Φυλές σκύλων Μεγαλόσωμος

Αγγλικό Πόιντερ

Τα Αγγλικά Πόιντερ συμπεριφέρονται με πολύ αριστοκρατικό τρόπο. Όντας διαρκώς σε εγρήγορση, με μια αίσθηση δύναμης, ταχύτητας και αντοχής, φημίζονται για την ήρεμη ιδιοσυγκρασία τους.


Πληροφορίες για τον Αγγλικό Αγγλικό Πόιντερ


Τα Αγγλικά Πόιντερ είναι αρμονικοί και γεροδεμένοι σκύλοι, με περίσσεια χάρη που αποπνέουν δύναμη και ελαστικότητα. Μια από τις πρώτες φυλές που καταχωρίστηκαν από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (F.C.I.), καθώς οι έμπειροι αθλητές Πόιντερ είναι επίλεκτοι εκτελεστές με κάθε έννοια.


Τα Αγγλικά Πόιντερ θα μείνουν ακίνητα όταν παρακολουθούν τον στόχο τους, δείχνοντας το πλήρες μεγαλείο του σώματός τους, με μια έκφραση αποφασιστικότητας. Είναι πραγματικά ένα θαυμάσιο θέαμα.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το Πόιντερ προέρχεται από διασταύρωση ισπανικών, ιταλικών και γαλλικών κυνηγετικών σκύλων που έφτασαν στην Αγγλία μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκε για την εξεύρεση λαγών. Με την εξάπλωση των πυροβόλων όπλων, καταργείται το κυνήγι με το δίχτυ και γίνεται απαραίτητο ένα ικανό σκυλί φέρμας, έτσι χρησιμοποιείται καταρχήν από την αριστοκρατία και στη συνέχεια από όλες τις τάξεις. Σήμερα παραμένει ένα αξιαγάπητο και αξιόπιστο σκυλί φέρμας, και λόγω της όμορφης κατατομής τους λαμβάνει μέρος σε επιδείξεις σκύλων.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο

Ύψος /cm: 58 -71 cm

Βάρος /κιλά 20 - 34 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–14 ετών


Σε εγρήγορση / Δυνατός / Αθλητικός / Τρυφερός / Ήπιων τόνων


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται εξωτερικό χώρο

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Χρειάζεται λίγη εκπαίδευση

 

Αγγλικό Φόξχαουντ

Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, τα Αγγλικά Φόξχαουντ χρησιμοποιούνταν πάντα στο κυνήγι αλεπούδων, σε συνεργασία με τους έφιππους κυνηγούς.


Πληροφορίες για τον Αγγλικό Φόξχαουντ


Τα Αγγλικά Φόξχαουντ είναι δυνατοί, καλά ισορροπημένοι και «καθώς πρέπει» σκύλοι, οι οποίοι αποτελούν το αρχέτυπο όλων των μεγάλων κυνηγόσκυλων της Ευρώπης.


Γεμάτοι με ενέργεια και αντοχή που τους επιτρέπει να τρέχουν συνεχόμενα για ώρες, οι συγκεκριμένοι σκύλοι γεννήθηκαν για να κυνηγούν, αλλά παρόλα αυτά είναι φιλικοί και όχι επιθετικοί.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το Αγγλικό Φοξχάουντ προήλθε από αναπαραγωγή διαφόρων κυνηγόσκυλων και συνέχισε με μια μίξη από Μπουλντόγκ, Γκρεϊχάουντ και Φοξ Τεριέ για να πάρει εν τέλει την σημερινή του μορφή. Η πρώτη του δουλειά ήταν να κυνηγά σε μεγάλες αγέλες για λογαριασμό Άγγλων κυρίων της ανώτερης τάξης. Η οσφρητική τους ικανότητα, η ταχύτητα και η αντοχή στο κυνήγι, τους βοηθά να βρίσκουν και να πιάνουν γρήγορα το θήραμα.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο

Ύψος /cm: 56 -63 cm

Βάρος /κιλά 29 - 32 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 10–14 ετών


Γεμάτος αυτοπεποίθηση / Φιλικός / Πράος / Ανεξάρτητος / Έξυπνος / Κοινωνικός / Δυνατός


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται εξωτερικό χώρο

 • Χρειάζεται πολλή άσκηση

 • Υπομονετικός με παιδιά και άλλα ζώα

 

Άιντι

Οι Άιντι παρουσιάζουν αξιοσημείωτα ένστικτα φύλαξης και προστασίας. Πάντα σε εγρήγορση, έχουν μια έμφυτη ικανότητα να εκτιμούν τη σοβαρότητα και την εγγύτητα μιας απειλής και να παρέχουν ατρόμητα μια ανάλογη, αποτελεσματική αντίδραση.


