top of page

Φυλές σκύλων Μικρόσωμης φυλής

Αυστραλιανό Τεριέ

Οι Αυστραλιανοί Τεριέ εκτράφηκαν αρχικά στην Τασμανία από διάφορες βρετανικές φυλές, όπως οι Σκωτσέζικοι Τεριέ. Το Αυστραλιανό Κυνολογικό Συμβούλιο αναγνώρισε τη φυλή το 1928.


Πληροφορίες για τον Αυστραλιανός Τεριέ


Ουσιαστικά σκύλοι εργασίας, οι Αυστραλιανοί Τεριέ είναι πιστοί και ήπιων τόνων. Γι' αυτό, γίνονται άριστοι σύντροφοι. Αυτοί οι γεροδεμένοι, κοντόχοντροι σκύλοι έχουν μεγαλύτερο μήκος σε σχέση με ύψος.


Γεμάτοι ζωντάνια, δραστήριοι και γεροδεμένοι, έχουν την ιδιοσυγκρασία των τεριέ. Το σκληρό, ατριμάριστο τρίχωμα σχηματίζει μια φουντωτή τραχηλιά, που εκτείνεται μέχρι το στέρνο. Το μακρύ, δυνατό κεφάλι τους συμβάλλει στη σκληρή, τραχιά εμφάνισή τους.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το Αυστραλιανό Τεριέ αναπαράχθηκε στην Αυστραλία, όπως υποδεικνύει και το όνομα του. Αναπαράχθηκαν με σκοπό να κυνηγούν και να εξολοθρεύουν φίδια και τρωκτικά. Λέγεται ότι το Αυστραλιανό Τερριέ είναι μια μίξη διαφόρων φυλών τερριέ που αναφέραμε πιο πάνω, τα οποία ήρθαν από την Αγγλία με την άφιξη των πρώτων αποίκων κατά τον 18ο αιώνα.


Ήταν μια από τις φυλές σκύλων που είχαν βραβευθεί ως καλοί σκύλοι συντροφιάς και φύλακες. Σήμερα η αυστραλιανή αυτή φυλή σκύλων διατηρεί ακόμα εκείνα τα χαρακτηριστικά από τους προγόνους της. Αποτελούν μια ευχάριστη συντροφιά και είναι καλοί σε δοκιμασίες για σκύλους όπως είναι η υπακοή.Γι’ αυτόν τον λόγω η ακριβής καταγωγή του παραμένει ως και σήμερα άγνωστη.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Αυστραλία

Ύψος /cm: 25 -28 cm

Βάρος /κιλά 6 - 7 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–15 ετών


Πιστός / Ήπιων τόνων


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται εξωτερικό χώρο

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος οικογένειας

 

Αφενπίνσερ

Τα Αφενπίνερ είναι μικρά, γεροδεμένα σκυλιά με σκληρό τρίχωμα και έκφραση που θυμίζει μαϊμού.


Πληροφορίες για τον Αφενπίνσερ


Το τρίχωμα της κεφαλής είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των Αφενπίνσερ, καθώς διαθέτουν φουσκωτά, τριχωτά φρύδια, ένα δαχτυλίδι γύρω από τα μάτια, επιβλητική γενειάδα, κόμπο στην κορυφή και πλευρικά γένια. Πρέπει να είναι όσο πιο σκληρά και μπερδεμένα γίνεται. Πρόκειται για απαραίτητα στοιχεία για την έκφραση που μοιάζει με μαϊμού, η οποία χαρίζει το όνομα της φυλής στα Γερμανικά, όπου «Affen» σημαίνει «πίθηκος».


Συνδυάζοντας τη γοητευτική, προκλητική προσωπικότητα και την τολμηρή φύση με γρήγορη σκέψη και νοημοσύνη, το Αφενπίνσερ είναι εξαιρετικό κατοικίδιο για οικογένειες.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το όνομα του Αφενπίνσερ το περιγράφει εξαιρετικά: “affen”, που σημαίνει μαϊμού και “pinscher”, που σημαίνει τεριέ. Στη Γαλλία, το Αφενπίνσερ είναι γνωστό ως “diablotin moustachu” – “ο μικρός διάβολος με το μουστάκι” – το οποίο επίσης το περιγράφει εύστοχα!


Ως μία από τις παλαιότερες φυλές σκύλων συντροφιάς, η προέλευση του Αφενπίνσερ είναι αδιευκρίνιστη. Πίνακες των παλαιών Ολλανδών καλλιτεχνών του 15ου αιώνα περιλάμβαναν συχνά σκύλους που μοιάζουν με Αφενπίνσερ, αλλά απουσιάζουν πιο συγκεκριμένες ενδείξεις της φυλής. Τα μικρά τεριέ ήταν έμπειρα στην εξόντωση αρουραίων, που ήταν άφθονοι στην Κεντρική Ευρώπη από τον 17ο αιώνα. Στη Γερμανία χρησιμοποιούνταν για να “καθαρίζουν” στάβλους και κουζίνες από τρωκτικά.


Ακόμα μικρότερες “εκδόσεις” αυτών των σκύλων προτιμήθηκαν ως σκύλοι αγκαλιάς (lap dogs) από τιςκυρίες της εποχής, καθώς ήταν σε θέση να εξοντώνουν ποντίκια στο σπίτι, να ζεστάνουν τη αγκαλιά των κυριών τους και να διασκεδάσουν ολόκληρα νοικοκυριά με τα παιχνίδια τους. Αυτή η μικρή “έκδοση” τελικά εξελίχθηκε στο σημερινό Αφενπίνσερ, το οποίο αργότερα εξευγενίστηκε από περιστασιακές διασταυρώσεις με Πάγκ (Pug), Γερμανικό Πίνσερ (German Pinscher) και Σίλκυ Τεριέ (Silky Terrier). Το Αφενπίνσερ με τη σειρά του έγινε ο πρόγονος άλλων σκληρότριχων σκύλων συντροφιάς, όπως το Γκριφόν Βρυξελλών (Brussels Terrier).


Το Αφενπίνσερ ήταν πιο δημοφιλές στη Γερμανία, η οποία μπορεί να αξιωθεί ως πατρίδα της φυλής. Το 1936 το AKC αναγνώρισε το Αφενπίνσερ, αλλά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος επιβράδυνε κάθε ορμή στη δημοτικότητα που είχε κερδίσει η φυλή. Από τότε, η φυλή παραμένει εξαιρετικά σπάνια ακόμα και στην Αμερική και τη Γερμανία.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Γερμανία

Ύψος /cm: 23 -28 cm

Βάρος /κιλά 3 - 5 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–14 ετών


Γεμάτος αυτοπεποίθηση / Σε εγρήγορση / Πιστός / Ενθουσιώδης / Ήπιων τόνων


Βασικά στοιχεία

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος οικογένειας

 • Απαιτεί πολλή περιποίηση τριχώματος

 • Ο κήπος δεν είναι απαραίτητος

 

Βελγικό Γκριφόν

Τα Γκριφόν έχουν σκληρό, ίσιο, ανακατεμένο τρίχωμα που είναι μακρύτερο κάτω από τα μάτια, στο μέτωπο, στα ζυγωματικά και στο πηγούνι διακοσμώντας το κεφάλι.


