top of page

Φυλές γάτας Μεσότριχο


Ιαπωνική Μπομπτέιλ

Γεμάτες ενέργεια, πάντα παιχνιδιάρικες, τρυφερές, ευχάριστες και χαρούμενες, οι Ιαπωνικές Μπομπτέιλ έχουν μια πολύ φιλική και κοινωνική φύση.


Πληροφορίες για την Ιαπωνική Μπομπτέιλ


Η Ιαπωνική Μπομπτέιλ είναι μια γάτα που ανήκει σε μια πολύ έξυπνη φυλή και ενδιαφέρεται για τα πάντα που συμβαίνουν στο σπίτι. Τα πάει καλά με άλλες γάτες, σκύλους και παιδιά, ενώ χρειάζεται την παρέα των ανθρώπων.


Αυτές οι γάτες έχουν ισχυρό χαρακτήρα και επικοινωνούν με τους ιδιοκτήτες τους με μελωδικές εκφορές. Ως ταχέως εκπαιδευόμενες οι Ιαπωνικές Μπομπτέιλ μπορούν εύκολα να διδαχθούν νέα κόλπα και να προσαρμοστούν γρήγορα σε νέες καταστάσεις.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)


Προέλευση της φυλή


Η Ιαπωνική Μπομπτέιλ είναι γνωστή στην Ιαπωνία από τον 6ο αιώνα. Οι ναοί Gotokuji και ο Niko εξακολουθούν να έχουν αρχαίες ιαπωνικές ξυλογραφίες και πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν την αγάπη των Ιαπώνων για την γάτα αυτή με τη κοντή ουρά. Η φυλή της Ιαπωνικής Μπομπτέιλ εξελίχθηκε φυσικά, δεν δημιουργήθηκε με προσμίξεις και υβρίδια. Μία εκδοχή είναι ότι η φυλή έφτασε από την ασιατική ήπειρο τουλάχιστον πριν από 1.000 χρόνια, όντας ανάμεσα στον αρχικό μεταναστευτικό πληθυσμό αιλουροειδών, και με την περιορισμένη γονιδιακή αυτή ομάδα (γονίδιο ατελούς ουράς) να ακμάζει στην Ιαπωνία την εποχή εκείνη.


Σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, η φυλή έχει κοντή ουρά, επειδή πολλούς αιώνες πριν, η ουρά μιας γάτας πήρε φωτιά την ώρα που κοιμόταν. Η φοβισμένη γάτα άρχισε να τρέχει πανικόβλητη με αποτέλεσμα να βάλει φωτιά σε ολόκληρο το χωριό. Ο τότε αυτοκράτορας πέρασε ένα διάταγμα να κοπούν οι ουρές όλων των γατιών για να αποφευχθεί παρόμοια καταστροφή.


Στη πραγματικότητα, το γονίδιο ατελούς ουράς, είναι φυσική μετάλλαξη και είναι κληρονομικό. Αν δύο γάτες με κοντή ουρά αποκτήσουν γατάκια, τότε όλα θα φέρουν αυτό το γονίδιο.


Το 1602, οι ιαπωνικές αρχές αποφάσισαν ότι όλες οι γάτες πρέπει να αφεθούν ελεύθερες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των τρωκτικών που απειλούσαν τους μεταξοσκώληκες, και κατ' επέκταση την παραγωγή μεταξιού.


Η πρώτη επίσημη αναφορά της Ιαπωνικής Μπομπτέιλ στη Δύση ήταν το 1968, όταν η Αμερικανίδα εκτροφέας, Elizabeth Freret, καθιέρωσε το πρώτο πρόγραμμα αναπαραγωγής έξω από την Ιαπωνία με τρεις εισαγόμενες γάτες. Αρχικά η φυλή αναγνωρίστηκε από τον CFA (Cat Fanciers' Assosiation) το 1971 και κέρδισε τίτλο πρωταθλήματος το 1976. Η δημοτικότητά της εξαπλώθηκε αργά με λίγους αφιερωμένους εκτροφείς, αλλά εξακολουθεί να είναι μια αρκετά σπάνια φυλή.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ιαπωνία