Πληροφορίες για τον Άιντι


Οι Άιντι είναι γεροδεμένοι, πολύ σκληραγωγημένοι σκύλοι με αξιοσημείωτη δύναμη και κινητικότητα. Μυώδης, νευρική, γεροδεμένη, χωρίς να είναι βαριά, αυτή η φυλή διαθέτει χαρακτηριστικό πυκνό τρίχωμα για προστασία από τον ήλιο και το κρύο των βουνοπλαγιών. Αυτό το τρίχωμα παρέχει επίσης προστασία όταν παλεύει με τσακάλια και άλλα αρπακτικά.


Έχει ένα γεμάτο ζωντάνια, άμεσο και αποφασιστικό βλέμμα, όπως αρμόζει σε έναν σκύλο που βρίσκεται πάντα σε επαγρύπνηση και είναι έτοιμος για φύλαξη. Σε ορισμένες περιοχές του Μαρόκου, συνηθίζεται να κόβουν τα αυτιά. Η ουρά των σκύλων εργασίας μπορεί και αυτή να κοπεί.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Η χώρα προέλευσης του Aidi ελναι το Μαρόκο.


Ονομάζεται και Atlas Mountain Dog και για πολλούς αιώνες χρησιμοποιήθηκε από τους κατοίκους

των ορεινών περιοχών της Βορείου Αφρικής σαν σκύλος φύλακας .


Επίσης τους προστάτευε και προφύλασε τα κοπάδια τους από τις επιθέσεις αγρίων ζώων που ζούσαν στα βουνά του Μαρόκου.


Αναγνωρίστηκε επίσημα το 2006.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Μαρόκο

Ύψος /cm: 53 -61 cm

Βάρος /κιλά 23 - 25 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 10 - 12 ετών


Σε εγρήγορση / Ανεξάρτητος / Πιστός / Ευαίσθητος


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος οικογένειας

 • Απολαμβάνει την εκπαίδευση

 

Ακίτα

Οι Ακίτα εκτιμούν πολύ τη συντροφιά, αλλά είναι ανεξάρτητοι και ήρεμοι, ικανοί να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες χωρίς να διστάζουν.


Πληροφορίες για το Ακίτα


Αυτοί οι σκύλοι-φύλακες είναι μεγαλόσωμοι και γεροδεμένοι, με καλή σωματική διάπλαση και αθλητικές επιδόσεις, για να αντέχουν τους μεγάλους περιπάτους και την άσκηση. Οι Ακίτα έχουν μια ευγενή και αξιοπρεπή έκφραση που τους έκανε δημοφιλή σε όλο τον κόσμο.


Εκτός από το λευκό, όλα τα χρώματα του μανδύα τους είναι urajiro, που σημαίνει ότι τα πλαϊνά του ρύγχους, τα μάγουλα, κάτω από το σαγόνι, ο λαιμός, το στήθος, η κοιλιά, το κάτω μέρος της ουράς και το εσωτερικό των ποδιών καλύπτονται με λευκό τρίχωμα.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το Ακίτα κατάγεται από την Ιαπωνία. Το όνομά του προέρχεται από μία περιοχή της Ιαπωνίας, από όπου πιστεύεται ότι προήλθε. Στην αρχαία Ιαπωνία τα Ακίτα θεωρούνταν τόσο σημαντικά που μόνο η ανώτερη τάξη μπορούσε να τα έχει.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ιαπωνία

Ύψος /cm: 61 -71 cm

Βάρος /κιλά 34 - 50 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 10 - 12 ετών


Ήπιων τόνων / Πιστός / Ήρεμος / Υπάκουος


Βασικά στοιχεία

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος-φύλακας

 • Χρειάζεται έμπειρο ιδιοκτήτη

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 

Αμερικάνικο Ακίτα

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση σχετικά με τη θέση των Αμερικάνικων Ακίτα ως ξεχωριστής φυλής. Σήμερα, η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία ( F.C.I.) αναγνωρίζει το Ακίτα ως ιαπωνική φυλή και το Αμερικάνικο Ακίτα ως φυλή των Η.Π.Α.