Πληροφορίες για τον Βελγικό Γκριφόν


Αυτοί οι έξυπνοι και πολύ ισορροπημένοι σκύλοι είναι διαρκώς σε εγρήγορση, περήφανοι και δυνατοί. Έχουν τετράγωνο σώμα και καλή σκελετική δομή, αλλά παράλληλα είναι κομψοί και κινούνται με χάρη. Η σχεδόν ανθρώπινη έκφραση του προσώπου τους τραβάει την προσοχή. Δεν είναι ούτε δειλοί ούτε επιθετικοί. Βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση και δένονται πολύ με τους ανθρώπους που συντροφεύουν.


Αυτοί οι μικροί σκύλοι εκτρέφονταν για τη φύλαξη αμαξών και στάβλων από τρωκτικά. Τα δύο Γκριφόν είναι σκληρότριχα και διακρίνονται από το χρώμα, ενώ το Μικρό Μπραμπανσόν είναι κοντότριχο.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το Griffon Belge είναι η μία από τις τρεις φυλές Griffon που προέρχονται από το Βέλγιο.


Οι άλλες δυο Βέλγικες φυλές  Griffon  είναι το  Brussels Griffon και το Petit Brabancon.


Η ακριβής προελευσή του δεν είναι απόλυτα γνωστή ,πιστευεται όμως ότι προγονός του είναι

μια μικρόσωμη παλιά βέλγικη φυλή που ονομαζόταν Smousje και είχε χρησιμοποιηθεί

για το κυνήγι των τρωκτικών αλλά καi για  συντροφιά.


Από αυτήν προήλθαν και οι άλλες δυο Βέλγικες φυλές Griffon. Στην εμφάνιση του Griffon Belge  πιστευεται ότι έχουν παίξει σημαντικό ρόλο και άλλες φυλές που χρησιμοποιήθηκαν αργότερα όπως το  Yorkshire Terrier, το Affepincher και το Miniature Schnauzer.


Το Griffon Belge το συναντάμε σε πίνακες ζωγραφικής του 17ου αιώνα.


Το 19ο αιώνα η φυλή διασταυρώθηκε και με  King Charles Spaniel ( Ruby χρώματος)

κι έτσι καθορίστηκε  το σκούρο χρώμα αλλά και το black and tan ,ενώ πήρε και την τελική εμφάνιση που έχει σήμερα.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Βέλγιο

Ύψος /cm: 18 -20 cm

Βάρος /κιλά 3.5 - 6 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–15 ετών


Τρυφερός / Σε εγρήγορση / Φιλικός / Έξυπνος / Πιστός / Ήσυχος / Ευαίσθητος


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Κατάλληλη για μικρά σπίτια

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος οικογένειας

 

Βραζιλιάνικο Τεριέ

Αυτοί οι γοητευτικοί μικροί Βραζιλιάνοι είναι πρωτίστως πολύτιμοι σύντροφοι, που δραστηριοποιούνται στο κυνήγι παρασίτων αλλά και σε άλλες εργασίες γύρω από μεγάλα αγροκτήματα της Βραζιλίας.


Πληροφορίες για το Βραζιλιάνικο Τεριέ


Ανήσυχοι, ζωηροί, δραστήριοι και σε εγρήγορση, αυτοί οι μικροί σκύλοι τεριέ είναι φιλικά ζώα που τα πάνε καλά με τους φίλους τους.


Είναι μία από τις δύο διεθνώς αναγνωρισμένες φυλές της Βραζιλίας, μαζί με τους Φίλα. Ως προς τον χαρακτήρα, μερικοί από αυτούς μοιάζουν με το Τζακ Ράσελ.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Διεξήχθη αναπαραγωγή αναπαραγωγήςμόνο στη Βραζιλία. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι από τους προγόνους των ζώων αυτών έχουν ευρωπαϊκές ρίζες. Για παράδειγμα, οι Πορτογάλοι σκύλοι podengo συνοδευόταν πάντα από πλοία από την Πορτογαλία, προστατεύοντάς τους από ποντίκια και ποντίκια. Ως αποτέλεσμα, το podengos εμφανίστηκε σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, όπου διασχίζονταν με μερικά τοπικά σκυλιά, λαμβάνοντας αρκετές νέες ποικιλίες.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Βραζιλία

Ύψος /cm: 35 -40 cm

Βάρος /κιλά 7 - 10 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–14 ετών


Ζωηρός / Τρυφερός / Δυναμικός / Σε εγρήγορση / Γεμάτος αυτοπεποίθηση / Φιλικός / Κοινωνικός


Βασικά στοιχεία

 • Η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινά νωρίς

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος οικογένειας

 • Χρειάζεται πολλή άσκηση

 

Γερμανικό Σπιτζ

Με πέντε διαφορετικά μεγέθη, που κυμαίνονται από 18 έως 55 εκ., και μια σειρά από χρώματα τριχώματος, το Γερμανικό Σπιτζ είναι μια απίστευτα διαφορετική φυλή.


Πληροφορίες για το Γερμανικό Σπιτζ


Το Γερμανικό Σπιτζ είναι ο πρόγονος για τις περισσότερες φυλές τύπου Σπιτζ που αναγνωρίζονται σήμερα. Το όμορφο τρίχωμά του με άφθονο υπόστρωμα είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά χαρακτηριστικά του, ειδικά η χαίτη και η φουντωτή ουρά του.


Οι πέντε ποικιλίες του Γερμανικού Σπιτζ είναι γνωστές ξεχωριστά, όπως Toy Spitz, Miniature Spitz, Medium Spitz, Giant Spitz και Wolfspitz. Στις μη γερμανόφωνες χώρες οι Wolfspitz είναι γνωστοί ως Keeshonds και οι Toy Spitz ως Pomeranians.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των Σπίτς των οποίων οι κοινοί προγονοί θεωρούνται ως η αρχαιότερη φυλή της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Οι σκύλοι αυτοί συντρόφευαν τους τροφοσυλλέκτες της πρώιμης εποχής του λίθου και ο ισχυρισμός αυτό αποδεικνύεται από ευρήματα στην κάποτε ελώδη περιοχή ανάμεσα Βόρεια Γερμανία και την Δανία (κοιλάδα του Ρήνου και Βίστουλα) όπου ανακαλύφθηκαν ανθρώπινα οστά θαμμένα μαζί με οστά σκύλου που αναγνωρίστηκε ως ο πρόγονος των Σπίτς και έμοιαζε περισσότερο με το σύγχρονο Wolfspitz.


