top of page

Φυλές σκύλων Μεγαλόσωμος

Αγγλικό Πόιντερ

Τα Αγγλικά Πόιντερ συμπεριφέρονται με πολύ αριστοκρατικό τρόπο. Όντας διαρκώς σε εγρήγορση, με μια αίσθηση δύναμης, ταχύτητας και αντοχής, φημίζονται για την ήρεμη ιδιοσυγκρασία τους.


Πληροφορίες για τον Αγγλικό Αγγλικό Πόιντερ


Τα Αγγλικά Πόιντερ είναι αρμονικοί και γεροδεμένοι σκύλοι, με περίσσεια χάρη που αποπνέουν δύναμη και ελαστικότητα. Μια από τις πρώτες φυλές που καταχωρίστηκαν από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (F.C.I.), καθώς οι έμπειροι αθλητές Πόιντερ είναι επίλεκτοι εκτελεστές με κάθε έννοια.


Τα Αγγλικά Πόιντερ θα μείνουν ακίνητα όταν παρακολουθούν τον στόχο τους, δείχνοντας το πλήρες μεγαλείο του σώματός τους, με μια έκφραση αποφασιστικότητας. Είναι πραγματικά ένα θαυμάσιο θέαμα.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το Πόιντερ προέρχεται από διασταύρωση ισπανικών, ιταλικών και γαλλικών κυνηγετικών σκύλων που έφτασαν στην Αγγλία μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκε για την εξεύρεση λαγών. Με την εξάπλωση των πυροβόλων όπλων, καταργείται το κυνήγι με το δίχτυ και γίνεται απαραίτητο ένα ικανό σκυλί φέρμας, έτσι χρησιμοποιείται καταρχήν από την αριστοκρατία και στη συνέχεια από όλες τις τάξεις. Σήμερα παραμένει ένα αξιαγάπητο και αξιόπιστο σκυλί φέρμας, και λόγω της όμορφης κατατομής τους λαμβάνει μέρος σε επιδείξεις σκύλων.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο

Ύψος /cm: 58 -71 cm

Βάρος /κιλά 20 - 34 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–14 ετών


Σε εγρήγορση / Δυνατός / Αθλητικός / Τρυφερός / Ήπιων τόνων


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται εξωτερικό χώρο

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Χρειάζεται λίγη εκπαίδευση

 

Αγγλικό Φόξχαουντ

Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, τα Αγγλικά Φόξχαουντ χρησιμοποιούνταν πάντα στο κυνήγι αλεπούδων, σε συνεργασία με τους έφιππους κυνηγούς.


Πληροφορίες για τον Αγγλικό Φόξχαουντ


Τα Αγγλικά Φόξχαουντ είναι δυνατοί, καλά ισορροπημένοι και «καθώς πρέπει» σκύλοι, οι οποίοι αποτελούν το αρχέτυπο όλων των μεγάλων κυνηγόσκυλων της Ευρώπης.


Γεμάτοι με ενέργεια και αντοχή που τους επιτρέπει να τρέχουν συνεχόμενα για ώρες, οι συγκεκριμένοι σκύλοι γεννήθηκαν για να κυνηγούν, αλλά παρόλα αυτά είναι φιλικοί και όχι επιθετικοί.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το Αγγλικό Φοξχάουντ προήλθε από αναπαραγωγή διαφόρων κυνηγόσκυλων και συνέχισε με μια μίξη από Μπουλντόγκ, Γκρεϊχάουντ και Φοξ Τεριέ για να πάρει εν τέλει την σημερινή του μορφή. Η πρώτη του δουλειά ήταν να κυνηγά σε μεγάλες αγέλες για λογαριασμό Άγγλων κυρίων της ανώτερης τάξης. Η οσφρητική τους ικανότητα, η ταχύτητα και η αντοχή στο κυνήγι, τους βοηθά να βρίσκουν και να πιάνουν γρήγορα το θήραμα.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο

Ύψος /cm: 56 -63 cm

Βάρος /κιλά 29 - 32 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 10–14 ετών


Γεμάτος αυτοπεποίθηση / Φιλικός / Πράος / Ανεξάρτητος / Έξυπνος / Κοινωνικός / Δυνατός


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται εξωτερικό χώρο

 • Χρειάζεται πολλή άσκηση

 • Υπομονετικός με παιδιά και άλλα ζώα

 

Άιντι

Οι Άιντι παρουσιάζουν αξιοσημείωτα ένστικτα φύλαξης και προστασίας. Πάντα σε εγρήγορση, έχουν μια έμφυτη ικανότητα να εκτιμούν τη σοβαρότητα και την εγγύτητα μιας απειλής και να παρέχουν ατρόμητα μια ανάλογη, αποτελεσματική αντίδραση.


Πληροφορίες για τον Άιντι


Οι Άιντι είναι γεροδεμένοι, πολύ σκληραγωγημένοι σκύλοι με αξιοσημείωτη δύναμη και κινητικότητα. Μυώδης, νευρική, γεροδεμένη, χωρίς να είναι βαριά, αυτή η φυλή διαθέτει χαρακτηριστικό πυκνό τρίχωμα για προστασία από τον ήλιο και το κρύο των βουνοπλαγιών. Αυτό το τρίχωμα παρέχει επίσης προστασία όταν παλεύει με τσακάλια και άλλα αρπακτικά.


Έχει ένα γεμάτο ζωντάνια, άμεσο και αποφασιστικό βλέμμα, όπως αρμόζει σε έναν σκύλο που βρίσκεται πάντα σε επαγρύπνηση και είναι έτοιμος για φύλαξη. Σε ορισμένες περιοχές του Μαρόκου, συνηθίζεται να κόβουν τα αυτιά. Η ουρά των σκύλων εργασίας μπορεί και αυτή να κοπεί.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Η χώρα προέλευσης του Aidi ελναι το Μαρόκο.


Ονομάζεται και Atlas Mountain Dog και για πολλούς αιώνες χρησιμοποιήθηκε από τους κατοίκους

των ορεινών περιοχών της Βορείου Αφρικής σαν σκύλος φύλακας .


Επίσης τους προστάτευε και προφύλασε τα κοπάδια τους από τις επιθέσεις αγρίων ζώων που ζούσαν στα βουνά του Μαρόκου.


Αναγνωρίστηκε επίσημα το 2006.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Μαρόκο

Ύψος /cm: 53 -61 cm

Βάρος /κιλά 23 - 25 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 10 - 12 ετών


Σε εγρήγορση / Ανεξάρτητος / Πιστός / Ευαίσθητος


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος οικογένειας

 • Απολαμβάνει την εκπαίδευση

 

Ακίτα

Οι Ακίτα εκτιμούν πολύ τη συντροφιά, αλλά είναι ανεξάρτητοι και ήρεμοι, ικανοί να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες χωρίς να διστάζουν.


Πληροφορίες για το Ακίτα


Αυτοί οι σκύλοι-φύλακες είναι μεγαλόσωμοι και γεροδεμένοι, με καλή σωματική διάπλαση και αθλητικές επιδόσεις, για να αντέχουν τους μεγάλους περιπάτους και την άσκηση. Οι Ακίτα έχουν μια ευγενή και αξιοπρεπή έκφραση που τους έκανε δημοφιλή σε όλο τον κόσμο.


Εκτός από το λευκό, όλα τα χρώματα του μανδύα τους είναι urajiro, που σημαίνει ότι τα πλαϊνά του ρύγχους, τα μάγουλα, κάτω από το σαγόνι, ο λαιμός, το στήθος, η κοιλιά, το κάτω μέρος της ουράς και το εσωτερικό των ποδιών καλύπτονται με λευκό τρίχωμα.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το Ακίτα κατάγεται από την Ιαπωνία. Το όνομά του προέρχεται από μία περιοχή της Ιαπωνίας, από όπου πιστεύεται ότι προήλθε. Στην αρχαία Ιαπωνία τα Ακίτα θεωρούνταν τόσο σημαντικά που μόνο η ανώτερη τάξη μπορούσε να τα έχει.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ιαπωνία

Ύψος /cm: 61 -71 cm

Βάρος /κιλά 34 - 50 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 10 - 12 ετών


Ήπιων τόνων / Πιστός / Ήρεμος / Υπάκουος


Βασικά στοιχεία

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος-φύλακας

 • Χρειάζεται έμπειρο ιδιοκτήτη

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 

Αμερικάνικο Ακίτα

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση σχετικά με τη θέση των Αμερικάνικων Ακίτα ως ξεχωριστής φυλής. Σήμερα, η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία ( F.C.I.) αναγνωρίζει το Ακίτα ως ιαπωνική φυλή και το Αμερικάνικο Ακίτα ως φυλή των Η.Π.Α.


Πληροφορίες για τον Αμερικάνικο Ακίτα


Φιλικός, σε εγρήγορση, ευαίσθητος, αξιοπρεπής, υπάκουος και θαρραλέος: αυτά είναι τα επίθετα που περιγράφουν καλύτερα τον σκύλο Αμερικάνικο Ακίτα. Αυτός ο δυνατός σύντροφος λατρεύεται για τα εγγενή ένστικτα φύλακα και η κοινωνικοποίησή του από πολύ νεαρή ηλικία συνιστάται έντονα. Είναι επιφυλακτικός με τους ανθρώπους που δεν γνωρίζει και είναι λίγο κυρίαρχος στις σχέσεις του με άλλους σκύλους.


Είναι ήσυχος, αλλά έχει επιβλητική παρουσία, αποπνέοντας εμπιστοσύνη σε όλες τις περιστάσεις. Το κεφάλι του λέγεται ότι μοιάζει με κεφάλι αρκούδας, και συγκεκριμένα πολικής αρκούδας, αλλά υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλές περισσότερες ομοιότητες ανάμεσα στα δύο είδη..


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το Αμερικάνικο Ακίτα είναι εξέλιξη του Γιαπωνέζικου Ακίτα που μεταφέρθηκε στην Αμερική στα τέλου της δεκαετίας του 1940 και διασταυρώθηκε με δυτικές φυλές σκύλων. Έτσι προέκυψε μια νέα φυλή, με διαφορά μεγέθους στο σώμα και στο κεφάλι, με το Γιαπωνέζικο Ακίτα.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Η.Π.Α

Ύψος /cm: 61 -71 cm

Βάρος /κιλά 34 - 54 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 10–15 ετών


Ήπιων τόνων / Φιλικός / Σε εγρήγορση / Υπάκουος / Ήρεμος


Βασικά στοιχεία

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος-φύλακας

 • Χρειάζεται εξωτερικό χώρο

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 

Αρτουά

Οι Αρτουά μπορούν να ξετρυπώνουν λαγούς στην ύπαιθρο. Στο δάσος μπορούν να τα βάλουν με ελάφια, ενώ έχουν την τόλμη να ξετρυπώνουν αγριόχοιρους από τα σύδεντρα.


Πληροφορίες για τον Αρτουά


Οι Αρτουά είναι μεγαλόσωμοι σκύλοι που χρησιμοποιούνται κυρίως στο κυνήγι. Αυτά τα εργατικά κυνηγόσκυλα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γρήγορα, αλλά διατηρούν τον ρυθμό τους και οδηγούν το θήραμα προς τους κυνηγούς ακολουθώντας προσεκτικά τη μυρωδιά του θηράματος χάρη στην εξαιρετική τους όσφρηση.