Πληροφορίες για τον Αμερικάνικο Ακίτα


Φιλικός, σε εγρήγορση, ευαίσθητος, αξιοπρεπής, υπάκουος και θαρραλέος: αυτά είναι τα επίθετα που περιγράφουν καλύτερα τον σκύλο Αμερικάνικο Ακίτα. Αυτός ο δυνατός σύντροφος λατρεύεται για τα εγγενή ένστικτα φύλακα και η κοινωνικοποίησή του από πολύ νεαρή ηλικία συνιστάται έντονα. Είναι επιφυλακτικός με τους ανθρώπους που δεν γνωρίζει και είναι λίγο κυρίαρχος στις σχέσεις του με άλλους σκύλους.


Είναι ήσυχος, αλλά έχει επιβλητική παρουσία, αποπνέοντας εμπιστοσύνη σε όλες τις περιστάσεις. Το κεφάλι του λέγεται ότι μοιάζει με κεφάλι αρκούδας, και συγκεκριμένα πολικής αρκούδας, αλλά υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλές περισσότερες ομοιότητες ανάμεσα στα δύο είδη..


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το Αμερικάνικο Ακίτα είναι εξέλιξη του Γιαπωνέζικου Ακίτα που μεταφέρθηκε στην Αμερική στα τέλου της δεκαετίας του 1940 και διασταυρώθηκε με δυτικές φυλές σκύλων. Έτσι προέκυψε μια νέα φυλή, με διαφορά μεγέθους στο σώμα και στο κεφάλι, με το Γιαπωνέζικο Ακίτα.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Η.Π.Α

Ύψος /cm: 61 -71 cm

Βάρος /κιλά 34 - 54 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 10–15 ετών


Ήπιων τόνων / Φιλικός / Σε εγρήγορση / Υπάκουος / Ήρεμος


Βασικά στοιχεία

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος-φύλακας

 • Χρειάζεται εξωτερικό χώρο

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 

Αρτουά

Οι Αρτουά μπορούν να ξετρυπώνουν λαγούς στην ύπαιθρο. Στο δάσος μπορούν να τα βάλουν με ελάφια, ενώ έχουν την τόλμη να ξετρυπώνουν αγριόχοιρους από τα σύδεντρα.


Πληροφορίες για τον Αρτουά


Οι Αρτουά είναι μεγαλόσωμοι σκύλοι που χρησιμοποιούνται κυρίως στο κυνήγι. Αυτά τα εργατικά κυνηγόσκυλα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γρήγορα, αλλά διατηρούν τον ρυθμό τους και οδηγούν το θήραμα προς τους κυνηγούς ακολουθώντας προσεκτικά τη μυρωδιά του θηράματος χάρη στην εξαιρετική τους όσφρηση.


Μια ομάδα από έξι έως οκτώ καλά συνταιριασμένα Αρτουά θα ικανοποιήσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό κυνηγό. Θεωρούνται ανθεκτικοί, καλά ισορροπημένοι και στοργικοί σκύλοι, τόσο στην ύπαιθρο όσο και στο σπίτι.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Ο Σκύλος του Αρτουά προέρχεται κατ' ευθείαν απ' το μαύρο Σαιντ Υμπερ με διασταύρωση ντόπιων σκύλων της περιοχής, τύπου μπρακ και είχε το μεγάλο ύψος αρχικά, ώσπου κατέληξε περιοδικά στην μπρικέ μορφή. Στην αρχή η ράτσα ονομάζονταν «Σκύλος της Πικαρδίας». Είχε πολύ μεγάλη εκτίμηση για τα εξαιρετικά του κυνηγετικά προσόντα, απ' τον Ερρίκο 4ο και τον Λουδοβίκο τον 11ο και συνέχισε να είναι δημοφιλής ράτσα και μετά την εποχή των παραπάνω βασιλιάδων. Ο Σελινκούρ θαύμαζε και έμενε κατάπληκτος με την ικανότητα αυτού του σκύλου να ξεσηκώνει τον λαγό με ξερό καιρό, που είχε περάσει μια και παραπάνω ώρες πριν.


