top of page

Φυλές γάτας Μεσότριχο


Ιαπωνική Μπομπτέιλ

Γεμάτες ενέργεια, πάντα παιχνιδιάρικες, τρυφερές, ευχάριστες και χαρούμενες, οι Ιαπωνικές Μπομπτέιλ έχουν μια πολύ φιλική και κοινωνική φύση.


Πληροφορίες για την Ιαπωνική Μπομπτέιλ


Η Ιαπωνική Μπομπτέιλ είναι μια γάτα που ανήκει σε μια πολύ έξυπνη φυλή και ενδιαφέρεται για τα πάντα που συμβαίνουν στο σπίτι. Τα πάει καλά με άλλες γάτες, σκύλους και παιδιά, ενώ χρειάζεται την παρέα των ανθρώπων.


Αυτές οι γάτες έχουν ισχυρό χαρακτήρα και επικοινωνούν με τους ιδιοκτήτες τους με μελωδικές εκφορές. Ως ταχέως εκπαιδευόμενες οι Ιαπωνικές Μπομπτέιλ μπορούν εύκολα να διδαχθούν νέα κόλπα και να προσαρμοστούν γρήγορα σε νέες καταστάσεις.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)


Προέλευση της φυλή


Η Ιαπωνική Μπομπτέιλ είναι γνωστή στην Ιαπωνία από τον 6ο αιώνα. Οι ναοί Gotokuji και ο Niko εξακολουθούν να έχουν αρχαίες ιαπωνικές ξυλογραφίες και πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν την αγάπη των Ιαπώνων για την γάτα αυτή με τη κοντή ουρά. Η φυλή της Ιαπωνικής Μπομπτέιλ εξελίχθηκε φυσικά, δεν δημιουργήθηκε με προσμίξεις και υβρίδια. Μία εκδοχή είναι ότι η φυλή έφτασε από την ασιατική ήπειρο τουλάχιστον πριν από 1.000 χρόνια, όντας ανάμεσα στον αρχικό μεταναστευτικό πληθυσμό αιλουροειδών, και με την περιορισμένη γονιδιακή αυτή ομάδα (γονίδιο ατελούς ουράς) να ακμάζει στην Ιαπωνία την εποχή εκείνη.


Σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, η φυλή έχει κοντή ουρά, επειδή πολλούς αιώνες πριν, η ουρά μιας γάτας πήρε φωτιά την ώρα που κοιμόταν. Η φοβισμένη γάτα άρχισε να τρέχει πανικόβλητη με αποτέλεσμα να βάλει φωτιά σε ολόκληρο το χωριό. Ο τότε αυτοκράτορας πέρασε ένα διάταγμα να κοπούν οι ουρές όλων των γατιών για να αποφευχθεί παρόμοια καταστροφή.


Στη πραγματικότητα, το γονίδιο ατελούς ουράς, είναι φυσική μετάλλαξη και είναι κληρονομικό. Αν δύο γάτες με κοντή ουρά αποκτήσουν γατάκια, τότε όλα θα φέρουν αυτό το γονίδιο.


Το 1602, οι ιαπωνικές αρχές αποφάσισαν ότι όλες οι γάτες πρέπει να αφεθούν ελεύθερες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των τρωκτικών που απειλούσαν τους μεταξοσκώληκες, και κατ' επέκταση την παραγωγή μεταξιού.


Η πρώτη επίσημη αναφορά της Ιαπωνικής Μπομπτέιλ στη Δύση ήταν το 1968, όταν η Αμερικανίδα εκτροφέας, Elizabeth Freret, καθιέρωσε το πρώτο πρόγραμμα αναπαραγωγής έξω από την Ιαπωνία με τρεις εισαγόμενες γάτες. Αρχικά η φυλή αναγνωρίστηκε από τον CFA (Cat Fanciers' Assosiation) το 1971 και κέρδισε τίτλο πρωταθλήματος το 1976. Η δημοτικότητά της εξαπλώθηκε αργά με λίγους αφιερωμένους εκτροφείς, αλλά εξακολουθεί να είναι μια αρκετά σπάνια φυλή.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ιαπωνία

Βάρος /κιλά: 3 - 6 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 15 –18 ετών


Έξυπνος / Παιχνιδιάρης / Ζωηρός / Τρυφερός / Φιλικός / Ζωηρός / Εκφραστικός


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Κατάλληλο για ζωή εντός σπιτιού

 • Καλή με τους ανθρώπους

 

Ιερή Βιρμανίας

Οι Ιερές Βιρμανίας είναι ιδανικά μέλη για την οικογένεια καθώς εξαλείφουν το στερεότυπο της ανεξάρτητης, υπερήφανης γάτας.