Μια ομάδα από έξι έως οκτώ καλά συνταιριασμένα Αρτουά θα ικανοποιήσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό κυνηγό. Θεωρούνται ανθεκτικοί, καλά ισορροπημένοι και στοργικοί σκύλοι, τόσο στην ύπαιθρο όσο και στο σπίτι.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Ο Σκύλος του Αρτουά προέρχεται κατ' ευθείαν απ' το μαύρο Σαιντ Υμπερ με διασταύρωση ντόπιων σκύλων της περιοχής, τύπου μπρακ και είχε το μεγάλο ύψος αρχικά, ώσπου κατέληξε περιοδικά στην μπρικέ μορφή. Στην αρχή η ράτσα ονομάζονταν «Σκύλος της Πικαρδίας». Είχε πολύ μεγάλη εκτίμηση για τα εξαιρετικά του κυνηγετικά προσόντα, απ' τον Ερρίκο 4ο και τον Λουδοβίκο τον 11ο και συνέχισε να είναι δημοφιλής ράτσα και μετά την εποχή των παραπάνω βασιλιάδων. Ο Σελινκούρ θαύμαζε και έμενε κατάπληκτος με την ικανότητα αυτού του σκύλου να ξεσηκώνει τον λαγό με ξερό καιρό, που είχε περάσει μια και παραπάνω ώρες πριν.


Ο Couteux de Canteleu στο «Εγχειρίδιο του Γαλλικού Κυνηγιού» (Manuel de Venerie Francaise – 1890), επαινεί το Αρτουά. Αν και στην εποχή του η ράτσα είχε υποστεί ορισμένες διασταυρώσεις και ήταν δύσκολο να βρει κανείς καθαρόαιμα άτομα, όμως σε πείσμα αυτών των δυσκολιών τα Αρτουά ήταν τα καλύτερα σκυλιά για το κυνήγι του λαγού. Στο τέλος του 19ου αιώνα και στην αρχή του 20ου , ο Λεβουάρ άρχισε στην Πικαρδία να αναπτύσσει και να ξαναδημιουργεί τον παλιό τύπο του Αρτουά χωρίς μεγάλη επιτυχία. Στη διάρκεια αυτής της εποχής και μέχρι την αρχή του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου, ένας άλλος εκτροφέας απ΄ την Πικαρδία, ο Μαλάρντ, ανέπτυξε τη ράτσα και κέρδισε πολλά βραβεία στις εκθέσεις, αλλά όμως δεν ήταν όλα τα σκυλιά ομοιόμορφα στα πρότυπα που οι παλιοί συγγραφείς είχαν καθορίσει.


Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο η ράτσα κινδύνεψε να εξαφανιστεί τελείως, αλλά ο Audrechy απ' το Buigny les Gamache, θεώρησε καθήκον του να ξαναδημιουργήσει τη ράτσα στα σωστά πρότυπα. Σ' αυτόν και στις προσπάθειες της κας Πιλάτ ξανακέρδισε η ράτσα την παλιά της αξία και εκτίμηση και υπάρχει μέχρι σήμερα σε μεγάλο και αυξανόμενο αριθμό.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Γαλλία

Ύψος /cm: 47 - 56 cm

Βάρος /κιλά 20 - 34 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–14 ετών


Τρυφερός / Γεμάτος αυτοπεποίθηση / Πράος / Ήρεμος / Έξυπνος / Πιστός


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Χρειάζεται πολλή άσκηση

 • Η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινά νωρίς

 

Αφγανικό Λαγωνικό

Ένας από τους διασημότερους ιδιοκτήτες Αφγανικού Λαγωνικού ήταν ο Pablo Picasso, ο οποίος ονόμασε τον σκύλο του Καμπούλ και απεικόνισε τη φυλή σε κάποια έργα του.


Πληροφορίες για τον Αφγανικό Λαγωνικό


Η έμφυτη χάρη και το διαπεραστικό βλέμμα του Αφγανικού Κυνηγόσκυλου έχει κερδίσει πολλούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Αρχικά εκτράφηκε ως κυνηγόσκυλο σε βουνά και ερήμους. Το Αφγανικό Κυνηγόσκυλο διαθέτει εντυπωσιακή ταχύτητα, αντοχή και ευκινησία.


Παρόλο που είναι συγκρατημένο με τους ξένους, το Αφγανικό Κυνηγόσκυλο είναι στοργικό, πιστό και παιχνιδιάρικο με την ανθρώπινη οικογένειά του. Παρ' όλα αυτά, το Αφγανικό Κυνηγόσκυλο είναι γνωστό για το ανεξάρτητο μυαλό του και δεν ανταποκρίνεται καλά στις αυστηρές μεθόδους εκπαίδευσης. Είναι καταλληλότερο για έμπειρους ιδιοκτήτες.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το Αφγανικό Λαγωνικό είναι μία αρχαία ράτσα και η προέλευσή του είναι από την Αίγυπτο. Υπάρχουν αναφορές για τη ράτσα από 2000 π.Χ. που χρησιμοποιούνται ως κυνηγόσκυλο οράσεως. Μετακινήθηκε από νομάδες στο Αφγανιστάν όπου κυνηγούσε γαζέλες και άλλα γρήγορα θηράματα. Το μακρύ και πυκνό του τρίχωμα δημιουργήθηκε με το πέρασμα των αιώνων ώστε να τους επιτρέψει να ζουν σε περιοχές με βαρύ χειμώνα. Μόλις τον 18-19 αιώνα βγήκαν εκτός της χώρας, αφού εξήχθησαν παράνομα από το Αφγανιστάν στην Αγγλία.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Αφγανιστάν

Ύψος /cm: 68 -73 cm

Βάρος /κιλά 23 - 27 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12 - 14 ετών


Αθλητικός / Ανεξάρτητος / Έξυπνος / Πιστός / Παιχνιδιάρης


Βασικά στοιχεία

 • Απαιτεί πολλή περιποίηση τριχώματος

 • Χρειάζεται έμπειρο ιδιοκτήτη

 • Χρειάζεται πολλή άσκηση

 

Βαϊμαράνερ

Οι Βαϊμαράνερ είναι ευπροσάρμοστοι, υπάκουοι σκύλοι με πολύ ισορροπημένο χαρακτήρα και πραγματικό πάθος για το κυνήγι εντόμων και θηραμάτων.


Πληροφορίες για τον Βαϊμαράνερ


Οι σκύλοι Βαϊμαράνερ έχουν εξαιρετική επιμονή, εργάζονται πολύ συστηματικά, ενώ δεν είναι υπερβολικά ζωηροί. Είναι γνωστοί για την εντυπωσιακή όσφρησή τους.


Λόγω των ικανοτήτων εντοπισμού που διαθέτουν τόσο στο έδαφος όσο και στο νερό, είναι εξαιρετικοί σύντροφοι στο κυνήγι. Αυτοί οι μεγαλόσωμοι σκύλοι είναι καλοί εργάτες, ενώ παράλληλα είναι κατάλληλοι για τον ρόλο του οικογενειακού σκύλου, καθώς είναι προστατευτικοί με το σπίτι τους και είναι πάντα σε εγρήγορση με τους αγνώστους.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το Βαϊμαράνερ θεωρείται η πιο παλιά κυνηγετική γερμανική ράτσα. Υπάρχει σε απεικονίσεις του 17ου αι. και είναι γνωστό ότι εκτρεφόταν στην βασιλική αυλή της Βαϊμάρης το τέλος του 18ου αι. Λόγω του χρώματός του λέγεται “γκρίζο φάντασμα”.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Γερμανία

Ύψος /cm: 58 -69 cm

Βάρος /κιλά 25 - 39 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–14 ετών


Ήπιων τόνων / Σε εγρήγορση / Πιστός / Εργατικός / Έξυπνος


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται εξωτερικό χώρο

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Χρειάζεται λίγη εκπαίδευση

 

Βέτερχουν

Το σγουρό τρίχωμα που καλύπτει τα αυτιά του είναι πυκνό κοντά στη βάση και σταδιακά γίνεται πιο κοντό προς τα κάτω. Η εξέταση των αυτιών είναι ένας εύκολος τρόπος για να αξιολογήσετε την καθαρή φυλή του σκύλου.


Πληροφορίες για τον Βέτερχουν


Τα Βέτερχουν είναι ήσυχα, δυνατά ζώα που κρατάνε αποστάσεις από ξένους, κάτι το οποίο τα κάνει ιδανικούς φύλακες. Αυτοί οι δυνατοί σκύλοι του νερού είναι κατάλληλοι για διάφορες εργασίες.


Ειδικεύονται σε βίδρες σε βάλτους, αλλά αποδεικνύονται το ίδιο καλοί στο να παγιδεύουν τυφλοπόντικες και άλλα παράσιτα σε κήπους. Λόγω της ιδιοσυγκρασίας τους, προτιμούν να αποτρέπουν και όχι να ενεργούν. Τα περισσότερα Βέτερχουν βρίσκονται στην πατρίδα τους, αν και κάποια σήμερα ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλα μέρη της Ευρώπης.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Οι πρόγονοι του Wetterhoun πιστεύεται ότι ήταν σκύλοι των Τσιγγάνων που διασταυρώθηκαν

με το παλιό Water Dog μια φυλή που έχει πλέον εξαφανιστεί.


Αναπτύχθηκε στην Ολλανδική επαρχία του Friesland τουλάχιστον 400 χρόνια πριν.


Χρησιμοποιήθηκε για το δύκολο κυνήγι ης βίδρας,η οποία αποτελούσε μεγάλο εχθρό των ψαράδων εκείνης της εποχής,αλλά και υδρόβιων πτηνών.


Αργότερα λόγω των ικανοτήτων του χρησιμοποιήθηκε στο κυνήγι και άλλων χερσαίων θηλαστικών

(κουνάβια,αγριόγατες) που απειλούσαν τα αγροκτήματα .


Πρόκειται για έναν εκπληκτικό σκύλο επαναφοράς του θηράματος.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ολλανδία

Ύψος /cm: 55 -59 cm

Βάρος /κιλά 25 - 35 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–14 ετών


Σε εγρήγορση / Γεμάτος αυτοπεποίθηση / Φιλικός / Ανεξάρτητος / Έξυπνος / Πιστός / Ήσυχος / Ήπιων τόνων / Δυνατός


Βασικά στοιχεία

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος-φύλακας

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Χρειάζεται έμπειρο ιδιοκτήτη

 

Γαλλικό Ασπρόμαυρο Κυνηγόσκυλο

Υπάρχουν περίπου 2.000 σκύλοι αυτής της φυλής στη Γαλλία και γεννιούνται κάθε χρόνο 300-400 κουτάβια.


Πληροφορίες για τον Γαλλικό Ασπρόμαυρο Κυνηγόσκυλο


Οι σκύλοι αυτής της φυλής εκτιμούνται ιδιαίτερα σε πολλές αγέλες αρσενικών ζαρκαδιών, λόγω της εργατικότητάς τους και της αξιοπιστίας τους. Ιδιαίτεροι, με σωστές αναλογίες, έχουν δυνατή όσφρηση και καλή φωνή.