Ο Couteux de Canteleu στο «Εγχειρίδιο του Γαλλικού Κυνηγιού» (Manuel de Venerie Francaise – 1890), επαινεί το Αρτουά. Αν και στην εποχή του η ράτσα είχε υποστεί ορισμένες διασταυρώσεις και ήταν δύσκολο να βρει κανείς καθαρόαιμα άτομα, όμως σε πείσμα αυτών των δυσκολιών τα Αρτουά ήταν τα καλύτερα σκυλιά για το κυνήγι του λαγού. Στο τέλος του 19ου αιώνα και στην αρχή του 20ου , ο Λεβουάρ άρχισε στην Πικαρδία να αναπτύσσει και να ξαναδημιουργεί τον παλιό τύπο του Αρτουά χωρίς μεγάλη επιτυχία. Στη διάρκεια αυτής της εποχής και μέχρι την αρχή του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου, ένας άλλος εκτροφέας απ΄ την Πικαρδία, ο Μαλάρντ, ανέπτυξε τη ράτσα και κέρδισε πολλά βραβεία στις εκθέσεις, αλλά όμως δεν ήταν όλα τα σκυλιά ομοιόμορφα στα πρότυπα που οι παλιοί συγγραφείς είχαν καθορίσει.


Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο η ράτσα κινδύνεψε να εξαφανιστεί τελείως, αλλά ο Audrechy απ' το Buigny les Gamache, θεώρησε καθήκον του να ξαναδημιουργήσει τη ράτσα στα σωστά πρότυπα. Σ' αυτόν και στις προσπάθειες της κας Πιλάτ ξανακέρδισε η ράτσα την παλιά της αξία και εκτίμηση και υπάρχει μέχρι σήμερα σε μεγάλο και αυξανόμενο αριθμό.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Γαλλία

Ύψος /cm: 47 - 56 cm

Βάρος /κιλά 20 - 34 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–14 ετών


Τρυφερός / Γεμάτος αυτοπεποίθηση / Πράος / Ήρεμος / Έξυπνος / Πιστός


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Χρειάζεται πολλή άσκηση

 • Η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινά νωρίς

 

Αφγανικό Λαγωνικό

Ένας από τους διασημότερους ιδιοκτήτες Αφγανικού Λαγωνικού ήταν ο Pablo Picasso, ο οποίος ονόμασε τον σκύλο του Καμπούλ και απεικόνισε τη φυλή σε κάποια έργα του.


Πληροφορίες για τον Αφγανικό Λαγωνικό


Η έμφυτη χάρη και το διαπεραστικό βλέμμα του Αφγανικού Κυνηγόσκυλου έχει κερδίσει πολλούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Αρχικά εκτράφηκε ως κυνηγόσκυλο σε βουνά και ερήμους. Το Αφγανικό Κυνηγόσκυλο διαθέτει εντυπωσιακή ταχύτητα, αντοχή και ευκινησία.


Παρόλο που είναι συγκρατημένο με τους ξένους, το Αφγανικό Κυνηγόσκυλο είναι στοργικό, πιστό και παιχνιδιάρικο με την ανθρώπινη οικογένειά του. Παρ' όλα αυτά, το Αφγανικό Κυνηγόσκυλο είναι γνωστό για το ανεξάρτητο μυαλό του και δεν ανταποκρίνεται καλά στις αυστηρές μεθόδους εκπαίδευσης. Είναι καταλληλότερο για έμπειρους ιδιοκτήτες.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το Αφγανικό Λαγωνικό είναι μία αρχαία ράτσα και η προέλευσή του είναι από την Αίγυπτο. Υπάρχουν αναφορές για τη ράτσα από 2000 π.Χ. που χρησιμοποιούνται ως κυνηγόσκυλο οράσεως. Μετακινήθηκε από νομάδες στο Αφγανιστάν όπου κυνηγούσε γαζέλες και άλλα γρήγορα θηράματα. Το μακρύ και πυκνό του τρίχωμα δημιουργήθηκε με το πέρασμα των αιώνων ώστε να τους επιτρέψει να ζουν σε περιοχές με βαρύ χειμώνα. Μόλις τον 18-19 αιώνα βγήκαν εκτός της χώρας, αφού εξήχθησαν παράνομα από το Αφγανιστάν στην Αγγλία.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Αφγανιστάν