Πληροφορίες για την Ιερή Βιρμανίας


Οι Ιερές Βιρμανίας είναι εξαιρετικά κοινωνικές, αξιόπιστες και πράες γάτες, ενώ είναι εύκολο να τις διαχειριστείτε, γεγονός που τις καθιστά ιδανικά κατοικίδια ζώα. Αγαπούν την ανθρώπινη συντροφιά. Η Ιερή Βιρμανίας μπορεί να περιγραφεί ως «μέτρια» γάτα. Είναι παιχνιδιάρικη και δραστήρια, αλλά όχι απαιτητική, κοινωνική, αλλά όχι το επίκεντρο της προσοχής.


Όλες οι Ιερές Βιρμανίας θέλουν να βρίσκονται μαζί με τους ανθρώπους και είναι φιλικές με άλλα κατοικίδια ζώα εάν γνωριστούν καλά. Οι Ιερές Βιρμανίας είναι μια εξαιρετική επιλογή για οικογένειες με παιδιά, επειδή είναι ήρεμες, υπομονετικές και τρυφερές.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)


Προέλευση της φυλή


H ιερή γάτα Βιρμανίας λέγεται, ως πιθανή εκδοχή, ότι εμφανίστηκε, για πρώτη φορά στην Burma και θεωρούνταν ιερή, καθώς συντρόφευε τους μοναχούς Kittah.


Υπάρχει ένας μύθος σχετικά με το πώς απέκτησαν τα χαρακτηριστικά σημάδια που έχουν σήμερα. Ποιος είναι αυτός;


Στις πλαγιές του όρους Lugh υπήρχε ένας ναός, στον οποίο ζούσε ο μοναχός Lama Kittah Mun-Ha, και λέγεται ότι ο Θεός Song Hio «έπλεξε» το χρυσαφένιο του μούσι.


Ο μοναχός δεν σταμάτησε, ούτε για μια στιγμή, σε όλη του τη ζωή να προσεύχεται και να λατρεύει τη θεά Tsun Kyan-Kse με τα ζαφειρένια μάτια, που φρόντιζε την ανάληψη των ψυχών και επέτρεπε στους μοναχούς Kittah να μετενσαρκωθούν, για μία φορά, στο σώμα ενός αγαπημένου ιερού ζώου, και να ζήσουν μαζί του.


Δίπλα του «διαλογιζόταν» ο Sinh, ο αγαπημένος του σύντροφος: μια ολόλευκη γάτα, της οποίας τα μάτια ήταν χρυσαφένια από την αντανάκλαση του χρυσού σώματος της θεάς με τα παραδεισένια μάτια. Τα αυτιά, η μύτη, η ουρά και οι άκρες των ποδιών του Sinh ήταν σκούρα σαν το χώμα. Σημάδι έλλειψης αγνότητας, οποιουδήποτε αγγίζει τη γη.


Ένα βράδυ, ληστές εισέβαλαν στο ναό και τραυμάτισαν θανάσιμα τον μοναχό Mun-Ha. Τη στιγμή που η ψυχή του άφηνε το σώμα του, ο Sinh ακούμπησε τις πατούσες του στο σώμα του αφέντη του και κοίταξε τη θεά. Τότε, έγινε ένα θαύμα. Η λευκή γούνα του Sinh πήρε μια χρυσαφένια λάμψη, αντικατοπτρίζοντας το χρυσό άγαλμα της θεάς, και τα μάτια του απέκτησαν το ζαφειρένιο χρώμα των δικών της.


Το πρόσωπο, τα αυτιά και τα πόδια του παρέμειναν στο χρώμα του χώματος, όμως οι τέσσερις πατούσες του, οι οποίες άγγιζαν τα λευκά μαλλιά του γερασμένου μοναχού, έγιναν κατάλευκες: σημάδι της αγνότητας.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Μιανμάρ

Βάρος /κιλά 3 - 6 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12 –16 ετών


Κοινωνικός / Πιστός / Τρυφερός / Ήσυχος / Παιχνιδιάρης / Δραστήριος


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Κατάλληλο για ζωή εντός σπιτιού

 • Καλή με τους ανθρώπους

 

Λαπέρμ

Οι Λαπέρμ είναι τρυφερές, κοινωνικές γάτες, γνωστές για την υπομονή τους με όλα τα μέλη της οικογένειας.