Πρόκειται για φιλικούς σκύλους που δημιουργούν στενές σχέσεις με τους ανθρώπους και είναι σε θέση να ζουν ειρηνικά σε κυνοτροφεία. Η ετοιμότητα που τους διακρίνει από τη φύση τους έχει κερδίσει τη φήμη τους ως εξαιρετικούς φύλακες.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Γαλλία

Ύψος /cm: 58 -71 cm

Βάρος /κιλά 20 - 34 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–15 ετών


Φιλικός / Πράος / Ήπιων τόνων


Βασικά στοιχεία

 • Το τρίχωμά του δεν απαιτεί πολλή περιποίηση

 • Χρειάζεται πολλή άσκηση

 • Είναι εξαιρετικός φύλακας

 

Γαλλικός Άσπρος και Πορτοκαλί Ιχνηλάτης

Σήμερα ο Γαλλικός Άσπρος και Πορτοκαλί Ιχνηλάτης είναι ο πιο σπάνιος μεταξύ των γαλλικών κυνηγόσκυλων.


Πληροφορίες για τον Γαλλικό Άσπρο και Πορτοκαλί Ιχνηλάτη


Όπως όλοι οι σκύλοι που εκτρέφονται για να κυνηγούν σε αγέλες, ο Γαλλικός Άσπρος και Πορτοκαλί Ιχνηλάτης είναι εύκολος στη συμβίωση, αν και θέλει να επιβάλλεται στις σχέσεις με άλλους σκύλους.


Ορισμένοι θεωρούν ότι αυτό το γαλλικό κυνηγόσκυλο με τη σκληρή εμφάνιση σχετίζεται με μια άλλη σπάνια γαλατική φυλή που ονομάζεται Μπίλι και λέγεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί στο πρόγραμμα αναπαραγωγής.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Από τις τρεις αγγλο-γαλλικές φυλές, τα λευκά και πορτοκαλί κυνηγόσκυλα είναι σίγουρα τα λιγότερο γνωστά και τα λιγότερο πολυάριθμα. Μορφολογικά, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα ξαδέρφια τους, που διαφέρουν ως προς το χρώμα και τον τύπο.


Χάρη στη διασταύρωσή του μεταξύ του Γαλλικού Λευκού και Πορτοκαλί με το Αγγλικό Φόξχαουντ, το Μεγάλο Αγγλογαλλικό Άσπρο και Πορτοκαλί Κυνηγόσκυλο διαθέτει πολύ βρετανικό αίμα στις φλέβες του. Το μικρότερο κεφάλι αυτών των αρκετά μεγάλων, δυνατών σκύλων προέρχεται περισσότερο από το Αγγλικό παρά από το Γαλλικό Τρίχρωμο Κυνηγόσκυλο.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Γαλλία

Ύψος /cm: 58 -71 cm

Βάρος /κιλά 20 - 34 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 10 - 13 ετών


Ανεξάρτητος / Ζωηρός


Βασικά στοιχεία

 • Το τρίχωμά του δεν απαιτεί πολλή περιποίηση

 • Πράος με τα παιδιά

 • Αγαπάει το κυνήγι

 

Γαλλικό Μπρακ Τύπου Γασκώνης

Αναγνωρίζεται ως γεννημένος κυνηγός τόσο από τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν όσο και από τους θαυμαστές του, οι οποίοι ισχυρίζονται ακόμα και ότι δεν χρειάζεται εκπαίδευση.


Πληροφορίες για τον Γαλλικό Μπρακ Τύπου Γασκώνης


Τα συγκεκριμένα Πόιντερ έχουν αριστοκρατική εμφάνιση και είναι δυνατά, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση βαριά ή στιβαρά, ούτε έχουν δυνατά πόδια. Τα θηλυκά είναι πιο λεπτά. Το δέρμα τους είναι μαλακό και αρκετά χαλαρό. Το Γαλλικό Μπρακ έχει δύο διαφορετικούς τύπους: ο μεγάλος είναι ο Τύπος Γασκώνης και ο μικρός είναι ο Τύπος Πυρηναίων.


Κατάγονται από τη νοτιοδυτική Γαλλία και τα κεντρικά Πυρηναία αντίστοιχα, όπου παρέμειναν καθαρόαιμοι τύποι. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει τα πιο δημοφιλή Γαλλικά Πόιντερ και το αυθεντικό καφέ θεωρείται ότι είναι ο πρόγονος των περισσότερων Πόιντερ της Ευρώπης.

Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


To Braque Français type Gascogne είναι μια Γαλλική φυλή που υπήρχε στην Νοτιοδυτική

Γαλλία εδώ και εκατοντάδες χρόνια.


Μοιάζει πολύ με το Braque Français type Pyrenees αλλά είναι λίγο μεγαλύτερο.


Θεωρείται απόγονος του σκύλου Oysel που ήταν πολύ γνωστός στη Γαλλία το 14ο αιώνα

για τις εξαιρετικές κυνηγητικές επιδόσεις του.


Το Braque Français type Gascogne είναι ένας υπέροχος και ανθεκτικός κυνηγετικός σκύλος

με μεγάλες ικανότητες που όμως στην πάροδο του χρόνου η δημοτικότητα του έπεσε

μετά την εμφάνιση των Βρετανικών και Γερμανικών κυνηγόσκυλων.


Θεωρείται εξαιρετικό ιδιαίτερα στο κυνήγι της μπεκάτσας.


Με την είσοδο του 20ου αιώνα εμφανίστηκε ξανά η επιθυμία σε παθιασμένους εκτροφείς

να βοηθήσουν τη φυλή να έρθει ξανά στο προσκήνιο και να ανταγωνιστεί τις άλλες

κυνηγετικές φυλές.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Γαλλία

Ύψος /cm: 56 -69 cm

Βάρος /κιλά 16 - 29 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–15 ετών


Τρυφερός / Έξυπνος / Ήσυχος / Ήπιων τόνων


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Χρειάζεται λίγη εκπαίδευση

 • Υπομονετικός με παιδιά και άλλα ζώα

 

Γερμανικό Κοντότριχο Πόιντερ - (κούρτσχααρ)

Το Γερμανικό Κοντότριχο Πόιντερ είναι ένας αριστοκρατικός σκύλος που διακρίνεται από τη δύναμη, την αντοχή και την ταχύτητά του.


Πληροφορίες για τον Γερμανικό Κοντότριχο Πόιντερ- (κούρτσχααρ)


Φιλικό, έξυπνο και με θέληση να ευχαριστεί, το Γερμανικό Κοντότριχο Πόιντερ είναι ένας τρυφερός και ήπιων τόνων σκύλος. Αυτοί οι σκύλοι είναι υπομονετικοί με τα παιδιά και τους άλλους σκύλους, ωστόσο, λόγω του μεγάλου τους μεγέθους, το παιχνίδι μπορεί να είναι υπερβολικά θορυβώδες για τα μικρότερα παιδιά.


Αθλητικά και αφοσιωμένα, τα Γερμανικά Κοντότριχα Πόιντερ είναι γερά και ευέλικτα σκυλιά κυνηγιού.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το Κούρτσχααρ προέρχεται από την Γερμανία του 19ου αιώνα. Στους προγόνους του συγκαταλέγεται το Spanish pointer και φυλές αγγλικών και γερμανικών λαγωνικών. Πολλοί ξένοι συγγραφείς αναφέρουν διασταυρώσεις με τα μαύρα Pointer του Arkwright σε μια προσπάθεια των Γερμανών εκτροφέων να βελτιώσουν την οσφρητική ικανότητα,την ταχύτητα και το στυλ της εξελισσόμενης τότε φυλή


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Γερμανία

Ύψος /cm: 53 -59 cm

Βάρος /κιλά 20 - 32 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–14 ετών


Δυνατός / Ήπιων τόνων / Πιστός / Συγκρατημένος / Γεμάτος αυτοπεποίθηση


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται εξωτερικό χώρο

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Χρειάζεται πολλή εκπαίδευση

 

Γερμανικό σκληρότριχο Πόιντερ - (Ντράχτχααρ)

Αυτοί οι αυστηροί με αυτοπεποίθηση σκύλοι είναι καλά ισορροπημένοι, χωρίς συστολή ή επιθετικότητα.


Πληροφορίες για τον Γερμανικό σκληρότριχο Πόιντερ - (Ντράχτχααρ)


Τα Γερμανικά Σκληρότριχα Πόιντερ επιδεικνύουν αξιοσημείωτες ιδιότητες που αναγνωρίζονται σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά στην πατρίδα τους θεωρούνται ως η επιτομή της φυλής Πόιντερ.


Ως ευπροσάρμοστα κυνηγόσκυλα, τα Γερμανικά Σκληρότριχα Πόιντερ έχουν όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να εργάζονται σε επίπεδο έδαφος, ή σε δάση και βάλτους, προειδοποιώντας για σημάδια ή απαντώντας σε αυτά. Ως σύντροφοι, αυτοί οι σκύλοι είναι τρυφεροί και ήρεμοι, ενώ συνδέονται στενά με τους ιδιοκτήτες τους.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Οι Βρετανοί κυνηγοί εξέτρεφαν εξειδικευμένα κυνηγετικά σκυλιά για διάφορα είδη πτηνών και διαφορετικά είδη εδάφους, για να κυνηγούν είτε στο έδαφος είτε σε λίμνες, και με διαφορετικές κυνηγετικές τεχνικές, εξ ου και η αφθονία των Βρετανών φυλών τύπου Σέττερ, Σπανιέλ και Ριτρίβερ. Οι κυνηγοί της ηπειρωτικής Ευρώπης υιοθέτησαν μια διαφορετική προσέγγιση. Δημιούργησαν κυνηγόσκυλα πουλιών ικανά για όλες τις χρήσεις. Το Ιταλικό Σπινόνε (Spinone Italiano), το Βίσλα (Vizsla) της Ουγγαρίας και το Γερμανικό Σκληρότριχο Πόιντερ είναι παραδείγματα αυτών των διάσημων κυνηγετικών σκύλων, που μερικές φορές ονομάζονται "ευρωπαϊκές φυλές χρησιμότητας".


Το γερμανικό όνομα της φυλής είναι “Deutsch-Drahthaar” (Γερμανικό Ντράχτχααρ = Σκληρότριχο). Η εκτροφή σκληρότριχων σκύλων υπήρξε μανία των Γερμανών κυνηγών από τις αρχές του 1800. Κατά το δεύτερο μισό του αιώνα, οι εκτροφείς σκύλων στη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, παθιάστηκαν με την ταξινόμηση των σκύλων με βάση τη φυλή και όχι απλώς τον τύπο. Έτσι, τα σκληρότριχα σκυλιά όπως το Γερμανικό Σκληρότριχο Πόιντερ και το Πουντελπόιντερ (Pudelpointer), μεταξύ άλλων, αναγνωρίστηκαν επισήμως ως ξεχωριστές φυλές.


Από το ξεκίνημα της φυλής, οι εκτροφείς έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στην υφή του τριχώματος του Γερμανικού Σκληρότριχου Πόιντερ, δεδομένου ότι ήταν κυνηγόσκυλο παντός εδάφους, όλων των καιρικών συνθηκών, καταρτισμένος για κυνήγι σε ψηλό χορτάρι, δάσος ή νερό. Το τραχύ του τρίχωμα χρησιμεύει ως αδιάβροχη προστασία και τα δασύτριχα φρύδια και “μούσια” προστατεύουν τα μάτια και το πρόσωπο από τραυματισμούς που μπορούν να προκληθούν από ακανθώδεις θάμνους και βάτα.