Ύψος /cm: 68 -73 cm

Βάρος /κιλά 23 - 27 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12 - 14 ετών


Αθλητικός / Ανεξάρτητος / Έξυπνος / Πιστός / Παιχνιδιάρης


Βασικά στοιχεία

 • Απαιτεί πολλή περιποίηση τριχώματος

 • Χρειάζεται έμπειρο ιδιοκτήτη

 • Χρειάζεται πολλή άσκηση

 

Βαϊμαράνερ

Οι Βαϊμαράνερ είναι ευπροσάρμοστοι, υπάκουοι σκύλοι με πολύ ισορροπημένο χαρακτήρα και πραγματικό πάθος για το κυνήγι εντόμων και θηραμάτων.


Πληροφορίες για τον Βαϊμαράνερ


Οι σκύλοι Βαϊμαράνερ έχουν εξαιρετική επιμονή, εργάζονται πολύ συστηματικά, ενώ δεν είναι υπερβολικά ζωηροί. Είναι γνωστοί για την εντυπωσιακή όσφρησή τους.


Λόγω των ικανοτήτων εντοπισμού που διαθέτουν τόσο στο έδαφος όσο και στο νερό, είναι εξαιρετικοί σύντροφοι στο κυνήγι. Αυτοί οι μεγαλόσωμοι σκύλοι είναι καλοί εργάτες, ενώ παράλληλα είναι κατάλληλοι για τον ρόλο του οικογενειακού σκύλου, καθώς είναι προστατευτικοί με το σπίτι τους και είναι πάντα σε εγρήγορση με τους αγνώστους.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το Βαϊμαράνερ θεωρείται η πιο παλιά κυνηγετική γερμανική ράτσα. Υπάρχει σε απεικονίσεις του 17ου αι. και είναι γνωστό ότι εκτρεφόταν στην βασιλική αυλή της Βαϊμάρης το τέλος του 18ου αι. Λόγω του χρώματός του λέγεται “γκρίζο φάντασμα”.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Γερμανία

Ύψος /cm: 58 -69 cm

Βάρος /κιλά 25 - 39 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–14 ετών


Ήπιων τόνων / Σε εγρήγορση / Πιστός / Εργατικός / Έξυπνος


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται εξωτερικό χώρο

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Χρειάζεται λίγη εκπαίδευση

 

Βέτερχουν

Το σγουρό τρίχωμα που καλύπτει τα αυτιά του είναι πυκνό κοντά στη βάση και σταδιακά γίνεται πιο κοντό προς τα κάτω. Η εξέταση των αυτιών είναι ένας εύκολος τρόπος για να αξιολογήσετε την καθαρή φυλή του σκύλου.


Πληροφορίες για τον Βέτερχουν


Τα Βέτερχουν είναι ήσυχα, δυνατά ζώα που κρατάνε αποστάσεις από ξένους, κάτι το οποίο τα κάνει ιδανικούς φύλακες. Αυτοί οι δυνατοί σκύλοι του νερού είναι κατάλληλοι για διάφορες εργασίες.


Ειδικεύονται σε βίδρες σε βάλτους, αλλά αποδεικνύονται το ίδιο καλοί στο να παγιδεύουν τυφλοπόντικες και άλλα παράσιτα σε κήπους. Λόγω της ιδιοσυγκρασίας τους, προτιμούν να αποτρέπουν και όχι να ενεργούν. Τα περισσότερα Βέτερχουν βρίσκονται στην πατρίδα τους, αν και κάποια σήμερα ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλα μέρη της Ευρώπης.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Οι πρόγονοι του Wetterhoun πιστεύεται ότι ήταν σκύλοι των Τσιγγάνων που διασταυρώθηκαν

με το παλιό Water Dog μια φυλή που έχει πλέον εξαφανιστεί.