Αρχικά χρησιμοποιήθηκε στο κυνήγι θηραμάτων αλλά με την αλλαγή του τρόπου ζωής του ανθρώπου από κυνηγό-τροφοσυλλέκτη σε γεωργό-κτηνοτρόφο άλλαξε και η χρήση του σκύλου σε οδηγό κοπαδιών και φύλακα. Από τότε άρχισε να ευνοείται και η επιλεκτική αναπαραγωγή όσων σκύλων είχαν λευκότερη γούνα (βλέπε Σάμογιεντ) επειδή ήταν ευκολότερη η διάκρισή τους από τους λύκους, τους οποίους σκότωναν οι άνθρωποι όταν έκαναν επιδρομή στα κοπάδια. Το Σπίτς απλώθηκε σε όλη την Βόρειοκεντρική Ευρώπη και σχεδόν σε κάθε χώρα υπάρχουν φυλές τύπου Σπίτς. Το Γερμανικό Σπίτς άρχισε να παίρνει την σημερινή μορφή του μετά τα μέσα του 19ου αιώνα. Κατά την διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου λόγω της έριδας και του αντιγερμανικού μένους φυλές όπως το Πομεράνιαν, το σκυλί των Εσκιμώων, το Ιαπωνικό Σπίτς και άλλες ράτσες που προέρχονται από το Γερμανικό Σπίτς και διατηρούν πολλά κοινά στοιχεία με αυτό αναγνωρίστηκαν ως ξεχωριστές φυλές .


Αυτός είναι και ο λόγος που ο χαρακτηρισμός Γερμανικό Σπίτς δεν αναφέρεται μόνο σε μια φυλή, αλλά και σε ολόκληρη κατηγορία. Αρκετές σύγχρονες φυλές έχουν προέλθει από το Γερμανικό Σπίτς και είτε καταχωρούνται ως ξεχωριστές φυλές, είτε σαν διαφορετικοί τύποι της φυλής του Γερμανικού Σπίτς. Οι φυλές Grossespitz (Μεγαλόσωμο Σπίτς), Mittelspitz (Μεσαίο Σπίτς), και Kleinspitz (Μικρόσωμο Σπίτς) είναι φυλές τύπου Σπίτς και διεθνώς αποκαλούνται ενιαία ως Γερμανικό Σπίτς.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Γερμανία

Ύψος /cm: 30 - 38 cm

Βάρος /κιλά 7 - 11 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 10 - 16 ετών


Τρυφερός / Ζωηρός / Πιστός / Σε εγρήγορση / Γεμάτος αυτοπεποίθηση / Δυνατός


Βασικά στοιχεία

 • Απαιτεί πολλή περιποίηση τριχώματος

 • Χρειάζεται λίγη εκπαίδευση

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος-φύλακας

 

Γιακτ Τεριέ

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί κυνηγοί άφησαν τη μεγάλη ομάδα των Φοξ Τεριέ και αφιερώθηκαν στην εκτροφή ενός μαύρου και καφετί σκύλου κυνηγιού, ειδικευμένου στο υπόγειο κυνήγι, του Γιακτ Τεριέ.


Πληροφορίες για το Γιακτ Τεριέ


Τα Γιακτ Τεριέ είναι τέλεια Τεριέ εργασίας. Ουσιαστικά, ακόμα εκτρέφονται από κυνηγούς και είναι πολυτάλαντοι σκύλοι, ιδιαίτερα κατάλληλοι για υπόγειο κυνήγι και ως σκύλοι «ξεπετάγματος».

Είναι γενναίοι, εργατικοί και ανθεκτικοί, γεμάτοι ζωή και αξιόπιστοι. Γεροδεμένα και με καλές αναλογίες, τα Γιακτ Τεριέ είναι κοινωνικά και υπάκουα ζώα, καθόλου επιθετικά ούτε φοβισμένα.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Το Jagd terrier (Γιακτ τερριέ) είναι μία ράτσα σκύλου η οποία ανήκει στην κατηγορία των τερριέ εργασίας. Οι ρίζες αυτής της ράτσας μπορούν να βρεθούν στην Γερμανία, όπου χρησιμοποιείτε για να κυνηγάει θηράματα, τόσο στο έδαφος όσο και κάτω από αυτό. Για αυτό άλλωστε αποκαλείτε και το Γερμανικό κυνηγετικό τερριέ.


Κατά την περίοδο ανάμεσα στους δύο παγκόσμιους πολέμους,  στην Γερμανία εμφανίστηκε ένα κίνημα που είχε ως σκοπό να ελαχιστοποιηθεί η χρήση ξένων ειδών ζώων και να επαναφέρουν στο προσκήνιο είδη υπό εξαφάνιση, τα οποία είχαν κεντρικό ρόλο στην Γερμανική μυθολογία. Κατά την ίδια περίοδο ο εθνικισμός και το ενδιαφέρον για την γενετική μηχανική αυξάνονταν στην Γερμανία, το είδος των σκύλων τερριέ ήταν δημοφιλή τόσο σε ένα μέρος της Ευρώπης όσο και σε ένα μέρος την Αμερικής.


Έτσι ένας συνδυασμός στοιχείων όπως  ο ενθουσιασμός για τα τερριέ, ο εθνικισμός του και το ενδιαφέρον του για την γενετική μηχανική οδηγήσαν τον Lutz Heck να ασχοληθεί και να πείσει και άλλους να ασχοληθούν με την δημιουργία ενός Γερμανικού κυνηγετικού τερριέ το οποίο να ανταγωνιστεί τα Αγγλικής και Αμερικανικής καταγωγής σκυλιά του ίδιου είδους..