Η φυλή αναγνωρίστηκε από το American Kennel Club το 1959 και παραμένει ακόμη μέχρι σήμερα ένας αγαπητός σκύλος συντροφιάς και κυνηγιού.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Γερμανία

Ύψος /cm: 61 - 64 cm

Βάρος /κιλά 27 - 34 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 14 - 16 ετών


Τρυφερός / Ήπιων τόνων / Γεμάτος αυτοπεποίθηση


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται εξωτερικό χώρο

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Απολαμβάνει την εκπαίδευση

 

Γερμανικός Μακρύτριχος Πόιντερ

Ο Γερμανικός Μακρύτριχος Πόιντερ είναι ο μεγαλύτερος Σπανιέλ στο μητρώο ρατσών του F.C.I.


Πληροφορίες για τον Γερμανικό Μακρύτριχο Πόιντερ


Αυτοί οι ισορροπημένοι, ήρεμοι και ήπιων τόνων Σπάνιελ γίνονται τέλειοι σύντροφοι και εκπαιδεύονται εύκολα. Είναι αξιόπιστοι, μυώδεις και αρκετά κοντά στο έδαφος, αλλά με πολύ κομψή κατασκευή. Οι μικρότεροι σκύλοι πρέπει να έχουν πολλή ουσία.


Οι Γερμανικοί Μακρύτριχοι Πόιντερ συνδυάζουν την καταγωγή από κυνηγόσκυλα, σκύλους γερακοθηρίας και νερού, καθώς και από σκύλους μπράκεν, γεγονός που εξηγεί την εξαιρετική ευκινησία τους.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το μακρύτριχο αυτό πόιντερ προέρχεται από το Γαλλικό Σπάνιελ και άλλα μακρύτριχο κυνηγόσκυλα. Πιο γρήγορο σε σύγκριση με τα άλλα πόιντερ της εποχής του, οφείλει εν μέρει την ύπαρξιί του στο Γκόρντον Σέττερ και μοιάζει πολύ στην εμφάνιση με τα Σπάνιελ.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Γερμανία

Ύψος /cm: 60 - 66 cm

Βάρος /κιλά 20 - 34 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–14 ετών


Τρυφερός / Φιλικός / Πράος / Έξυπνος / Κοινωνικός


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται εξωτερικό χώρο

 • Απολαμβάνει την εκπαίδευση

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 

Γερμανικός Ποιμενικός

Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι πιστός, έξυπνος και ευπροσάρμοστος σκύλος που όταν κοινωνικοποιείται και εκπαιδεύεται καλά μπορεί να είναι ένα τρυφερό κατοικίδιο που θα σας ανταμείψει.


Πληροφορίες για τον Γερμανικό Ποιμενικό


Οι καλά εκπαιδευμένοι Γερμανικοί Ποιμενικοί είναι ήπιων τόνων, γεμάτοι αυτοπεποίθηση, σε εγρήγορση, υπάκουοι και άκρως έξυπνοι. Αυτός ο εκτενής κατάλογος χαρακτηριστικών τούς καθιστά καλούς συντρόφους και προστάτες και εξαιρετικούς φύλακες και σκύλους φύλαξης κοπαδιών.


Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί καθοδηγούνται από το κίνητρό τους για εργασία. Μπορούν να γίνουν κυρίαρχο πρόσωπο στη ζωή των ιδιοκτητών τους, αλλά η εκπαίδευση των Γερμανικών Ποιμενικών είναι εύκολη, δεδομένου του χρόνου και της προσοχής που χρειάζονται. Αυτή η φυλή θα πρέπει να λαμβάνει σημαντική καθημερινή ψυχική και σωματική διέγερση, με τις υψηλές απαιτήσεις άσκησης και την ανάγκη να μαθαίνει.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Στο τέλος του 19ου αιώνα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πολύ ικανό, εργαζόμενο σκυλί, εκτροφείς εκλεκτών γερμανικών ποικιλιών τσοπανόσκυλων από την κεντρική και τη νότια Γερμανία διασταύρωσαν αυτές τις ποικιλίες με το κόλεϊ, εξ αίματος πρόγονο, και οδήγησαν σε μια από τις ευρύτατα αναγνωρισμένες και δημοφιλέστερες ράτσες στον κόσμο, τον σύγχρονο Γερμανικό Ποιμενικό. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γερμανικός Ποιμενικός απέδειξε την αξία του, μυρίζοντας το πολεμικό αέριο, κάνοντας σκοπιά και βοηθώντας στην αναζήτηση και διάσωση. Το αρχέτυπο του εργαζόμενου σκύλου, ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι σήμερα η υπ' αριθμόν ένα ράτσα στον κόσμο, χάρη στην ομορφιά και την προσαρμοστικότητά της. Αυτή η ράτσα έχει τρομερή ενέργεια και αντοχή και χρησιμοποιείται ως οδηγός τυφλών.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Γερμανία

Ύψος /cm: 56 - 66 cm

Βάρος /κιλά 29 - 43 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–14 ετών


Ήπιων τόνων / Γεμάτος αυτοπεποίθηση / Τρυφερός / Δυνατός / Προστατευτικός / Ζωηρός / Υπάκουος


Βασικά στοιχεία

 • Είναι ένας ευέλικτος σκύλος για εργασία

 • Χρειάζεται πολλή σωματική και πνευματική άσκηση

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος οικογένειας

 

Γκόλντεν Ριτρίβερ

Φιλικό και στοργικό, το πράο Γκόλντεν Ριτρίβερ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή οικογενειακά σκυλιά στον κόσμο.


Πληροφορίες για το Γκόλντεν Ριτρίβερ


Τα Γκόλντεν Ριτρίβερ είναι υπέροχα κατοικίδια ζώα οικογένειας, αλλά είναι επίσης ευέλικτοι, αθλητικοί και εργατικοί σκύλοι.


Στον αθλητισμό υπερέχουν σε διάφορους τομείς όπως στην υπακοή και την ευκινησία. Χρησιμεύουν επίσης ως σκύλοι αναζήτησης, διάσωσης και καθοδήγησης, για να μην αναφέρουμε την εξαιρετική τους ικανότητα ως ανιχνευτές και ιχνηλάτες στο κυνήγι. Τα Γκόλντεν Ριτρίβερ διαθέτουν πολλές ιδιότητες που δικαιολογούν την παγκόσμια δημοτικότητά τους.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Οι ρίζες της φυλής ανάγονται σε έναν κίτρινο Ριτρίβερ με το όνομα Nous, που αγόρασε ο Λόρδος Tweedmouth το 1865. Η φυλή διασταυρώθηκε στη συνέχεια αρκετές φορές, κυρίως με μια πλέον νεκρή φυλή, τον Τουίντ Γουότερ Σπάνιελ, και αργότερα με τον Μπλαντ Χάουντ και τον Ιρλανδικό Σέτερ.


Το Γκόλντεν Ρετρίβερ θεωρείται ότι είναι απόγονος του Λαμπραντόρ, που βελτιώθηκε από την διασταύρωση με το μονόχρωμο κίτρινο Ρετρίβερ από το Newfoundland και με το Scottish Water Spaniel, ή ότι προήλθε από τη διασταύρωση του Bloodhound με το ρωσικό κίτρινο Ρετρίβερ που χρησιμοποιήθηκε στη Σκωτία για να φέρνει το πληγωμένο θήραμα. Η ράτσα, με τα σημερινά της χαρακτηριστικά οριστικοποιήθηκε στην Αγγλία τον δέκατο ένατο αιώνα. Ένα από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια τώρα, προγενέστερα είχε χρησιμοποιηθεί για το κυνήγι υδρόβιων πουλιών.


Τελικά, η φυλή αναγνωρίστηκε από τον Κυνολογικό Όμιλο ως «κίτρινο» ή «χρυσό» Ριτρίβερ το 1913. Όταν ο Όμιλος Γκόλντεν Ριτρίβερ ιδρύθηκε το 1920, το επίσημο όνομα της φυλής άλλαξε σε Γκόλντεν Ριτρίβερ.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο

Ύψος /cm: 53 - 61 cm

Βάρος /κιλά 25 - 26 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12 - 14 ετών


Έξυπνος / Ήπιων τόνων / Ζωηρός / Τρυφερός / Φιλικός / Γεμάτος αυτοπεποίθηση / Πιστός


Βασικά στοιχεία

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος οικογένειας

 • Είναι ένας ευέλικτος σκύλος για εργασία

 • Χρειάζεται μέτρια εκπαίδευση

 

Γκόρντον Σέτερ

Τα Γκόρντον Σέτερ είναι έξυπνοι, ικανοί και αξιοπρεπείς σκύλοι. Επιπλέον, είναι τολμηροί, κοινωνικοί, ευγενικοί και ήρεμοι.


Πληροφορίες για τον Γκόρντον Σέτερ


Αυτή η φυλή είναι ένας πραγματικός κυνηγός αγρού. Όμορφοι, ήρεμοι και ευφυείς σκύλοι με μια στοχαστική έκφραση και ήρεμη ιδιοσυγκρασία, τα Γκόρντον Σέτερ είναι εξαιρετικά πιστά στις οικογένειές τους.


Λαμβάνοντας υπόψη το κυνηγετικό υπόβαθρο της φυλής του, το Γκόρντον απαιτεί πολλή άσκηση και είναι ευτυχισμένο όταν παίζει με μπαλάκια ή μαθαίνει νέα κόλπα.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το Gordon Setter εμφανίστηκε και αναπτύχθηκε το 17 ο αιώνα στη Σκωτία !


Έγινε όμως περισσότερο δημοφιλές στις αρχές του 19 ου αιώνα από τον Δούκα Alexander IV of Gordon στον οποίο οφείλει και το όνομα του.


Λόγω της εξαιρετικής του όσφρησης και της μεγάλης αντοχής του, χρησιμοποιήθηκε σαν κυνηγός

πτηνών με μεγάλη επιτυχία.


Η κατασκευή του και οι ιδιαίτερες ικανότητες του, του επέτρεπαν να κυνηγάει κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες συνθήκες σε δύσκολα εδάφη αλλά και στο νερό.


Το Gordon Setter συνέβαλε πολύ στην ανάπτυξη και του Irish Setter.


Mε την πάροδο των χρόνων η δημοτικότητα του έπεσε καθώς άρχισαν να χρησιμοποιούνται πιο γρήγορες και ευέλικτες φυλές κυνηγίου,δεν έχασε όμως τους φανατικούς θαυμαστές του κι αποτελεί πάντα μια εξαιρετική,πανέμορφη κι αγαπημένη φυλή.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Γερμανία

Ύψος /cm: 58 - 66 cm

Βάρος /κιλά 25 - 36 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–14 ετών


Έξυπνος / Γεμάτος αυτοπεποίθηση / Τρυφερός / Ήπιων τόνων


Βασικά στοιχεία

 • Απαιτεί πολλή περιποίηση τριχώματος

 • Χρειάζεται λίγη εκπαίδευση

 • Χρειάζεται πολλή σωματική και πνευματική άσκηση

 

Γκρέι Χάουντ

Μόνο το τσιτάχ ξεπερνάει τον Γκρέι Χάουντ στην ταχύτητα. Ένας Γκρέι Χάουντ χρονομετρήθηκε να τρέχει με ταχύτητα πάνω από 45 μίλια την ώρα.