Πληροφορίες για την Λαπέρμ


Η Λαπέρμ είναι μια δραστήρια, εξωστρεφής γάτα που της αρέσει να είναι μαζί σας και να συμμετέχει σε ό,τι κάνετε. Πρόκειται για πράες, αφοσιωμένες γάτες που αποζητούν την ανθρώπινη επαφή.

Χάρη στη στοργική, τρυφερή φύση τους τα πάνε καλά με τα παιδιά και άλλα οικογενειακά κατοικίδια ζώα, γεγονός που τις καθιστά ιδανικό οικογενειακό σύντροφο.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)


Προέλευση της φυλή


Το σγουρό ή κυματιστό τρίχωμα της γάτας La Perm είναι το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της. Η πρώτη γάτα εμφανίστηκε ανάμεσα σε συνηθισμένες γάτες σε ένα αγρόκτημα στο Όρεγκον το 1986. Ένα γατάκι από τη γέννα εκείνη γεννήθηκε φαλακρό. Μέσα σε οκτώ εβδομάδες το γατάκι άρχισε να αναπτύσσει πολύ μαλακό, σγουρό τρίχωμα.


Σε ηλικία τριών έως τεσσάρων μηνών, είχε το πλούσιο σγουρό τρίχωμα που βρίσκουμε σε όλες τις γάτες της ράτσας La Perms. Σε αντίθεση με άλλες σγουρότριχες ράτσες, όπως η γάτα Devon Rex ή η ράτσα γάτας Cornish Rex, το τρίχωμα της La Perm μπορεί να είναι κοντό ή μακρύ. Η ράτσα δεν υπάρχει εκτός της Αμερικής.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Η.Π.Α

Βάρος /κιλά 3 - 6 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 10 –15 ετών


Έξυπνος / Στοργικός / Δραστήριος / Κοινωνικός / Εκφραστικός


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Κατάλληλη για εντός και εκτός σπιτιού

 • Υπομονετικός με παιδιά και άλλα ζώα

 

Ραγκαμάφιν

Οι Ραγκαμάφιν είναι τρυφερές γάτες που δείχνουν εύκολα εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα να παρασύρονται εύκολα μακριά από το σπίτι. Ως εκ τούτου, τους ταιριάζει καλύτερα η ζωή εντός σπιτιού.


Πληροφορίες για την Ραγκαμάφιν


Οι Ραγκαμάφιν είναι εντυπωσιακές γάτες και έχουν διάφορους χρωματισμούς: ελάχιστη αντίθεση άκρων και σώματος, τάμπι (ραβδώσεις, στίγματα, γραμμές ή στριφογυριστά μοτίβα) και λευκό, πιτσιλωτό (ταρταρούγα) ή μικρή αντίθεση χρώματος άκρων και σώματος. Ζουν ευτυχισμένες με μεγάλες οικογένειες, ζευγάρια, ηλικιωμένους ή μεμονωμένους ιδιοκτήτες και είναι εξαιρετικές, τρυφερές σύντροφοι.


Στοργικές και παιχνιδιάρες, αυτές οι καλοκάγαθες γάτες είναι πράες με τα παιδιά και τα πηγαίνουν καλά με άλλα ζώα στο σπίτι, με αποτέλεσμα να είναι τέλεια κατοικίδια για οικογένειες. Η ήρεμη και τρυφερή ιδιοσυγκρασία τους τις καθιστά υπομονετικές με το ατσούμπαλο παιχνίδι.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Η.Π.Α

Βάρος /κιλά 5 - 7 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 14 –16 ετών


Τρυφερός / Στοργικός / Παιχνιδιάρης / Ήρεμος


Βασικά στοιχεία

 • Κατάλληλο για ζωή εντός σπιτιού

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Υπομονετικός με παιδιά και άλλα ζώα

 

Ράγκντολ

Μια χαλαρή και ευτυχισμένη γάτα που είναι γενικά τρυφερή και της αρέσει να ξαπλώνει με την πλάτη.