Το πρόγραμμα εκτροφής των Γιακτ τερριέ ήταν μεγάλης κλίμακας. Τα σκυλιά που δεν ταίριαζαν με τα κριτήρια των εκτροφέων πυροβολούνταν. Το 1926 δημιουργήθηκε ο σύλλογος του Γερμανικού κυνηγετικού τερριέ και τα σκυλιά αυτού του είδους έχαιραν θερμής υποδοχής στην Γερμανία τότε καθώς ο σκοπός της εκτροφής τους ταίριαζε με την εθνικιστική ιδεολογία που βρίσκονταν σε άνοδο την ίδια περίοδο.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Γερμανία

Ύψος /cm: 33 -40 cm

Βάρος /κιλά 8 - 9 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–15 ετών


Δυναμικός / Αποφασιστικός / Πιστός / Τρυφερός


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται πολλή άσκηση

 • Υπομονετικός με παιδιά και άλλα ζώα

 • Το τρίχωμά του δεν απαιτεί πολλή περιποίηση

 

Γκριφόν Βρυξελλών

Με έξυπνη, ενθουσιώδη προσωπικότητα, ο Γκριφόν Βρυξελλών έχει κερδίσει τους λάτρεις των σκύλων σε όλο τον κόσμο.


Πληροφορίες για το Γκριφόν Βρυξελλών


Με καταγωγή από το Βέλγιο και με την ιδιότητα του σκύλου που κυνηγά ποντίκια, ο Γκριφόν Βρυξελλών αναδείχτηκε σύντομα σε πολύ αγαπητό κατοικίδιο. Μερικές φορές εξαιρετικά νευρική, ευαίσθητη και συχνά το κέντρο της προσοχής, αυτή η φυλή απαιτεί έναν ιδιοκτήτη που να είναι διατεθειμένος να αφιερώσει πλήρως τον χρόνο του στον νέο σύντροφό του.


Παρόλο που είναι μικρός, ο Γκριφόν Βρυξελλών δεν είναι σε καμιά περίπτωση σκύλος τσάντας, αντίθετα αυτή η ανθεκτική φυλή απολαμβάνει την εκπαίδευση ευκινησίας και υπακοής και συχνά υπερέχει στα αθλήματα επιδόσεων.

Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Η επίσημη αναπαραγωγή του άρχισε το 1880 και έμεινε γνωστό ως το «Βελγικό αλητάκι». Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να σκοτώνει αρουραίους σε στάβλους, ενώ σύντομα έγινε δημοφιλές μεταξύ της αριστοκρατίας και κατοικίδιο επιλογής για την ελίτ.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Βέλγιο

Ύψος /cm: 20 - 25 cm

Βάρος /κιλά 4 - 6 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–14 ετών


Έξυπνος / Ήπιων τόνων / Σε εγρήγορση / Δυνατός / Πιστός / Γεμάτος αυτοπεποίθηση


Βασικά στοιχεία

 • Μπορεί να μην τα πηγαίνει καλά με παιδιά

 • Χρειάζεται μέτρια εκπαίδευση

 • Ο κήπος δεν είναι απαραίτητος

 

Γουίπετ

Το Γουίπετ συνδυάζουν μυική δύναμη με κομψότητα και χάρη, και είναι γρήγοροι και πράοι σκύλοι.


Πληροφορίες για το Γουίπετ


Τα Γουίπετ είναι ευτυχισμένα σχεδόν οπουδήποτε. Ο αγωνιστικός δρόμος κάνει την καρδιά τους να χτυπά και τους αρέσει να ζουν με ανθρώπινη συντροφιά στο σπίτι. Αυτά τα πράα, στοργικά, ήρεμα σκυλιά είναι ιδανικοί σύντροφοι και σπουδαίοι αθλητές.


Ως τα πιο δημοφιλή λαγωνικά, τα Γουίπετ ήταν γνωστά ως μικρά Γκρεϊχάουντ για λίγο χρονικό διάστημα. Παρά τη λεπτεπίλεπτη εμφάνισή τους, τα Γουίπετ είναι δυνατοί, γεροί σκύλοι με πολλή ενέργεια.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Το Γουίπετ θωρείται απόγονος διασταυρώσεων του ιταλικού Γκρέιχαουντ με διάφορες ράτσες τεριέ. Λόγω της ταχύτητάς του χρησιμοποιήθηκε στο κυνήγι του λαγού και σε αγώνες δρόμου. Υπάρχουν αναφορές γι’ αυτή τη ράτσα από τον 17ο αιώνα.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο

Ύψος /cm: 46 - 54 cm

Βάρος /κιλά 14 - 23 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–15 ετών


Ευπροσάρμοστος / Ζωηρός / Πράος / Τρυφερός / Ήπιων τόνων


Βασικά στοιχεία

 • Πράος με τα παιδιά

 • Εξαιρετικός σύντροφος

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 

Δανοσουηδικό Τσοπανόσκυλο

Παρόλο που αναγνωρίστηκαν πολύ πρόσφατα, οι ρίζες αυτού του μικρού τσοπανόσκυλου ανάγονται τουλάχιστον στις αρχές της τελευταίας χιλιετίας


Πληροφορίες για το Δανοσουηδικό Τσοπανόσκυλο


Αυτή η γεροδεμένη, τυπικά σκανδιναβική φυλή έχει πολλές δεξιότητες, με καλές δυνατότητες σε ποικίλους τομείς όπως αναζήτηση και διάσωση σε περιοχές καταστροφής, καθώς και καθοδήγηση κοπαδιών αγελάδων.


Η μορφολογία των Δανοσουηδικών Τσοπανόσκυλων θυμίζει μερικά από τα μεγαλύτερα τεριέ, συμπεριλαμβανομένων των Τζακ Ράσελ και των Φοξ Τεριέ. Πρόκειται για ευπροσάρμοστα σκυλιά που μπορούν να εκτελούν διαφορετικές δουλειές όπως η φύλαξη περιουσιών, το κυνήγι αρουραίων και η παροχή συντροφιάς.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Δανία

Ύψος /cm: 33 -40 cm

Βάρος /κιλά 8 - 9 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 10–15 ετών


Σε εγρήγορση / Τρυφερός / Ζωηρός / Φιλικός / Έξυπνος / Ήσυχος / Ήπιων τόνων


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται πολλή άσκηση

 • Υπομονετικός με παιδιά και άλλα ζώα

 • Το τρίχωμά του δεν απαιτεί πολλή περιποίηση

 

Θιβετιανό Σπάνιελ

Χαρούμενα και με αυτοπεποίθηση, τα Θιβετιανά Σπάνιελ είναι εξαιρετικά έξυπνοι σκύλοι-συνοδοί.


Πληροφορίες για το Θιβετιανό Σπάνιελ


Τα Θιβετιανά Σπάνιελ είναι μικρόσωμα, αλλά ισορροπημένα σε γενικές γραμμές. Παρακολουθήστε πώς στέκονται αυτοί οι μικροί σκύλοι και θα σας θυμίσουν τρία διαφορετικά ζώα: μαϊμού, σκύλο και γάτα. Αυτοί οι αξιαγάπητοι χαρακτήρες είναι χαριτωμένοι και εξαιρετικά ευκίνητοι. Έχουν επίσης τη φήμη σπουδαίου φύλακα, καθώς κοιμούνται με το ένα μάτι ανοιχτό ώστε να μην τους ξεφύγει τίποτα.