Πληροφορίες για τον Γκρέι Χάουντ


Γνωστός για τον αθλητικό χαρακτήρα του και την οξεία του όραση, ο Γκρέι Χάουντ υπήρξε πολυαγαπημένος σκύλος στη Βρετανία του Μεσαίωνα. Ένας νόμος που ψηφίστηκε εκείνη την εποχή δήλωνε ότι μόνο οι βασιλείς και οι ευγενείς είχαν δικαίωμα να κυνηγούν με αυτούς τους αρχοντικούς σκύλους.


Έξυπνοι, στοργικοί και ήρεμοι, αυτοί οι σκύλοι χαμηλής συντήρησης χαίρονται να περνούν την ημέρα τους χαλαρώνοντας με τις ανθρώπινες οικογένειές τους. Είναι κατάλληλοι για ιδιοκτήτες που καταλαβαίνουν τις μοναδικές ανάγκες των Γκρέι Χάουντ.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το Greyhound είναι μια αρχαία φυλή που πιστεύεται ότι κατάγεται από το Arabian Sloughi. Είναι πιθανό ότι αυτοί οι σκύλοι μεταφέρθηκαν στην Αγγλία από τους εμπόρους πριν από το 900 μ.Χ.. Εκατοντάδες χρόνια πριν, η φυλή χρησιμοποιήθηκε για να κυνηγήσει ελάφια και αγριογούρουνα. Το Greyhound είναι ο γρηγορότερος σκύλος στον κόσμο, και είναι ικανό να επιτύχει ταχύτητες πάνω από σαράντα μίλια την ώρα. Αυτή η φυλή έχει μια σειρά από φυσικά ταλέντα όπως, η εξερεύνηση, το κυνήγι, η ταχύτητα και η ευκινησία.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Αίγυπτος

Ύψος /cm: 68 - 76 cm

Βάρος /κιλά 27 - 40 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–14 ετών


Έξυπνος / Πράος / Τρυφερός / Ήπιων τόνων


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια εκπαίδευση

 • Χρειάζεται εξωτερικό χώρο

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος οικογένειας

 

Γκρίνλαντ

Τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Γκρίνλαντ είναι η ενέργεια, η επιμονή και το θάρρος. Αυτοί οι παθιασμένοι σκύλοι είναι φιλικοί με τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των αγνώστων.


Πληροφορίες για τον Γκρίνλαντ


Οι Γκρίνλαντ είναι πολύ δυνατοί σκύλοι τύπου Σπιτζ που αντέχουν στις σκληρές συνθήκες του αρκτικού πόλου και μπορούν να σέρνουν τα έλκηθρα. Έχουν έντονα αναπτυγμένο ένστικτο για κυνήγι, καθώς ιστορικά κυνηγούσαν φώκιες και πολικές αρκούδες. Οι σκύλοι Γκρίνλαντ είναι ανθεκτικά ζώα και ταιριάζουν ιδιαίτερα σε ανθρώπους που απολαμβάνουν τη ζωή στην ύπαιθρο.


Είναι άριστοι σύντροφοι για ανθρώπους που απολαμβάνουν τις βόλτες σε δάση ή βουνά.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Στο τέλος του 19ου αιώνα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πολύ ικανό, εργαζόμενο σκυλί, εκτροφείς εκλεκτών γερμανικών ποικιλιών τσοπανόσκυλων από την κεντρική και τη νότια Γερμανία διασταύρωσαν αυτές τις ποικιλίες με το κόλεϊ, εξ αίματος πρόγονο, και οδήγησαν σε μια από τις ευρύτατα αναγνωρισμένες και δημοφιλέστερες ράτσες στον κόσμο, τον σύγχρονο Γερμανικό Ποιμενικό. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γερμανικός Ποιμενικός απέδειξε την αξία του, μυρίζοντας το πολεμικό αέριο, κάνοντας σκοπιά και βοηθώντας στην αναζήτηση και διάσωση. Το αρχέτυπο του εργαζόμενου σκύλου, ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι σήμερα η υπ' αριθμόν ένα ράτσα στον κόσμο, χάρη στην ομορφιά και την προσαρμοστικότητά της. Αυτή η ράτσα έχει τρομερή ενέργεια και αντοχή και χρησιμοποιείται ως οδηγός τυφλών.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Δανία

Ύψος /cm: 45 - 56 cm

Βάρος /κιλά 29 - 43 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–14 ετών


Φιλικός / Ανεξάρτητος / Πιστός / Ήσυχος / Δυνατός / Ζωηρός


Βασικά στοιχεία

Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

Χρειάζεται πολλή άσκηση

Χρειάζεται πολύ χώρο

 

Δαλματίας

Οι Δαλματίας είναι ευρέως γνωστοί για τη συνοδεία και φύλαξη αριστοκρατικών αμαξών με άλογα, ταξιδιωτικών αμαξών και πυροσβεστών.


Πληροφορίες για τον Δαλματίας


Πέρα από σταρ της μεγάλης οθόνης, οι Δαλματίας είναι ευπροσάρμοστοι αθλητικοί σκύλοι, κατάλληλοι για πολλές διαφορετικές κατηγορίες. Οι Δαλματίας είναι γεμάτοι ζωντάνια, πιστοί και ανεξάρτητοι, ενώ εκπαιδεύονται εύκολα.


Είναι δραστήριοι σκύλοι, αγαπούν την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και τους αρέσει το νερό.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Οι ρίζες της φυλής είναι αμφισβητήσιμες, όπως και το όνομά της: υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι προέρχεται από την παράκτια περιοχή της Δαλματίας. Στα τέλη του 18ου αιώνα, υπήρξε ένας τύπος σκύλου με λευκές κηλίδες που ονομαζόταν Τάλμποτ Χάουντ. Αυτοί οι σκύλοι χρησιμοποιήθηκαν για να συνοδεύουν αλογάμαξες και να φρουρούν τους επιβάτες και το φορτίο.


Το 1791, ο Thomas Bewick ονόμασε αυτόν τον τύπο σκύλου Δαλματίας. Στην περίοδο Regency, η φυλή έγινε σύμβολο κύρους και συνόδευε τις αλογάμαξες. Οι Δαλματίας φρουρούσαν επίσης τους στάβλους τη νύχτα και τους χρησιμοποιούσαν για να τρέχουν μπροστά από τις πυροσβεστικές αλογάμαξες, ανοίγοντας τον δρόμο για τα οχήματα.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Κροατία

Ύψος /cm: 56 - 61 cm

Βάρος /κιλά 15 - 32 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–14 ετών


Ήπιων τόνων / Φιλικός / Γεμάτος αυτοπεποίθηση / Ζωηρός / Τρυφερός / Πιστός / Ανεξάρτητος


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται έμπειρο ιδιοκτήτη

 • Χρειάζεται λίγη εκπαίδευση

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 

Ισπανικός Γκρέι Χάουντ

Οι Ισπανικοί Γκρέι Χάουντ χαρακτηρίζονται από μακρόστενο κεφάλι, μεγάλο θώρακα, μαζεμένη κοιλιά και πολύ μακριά ουρά.


Πληροφορίες για τον Ισπανικό Γκρέι Χάουντ


Ο Ισπανικός Γκρέι Χάουντ ή Γκάλγκος, θεωρείται ότι είναι πρόγονος του Γκρέι Χάουντ. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε σκληρότριχη ποικιλία, με σκληρότερο τρίχωμα σε διάφορα μήκη και τείνει να σχηματίζει γενειάδα και μουστάκι, καθώς και φρύδια και ένα θύσανο στην κορυφή του κεφαλιού.


Πρόκειται για σοβαρούς, ανεξάρτητους σκύλους που καταναλώνουν πολλή ενέργεια και δείχνουν μεγάλη ζωντάνια στο κυνήγι. Παρ' όλα αυτά, στο σπίτι είναι πράοι, ήσυχοι σκύλοι και τα πηγαίνουν καλά με τα παιδιά και άλλα κατοικίδια.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ισπανία

Ύψος /cm: 56 - 66 cm

Βάρος /κιλά 29 - 43 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–14 ετών


Ήπιων τόνων / Γεμάτος αυτοπεποίθηση / Τρυφερός / Δυνατός / Προστατευτικός / Ζωηρός / Υπάκουος


Βασικά στοιχεία

 • Υπομονετικός με παιδιά και άλλα ζώα

 • Χρειάζεται μέτρια άσκηση

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 

Ισπανικός Πόιντερ

Αυτοί οι ισορροπημένοι, ήρεμοι σκύλοι έχουν εξαιρετικό χαρακτήρα που συνδυάζει την ευγένεια και τη νοημοσύνη, που αποτυπώνονται στις ευγενείς τους εκφράσεις.


Πληροφορίες για τον Ισπανικός Πόιντερ


Οι Ισπανικά Πόιντερ είναι μικρού μεγέθους, κοντότριχοι σκύλοι με καλά αναπτυγμένο κεφάλι, κρεμαστά αυτιά, γεροδεμένο κορμό και γερά πόδια. Σχεδόν τετράγωνοι στην κατασκευή, πρέπει να έχουν καλές αναλογίες και αρμονία όταν στέκονται και κινούνται.


Ο Ισπανικός Πόιντερ είναι μια σκληρή φυλή που μπορεί να λειτουργήσει σε οποιονδήποτε τύπο εδάφους, κυνηγώντας οποιουδήποτε είδους θήραμα. Οι Ισπανικοί Πόιντερ είναι υπάκουοι, αξιόπιστοι και, κυρίως, προικισμένοι με δυνατή όσφρηση και άριστες δεξιότητες κυνηγιού, χάρη στην ηρεμία τους και την αυτοπεποίθηση στο να αναζητούν ίχνη, καθώς και την άψογη ανίχνευση και ανάκτηση.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ισπανία

Ύψος /cm: 56 - 66 cm

Βάρος /κιλά 29 - 43 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–14 ετών


Πράος / Ήσυχος / Δυνατός / Εργατικός / Υπάκουος / Ήπιων τόνων / Έξυπνος


Βασικά στοιχεία

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος οικογένειας

 • Χρειάζεται πολλή σωματική και πνευματική άσκηση

 

Ιταλικός Σπινόνε

Αυτοί οι ακούραστοι σκύλοι μπαίνουν ευχαρίστως στα αγκάθια ή σε παγωμένο νερό, αν θέλουν να ολοκληρώσουν μια εργασία.


Πληροφορίες για τον Ιταλικό Σπινόνε


Εκ φύσεως κοινωνικός, υπάκουος και υπομονετικός, ο Ιταλικός Σπινόνε είναι επιδέξιος κυνηγός σε οποιοδήποτε έδαφος. Άριστοι ιχνηλάτες καθώς και πόιντερ, κινούνται γρήγορα με έναν παρατεταμένο τριποδισμό.


Σε μια έρευνα για τους λάτρεις σκύλων στην Ιταλία, ο Ιταλικός Σπινόνε αναδείχθηκε σε ιδανικό σκύλο συντροφιάς, ο οποίος δεν χάνει καμία από τις δεξιότητες κυνηγιού του.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το Spinone Italiano είναι μία από τις πιο παλιές φυλές.


Σκύλοι που έμοιαζαν με Spinone Italiano έχουν βρεθεί σε έργα τεχνης του 15ου και 16ου αιώνα στην Ιταλία.