Πληροφορίες για την Ράγκντολ


Οι Ράγκντολ ανήκουν σε μια τρυφερή, ήσυχη φυλή με πολύ χαλαρή διάθεση. Είναι πολύ κοινωνικές και τους αρέσει να είναι με τους ιδιοκτήτες αλλά και τους επισκέπτες του σπιτιού.


Οι γάτες Ράγκντολ είναι γνωστές για την ανεκτική στάση τους απέναντι σε άλλα ζώα και είναι ιδιαίτερα καλές με τα παιδιά. Συγκρίνονται συχνά με τους σκύλους λόγω της φιλικότητας και της νοημοσύνης τους. Το επίπεδο δραστηριότητάς τους είναι μέτριο και περιορίζεται σε λίγα λεπτά ενεργού παιχνιδιού την ημέρα. Εξ ορισμού προτιμούν να παίζουν ενώ είναι ξαπλωμένες με την πλάτη.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)


Προέλευση της φυλής


Η φιλική στον άνθρωπο Ράγκντολ είναι μια πολύ νέα φυλή γάτας, της οποίας η προέλευση ανέρχεται στη δεκαετία του 1960. Αυτή που καθιέρωσε ως πρώτη εκτροφέας τη γάτα Ράγκντολ ήταν η γατόφιλη Ann Baker από την Καλιφόρνια. Με τη βοήθεια ενός γάτου που έμοιαζε με τουρκική γάτα Αγκύρας, και το ζευγάρωμα με άλλες αγνώστου προελεύσεως γάτες ξεκίνησε η εκτροφή αυτής της φυλής. Ο γάτος της Ann Baker από τον οποίο ξεκίνησε η εκτροφή, πρέπει να αντιστοιχούσε στον τύπο της σημερινής Ράγκντολ: Μεγαλόσωμος, με ημι-μακρύ τρίχωμα και όμορφα μπλε μάτια. Η Ann Baker έδωσε στη φυλή της το όνομα «Ράγκντολ», που στα αγγλικά σημαίνει «πάνινη κούκλα». Η επιλογή αυτού του ονόματος απο την Αnn δεν έγινε τυχαία καθώς οι γάτες Ράγκντολ «αφήνονται» χαλαρά στην αγκαλιά σας, όταν τις κρατάτε - όπως μια πάνινη κούκλα. Ένα όνομα που ταιριάζει απόλυτα στην εξαιρετικά χαλαρή αυτή γάτα!


Όπως συμβαίνει συχνά στους κύκλους των εκτροφέων, δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση προέκυψαν διαπροσωπικά προβλήματα: όταν η Ann Baker κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το όνομα «Ράγκντολ» και αύξησε τις εισφορές για κάθε ζώο από τη σειρά απογόνων της εκτροφής της, πολλοί εκτροφείς αποσύρθηκαν από την αρχική σειρά απογόνων της Ράγκντολ και έκαναν τη φυλή Ράγκντολ σε αυτό που είναι σήμερα.

Η Ράγκντολ δεν είναι λοιπόν μόνο μια πολύ νέα φυλή, αλλά και η πρώτη φυλή γάτας, για την οποία χορηγήθηκε ποτέ δίπλωμα ευρεσιτεχνίας...


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Η.Π.Α

Βάρος /κιλά 5 - 7 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12 –17 ετών


Ήρεμος / Κοινωνικός / Φιλικός


Βασικά στοιχεία

 • Κατάλληλο για ζωή εντός σπιτιού

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Υπομονετικός με παιδιά και άλλα ζώα

 

Σαρτρέ

Η Σαρτρέ έχει πολύ ισορροπημένο χαρακτήρα. Είναι φιλική, ήρεμη και ήσυχη, αλλά πάντα κάνει αισθητή την παρουσία της.


Πληροφορίες για την Σαρτρέ


Η Σαρτρέ τα πάει καλά με άλλες γάτες, σκύλους και παιδιά. Οι γάτες αυτής της φυλής δεν χρειάζονται συνεχή προσοχή, αλλά χαίρονται πολύ να είναι δίπλα στον ιδιοκτήτη τους. Θα ακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους παντού στο σπίτι, αλλά διατηρούν αρκετή απόσταση.