Δεδομένου ότι λέγεται ότι προέρχονται από τη «στέγη του κόσμου», δεν αποτελεί ίσως έκπληξη ότι το Θιβετιανό Σπάνιελ είναι ένα τόσο υγιές είδος, με ένα προσδόκιμο ζωής αρκετά πάνω από τον μέσο όρο, συχνά έως και 15 χρόνια.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Αυτός ο σκύλος προέρχεται από το Θιβέτ. Οι Θιβετιανοί μοναχοί είχαν σε μεγάλη υπόληψη την φυλή και κάποτε ήταν γνωστή ως «Μικρά Λιοντάρια» όπου για αυτόν τον λόγο είχαν δοθεί και ως δώρο στα αυτοκρατορικά ανάκτορα του Πεκίνου. Οι μοναχοί το χρησιμοποιούσαν και ως φύλακα καθώς σε κάθε προσέγγιση αγνώστου είναι βέβαιο ότι θα γαυγίσει. Από την δεκαετία του 1890 άρχισαν να εκτρέφονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και μόλις το 1965 παίρνει την ταυτότητα του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1971 η Λέσχη της Αμερικής αναγνώρισε και επίσημα τη φυλή ως Θιβετιανό Σπάνιελ.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Θιβέτ

Ύψος /cm: 25 - 30 cm

Βάρος /κιλά 5 - 7 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 13 –15 ετών


Ζωηρός / Σε εγρήγορση / Ήπιων τόνων / Φιλικός / Δυναμικός / Έξυπνος / Συγκρατημένος / Πιστός / Ανεξάρτητος


Βασικά στοιχεία

 • Απαιτεί πολλή περιποίηση τριχώματος

 • Ο κήπος δεν είναι απαραίτητος

 • Χρειάζεται λίγη εκπαίδευση

 

Ιαπωνικός Σπιτζ

Έξυπνος, χαρούμενος και πολύ δραστήριος, ο Ιαπωνικός Σπιτζ είναι ένας αφοσιωμένος σκύλος συντροφιάς.


Πληροφορίες για το Ιαπωνικός Σπιτζ


Αυτός είναι ο μόνος σκύλος τύπου Σπιτζ που εκτρέφεται αποκλειστικά για συντροφικότητα, αν και οι τύποι Σπιτζ στην Ιαπωνία ήταν αρχικά εκπληκτικοί σκύλοι εργασίας.


Αυτοί οι γεροδεμένοι, με καλές αναλογίες σκύλοι έχουν πλούσιο καθαρό λευκό τρίχωμα, μυτερή μουσούδα, τεντωμένα τριγωνικά αυτιά και φουντωτή ουρά. Η ζωηρή και αξιοπρεπής φύση τους εκφράζεται με την αρμονική κομψή ομορφιά τους.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Η ράτσα Japanese Spitz (Ιαπωνικός Σπιτζ) αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία, αλλά αρχικά προερχόταν από τις άσπρες ράτσες spitz της Βόρειας Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, όπως οι ράτσες German και Russian Spitz και η ράτσα Samoyed. Η ράτσα που προέκυψε δημιούργησε δύο κατηγορίες μεγέθους. Οι μεγαλόσωμοι αποκαλούνταν «Samo» και οι μικρόσωμοι «Spitz». Ο σκύλός Spitz έγινε δημοφιλής σκύλος σύντροφος στην Ιαπωνία. Στη συνέχεια επεκτάθηκε στη Σουηδία, στην υπόλοιπη Ευρώπη και έπειτα σε όλον τον κόσμο.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ιαπωνία

Ύψος /cm: 26 - 34 cm

Βάρος /κιλά 5 - 6 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 10 - 16 ετών


Ήπιων τόνων / Ήρεμος / Έξυπνος / Φιλικός / Ενθουσιώδης / Ήσυχος


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται πολλή άσκηση

 • Απαιτεί πολλή περιποίηση τριχώματος

 • Είναι εξαιρετικός φύλακας

 

Ιαπωνικός Τεριέ

Οι Ιαπωνικοί Τεριέ έγιναν δημοφιλή στην πατρίδα τους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ζήτηση αυξήθηκε κατά πολύ στις πόλεις, καθώς οι οικογένειες ήθελαν έναν μικρόσωμο σκύλο συντροφιάς που δεν χρειαζόταν πολύ φροντίδα.


Πληροφορίες για το Ιαπωνικός Τεριέ


Τα Ιαπωνικά Τεριέ είναι ζωντανοί, χαρούμενοι σκύλοι με ιδιαίτερη νοημοσύνη. Η προσαρμοστικότητα και η μεγάλη αγάπη είναι δύο κορυφαίες ιδιότητες αυτής της φυλής. Ένας μικρόσωμος σκύλος με έξυπνη εμφάνιση και συγκεκριμένη και γερή σωματική διάπλαση.


Το τρίχωμά τους είναι πολύ κοντό, περίπου 2 χιλιοστά. Αυτοί οι ευαίσθητοι σκύλοι δεν είναι υπερβολικά θορυβώδεις και εκτιμούν την παρέα τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί τους αγαπάνε τόσο πολύ στην Ιαπωνία.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Η αναπαραγωγή ιαπωνικών τεριέ στην πατρίδα τους ξεκίνησε το 1920. Δεδομένου ότι επιλέχθηκαν οι κύριες φυλές λεμονιές αλεπούδες, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Ναγκασάκι από τις Κάτω Χώρες τον 17ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, διασχίστηκαν με εκπροσώπους των τοπικών ιθαγενών φυλών, με διαφορετικό μέγεθος.


Το αίμα των μινιατούρων τεριέ Manchester και IGs προστέθηκε επίσης. Σήμερα, σχεδόν τίποτα δεν είναι γνωστό για μερικά σκυλιά που συμμετέχουν στην αναπαραγωγή, οπότε η ιστορία της προέλευσης των ιαπωνικών τεριέ δεν έχει βρεθεί με βεβαιότητα, υπάρχουν πολλοί τύποι θεωριών.

Ως αποτέλεσμα της αναπαραγωγής αποδείχθηκαν μικρά, αλλά ισχυρά σκυλιά, τα οποία ονομάζονταν Mikado, Kobe, ιαπωνικό fox terrier. Το σύγχρονο όνομα της φυλής είναι ιαπωνικό ή Nihon τεριέ.