Αν και αναπτύχθηκε στο Piedmont της Ιταλίας ,η ακριβής του προέλευση δεν είναι απόλυτα

γνωστή !


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ιταλία

Ύψος /cm: 60 - 70 cm

Βάρος /κιλά 29 - 39 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12 - 14 ετών


Δυνατός / Κοινωνικός / Ήρεμος / Αθλητικός


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Χρειάζεται πολλή άσκηση

 • Απολαμβάνει την εκπαίδευση

 

Κάνε Κόρσο

Αυτοί οι πολύ μεγάλοι σκύλοι είναι γεροδεμένοι και στιβαροί, αλλά παράλληλα εντυπωσιακά κομψοί.


Πληροφορίες για τον Κάνε Κόρσο


Το ιταλικό μαστίφ Κανέ Κόρσο είναι ένας μεγάλος και δυνατός σκύλος, με μια πολύ κομψή εμφάνιση. Με πολύ δυνατούς και μεγάλους μυς, το Κανέ Κόρσο είναι το πιο αθλητικό από την οικογένεια Μαστήφ. Η εντύπωση που αντανακλά στα μάτια κάποιου που βλέπει έναν τέτοιο σκύλο είναι η ισορροπία μεταξύ δύναμης και αθλητικής εμφάνισης.


Το σώμα αυτού του σκύλου είναι μεγαλύτερο στο μήκος απ’ ότι στο ύψος και το ρύγχος του είναι ευρύ και βαθύ. Το μήκος του ρύγχους σε σχέση με το πλάτος είναι στο ίδιο μέγεθος. Αυτό του δίνει μια τετραγωνισμένη εμφάνιση ως το κατώτατο σημείο του σαγονιού όπου τα χείλη κρέμονται. Το θετικό αποτέλεσμα αυτής της δομής είναι ότι το Κανέ Κόρσο έχει ένα από τα πιο δυνατά δαγκώματα που συναντούμε στις μεγάλες φυλές σκύλων.


Το κεφάλι δεν πρέπει να έχει καθόλου ρυτίδες, ενώ τα αυτιά είτε αφήνονται στη φυσική τους μορφή και είναι πεσμένα κάτω, είτε κόβονται δυστυχώς δημιουργώντας την εικόνα μικρού τριγώνου. Ο λαιμός του έχει ένα σχήμα αψίδας, με παρόμοιο μυϊκό παρουσιαστικό όπως και στο υπόλοιπο σώμα του. Το δέρμα του είναι χοντρό και σφριγηλό και η ουρά του συνήθως κομμένη.που συντροφεύει.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Το ιταλικό μαστίφ Κανέ Κόρσο έχει πάρει το όνομά του από το Cane da Corso, ο οποίος είναι όρος για τους σκύλους που χρησιμοποιούνταν για τις αγροτικές εργασίες. Επίσης χρησιμοποιήθηκε πολύ και ως σκύλος φύλακας ειδικά στη νότια Ιταλία, στην Campania και στην Puglia. Η φυλή έφτασε ως τα πρόθυρα της εξάλειψης, ως ότου την δεκαετία του ΄70 κάποιοι εκτροφείς αποφάσισαν να την επαναφέρουν μέσω επιλεκτικής αναπαραγωγής. Από την δεκαετία του ΄80 και μετά η φυλή γίνεται πολύ δημοφιλής ιδιαίτερα στις Η.Π.Α. Το 2008 αναγνωρίστηκε από την Ενωμένη Λέσχη Κυνόφιλων και από την αντίστοιχη αμερικανική το 2010.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ιταλία

Ύψος /cm: 64 - 70 cm

Βάρος /κιλά 45 - 50 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12 - 14 ετών


Δυνατός / Προστατευτικός / Ευκίνητος / Υπάκουος


Βασικά στοιχεία

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος-φύλακας

 • Χρειάζεται έμπειρο ιδιοκτήτη

 • Χρειάζεται εξωτερικό χώρο

 

Κλάμπερ Σπάνιελ

Είναι μια από τις σπάνιες φυλές, αν και θα έπρεπε να είναι ίσως πιο δημοφιλή λόγω της καταλληλότητάς τους για τη ζωή στο σπίτι, της υπομονής και της αχαλίνωτης φιλικότητάς τους.


Πληροφορίες για τον Κλάμπερ Σπάνιελ


Οι Κλάμπερ Σπάνιελ είναι στωικοί, μεγαλόκαρδοι, πανέξυπνοι σκύλοι με μια αποφασιστικότητα που ενισχύει τις φυσικές τους ικανότητες. Αθόρυβοι εργάτες που εκμεταλλεύονται την εξαιρετική αίσθησή τους, είναι επίσης σταθεροί και αφοσιωμένοι σύντροφοι που αποπνέουν καλοσύνη και αξιοπρέπεια.


Αυτοί οι καλά ισορροπημένοι, βαρυκόκκαλοι σκύλοι έχουν μια περίσκεπτη έκφραση. Είναι δραστήρια ζώα με μεγάλη δύναμη. Επειδή έχουν μακρύ κορμό και κοντά πόδια, οι Κλάμπερ Σπάνιελ έχουν λικνιστό βηματισμό και κινούνται σε ευθεία μπροστά και όπισθεν χωρίς προσπάθεια.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Τα Κλάμπερ Σπάνιελ φέρεται να έχουν έρθει στην Μεγάλη Βρετανία, σε πρώτη φάση, από την Γαλλία πριν από 200 χρόνια περίπου. Λέγεται πως τα έφερε ο Δούκας του Noailles, μεταφέροντας όλο το εκτροφείο του και εκτράφηκαν από την οικογένεια του Δούκα του Newcastle, στο πατρικό τους, στο Clumber Park του Nottinghamshire.

Αμέσως έγινε αποδεκτός και αγαπητός από την Βρετανική αριστοκρατία και έγινε δημοφιλής. Η δημοτικότητα της φυλής, όμως, ήταν αυστηρά φυλασσόμενη από τα μέλη της Αγγλικής αριστοκρατίας στην περιοχή που είναι γνωστή ως “Dukeries”.


Στην Αγγλία συμμετείχαν για πρώτη φορά σε εκθέσεις μορφολογίας το 1859. Στις Η.Π.Α. έφτασαν λίγο νωρίτερα, το 1849 μέσω Καναδά συνοδεύοντας Βρετανούς στρατιωτικούς.


Το Clumber Spaniel δημιουργήθηκε αρχικά από τους Γάλλους κυνηγούς και την ανάγκη να υπάρχει μια φυλή που να έχει εξαιρετική όσφρηση και μεγάλη δύναμη για να μπορεί να διασχίζει δάση και δύσβατα μέρη και ταυτόχρονα μεγάλο θάρρος αλλά και ευγένεια χαρακτήρα. Αν και η προέλευση της φυλής δεν είναι ξεκάθαρη, λέγεται πως για την δημιουργία της χρησιμοποιήθηκαν Basset Hounds, πρώιμα Alpine Hounds και κάποιες άλλες φυλές.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο

Ύψος /cm: 41 - 51 cm

Βάρος /κιλά 25 - 39 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12 - 14 ετών


Ζωηρός / Έξυπνος / Αποφασιστικός / Ήσυχος / Ήπιων τόνων / Πιστός / Τρυφερός


Βασικά στοιχεία

 • Απαιτεί πολλή περιποίηση τριχώματος

 • Χρειάζεται εξωτερικό χώρο

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος οικογένειας

 

Κομοντόρ

Τα Κομοντόρ ανήκουν σε μια φυλή μεγάλων, δυνατών σκύλων που είναι δημοφιλείς λόγω του απεριόριστου θάρρους που επιδεικνύουν όταν φυλάνε το κοπάδι τους.


Πληροφορίες για τον Κομοντόρ


Οι σκύλοι Κομοντόρ είναι από τη φύση τους επιφυλακτικοί με τους αγνώστους και απίστευτα προστατευτικοί προς τους ιδιοκτήτες τους και την ιδιοκτησία τους και συνεπώς αποτελούν εξαιρετικούς φύλακες.


Λόγω του μεγάλου μεγέθους και της φύσης τους να προστατεύουν και να κυνηγούν, ταιριάζουν καλύτερα σε έμπειρους ιδιοκτήτες, οι οποίοι μπορούν να διαχειριστούν την κοινωνικοποίησή τους καθώς και τις ανάγκες τους για εκπαίδευση και άσκηση.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το Κομοντόρ έχει μια μακρόχρονη ιστορία που μερικοί την έχουν συνδυάσει με την φυλή Puli. Λέγεται επίσης ότι προέρχεται από τους Θιβετιανούς σκύλους, ενώ πολλοί αναφέρουν ότι η φυλή εμφανίστηκε εδώ και πάνω από χίλια χρόνια στην Ουγγαρία. Λόγω της μεγάλης προθυμίας του να προστατέψει το κοπάδι και τον ιδιοκτήτη, χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως σκύλος φύλαξης με εξαιρετικά αποτελέσματα.


Κάποιες νεώτερες έρευνες αναφέρουν ότι το Komodor προήλθε από το Cumans, λόγω του ονόματός του Komon-dor που σημαίνει σκυλί του Cumans. Η πρώτη αναφορά για την αρχαία αυτή φυλή ήλθε τον 16ο αιώνα. Στις αρχές την δεκαετίας του ΄20 το Κομοντόρ κάνει τις πρώτες εμφανίσεις του σε επιδείξεις σκύλων, με την δημοτικότητά του να αυξάνεται συνεχώς. Παρόλα αυτά σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται λόγων των αναμφισβήτητων ικανοτήτων του ως φύλακας του ζωικού κεφαλαίου.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ουγγαρία

Ύψος /cm: 71 - 76 cm

Βάρος /κιλά 50 - 60 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12 - 14 ετών


Δυνατός / Γεμάτος αυτοπεποίθηση / Προστατευτικός / Ήσυχος / Σε εγρήγορση


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται πολλή άσκηση

 • Χρειάζεται πολύ χώρο

 • Χρειάζεται πολλή εκπαίδευση

 

Κούβατζ

Τα Κούβατζ είναι πολύ γενναίοι, ατρόμητοι, ουγγρικοί σκύλοι, ακλόνητα πιστοί στους ιδιοκτήτες τους.


Πληροφορίες για τον Κούβατζ


Το Κούβατζ είναι ένας μεγάλος, δυνατός, γεμάτος αυτοπεποίθηση σκύλος, που χρησιμοποιείται στην πατρίδα του, την Ουγγαρία, ως τσοπανόσκυλο. Έχει παχύ, λευκό, κυματιστό τρίχωμα που τον προστατεύει από τον βαρύ καιρό.