Είναι μια πολύ διακριτική γάτα. Στη Σαρτρέ αρέσει η αναρρίχηση και έχει τη φήμη ότι είναι μεγάλη κυνηγός: αυτές οι πτυχές της προσωπικότητάς της μπορεί να συνδέονται άμεσα με τον παλαιότερο ρόλο της ως αρπακτικού.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)


Προέλευση της φυλής


Εικάζεται ότι η Σαρτρέ προέρχεται από τη σημερινή Συρία - από εκεί έφτασε μέσω εμπορικών διαδρομών προς τη Γαλλία.

Σύμφωνα με θρύλους οι μοναχοί του Τάγματος της μονής Grande Chartreuse στην Γκρενόμπλ ξεκίνησαν να εκτρέφουν Σαρτρέ γάτες των Léger ήδη από το Μεσαίωνα. Ακόμη και αν η Σαρτρέ είναι ευγενής και μεγαλοπρεπής και φαντάζει ιδανική μέσα σε  τοίχους ενός μοναστηριού, αυτό κατά πάσα πιθανότητα δεν ισχύει. Οι μοναχοί αφιερώθηκαν λιγότερο στην εκτροφή γάτας, και περισσότερο στην παραγωγή ενός λικέρ από βότανα, γνωστού ως "Elixir de Vegetal de Chartreuse". Ωστόσο, δεν αποκλείεται ότι είχαν εμπλακεί το 16ο αιώνα στη δημιουργία του γνωστού μαλλιού Σαρτρέ στη Γαλλία. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι γάτες Σαρτρέ θεωρούνταν πριν από μερικούς αιώνες για μεγάλο χρονικό διάστημα, ως ζώα, που τα έκτρεφαν για να εκμεταλλευτούν το μαλλί και τη γούνα τους...


Στην πραγματικότητα, η απαρχή της εκτροφής γατών Σαρτρέ τοποθετείται στα νησιά της Βρετάνης στις αρχές του 20ου αιώνα. Εκεί οι αδελφές Léger με το όνομα εκτροφής "de Guerveur" ξεκίνησαν τη σκόπιμη εκτροφή γκρι-μπλε πανέμορφων γατών, που ζούσαν στο νησί ως ημι-άγριες γάτες. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μειώθηκε ο πληθυσμός των πιθανών γατών εκτροφής και γι’ αυτό η Σαρτρέ διασταυρώθηκε μεταξύ άλλων, με τη Βρετανική Κοντότριχη. Αυτό δεν επιτρέπεται πλέον σύμφωνα με τα πρότυπα της φυλής, ωσότο εξηγεί, γιατί οι φυλές συνδέονται στενά συγγενικά μεταξύ τους. Έτσι, δεν είναι να απορεί κανείς που στις αρχές του 1970 οι δύο φυλές με το μπλε χρώμα τριχώματος ενώθηκαν από τη διεθνή ένωση εκτροφέων FIFe με την κοινή ονομασία Σαρτρέ. Η διασταύρωση με Περσικές γάτες άλλαξε επίσης τον αρχικό τύπο της Σαρτρέ. Το μόνο που απέμεινε ήταν το μπλε-γκρι τρίχωμά της.


Ταυτόχρονα, η εκτροφή των λιγοστών γατών του παλιού τύπου συνεχίστηκε στη Γαλλία και τις χώρες της Μπενελούξ και η γάτα έφτασε έτσι προς άλλες χώρες της Ευρώπης. Τα αρχικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της φυλής παρέμειναν αναλλοίωτα μέχρι και σήμερα. Το 1977 η Σαρτρέ αναγνωρίστηκε από τη FIFe ως ανεξάρτητη φυλή με το δικό της πρότυπο. Παρ' όλα αυτά, οι μπλε εκπρόσωποι της φυλής «Βρετανική Κοντότριχη» χαρακτηρίζονται μερικές φορές ακόμα ως Σαρτρέ γάτες - εδώ πρόκειται για σίγουρη σύγχυση!


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Γαλλία

Βάρος /κιλά 5 - 7 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12 –15 ετών


Ήσυχος / Τρυφερός / Πιστός / Ήρεμος


Βασικά στοιχεία

 • Το τρίχωμα χρειάζεται λίγη περιποίηση

 • Χαμηλή συντήρηση

 • Κατάλληλο για ζωή εντός σπιτιού

 

Σίμρικ

Η μοναδική κατασκευή της Σίμρικ και τα ισχυρά πίσω πόδια της την κάνουν εξαιρετικά επιδέξια στο άλμα.