Αναπτύχθηκε στην Ολλανδική επαρχία του Friesland τουλάχιστον 400 χρόνια πριν.


Χρησιμοποιήθηκε για το δύκολο κυνήγι ης βίδρας,η οποία αποτελούσε μεγάλο εχθρό των ψαράδων εκείνης της εποχής,αλλά και υδρόβιων πτηνών.


Αργότερα λόγω των ικανοτήτων του χρησιμοποιήθηκε στο κυνήγι και άλλων χερσαίων θηλαστικών

(κουνάβια,αγριόγατες) που απειλούσαν τα αγροκτήματα .


Πρόκειται για έναν εκπληκτικό σκύλο επαναφοράς του θηράματος.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ολλανδία

Ύψος /cm: 55 -59 cm

Βάρος /κιλά 25 - 35 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–14 ετών


Σε εγρήγορση / Γεμάτος αυτοπεποίθηση / Φιλικός / Ανεξάρτητος / Έξυπνος / Πιστός / Ήσυχος / Ήπιων τόνων / Δυνατός


Βασικά στοιχεία

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος-φύλακας

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Χρειάζεται έμπειρο ιδιοκτήτη

 

Γαλλικό Ασπρόμαυρο Κυνηγόσκυλο

Υπάρχουν περίπου 2.000 σκύλοι αυτής της φυλής στη Γαλλία και γεννιούνται κάθε χρόνο 300-400 κουτάβια.


Πληροφορίες για τον Γαλλικό Ασπρόμαυρο Κυνηγόσκυλο


Οι σκύλοι αυτής της φυλής εκτιμούνται ιδιαίτερα σε πολλές αγέλες αρσενικών ζαρκαδιών, λόγω της εργατικότητάς τους και της αξιοπιστίας τους. Ιδιαίτεροι, με σωστές αναλογίες, έχουν δυνατή όσφρηση και καλή φωνή.


Πρόκειται για φιλικούς σκύλους που δημιουργούν στενές σχέσεις με τους ανθρώπους και είναι σε θέση να ζουν ειρηνικά σε κυνοτροφεία. Η ετοιμότητα που τους διακρίνει από τη φύση τους έχει κερδίσει τη φήμη τους ως εξαιρετικούς φύλακες.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Γαλλία

Ύψος /cm: 58 -71 cm

Βάρος /κιλά 20 - 34 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–15 ετών


Φιλικός / Πράος / Ήπιων τόνων


Βασικά στοιχεία

 • Το τρίχωμά του δεν απαιτεί πολλή περιποίηση

 • Χρειάζεται πολλή άσκηση

 • Είναι εξαιρετικός φύλακας

 

Γαλλικός Άσπρος και Πορτοκαλί Ιχνηλάτης

Σήμερα ο Γαλλικός Άσπρος και Πορτοκαλί Ιχνηλάτης είναι ο πιο σπάνιος μεταξύ των γαλλικών κυνηγόσκυλων.


Πληροφορίες για τον Γαλλικό Άσπρο και Πορτοκαλί Ιχνηλάτη


Όπως όλοι οι σκύλοι που εκτρέφονται για να κυνηγούν σε αγέλες, ο Γαλλικός Άσπρος και Πορτοκαλί Ιχνηλάτης είναι εύκολος στη συμβίωση, αν και θέλει να επιβάλλεται στις σχέσεις με άλλους σκύλους.


Ορισμένοι θεωρούν ότι αυτό το γαλλικό κυνηγόσκυλο με τη σκληρή εμφάνιση σχετίζεται με μια άλλη σπάνια γαλατική φυλή που ονομάζεται Μπίλι και λέγεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί στο πρόγραμμα αναπαραγωγής.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Από τις τρεις αγγλο-γαλλικές φυλές, τα λευκά και πορτοκαλί κυνηγόσκυλα είναι σίγουρα τα λιγότερο γνωστά και τα λιγότερο πολυάριθμα. Μορφολογικά, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα ξαδέρφια τους, που διαφέρουν ως προς το χρώμα και τον τύπο.