Βάρος /κιλά: 3 - 6 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 15 –18 ετών


Έξυπνος / Παιχνιδιάρης / Ζωηρός / Τρυφερός / Φιλικός / Ζωηρός / Εκφραστικός


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Κατάλληλο για ζωή εντός σπιτιού

 • Καλή με τους ανθρώπους

 

Ιερή Βιρμανίας

Οι Ιερές Βιρμανίας είναι ιδανικά μέλη για την οικογένεια καθώς εξαλείφουν το στερεότυπο της ανεξάρτητης, υπερήφανης γάτας.


Πληροφορίες για την Ιερή Βιρμανίας


Οι Ιερές Βιρμανίας είναι εξαιρετικά κοινωνικές, αξιόπιστες και πράες γάτες, ενώ είναι εύκολο να τις διαχειριστείτε, γεγονός που τις καθιστά ιδανικά κατοικίδια ζώα. Αγαπούν την ανθρώπινη συντροφιά. Η Ιερή Βιρμανίας μπορεί να περιγραφεί ως «μέτρια» γάτα. Είναι παιχνιδιάρικη και δραστήρια, αλλά όχι απαιτητική, κοινωνική, αλλά όχι το επίκεντρο της προσοχής.


Όλες οι Ιερές Βιρμανίας θέλουν να βρίσκονται μαζί με τους ανθρώπους και είναι φιλικές με άλλα κατοικίδια ζώα εάν γνωριστούν καλά. Οι Ιερές Βιρμανίας είναι μια εξαιρετική επιλογή για οικογένειες με παιδιά, επειδή είναι ήρεμες, υπομονετικές και τρυφερές.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)


Προέλευση της φυλή


H ιερή γάτα Βιρμανίας λέγεται, ως πιθανή εκδοχή, ότι εμφανίστηκε, για πρώτη φορά στην Burma και θεωρούνταν ιερή, καθώς συντρόφευε τους μοναχούς Kittah.


Υπάρχει ένας μύθος σχετικά με το πώς απέκτησαν τα χαρακτηριστικά σημάδια που έχουν σήμερα. Ποιος είναι αυτός;


Στις πλαγιές του όρους Lugh υπήρχε ένας ναός, στον οποίο ζούσε ο μοναχός Lama Kittah Mun-Ha, και λέγεται ότι ο Θεός Song Hio «έπλεξε» το χρυσαφένιο του μούσι.


Ο μοναχός δεν σταμάτησε, ούτε για μια στιγμή, σε όλη του τη ζωή να προσεύχεται και να λατρεύει τη θεά Tsun Kyan-Kse με τα ζαφειρένια μάτια, που φρόντιζε την ανάληψη των ψυχών και επέτρεπε στους μοναχούς Kittah να μετενσαρκωθούν, για μία φορά, στο σώμα ενός αγαπημένου ιερού ζώου, και να ζήσουν μαζί του.


Δίπλα του «διαλογιζόταν» ο Sinh, ο αγαπημένος του σύντροφος: μια ολόλευκη γάτα, της οποίας τα μάτια ήταν χρυσαφένια από την αντανάκλαση του χρυσού σώματος της θεάς με τα παραδεισένια μάτια. Τα αυτιά, η μύτη, η ουρά και οι άκρες των ποδιών του Sinh ήταν σκούρα σαν το χώμα. Σημάδι έλλειψης αγνότητας, οποιουδήποτε αγγίζει τη γη.


Ένα βράδυ, ληστές εισέβαλαν στο ναό και τραυμάτισαν θανάσιμα τον μοναχό Mun-Ha. Τη στιγμή που η ψυχή του άφηνε το σώμα του, ο Sinh ακούμπησε τις πατούσες του στο σώμα του αφέντη του και κοίταξε τη θεά. Τότε, έγινε ένα θαύμα. Η λευκή γούνα του Sinh πήρε μια χρυσαφένια λάμψη, αντικατοπτρίζοντας το χρυσό άγαλμα της θεάς, και τα μάτια του απέκτησαν το ζαφειρένιο χρώμα των δικών της.