Η νηολόγηση σκυλιών στην πατρίδα τους συνέβη το 1930, η διεθνής αναγνώριση της φυλής ήρθε αργότερα - το 1998. Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης ιστορίας, ο αριθμός των ατόμων αυξήθηκε και μειώθηκε, αλλά σήμερα οι ιαπωνικοί τεριέ είναι μια πραγματική σπανιότητα.Η ράτσα Japanese Spitz (Ιαπωνικός Σπιτζ) αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία, αλλά αρχικά προερχόταν από τις άσπρες ράτσες spitz της Βόρειας Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, όπως οι ράτσες German και Russian Spitz και η ράτσα Samoyed. Η ράτσα που προέκυψε δημιούργησε δύο κατηγορίες μεγέθους. Οι μεγαλόσωμοι αποκαλούνταν «Samo» και οι μικρόσωμοι «Spitz». Ο σκύλός Spitz έγινε δημοφιλής σκύλος σύντροφος στην Ιαπωνία. Στη συνέχεια επεκτάθηκε στη Σουηδία, στην υπόλοιπη Ευρώπη και έπειτα σε όλον τον κόσμο.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ιαπωνία

Ύψος /cm: 30 - 36 cm

Βάρος /κιλά 6 - 7 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 10 - 13 ετών


Σε εγρήγορση / Φιλικός / Ζωηρός


Βασικά στοιχεία

 • Το τρίχωμά του δεν απαιτεί πολλή περιποίηση

 • Χρειάζεται μέτρια άσκηση

 • Είναι εξαιρετικός φύλακας

 

Ιταλικό Γκρέι Χάουντ

Tο Ιταλικό Γκρέι Χάουντ, το μικρότερο από τα λαγωνικά, είναι υπάκουο και στοργικό, αν και λίγο συγκρατημένο.


Πληροφορίες για το Ιταλικό Γκρέι Χάουντ


Τα Ιταλικά Γκρέι Χάουντ είναι γεμάτα χάρη και ιδιαιτερότητα, ποιότητες που κερδίζουν όλο και περισσότερους ανθρώπους την τελευταία δεκαετία.


Αν και σχεδόν αποκλειστικά αποτελούν σκύλους για συντροφιά, τα Ιταλικά Γκρέι Χάουντ είναι αληθινά Γκρέι Χάουντ, γεγονός που το βλέπετε όταν κινούνται. Το βάδισμά τους είναι ελαστικό και αρμονικό, καλπάζοντας γρήγορα


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Είναι μια πολύ παλιά ιταλική ράτσα που θεωρείται ότι προέρχεται από τα αιγυπτιακά λαγωνικά. Από την Αίγυπτο πέρασε στην Ιταλία και έγινε το αγαπημένο σκυλί των πατρικίων της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Με το πέρασμα των αιώνων έγινε το σκυλί των Βασιλικών Αυλών της Ευρώπης, ειδικότερα της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Αν και είναι κυνηγετικό σκυλί όρασης σπάνια χρησιμοποιήθηκε, μαζί με γεράκια, στο κυνήγι μικρών θηραμάτων (κουνέλια). Είναι ένα σκυλί που στις απεικονίσεις του (και είναι πολλές) φαίνεται να συνοδεύει κομψές κυρίες.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ιταλία

Ύψος /cm: 23 - 50 cm

Βάρος /κιλά 6 - 8 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12 - 15 ετών


Ζωηρός / Τρυφερός / Ήρεμος / Αθλητικός


Βασικά στοιχεία

 • Ο κήπος δεν είναι απαραίτητος

 • Το τρίχωμά του δεν απαιτεί πολλή περιποίηση

 • Χρειάζεται πολλή εκπαίδευση

 

Ιταλικός Βολπίνο

Ο Ιταλικός Βολπίνο έχει πολύ ιδιαίτερο τρίχωμα. Το σώμα του φαίνεται να είναι ντυμένο με μανσόν, ειδικά στον λαιμό, όπου σχηματίζει ένα πλούσιο κολάρο.


Πληροφορίες για το Ιταλικός Βολπίνο


Οι Ιταλικοί Βολπίνο είναι ζωηροί, χαρούμενοι, παιχνιδιάρικοι σκύλοι με ξεχωριστό ταμπεραμέντο που μεγαλώνουν εκδηλώνοντας πολλή στοργή για το σπίτι και την οικογένειά τους.


Έχουν εκτραφεί στην Ιταλία από αμνημονεύτων χρόνων, έχουν αγαπηθεί τόσο σε παλάτια όσο και σε φτωχικά σπίτια, ειδικά για το ένστικτο του φύλακα και την ετοιμότητά τους. Ίσως να είναι ευρέως γνωστό ότι ήταν η φυλή που ευνοήθηκε από τον Μιχαήλ Άγγελο. Τον 18ο αιώνα, ο Ιταλικός Βολπίνο χρησιμοποιήθηκε από αμαξάδες στην Τοσκάνη και το Λάτσιο της Ιταλίας, για να γαβγίζουν μόλις πλησίαζαν άγνωστοι.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Οι πρόγονοι του ιταλικού σπίθου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο έδαφος της Ευρώπης στην εποχή του Χαλκού. Οι κυνολόγοι παρακολούθησαν την ιστορία της φυλής σε τέτοιους αρχαίους χρόνους. Το ιταλικό σκυλί έγινε ο πρόγονος ενός πολύ μεγάλου αριθμού διαφορετικών φυλών.


Τις περισσότερες φορές, αυτά τα σκυλιά εκτρέφονται από τους Φλωρεντινούς κτηνοτρόφους. Όμορφα ζώα απεικονίζονται συχνά σε πίνακες από διάσημους καλλιτέχνες του Μεσαίωνα. Όχι μόνο ευγενείς και διάσημοι άνθρωποι, όπως ο Michelangelo Buonarroti, ξεκίνησαν αυτά τα θαυμάσια σκυλιά, αλλά και τους απλούς ανθρώπους.


Η φυλή οφείλει το όνομά της στην ιταλική λέξη "chanterelle" (volpino). Δηλαδή, κυριολεκτικά, το όνομα της φυλής σημαίνει "ιταλική αλεπού". Η πρώτη επίσημη αναγνώριση της φυλής χρονολογείται από το 1901. Τα πρότυπα και οι απαιτήσεις για το εξωτερικό εμφανίστηκαν 10 χρόνια αργότερα. Στα μέσα του 20ού αιώνα, η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία κατέγραψε μια φυλή που ήταν στα πρόθυρα της εξαφάνισης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη δεκαετία του '60, οι καθαρόαιμοι αριθμούσαν μόνο πέντε.