Τα Κούβατζ είναι συγκρατημένα με ξένους και φημίζονται για την ικανότητά τους ως σκύλοι-φύλακες, προστατεύοντας την περιουσία, τα πολύτιμα αντικείμενα και τους ανθρώπους


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Η ράτσα Hungarian Kuvasz είναι μια αρχαία ράτσα. Πράγματι, οι αρχαιολόγοι έχουν βρει τον σκελετό ενός παρόμοιου τύπου σκύλου στην Ουγγαρία και χρονολογείται από τον 9ο αιώνα. Χρησιμοποιούνταν από τους νομάδες Magyars για να προστατεύσει τα κοπάδια τους. Οι σκύλοι Kuvasz εργάστηκαν μερικές φορές σε δύσκολες συνθήκες, στις ορεινές περιοχές της χώρας. Τον 15ο αιώνα, η ράτσα έγινε δημοφιλής στην αριστοκρατία λόγω του βασιλιά Matthias Corvinus, ο οποίος έδινε κουτάβια Kuvasz ως βασιλικά δώρα. Παρ' όλα αυτά, ο κύριος ρόλος της ράτσας, καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, ήταν να είναι φύλακας κοπαδιού.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ουγγαρία

Ύψος /cm: 70 - 76 cm

Βάρος /κιλά 45 - 52 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12 - 14 ετών


Σε εγρήγορση / Γεμάτος αυτοπεποίθηση / Προστατευτικός / Πιστός / Τρυφερός / Ζωηρός / Ανεξάρτητος / Δυνατός


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται εξωτερικό χώρο

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Χρειάζεται πολλή εκπαίδευση

 

Κυνηγόσκυλο του Φαραώ

Τα Κυνηγόσκυλα του Φαραώ είναι κομψά, δυναμικά ζώα βραβευμένα για την επαγρύπνηση και τη νοημοσύνη τους.


Πληροφορίες για το Κυνηγόσκυλο του Φαραώ


Αυτοί οι σκύλοι μεσαίου μεγέθους με αριστοκρατικούς τρόπους είναι και κομψοί και δυνατοί. Τα Κυνηγόσκυλα του Φαραώ κινούνται ελεύθερα με πολύ γρήγορο ρυθμό. Η έκφρασή τους αποπνέει εγρήγορση. Είναι παθιασμένοι κυνηγοί που κυνηγούν τόσο με την όσφρηση όσο και με την όραση, χρησιμοποιώντας επίσης την ακοή τους σε μικρές αποστάσεις.


Το Κυνηγόσκυλο του Φαραώ είναι μια απίστευτα χαρούμενη, έξυπνη και στοργική φυλή που περνάει καλά με όλα τα μέλη της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και άλλων κατοικίδιων. Αυτή η φιλική του φύση συνεπάγεται ότι το Κυνηγόσκυλο του Φαραώ δεν είναι ο καταλληλότερος σκύλος-φύλακας, αλλά δεν διστάζει να εκφραστεί εάν εντοπίσει κάτι ύποπτο.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Τα πρώτα σκυλιά τα έφεραν από Μάλτα στην Αγγλία στην δεκαετία του 1920 αλλά εκείνη την στιγμή δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν. Μετά ξαναήρθαν μερικά σκυλιά το 1960 και η πρώτη γέννα έγινε το 1963. Το πρότυπο της φυλής αναγνωρίστηκε από το Kennel Club το 1974. Υπάρχουν και σκυλιά όπως το Cirneco dell'Etna, από την γειτονική Σικελία, που μοιάζουν με το κυνηγόσκυλο του Φαραώ, αλλά δεν ξέρουμε αν προήλθαν από μείξεις ή αν ήταν τυχαία η ομοιότητα.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ιταλία

Ύψος /cm: 60 - 70 cm

Βάρος /κιλά 29 - 39 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12 - 14 ετών


Ανεξάρτητος / Έξυπνος / Κοινωνικός / Δυνατός


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται πολλή άσκηση

 • Χρειάζεται εξωτερικό χώρο

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 

Λαμπραντόρ Ριτρίβερ

Η δυνατή σωματική διάπλαση του Λαμπραντόρ Ριτρίβερ και η ανοιχτή, ευτυχισμένη ιδιοσυγκρασία το καθιστούν μια από τις πιο ακούραστες φυλές.


Πληροφορίες για τον Λαμπραντόρ Ριτρίβερ


Κολύμπι, κυνήγι, παιχνίδι, περπάτημα με τον ιδιοκτήτη του: ο Λαμπραντόρ Ριτρίβερ είναι έτοιμος για όλα! Αν θέλετε μια φυλή που κάνει την εκπαίδευση εύκολη, που είναι πολύ έξυπνη, ισορροπημένη και, πάνω από όλα, παιχνιδιάρικη, ο Λαμπραντόρ Ριτρίβερ είναι για εσάς.


Οι περισσότεροι Λαμπραντόρ Ριτρίβερ αγαπούν, επίσης, πολύ τα παιδιά. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτή η φυλή έχει ένα αρκετά μεγάλο κίνητρο: την όρεξή της! Αυτό μπορεί να καταστήσει δύσκολη τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους στους Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, πολύ περισσότερο σε σχέση με άλλες φυλές. Ωστόσο, με μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή και άφθονη άσκηση είναι ασφαλώς εφικτό.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Για πολλούς λάτρεις, το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους σκύλους παγκοσμίως. Θεωρείται ότι τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ κατάγονται από την ακτή του Νιουφάουντλαντ του Καναδά, όπου οι αλιείς χρησιμοποιούσαν σκύλους αυτής της εμφάνισης για να ανακτήσουν τα ψάρια. The breed as we know it today, however, was established by the British in the early 1800’s.


Η Λέσχη Λαμπραντόρ Ριτρίβερ ιδρύθηκε το 1916 και ακολούθησε σύντομα το πρώτο πρότυπο, το οποίο προσαρμόστηκε κατά κύριο λόγο στα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ εργασίας που αναγνωρίστηκαν γρήγορα, έχοντας εισαχθεί αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη του 1800 από τον Συνταγματάρχη Πίτερ Χόκερ και τον κόμη του Μάλμσμπερι.


Όταν οι Άγγλοι βρέθηκαν στο νησί Νέα Γη στη θάλασσα του Λαμπραντόρ είδαν ότι οι ντόπιοι ψαράδες είχαν μαζί τους σκυλιά. Παρατήρησαν επίσης ότι υπήρχαν δυο τύποι σκύλων που η πιο μεγάλη ειδικευόταν στο να τραβά τις βάρκες, τα δίχτυα και τα κάρα και η μικρότερη στο κυνήγι υδρόβιων στις παγωμένες λίμνες. Οι Άγγλοι ναυτικοί μετέφεραν συνεχώς τέτοια σκυλιά στην Αγγλία τα οποία διασταυρώθηκαν με αγγλικές ράτσες και χρησιμοποιήθηκαν στο κυνήγι των υδρόβιων και να φέρνουν το χτυπημένο θήραμα, έτσι δημιουργήθηκε η ράτσα Λαμπραντόρ η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα στις αρχές του 20ου αιώνα.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Νέα Γη

Ύψος /cm: 57 - 62 cm

Βάρος /κιλά 29 - 36 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12 - 14 ετών


Ήπιων τόνων / Ευκίνητος / Ευπροσάρμοστος / Πιστός / Έξυπνος / Τρυφερός / Ζωηρός


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται πολύ χώρο

 • Χρειάζεται πολλή άσκηση

 • Πράος με τα παιδιά

 

Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός

Ο Αμερικανός αρσενικός Lobo, που γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου του 1966, θεωρείται ο πατέρας της φυλής στην Ελβετία. Οι απόγονοί του, μαζί με άλλους που εισήχθησαν από τη Βόρεια Αμερική, έφεραν σταδιακά τη ράτσα στην Ευρώπη.


Πληροφορίες για τον Λευκός Ελβετικό Ποιμενικό


Αυτά τα μεσαίου μεγέθους τσοπανόσκυλα είναι δυνατά και μυώδη, με όρθια αυτιά, τρίχωμα που αποτελείται από μεσαίου μήκους έως μακριά τρίχα και μακρύ σώμα. Οι Λευκοί Ελβετικοί Ποιμενικοί είναι ευγενικοί σκύλοι για οικογένεια και συντροφιά και κυρίως αγαπούν τα παιδιά.


Είναι προσεκτικοί φύλακες και σκληροί εργάτες με πολλή ενέργεια. Οι προσεκτικοί και σε εγρήγορση Λευκοί Ελβετικοί Ποιμενικοί έχουν ήρεμη ιδιοσυγκρασία και δεν είναι καθόλου νευρικοί. Ενώ περιστασιακά είναι λίγο επιφυλακτικοί με τους αγνώστους, δεν είναι ποτέ ανήσυχοι.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Στις Η.Π.Α. και τον Καναδά ο Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός άρχισε σταδιακά να γίνετε αποδεκτός ως μια ξεχωριστή φυλή. Τα πρώτα σκυλιά αυτής της φυλής εισήχθησαν στην Ελβετία στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Ο Αμερικάνικος αρσενικός “Lobo”, γεννημένος στις 5 Μαρτίου 1966, μπορεί να θεωρηθεί ως ο πρόγονος της φυλής στην Ελβετία. Ήταν ιδιοκτησία της κυρίας Agatha Burch που επέστρεψε μαζί του στην Ελβετία μετά από πολλά χρόνια ζωής στις ΗΠΑ. Η κυρία Burch εισήγαγε, επίσης, ένα θηλυκό από το Ηνωμένο Βασίλειο με το όνομα White Lilac of Blinkbonny. Αυτά τα σκυλιά εκτράφηκαν μαζί με άλλες εισαγωγές από την Αμερική και τον Καναδά (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου) με την επωνυμία εκτροφείου Shangrila και θεωρούνται ως το θεμέλιο του White Swiss Shepherd.


Οι απόγονοι αυτού του αρσενικού καταχωρήθηκαν στο Swiss Stud Book (LOS) μαζί με άλλα σκυλιά της φυλής που εισήχθησαν από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν σταδιακά.


Σήμερα, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός καθαρόαιμων για πολλές γενεές Λευκών Ελβετικών Ποιμενικών σκύλων σε όλη την Ευρώπη. Ο Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός καταχωρήθηκε ως νέα φυλή στο παράρτημα του Ελβετικού Βιβλίου Εγγραφής Καθαρόαιμων (LOS) από τον Ιούνιο του 1991.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ελβετία

Ύψος /cm: 60 - 70 cm

Βάρος /κιλά 30 - 40 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12 - 14 ετών


Σε εγρήγορση / Φιλικός / Έξυπνος / Κοινωνικός / Τρυφερός / Υπάκουος


Βασικά στοιχεία

 • Είναι εξαιρετικός φύλακας

 • Το τρίχωμά του δεν απαιτεί πολλή περιποίηση

 • Χρειάζεται πολλή άσκηση

 

Μαλαμούτ Αλάσκας

Ένα από τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα (με απόδειξη DNA) για το Μαλαμούτ Αλάσκας είναι ότι παραμένει από τις πιο αρχαίες φυλές.


Πληροφορίες για το Μαλαμούτ Αλάσκας


Το Μαλαμούτ Αλάσκας είναι αντικειμενικά ένας από τους πιο όμορφους σκύλους. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει γνωρίζει ότι υπάρχει μια διαφορά από τις άλλες ράτσες λόγω μεγέθους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να του παρέχει αρκετή εξάσκηση για να τον κρατά υγιή. Για να κατανοήσουμε περισσότερο τη φυλή θα πρέπει να πούμε πως έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ έξυπνο σκύλο με ισχυρό χαρακτήρα.