Πληροφορίες για την Σίμρικ


Η Σίμρικ είναι μια πολύ ήρεμη γάτα και έχει υψηλή κοινωνική νοημοσύνη. Πρόκειται για γάτες που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς με τις οικογένειές τους.


Τα πάνε καλά με τα παιδιά και με άλλα κατοικίδια ζώα όταν γνωρίζονται σωστά. Αυτές οι γαλήνιες, ήρεμες γάτες έχουν πολλή αγάπη να μοιραστούν και προτιμούν να μην είναι μόνες τους για μεγάλες χρονικές περιόδους.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο

Βάρος /κιλά 5 - 7 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 8 –14 ετών


Ήρεμος / Κοινωνικός / Στοργικός


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Κατάλληλη για εντός και εκτός σπιτιού

 • Χρειάζεται πολλή άσκηση

 

Σέλκιρκ Ρεξ

Η καταγωγή της εντυπωσιακής Σέλκιρκ Ρεξ χρονολογείται από το 1987, όταν ένα γατάκι γνωστό ως Miss DePesto γεννήθηκε με ένα μοναδικό τσαλακωμένο δέρμα και σγουρά μουστάκια.


Πληροφορίες για την Σέλκιρκ Ρεξ


Οι γάτες Σέλκιρκ Ρεξ είναι πολύ ήσυχες, ανεκτικές, γεμάτες ζωντάνια, ισορροπημένες και έξυπνες.


Η Βρετανική Κοντότριχη συνέβαλε στη χαλαρή προσωπικότητά της, η Περσίας προσέθεσε τη στοργική φύση της και η Εξωτική έδωσε την παιχνιδιάρα φύση στη φυλή.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)


Προέλευση της φυλής


Η Selkirk Rex ράτσα (μακρύτριχη) πήρε το όνομά της από τα Selkirk Mountains στο Wyoming όπου οι πρώτες γάτες εμφανίστηκαν σε ένα καταφύγιο ζώων το 1987. Αυτά τα πρώτα γατάκια εμφάνιζαν ένα ασυνήθιστο σγουρό τρίχωμα. Ένα πειραματικό πρόγραμμα αναπαραγωγής με αυτή τη γάτα και τους απογόνους της, επεσήμανε πως το σγουρό τρίχωμα ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό - τα μισά από τα γατάκια είχαν ένα σγουρό τρίχωμα.


Η γάτα Selkirk Rex είναι πολύ δημοφιλής στις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου λόγω του ότι έχει εντυπωσιακό βαρύ, παχύ και σγουρό τρίχωμα απέκτησε το ψευδώνυμο «Γάτα Πρόβατο».


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Η.Π.Α

Βάρος /κιλά 3 - 6 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 14 –16 ετών


Ήσυχος / Ήπιων τόνων / Ζωηρός / Τρυφερός


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Κατάλληλη για εντός και εκτός σπιτιού

 • Υπομονετικός με παιδιά και άλλα ζώα

 

Σκωτσέζικη Στρέιτ

Ως αδερφή της Σκωτσέζικης Φολντ, η Σκωτσέζικη Στρέιτ έχει τον ίδιο χαλαρό και κοινωνικό χαρακτήρα, που σημαίνει ότι μπορεί να ζήσει εύκολα σε πολλά διαφορετικά σπίτια.


Πληροφορίες για την Σκωτσέζικη Στρέιτ


Έχει την ίδια προέλευση με τη Σκωτσέζικη Φολντ και ανήκει στις ίδιες γέννες: η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο γατών είναι στα αυτιά.

Ενώ τα αυτιά της Σκωτσέζικης Φολντ πέφτουν προς τα εμπρός στο κεφάλι της, η Σκωτσέζικη Στρέιτ έχει μεσαίου μεγέθους, όρθια αυτιά.


Οι Σκωτσέζικες Φολντ εκτός του ότι απολαμβάνουν τον ύπνο τους, έχουν παιχνιδιάρικο χαρακτήρα και τα πάνε καλά τόσο με τα παιδιά όσο και, αφού γνωριστούν, με τα άλλα κατοικίδια της οικογένειας..


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)


Λεπτομέρειες φυλής