Στη δεκαετία του '80, η Ιταλία ξεκίνησε ένα κρατικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση της φυλής, η οποία βρίσκεται σε καταδικαστική κατάσταση, χάρη στην οποία διατηρήθηκαν τα σκυλιά. Οι κτηνοτρόφοι ήταν σε θέση να επιστρέψουν πλήρως μια υγιή και ισχυρή φυλή ιταλικού Spitz.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ιταλία

Ύψος /cm: 26 - 29 cm

Βάρος /κιλά 4,5 - 5,5 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 14 - 16 ετών


Τρυφερός / Δυναμικός / Σε εγρήγορση / Παιχνιδιάρης / Ζωηρός


Βασικά στοιχεία

 • Απαιτεί πολλή περιποίηση τριχώματος

 • Κατάλληλη για μικρά σπίτια

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος οικογένειας

 

Κερν Τεριέ

Τόσο ο Σκωτσέζικος όσο και ο Τεριέ των Δυτικών Χάιλαντ προέρχονται από τον ζωηρό, γεμάτο αυτοπεποίθηση Κερν Τεριέ.


Πληροφορίες για το Κερν Τεριέ


Τα Κερν είναι αναχώματα από τραχιές πέτρες χτισμένες ως μνημείο ή ορόσημο σε λόφο ή πλαγιά στη Σκωτία. Χρησιμοποιούνται ως κρησφύγετα για τα παράσιτα και τα Κερν Τεριέ εκτράφηκαν για να τα κυνηγήσουν.


Τα Κερν Τεριέ είναι δραστήριοι, ανθεκτικοί σκύλοι, στέκονται σταθερά στα μπροστινά πόδια τους, κινούνται πολύ ελεύθερα, κάνουν μεγάλα βήματα, ενώ τα πίσω πόδια τους τούς δίνουν έντονη ώθηση. Όπως όλοι οι εργατικοί τεριέ, οι Κερν έχουν ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες τρίχωμα.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Το Κερν Τερριέ είναι μία από τις πολλές φυλές Τερριέ, κάποιες εκ των οποίων υπάρχουν ακόμα ενώ άλλες έχουν εξαφανιστεί, οι οποίες επί αιώνες χρησιμοποιήθηκαν στη φύλαξη από τρωκτικά αγροκτημάτων και αποθηκών τροφής της Σκωτίας. Η ακριβής ιστορία αυτών των φυλών είναι άγνωστη επειδή για πολλά χρόνια χαρακτηρίζονταν ως “Σκωτσέζικα Τερριέ”, χωρίς να έχουν διαφοροποιηθεί ως ξεχωριστές φυλές. Μόνο κατά τα τέλη του 18ου αιώνα, οι εκτροφείς ανέπτυξαν αυστηρά προγράμματα αναπαραγωγής και ταξινομήσης την οικογένεια των Τερριέ. Η πρώτη αναφορά για το Κερν Τερριέ εμφανίστηκε το 1887, παρόλο που σκυλιά τέτοιου τύπου υπήρχαν ήδη από πολύ νωρίτερα. Το Κερν ήταν γνωστό τουλάχιστον από το 1600 και κατοικούσε στα Δυτικά Χάιλαντς, κυρίως στη Νήσο του Σκάι (Isle of Skye), γενέτειρα της συγγενικής φυλής Σκάι Τερριέ (Skye Terrier).


Μια φορά κι έναν καιρό στη Σκωτία, στοίβαζαν συχνά πέτρες που χρησιμοποιούσαν ως σύνορα ή ταφικά μνημεία, τα οποία αποκαλούσαν στα Γαέλικα "cairn." Στα Χάιλαντς πολλά τρωκτικά ζούσαν μέσα και κάτω από αυτούς τους σωρούς από πέτρες. Το Κερν Τερριέ, ένα από τα πιο μικρόσωμα σκυλιά του είδους, αναπτύχθηκε για να σκάβει και να ξετρυπώνει τα τρωκτικά από το cairns. Η φυλή χρησιμοποιήθηκε συχνά σε αγέλες για το κυνήγι αλεπούδων, ενυδρίδων και άλλων θηρευτών. Η ανεξαρτησία, το θάρρος, η σκληρότητα και η επαγρύπνηση του Κερν ήταν ιδιότητες που το εξυπηρετούσε όταν έσκαβε ένα cairn ή βρίσκονταν αντιμέτωπο με άγρια θηλαστικά.


Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, οι εκτροφείς των Τερριέ της Βρετανίας είχαν κατηγοριοποιήσει τα σκυλιά της Σκωτίας και άρχισαν να εκτρέφουν Κερν, Σκωτσέζικα (Scottish Τerrier), Σκάι (Skye Terrier) και Λευκά Τερριέ των Δυτικών Χάιλαντς (West Highland White Terrier) ως ξεχωριστές καθαρόαιμες φυλές. Η φυλή αναγνωρίστηκε από το American Kennel Club το 1913.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Σκωτία

Ύψος /cm: 25 - 33 cm

Βάρος /κιλά 6 - 8 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12 - 15 ετών


Ευκίνητος / Σε εγρήγορση / Ζωηρός / Παιχνιδιάρης / Δυνατός / Γεμάτος αυτοπεποίθηση / Φιλικός / Δυναμικός


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Χρειάζεται πολλή εκπαίδευση

 • Ο κήπος δεν είναι απαραίτητος

 

Κινγκ Τσαρλς

Τα Κινγκ Τσαρλς είναι αθλητικοί, στοργικοί και απόλυτα ατρόμητοι σκύλοι.


Πληροφορίες για το Κινγκ Τσαρλς


Η χαρούμενη, φιλική τους φύση, που στερείται οποιασδήποτε επιθετικότητας, έχει κάνει αυτούς τους σκύλους πολύ δημοφιλείς από το τέλος της τελευταίας χιλιετίας.


Δραστήριος, ευγενικός και καλά ισορροπημένος, ο Κινγκ Τσαρλς έχει μια ιδιαίτερα πράα έκφραση, με μεγάλα σκοτεινά μάτια που εκπέμπουν εξυπνάδα και περιέργεια.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Αυτή η φυλή αναγνωρίστηκε επισήμως στο Ηνωμένο Βασίλειο μόλις το 1945. Προγενέστερα θεωρούταν ότι είναι ίδια με τον Αγγλικό Τόι Σπάνιελ, γνωστό και ως Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ από τον Κυνολογικό Όμιλο.