Το πρόσωπο, τα αυτιά και τα πόδια του παρέμειναν στο χρώμα του χώματος, όμως οι τέσσερις πατούσες του, οι οποίες άγγιζαν τα λευκά μαλλιά του γερασμένου μοναχού, έγιναν κατάλευκες: σημάδι της αγνότητας.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Μιανμάρ

Βάρος /κιλά 3 - 6 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12 –16 ετών


Κοινωνικός / Πιστός / Τρυφερός / Ήσυχος / Παιχνιδιάρης / Δραστήριος


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Κατάλληλο για ζωή εντός σπιτιού

 • Καλή με τους ανθρώπους

 

Λαπέρμ

Οι Λαπέρμ είναι τρυφερές, κοινωνικές γάτες, γνωστές για την υπομονή τους με όλα τα μέλη της οικογένειας.


Πληροφορίες για την Λαπέρμ


Η Λαπέρμ είναι μια δραστήρια, εξωστρεφής γάτα που της αρέσει να είναι μαζί σας και να συμμετέχει σε ό,τι κάνετε. Πρόκειται για πράες, αφοσιωμένες γάτες που αποζητούν την ανθρώπινη επαφή.

Χάρη στη στοργική, τρυφερή φύση τους τα πάνε καλά με τα παιδιά και άλλα οικογενειακά κατοικίδια ζώα, γεγονός που τις καθιστά ιδανικό οικογενειακό σύντροφο.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)


Προέλευση της φυλή


Το σγουρό ή κυματιστό τρίχωμα της γάτας La Perm είναι το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της. Η πρώτη γάτα εμφανίστηκε ανάμεσα σε συνηθισμένες γάτες σε ένα αγρόκτημα στο Όρεγκον το 1986. Ένα γατάκι από τη γέννα εκείνη γεννήθηκε φαλακρό. Μέσα σε οκτώ εβδομάδες το γατάκι άρχισε να αναπτύσσει πολύ μαλακό, σγουρό τρίχωμα.


Σε ηλικία τριών έως τεσσάρων μηνών, είχε το πλούσιο σγουρό τρίχωμα που βρίσκουμε σε όλες τις γάτες της ράτσας La Perms. Σε αντίθεση με άλλες σγουρότριχες ράτσες, όπως η γάτα Devon Rex ή η ράτσα γάτας Cornish Rex, το τρίχωμα της La Perm μπορεί να είναι κοντό ή μακρύ. Η ράτσα δεν υπάρχει εκτός της Αμερικής.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Η.Π.Α

Βάρος /κιλά 3 - 6 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 10 –15 ετών


Έξυπνος / Στοργικός / Δραστήριος / Κοινωνικός / Εκφραστικός


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Κατάλληλη για εντός και εκτός σπιτιού

 • Υπομονετικός με παιδιά και άλλα ζώα

 

Ραγκαμάφιν

Οι Ραγκαμάφιν είναι τρυφερές γάτες που δείχνουν εύκολα εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα να παρασύρονται εύκολα μακριά από το σπίτι. Ως εκ τούτου, τους ταιριάζει καλύτερα η ζωή εντός σπιτιού.


Πληροφορίες για την Ραγκαμάφιν


Οι Ραγκαμάφιν είναι εντυπωσιακές γάτες και έχουν διάφορους χρωματισμούς: ελάχιστη αντίθεση άκρων και σώματος, τάμπι (ραβδώσεις, στίγματα, γραμμές ή στριφογυριστά μοτίβα) και λευκό, πιτσιλωτό (ταρταρούγα) ή μικρή αντίθεση χρώματος άκρων και σώματος. Ζουν ευτυχισμένες με μεγάλες οικογένειες, ζευγάρια, ηλικιωμένους ή μεμονωμένους ιδιοκτήτες και είναι εξαιρετικές, τρυφερές σύντροφοι.


