία

 • Κατάλληλος για εξωτερικό χώρο

 • Καλός με τα παιδιά

 • Ένα δέντρο γάτας είναι απαραίτητο

Νέβα Μάσκερεϊντ

Η Νέβα Μάσκερεϊντ είναι μια ζωντανή, έξυπνη γάτα που απολαμβάνει το παιχνίδι, ενώ είναι επίσης πολύ στοργική.


Πληροφορίες για την Νέβα Μάσκερεϊντ


Η Νέβα Μάσκερεϊντ τα πάει καλά με άλλες γάτες, σκύλους και παιδιά. Παρά το μέγεθος τους, είναι αρκετά ευκίνητες και τους αρέσει να πηδούν σε ψηλά σημεία.


Αυτές οι γάτες χρειάζονται την προσοχή των ιδιοκτητών τους, αλλά δεν τους αρέσει να τις αγκαλιάζουν και να τις χαϊδεύουν άγνωστοι άνθρωποι.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)


Προέλευση της φυλή


Η γάτα Σιβηρίας εκτρέφεται συστηματικά μόλις από τη δεκαετία του ’80 και από το 1990 την απολαμβάνουν και γατόφιλοι στην Αμερική. Αν εξαιρέσουμε το point-σχέδιο της, η Νέβα Μάσκερεϊντ δε διαφέρει από τη γάτα Σιβηρίας. Ακόμη και η ιστορία της Νέβα Μάσκερεϊντ μοιάζει με αυτή της γάτας Σιβηρίας.Οι μακρύτριχες γάτες ήταν σχεδόν πάντα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των άγριων οικόσιτων γατών που εμφανίζονταν στη Ρωσία και τη Σιβηρία. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, ήταν για καιρό θέμα συζήτησης στους επιστημονικούς κύκλους. Ενώ ορισμένοι επιστήμονες ήταν σίγουροι ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή μετάλλαξη, άλλοι βασίστηκαν σε διασταυρώσεις που ακολούθησαν με μακρύτριχα ζώα από την Ανατολή και ως εκ τούτου, προέκυψαν οι άγριες οικόσιτες γάτες με μακρύ τρίχωμα. Το όνομα "Sibirskaja koschka", «γάτα Σιβηρίας», χαρακτήριζε αυτή τη μυώδη γάτα με πλούσιο, απαλό τρίχωμα. Όσον αφορά στο σωματότυπο και την υφή του τριχώματος, αυτές διαφέρουν σημαντικά από την Αφρικανική άγρια γάτα, η οποία θεωρείται ως η γάτα-μητέρα όλων των οικόσιτων γατών.


Για το λόγο αυτό, ήταν σίγουρο για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι οι άγριες γάτες του Καυκάσου είναι στενοί συγγενείς των γατών Σιβηρίας και ότι αυτές δεν προέρχονται από την Αφρικανική άγρια γάτα. Ωστόσο, μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακάλυψε πριν από μερικά χρόνια ότι όλες οι οικόσιτες γάτες που εμφανίζονται στις πέντε ηπείρους, προέρχονται από την Αφρικανική άγρια γάτα.Στην Ευρώπη, οι μακρύτριχες γάτες ήταν κάτι σπάνιο μέχρι το 19ο αιώνα.


Γι’ αυτό δεν είναι να απορεί κανείς που, μόνο οι έμποροι και οι ταξιδιώτες είδαν ήδη από νωρίς με τα ίδια τους τα μάτια τα μακρύτριχα ζώα της Ρωσίας και έτσι τα εισήγαγαν στην Ευρώπη. Οι γάτες Σιβηρίας έχουν περιγραφεί το 1864 σε μια έκδοση του βιβλίου «Η ζωή των Ζώων του Μπρεμ» (ή στα αγγλικά, Brehm's Life of Animals), μετέπειτα εμφανίστηκαν σποραδικά σε ευρωπαϊκές δημοσιεύσεις. Τα μακρύτριχα ζώα από τη Σιβηρία πήραν επίσης μέρος στην πρώτη έκθεση γατών στο Crystal Palace του Λονδίνου το έτος 1871. Μετά την πρώτη έκθεση στο Crystal Palace, η φυλή έπεσε για ακόμη μια φορά στη λήθη. Αυτό οφειλόταν σε πολλούς λόγους: τα μακρύτριχα ζώα ήταν κάτι σπάνιο και διασταυρώνονταν μεταξύ τους, ώστε να προκύψουν μακρύτριχοι απόγονοι. Η γάτα Σιβηρίας αποδυναμώθηκε στη γονιδιακή δεξαμενή των γατών Περσίας κ.ά.


Επιπλέον, η πολιτική κατάσταση στη Σοβιετική Ρωσία οδήγησε μεταξύ άλλων στο να εξαφανιστεί προς το παρόν η Ρωσία από την ιστορία εκτροφής γατών.Παρ’ όλα αυτά, στη δεκαετία του ’80 έγινε μια νέα αρχή για τη γάτα Σιβηρίας και μαζί με αυτή, και για τη Νέβα Μάσκερεϊντ. Στη ΛΔΓ, το 1985 ξεκίνησε μια πειραματική εκτροφή με «γάτες του σωλήνα», οι οποίες εισήχθησαν από τη Ρωσία. Από το 1986 εκτέθηκαν τα μακρύτριχα ζώα που