Φυλές γάτας Μεσότριχο


Ιαπωνική Μπομπτέιλ

Γεμάτες ενέργεια, πάντα παιχνιδιάρικες, τρυφερές, ευχάριστες και χαρούμενες, οι Ιαπωνικές Μπομπτέιλ έχουν μια πολύ φιλική και κοινωνική φύση.


Πληροφορίες για την Ιαπωνική Μπομπτέιλ


Η Ιαπωνική Μπομπτέιλ είναι μια γάτα που ανήκει σε μια πολύ έξυπνη φυλή και ενδιαφέρεται για τα πάντα που συμβαίνουν στο σπίτι. Τα πάει καλά με άλλες γάτες, σκύλους και παιδιά, ενώ χρειάζεται την παρέα των ανθρώπων.


Αυτές οι γάτες έχουν ισχυρό χαρακτήρα και επικοινωνούν με τους ιδιοκτήτες τους με μελωδικές εκφορές. Ως ταχέως εκπαιδευόμενες οι Ιαπωνικές Μπομπτέιλ μπορούν εύκολα να διδαχθούν νέα κόλπα και να προσαρμοστούν γρήγορα σε νέες καταστάσεις.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)


Προέλευση της φυλή


Η Ιαπωνική Μπομπτέιλ είναι γνωστή στην Ιαπωνία από τον 6ο αιώνα. Οι ναοί Gotokuji και ο Niko εξακολουθούν να έχουν αρχαίες ιαπωνικές ξυλογραφίες και πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν την αγάπη των Ιαπώνων για την γάτα αυτή με τη κοντή ουρά. Η φυλή της Ιαπωνικής Μπομπτέιλ εξελίχθηκε φυσικά, δεν δημιουργήθηκε με προσμίξεις και υβρίδια. Μία εκδοχή είναι ότι η φυλή έφτασε από την ασιατική ήπειρο τουλάχιστον πριν από 1.000 χρόνια, όντας ανάμεσα στον αρχικό μεταναστευτικό πληθυσμό αιλουροειδών, και με την περιορισμένη γονιδιακή αυτή ομάδα (γονίδιο ατελούς ουράς) να ακμάζει στην Ιαπωνία την εποχή εκείνη.


Σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, η φυλή έχει κοντή ουρά, επειδή πολλούς αιώνες πριν, η ουρά μιας γάτας πήρε φωτιά την ώρα που κοιμόταν. Η φοβισμένη γάτα άρχισε να τρέχει πανικόβλητη με αποτέλεσμα να βάλει φωτιά σε ολόκληρο το χωριό. Ο τότε αυτοκράτορας πέρασε ένα διάταγμα να κοπούν οι ουρές όλων των γατιών για να αποφευχθεί παρόμοια καταστροφή.


Στη πραγματικότητα, το γονίδιο ατελούς ουράς, είναι φυσική μετάλλαξη και είναι κληρονομικό. Αν δύο γάτες με κοντή ουρά αποκτήσουν γατάκια, τότε όλα θα φέρουν αυτό το γονίδιο.


Το 1602, οι ιαπωνικές αρχές αποφάσισαν ότι όλες οι γάτες πρέπει να αφεθούν ελεύθερες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των τρωκτικών που απειλούσαν τους μεταξοσκώληκες, και κατ' επέκταση την παραγωγή μεταξιού.


Η πρώτη επίσημη αναφορά της Ιαπωνικής Μπομπτέιλ στη Δύση ήταν το 1968, όταν η Αμερικανίδα εκτροφέας, Elizabeth Freret, καθιέρωσε το πρώτο πρόγραμμα αναπαραγωγής έξω από την Ιαπωνία με τρεις εισαγόμενες γάτες. Αρχικά η φυλή αναγνωρίστηκε από τον CFA (Cat Fanciers' Assosiation) το 1971 και κέρδισε τίτλο πρωταθλήματος το 1976. Η δημοτικότητά της εξαπλώθηκε αργά με λίγους αφιερωμένους εκτροφείς, αλλά εξακολουθεί να είναι μια αρκετά σπάνια φυλή.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ιαπωνία

Βάρος /κιλά: 3 - 6 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 15 –18 ετών


Έξυπνος / Παιχνιδιάρης / Ζωηρός / Τρυφερός / Φιλικός / Ζωηρός / Εκφραστικός


Βασικά στοιχεία

  • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

  • Κατάλληλο για ζωή εντός σπιτιού

  • Καλή με τους ανθρώπους

Ιερή Βιρμανίας

Οι Ιερές Βιρμανίας είναι ιδανικά μέλη για την οικογένεια καθώς εξαλείφουν το στερεότυπο της ανεξάρτητης, υπερήφανης γάτας.


Πληροφορίες για την Ιερή Βιρμανίας


Οι Ιερές Βιρμανίας είναι εξαιρετικά κοινωνικές, αξιόπιστες και πράες γάτες, ενώ είναι εύκολο να τις διαχειριστείτε, γεγονός που τις καθιστά ιδανικά κατοικίδια ζώα. Αγαπούν την ανθρώπινη συντροφιά. Η Ιερή Βιρμανίας μπορεί να περιγραφεί ως «μέτρια» γάτα. Είναι παιχνιδιάρικη και δραστήρια, αλλά όχι απαιτητική, κοινωνική, αλλά όχι το επίκεντρο της προσοχής.


Όλες οι Ιερές Βιρμανίας θέλουν να βρίσκονται μαζί με τους ανθρώπους και είναι φιλικές με άλλα κατοικίδια ζώα εάν γνωριστούν καλά. Οι Ιερές Βιρμανίας είναι μια εξαιρετική επιλογή για οικογένειες με παιδιά, επειδή είναι ήρεμες, υπομονετικές και τρυφερές.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που προέρχονται από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γάτες (WCC)


Προέλευση της φυλή


H ιερή γάτα Βιρμανίας λέγεται, ως πιθανή εκδοχή, ότι εμφανίστηκε, για πρώτη φορά στην Burma και θεωρούνταν ιερή, καθώς συντρόφευε τους μοναχούς Kittah.