Στοργικές και παιχνιδιάρες, αυτές οι καλοκάγαθες γάτες είναι πράες με τα παιδιά και τα πηγαίνουν καλά με άλλα ζώα στο σπίτι, με αποτέλεσμα να είναι τέλεια κατοικίδια για οικογένειες. Η ήρεμη και τρυφερή ιδιοσυγκρασία τους τις καθιστά υπομονετικές με το ατσούμπαλο παιχνίδι.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Η.Π.Α

Βάρος /κιλά 5 - 7 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 14 –16 ετών


Τρυφερός / Στοργικός / Παιχνιδιάρης / Ήρεμος


Βασικά στοιχεία

 • Κατάλληλο για ζωή εντός σπιτιού

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Υπομονετικός με παιδιά και άλλα ζώα

 

Ράγκντολ

Μια χαλαρή και ευτυχισμένη γάτα που είναι γενικά τρυφερή και της αρέσει να ξαπλώνει με την πλάτη.


Πληροφορίες για την Ράγκντολ


Οι Ράγκντολ ανήκουν σε μια τρυφερή, ήσυχη φυλή με πολύ χαλαρή διάθεση. Είναι πολύ κοινωνικές και τους αρέσει να είναι με τους ιδιοκτήτες αλλά και τους επισκέπτες του σπιτιού.


Οι γάτες Ράγκντολ είναι γνωστές για την ανεκτική στάση τους απέναντι σε άλλα ζώα και είναι ιδιαίτερα καλές με τα παιδιά. Συγκρίνονται συχνά με τους σκύλους λόγω της φιλικότητας και της νοημοσύνης τους. Το επίπεδο δραστηριότητάς τους είναι μέτριο και περιορίζεται σε λίγα λεπτά ενεργού παιχνιδιού την ημέρα. Εξ ορισμού προτιμούν να παίζουν ενώ είναι ξαπλωμένες με την πλάτη.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)


Προέλευση της φυλής


Η φιλική στον άνθρωπο Ράγκντολ είναι μια πολύ νέα φυλή γάτας, της οποίας η προέλευση ανέρχεται στη δεκαετία του 1960. Αυτή που καθιέρωσε ως πρώτη εκτροφέας τη γάτα Ράγκντολ ήταν η γατόφιλη Ann Baker από την Καλιφόρνια. Με τη βοήθεια ενός γάτου που έμοιαζε με τουρκική γάτα Αγκύρας, και το ζευγάρωμα με άλλες αγνώστου προελεύσεως γάτες ξεκίνησε η εκτροφή αυτής της φυλής. Ο γάτος της Ann Baker από τον οποίο ξεκίνησε η εκτροφή, πρέπει να αντιστοιχούσε στον τύπο της σημερινής Ράγκντολ: Μεγαλόσωμος, με ημι-μακρύ τρίχωμα και όμορφα μπλε μάτια. Η Ann Baker έδωσε στη φυλή της το όνομα «Ράγκντολ», που στα αγγλικά σημαίνει «πάνινη κούκλα». Η επιλογή αυτού του ονόματος απο την Αnn δεν έγινε τυχαία καθώς οι γάτες Ράγκντολ «αφήνονται» χαλαρά στην αγκαλιά σας, όταν τις κρατάτε - όπως μια πάνινη κούκλα. Ένα όνομα που ταιριάζει απόλυτα στην εξαιρετικά χαλαρή αυτή γάτα!


Όπως συμβαίνει συχνά στους κύκλους των εκτροφέων, δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση προέκυψαν διαπροσωπικά προβλήματα: όταν η Ann Baker κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το όνομα «Ράγκντολ» και αύξησε τις εισφορές για κάθε ζώο από τη σειρά απογόνων της εκτροφής της, πολλοί εκτροφείς αποσύρθηκαν από την αρχική σειρά απογόνων της Ράγκντολ και έκαναν τη φυλή Ράγκντολ σε αυτό που είναι σήμερα.

Η Ράγκντολ δεν είναι λοιπόν μόνο μια πολύ νέα φυλή, αλλά και η πρώτη φυλή γάτας, για την οποία χορηγήθηκε ποτέ δίπλωμα ευρεσιτεχνίας...


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Η.Π.Α

Βάρος /κιλά 5 - 7 kg