Έτσι λοιπόν ο χρόνος που παρέχετε στον σκύλος σας θα πρέπει να είναι αρκετός ωσότου βρείτε μια κοινή γραμμή. Αν δεν είστε σίγουροι ότι έχετε τον χρόνο και την διάθεση, καλό θα ήταν να ξανασκεφτείτε την υιοθεσία του. Το Μαλαμούτ Αλάσκας είναι ένας σκύλος εργασίας, με δυνατό σώμα και ένστικτα αρπακτικού. Ο χώρος που θα φιλοξενείται θα πρέπει να είναι περιφραγμένος, καθώς είναι επιρρεπής στο κυνήγι μικρότερων ζώων. Επίσης θα πρέπει να προσέχετε αν έχετε και άλλα κατοικίδια στο σπίτι, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Η φυλή μπορεί να ζήσει οπουδήποτε αλλά λόγω του πολύ πυκνού τριχώματος του, καλό είναι να κρατείται δροσερά στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Ένα από τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα (με απόδειξη DNA) για το Μαλαμούτ Αλάσκας είναι ότι παραμένει από τις πιο αρχαίες φυλές. Μεταγενέστερα οι άνθρωποι προσπάθησαν να «βελτιώσουν» τη φυλή, αλλά όλες οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες. Η φυλή τα παλαιότερα χρόνια ήταν αναγκαία για τον άνθρωπο καθώς χρησιμοποιήθηκε για μεταφορά προϊόντων λόγω τις ικανότητας τους στα μεγάλα φορτία, αλλά και για την εύρεση τροφής.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Αλάσκα, ΗΠΑ

Ύψος /cm: 56 - 70 cm

Βάρος /κιλά 32 - 43 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12 - 14 ετών


Δυνατός / Κοινωνικός / Ήρεμος / Αθλητικός


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Χρειάζεται πολλή άσκηση

 • Απολαμβάνει την εκπαίδευση

 

Σαμογιέντ

Επειδή αντέχει στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, στις κακουχίες και είναι φιλικό βοήθησε στις εξερευνήσεις σε Αρκτική και Ανταρκτική.


Πληροφορίες για το Σαμογιέντ


Ο Σαμογιέντ είναι ένας σκύλος με μυώδες κορμί, δυνατό, τριγωνικό κεφάλι που καταλήγει σε ελαφρώς ανασηκωμένη μουσούδα και δίνει την εντύπωση ότι χαμογελά. Τα μάτια του είναι λοξά, πολύ σκούρα, και σε απόσταση μεταξύ τους. Τα αυτιά βρίσκονται ψηλά, είναι κοντά, τριγωνικά, όρθια, ευκίνητα, με ελαφρώς στρογγυλεμένες άκρες και σε απόσταση μεταξύ τους. Η ουρά είναι μακριά, με πυκνό τρίχωμα και γέρνει πάνω από τη ράχη. Το τρίχωμα του έχει δύο στρώματα με το πάνω να είναι πλούσιο, πυκνό, μακρύ και τραχύ, με κοντό και πυκνό υπόστρωμα. Το χρώμα είναι συνήθως το λευκό αλλά υπάρχει και κρεμ ή ανοιχτό καφέ.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το Σαμογιέντ έχει πάρει το όνομά του από την νομαδική φυλή Σαμογιέντ που το βοήθησε να εξελιχθεί και το χρησιμοποιούσε αρχικά σαν φύλακα και κυνηγό και στην συνέχεια και για να τραβά φορτία. Επειδή αντέχει στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, στις κακουχίες και είναι φιλικό βοήθησε στις εξερευνήσεις σε Αρκτική και Ανταρκτική.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Σιβηρία

Ύψος /cm: 48 - 60 cm

Βάρος /κιλά 23 - 34 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12 - 15 ετών


Δυνατός / Κοινωνικός / Ήρεμος / Αθλητικός


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Χρειάζεται πολλή άσκηση

 • Απολαμβάνει την εκπαίδευση

 

Ντόγκο Αρτζεντίνο

Ο Ντόγκο Αρτζεντίνο είναι ένα δραστήριο, θαρραλέο, στοργικό και υπάκουο σκυλί, πολύ πιστός και αφοσιωμένος στην οικογένειά του.


Πληροφορίες για το Ντόγκο Αρτζεντίνο


Ο Ντόγκο Αρτζεντίνο είναι ένας μεγαλόσωμος μυώδες σκύλος, πολύ δυνατός και αθλητικός. Τα μάτια είναι σκουρόχρωμα καφέ ή καστανά και τα αυτιά του είναι τριγωνικά και στητά. Η μύτη είναι μαύρη και το στήθος είναι πολύ βαθύ και φαρδύ. Έχει χοντρή ουρά που κρέμεται ίσια κάτω. Το τρίχωμα είναι κοντό και πάντα λευκό, ένα σημάδι μαύρου ή ραβδωτού χρώματος στο τρίχωμα του κεφαλιού μέχρι το ύψος των αυτιών είναι επιτρεπτό.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Ο Δρ Antonio Martinez διασταύρωσε διάφορες ράτσες μεταξύ τους, όπως σκύλο της Κόρδοβας Μολοσσό, Μπόξερ, Μπουλντόγκ κ.ά. και έφτιαξε μια ράτσα πολύ καλή στο κυνήγι μεγάλων θηραμάτων, φύλακα, οικογενειακό κατοικίδιο αλλά και οδηγό τυφλών.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Αργεντινή

Ύψος /cm: 62 - 70 cm

Βάρος /κιλά 36 - 45 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12 - 14 ετών


Δυνατός / Κοινωνικός / Ήρεμος / Αθλητικός


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Χρειάζεται πολλή άσκηση

 • Απολαμβάνει την εκπαίδευση

 

Ντόμπερμαν

Τα Ντόμπερμαν είναι σκυλιά ενεργητικά και πάντα σε επιφυλακή. Συνήθως είναι ατρόμητα και κάνουν πολύ καλούς φύλακες.


Πληροφορίες για το Ντόμπερμαν


Το Ντόμπερμαν, έχει σφιχτό, γεροδεμένο, δυνατό και μυώδες σώμα, μεγάλη αντοχή και ταχύτητα. Είναι κομψό, με περήφανη κορμοστασιά και αποπνέει αριστοκρατισμό και έντονη προσωπικότητα. Έχει μακρύ κεφάλι και τα μάτια του είναι αμυγδαλωτά, βαθιά και σκούρα. Τα αυτιά είναι σηκωμένα και δυστυχώς συνήθως κόβονται. Τα μάγουλά του είναι επίπεδα και οι σιαγώνες του πολύ δυνατές.


Ο λαιμός του στέκει ψηλά, με μία μικρή κλίση και είναι μυώδης. Η ουρά τους όταν δεν είναι κομμένη, είναι ψηλά. Τα πόδια του είναι πολύ δυνατά, ευθεία και παράλληλα μεταξύ τους. Το τρίχωμά τους είναι κοντό, πυκνό και μαλακό. Το χρώμα τους είναι μαύρο, με καφέ στίγματα πάνω από τα μάτια, στη μουσούδα, στο στήθος, τα πόδια και κάτω από την ουρά.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το Ντόμπερμαν εκτράφηκε αρχικά στα τέλη του 19ου αιώνα από το Γερμανό Louis Dobermann. Ο Herr Dobermann ήταν νυχτοφύλακας και ο μπόγιας της πόλης του. Ήθελε να δημιουργήσει ένα σκύλο φύλακα που θα μπορούσε να τον συνοδεύει στις νυχτερινές περιπολίες του, και για το σκοπό αυτό πιθανότατα διασταύρωσε German pinschers, rottweilers, μαύρα και κανελί τεριέ και greyhounds ώσπου να πετύχει το λεπτόσωμο Doberman.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Γερμανία

Ύψος /cm: 60 - 70 cm

Βάρος /κιλά 32 - 43 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12 - 14 ετών


Δυνατός / Κοινωνικός / Ήρεμος / Αθλητικός


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Χρειάζεται πολλή άσκηση

 • Απολαμβάνει την εκπαίδευση

 

Σιβηρικό Χάσκυ

Μπορεί να επιβιώσει στις σκληρές συνθήκες της Σιβηρίας και μπορεί να τραβήξει αρκετό βάρος χωρίς να κουραστεί.


Πληροφορίες για το Σιβηρικό Χάσκυ


Το Χάσκυ είναι ένα όμορφο σκυλί με δυνατό και συμπαγές σώμα. Το σώμα του είναι ελαφρά πιο μακρύ από το ύψος του και έχει αθλητική εικόνα με ισορροπία και χάρη. Τα μάτια του είναι συνήθως καστανά ή γαλανά ή μπορεί να έχουν και τη λεγόμενη ετεροχρωμία, δηλαδή το ένα μάτι να έχει άλλο χρώμα από το άλλο. Το πρόσωπό του έχει μία λευκή μάσκα και η έκφρασή του είναι πάντα φιλική και δείχνει ζώο πάντα έτοιμο για δράση.


Τα αυτιά του είναι τριγωνικά και όρθια και εκφύονται ψηλά στο κεφάλι ίσια ή με ελαφριά καμπύλη. Η μύτη είναι μαύρη σε σκουρόχρωμους σκύλους, καστανοκόκκινη σε πιο ανοιχτόχρωμους και μπορεί να είναι ροζέ σε άσπρους. Έχει πανέμορφη ουρά, που ποτέ δεν κουλουριάζει και δεν γυρίζει πάνω από την πλάτη, πέφτει προς τα κάτω μόνο όταν ο σκύλος είναι ξεκούραστος. Το τρίχωμα του είναι διπλό, ένα μαλακό, απαλό υπόστρωμα πάνω από το δέρμα που καλύπτεται από ένα πιο μακρύ και σκληρό εξωτερικό. Το απαλό υπόστρωμα παγιδεύει τη θερμότητα του σώματος του σκύλου και το εξωτερικό τρίχωμα δεν αφήνει το νερό να φτάσει στο δέρμα. Το χρώμα μπορεί να είναι γκρίζο με άσπρο, μαύρο με άσπρο, πορτοκαλοκόκκινο με άσπρο, καστανοκόκκινο με άσπρο, όπως επίσης και μονόχρωμο άσπρο.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Οι κάτοικοι της Σιβηρίας είχαν ανάγκη από ζώα που να μπορούν να τραβούν φορτία, να αντέχουν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες να είναι γρήγορα και σκληραγωγημένα. Αυτή η ανάγκη δημιούργησε το Σιβηρικό Χάσκυ, ένα σκύλο που μπορεί να εργαστεί σκληρά και ομαδικά, μπορεί να επιβιώσει στις σκληρές συνθήκες της Σιβηρίας και μπορεί να τραβήξει αρκετό βάρος χωρίς να κουραστεί.


Πολλές φορές η ταχύτητα και η αντοχή αυτών των σκύλων έσωσαν τους ιδιοκτήτες τους όταν στις ξαφνικές επιδρομές των εισβολέων φόρτωναν σε έλκηθρα τις οικογένειες τους καθώς και τα υπάρχοντά τους και απομακρύνονταν πολύ γρήγορα. Τα σημερινά Σιβηρικά Χάσκυ έχουν πολλά στοιχεία από την προσωπικότητα, το πείσμα και το κουράγιο των προγόνων τους, με μοναδική διαφορά ότι είναι περισσότερο σύντροφοι παρά φύλακες.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Σιβηρία

Ύψος /cm: 51 - 58 cm

Βάρος /κιλά 16 - 27 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12 - 14 ετών


Δυνατός / Κοινωνικός / Ήρεμος / Αθλητικός


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Χρειάζεται πολλή άσκηση

 • Απολαμβάνει την εκπαίδευση