Χάρη στη διασταύρωσή του μεταξύ του Γαλλικού Λευκού και Πορτοκαλί με το Αγγλικό Φόξχαουντ, το Μεγάλο Αγγλογαλλικό Άσπρο και Πορτοκαλί Κυνηγόσκυλο διαθέτει πολύ βρετανικό αίμα στις φλέβες του. Το μικρότερο κεφάλι αυτών των αρκετά μεγάλων, δυνατών σκύλων προέρχεται περισσότερο από το Αγγλικό παρά από το Γαλλικό Τρίχρωμο Κυνηγόσκυλο.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Γαλλία

Ύψος /cm: 58 -71 cm

Βάρος /κιλά 20 - 34 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 10 - 13 ετών


Ανεξάρτητος / Ζωηρός


Βασικά στοιχεία

 • Το τρίχωμά του δεν απαιτεί πολλή περιποίηση

 • Πράος με τα παιδιά

 • Αγαπάει το κυνήγι

 

Γαλλικό Μπρακ Τύπου Γασκώνης

Αναγνωρίζεται ως γεννημένος κυνηγός τόσο από τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν όσο και από τους θαυμαστές του, οι οποίοι ισχυρίζονται ακόμα και ότι δεν χρειάζεται εκπαίδευση.


Πληροφορίες για τον Γαλλικό Μπρακ Τύπου Γασκώνης


Τα συγκεκριμένα Πόιντερ έχουν αριστοκρατική εμφάνιση και είναι δυνατά, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση βαριά ή στιβαρά, ούτε έχουν δυνατά πόδια. Τα θηλυκά είναι πιο λεπτά. Το δέρμα τους είναι μαλακό και αρκετά χαλαρό. Το Γαλλικό Μπρακ έχει δύο διαφορετικούς τύπους: ο μεγάλος είναι ο Τύπος Γασκώνης και ο μικρός είναι ο Τύπος Πυρηναίων.


Κατάγονται από τη νοτιοδυτική Γαλλία και τα κεντρικά Πυρηναία αντίστοιχα, όπου παρέμειναν καθαρόαιμοι τύποι. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει τα πιο δημοφιλή Γαλλικά Πόιντερ και το αυθεντικό καφέ θεωρείται ότι είναι ο πρόγονος των περισσότερων Πόιντερ της Ευρώπης.

Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


To Braque Français type Gascogne είναι μια Γαλλική φυλή που υπήρχε στην Νοτιοδυτική

Γαλλία εδώ και εκατοντάδες χρόνια.


Μοιάζει πολύ με το Braque Français type Pyrenees αλλά είναι λίγο μεγαλύτερο.


Θεωρείται απόγονος του σκύλου Oysel που ήταν πολύ γνωστός στη Γαλλία το 14ο αιώνα

για τις εξαιρετικές κυνηγητικές επιδόσεις του.


Το Braque Français type Gascogne είναι ένας υπέροχος και ανθεκτικός κυνηγετικός σκύλος

με μεγάλες ικανότητες που όμως στην πάροδο του χρόνου η δημοτικότητα του έπεσε

μετά την εμφάνιση των Βρετανικών και Γερμανικών κυνηγόσκυλων.


Θεωρείται εξαιρετικό ιδιαίτερα στο κυνήγι της μπεκάτσας.


Με την είσοδο του 20ου αιώνα εμφανίστηκε ξανά η επιθυμία σε παθιασμένους εκτροφείς

να βοηθήσουν τη φυλή να έρθει ξανά στο προσκήνιο και να ανταγωνιστεί τις άλλες

κυνηγετικές φυλές.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Γαλλία

Ύψος /cm: 56 -69 cm

Βάρος /κιλά 16 - 29 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–15 ετών


Τρυφερός / Έξυπνος / Ήσυχος / Ήπιων τόνων


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Χρειάζεται λίγη εκπαίδευση

 • Υπομονετικός με παιδιά και άλλα ζώα

 

Γερμανικό Κοντότριχο Πόιντερ - (κούρτσχααρ)

Το Γερμανικό Κοντότριχο Πόιντερ είναι ένας αριστοκρατικός σκύλος που διακρίνεται από τη δύναμη, την αντοχή και την ταχύτητά του.


Πληροφορίες για τον Γερμανικό Κοντότριχο Πόιντερ- (κούρτσχααρ)


Φιλικό, έξυπνο και με θέληση να ευχαριστεί, το Γερμανικό Κοντότριχο Πόιντερ είναι ένας τρυφερός και ήπιων τόνων σκύλος. Αυτοί οι σκύλοι είναι υπομονετικοί με τα παιδιά και τους άλλους σκύλους, ωστόσο, λόγω του μεγάλου τους μεγέθους, το παιχνίδι μπορεί να είναι υπερβολικά θορυβώδες για τα μικρότερα παιδιά.


Αθλητικά και αφοσιωμένα, τα Γερμανικά Κοντότριχα Πόιντερ είναι γερά και ευέλικτα σκυλιά κυνηγιού.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το Κούρτσχααρ προέρχεται από την Γερμανία του 19ου αιώνα. Στους προγόνους του συγκαταλέγεται το Spanish pointer και φυλές αγγλικών και γερμανικών λαγωνικών. Πολλοί ξένοι συγγραφείς αναφέρουν διασταυρώσεις με τα μαύρα Pointer του Arkwright σε μια προσπάθεια των Γερμανών εκτροφέων να βελτιώσουν την οσφρητική ικανότητα,την ταχύτητα και το στυλ της εξελισσόμενης τότε φυλή


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Γερμανία

Ύψος /cm: 53 -59 cm

Βάρος /κιλά 20 - 32 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–14 ετών


Δυνατός / Ήπιων τόνων / Πιστός / Συγκρατημένος / Γεμάτος αυτοπεποίθηση


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται εξωτερικό χώρο

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Χρειάζεται πολλή εκπαίδευση

 

Γερμανικό σκληρότριχο Πόιντερ - (Ντράχτχααρ)

Αυτοί οι αυστηροί με αυτοπεποίθηση σκύλοι είναι καλά ισορροπημένοι, χωρίς συστολή ή επιθετικότητα.


Πληροφορίες για τον Γερμανικό σκληρότριχο Πόιντερ - (Ντράχτχααρ)


Τα Γερμανικά Σκληρότριχα Πόιντερ επιδεικνύουν αξιοσημείωτες ιδιότητες που αναγνωρίζονται σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά στην πατρίδα τους θεωρούνται ως η επιτομή της φυλής Πόιντερ.


Ως ευπροσάρμοστα κυνηγόσκυλα, τα Γερμανικά Σκληρότριχα Πόιντερ έχουν όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να εργάζονται σε επίπεδο έδαφος, ή σε δάση και βάλτους, προειδοποιώντας για σημάδια ή απαντώντας σε αυτά. Ως σύντροφοι, αυτοί οι σκύλοι είναι τρυφεροί και ήρεμοι, ενώ συνδέονται στενά με τους ιδιοκτήτες τους.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Οι Βρετανοί κυνηγοί εξέτρεφαν εξειδικευμένα κυνηγετικά σκυλιά για διάφορα είδη πτηνών και διαφορετικά είδη εδάφους, για να κυνηγούν είτε στο έδαφος είτε σε λίμνες, και με διαφορετικές κυνηγετικές τεχνικές, εξ ου και η αφθονία των Βρετανών φυλών τύπου Σέττερ, Σπανιέλ και Ριτρίβερ. Οι κυνηγοί της ηπειρωτικής Ευρώπης υιοθέτησαν μια διαφορετική προσέγγιση. Δημιούργησαν κυνηγόσκυλα πουλιών ικανά για όλες τις χρήσεις. Το Ιταλικό Σπινόνε (Spinone Italiano), το Βίσλα (Vizsla) της Ουγγαρίας και το Γερμανικό Σκληρότριχο Πόιντερ είναι παραδείγματα αυτών των διάσημων κυνηγετικών σκύλων, που μερικές φορές ονομάζονται "ευρωπαϊκές φυλές χρησιμότητας".