Ένας Αμερικανός λάτρης του Τόι Σπάνιελ ονόματι Ρόσγουελ Έλντριτζ ευθύνεται για την ανάδειξη του Κινγκ Τσαρλς. Προσέφερε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό σε όποιον μπορούσε να αναπαράγει έναν παλιομοδίτικο τύπο όπως απεικονιζόταν σε πίνακες του 16ου, 17ου και 18ου αιώνα. Μετά από αυτό το γεγονός, η λέσχη για το Κινγκ Τσαρλς ιδρύθηκε το 1928.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο

Ύψος /cm: 23 - 30 cm

Βάρος /κιλά 5 - 6 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 10 - 14 ετών


Ζωηρός / Τρυφερός / Γεμάτος αυτοπεποίθηση / Φιλικός / Ήπιων τόνων


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Ο κήπος δεν είναι απαραίτητος

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος οικογένειας

 

Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ

Τα Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ λέγεται ότι είναι οι πρόγονοι των Καβαλιέ, αλλά διαφέρουν σε αρκετά σημεία, ιδιαίτερα στο θολωτό κεφάλι, το κοντό πρόσωπο και τα χαμηλά αυτιά τους.


Πληροφορίες για το Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ


Τα Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ, μερικές φορές γνωστά και ως Αγγλικά Τόι Σπάνιελ, είναι χαρούμενοι και έξυπνοι σκύλοι. Συνήθως συγκρατημένοι με ξένους, αυτοί οι σκύλοι είναι πολύ πράοι και στοργικοί με όσους γνωρίζουν.


Το Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ είναι ένας πολύ καλός σύντροφος για ηλικιωμένους ιδιοκτήτες ή για ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με την κινητικότητα, καθώς απαιτούν λίγη άσκηση και τους αρέσει να περνούν τη μέρα τους χαλαρώνοντας με τους ιδιοκτήτες τους.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Το Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ είναι διαφορετικό από το Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ και ενώ στην αρχή ήταν περισσότερο αγαπητό, γνωστό, συνηθισμένο και δημοφιλές από το δεύτερο τώρα αυτό έχει αντιστραφεί. Ο βασιλιάς Κάρολος Α έφερε στην αυλή το σκυλί αυτό και έγινε αγαπητό όμως το όνομά του το οφείλει στον βασιλιά Κάρολο Β που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την αναπαραγωγή της ράτσας.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο

Ύψος /cm: 26 - 34 cm

Βάρος /κιλά 6 - 8 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 10 - 12 ετών


Φιλικός / Έξυπνος / Συγκρατημένος / Πράος / Τρυφερός


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται λίγη άσκηση

 • Ο κήπος δεν είναι απαραίτητος

 • Απαιτεί πολλή περιποίηση τριχώματος

 

Κοτόν ντε Τουλεάρ

Οι Κοτόν ντε Τουλεάρ είναι ήπιων τόνων και πολύ κοινωνικοί, ενώ μπορούν να προσαρμόζονται τέλεια σε κάθε τρόπο ζωής.


Πληροφορίες για το Κοτόν ντε Τουλεάρ


Το τρίχωμα είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της φυλής και, μάλιστα, από αυτό προκύπτει και το όνομά τους. Το τρίχωμα σαν βαμβάκι είναι μαλακό και εύκαμπτο. Αυτοί οι σκύλοι έχουν σκούρα, στρογγυλά μάτια που εκφράζουν ζωντάνια και νοημοσύνη.

Η κοινωνική, χαρούμενη ιδιοσυγκρασία τους είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της φυλής. Αυτοί οι γοητευτικοί μικροί σκύλοι δένονται εύκολα με του ιδιοκτήτες τους και τα πάνε καλά με άλλους σκύλους.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Ο Coton De Tulear είναι ο εθνικός σκύλος της Μαδαγασκάρης και όπως φαίνεται από το όνομα του διαθέτει ένα θαυμάσιο μαλακό παλτό αλλά και ένα χαρακτήρα τρυφερό σα βαμβάκι. Οι προγονοί του πιστεύεται ότι έφτασαν εκεί με πολεμικά η πειρατικά πλοία το 16ο – 17ο αιώνα. Η Μαδαγασκάρη υπήρξε βάση για τους πειρατές εκείνο τον καιρό και ορισμένοι από αυτούς έκαναν οικογένειες με γυναίκες από το νησί και χρησιμοποιήσαν τους προγόνους του Coton De Tulear σαν οικογενειακούς σκύλους. Η φυλή πήρε το όνομά της  από το λιμάνι  Tulear  της Μαδαγασκάρης.


Οι μικρόσωμοι αυτοί σκύλοι χρησιμοποιήθηκαν από την αρχή σαν σκύλοι συντροφιάς και οικογενειακοί σκύλοι και πιθανότατα είχαν παρθεί σαν λάφυρα. Χρησιμοποήθηκαν επίσης για το κυνήγι αρουραίων αλλά και πριν  σαν σύντροφοι στα ατέλειωτα μεγάλα ταξίδια με τα πλοία. Πιστεύεται ότι το Coton De Tulear  έχει σχέση με τα Γαλλικά Μπισόν και το Μπισόν Μπολονέζ. Το σίγουρο είναι ότι η συγκεκριμένη φυλή υπήρξε πάντα ένας σκύλος συντροφιάς.


Ο Δρ Robert Jag Russel την ανακάλυψε το 1973 και την έφερε στην Αμερική και μετά στην Ευρώπη.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Μαδαγασκάρη

Ύψος /cm: 25 - 30 cm

Βάρος /κιλά 4 - 6 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 14 - 16 ετών


Ζωηρός / Έξυπνος / Φιλικός / Κοινωνικός / Ευπροσάρμοστος


Βασικά στοιχεία

 • Απαιτεί πολλή περιποίηση τριχώματος

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος οικογένειας

 • Ο κήπος δεν είναι απαραίτητος

 

Λάσα Άπσο

Τα Λάσα Άπσο πήραν το όνομά τους από την παλαιά πρωτεύουσα του Θιβέτ, τη Λάσα, και από ένα θιβετιανό άλογο γνωστό για την άφθονη χαίτη του.


Πληροφορίες για το Λάσα Άπσο


Παρόλο που είναι μικρόσωμης φυλής, τα Λάσα Άπσο είναι δυναμικοί σκύλοι που δεν επιτρέπουν να τους διατάζουν. Από τη φύση τους σε εγρήγορση, δηλώνουν άμεσα την παρουσία τους στους εισβολείς.


Τα Λάσα Άπσο είναι Τεριέ σε όλα εκτός από το όνομα, ειδικά όταν πρόκειται για την περίεργη, γεμάτη αυτοπεποίθηση και κοινωνική φύση τους. Η λέξη Τεριέ δεν υπάρχει στο όνομά τους για να αποφευχθεί η σύγχυση με τα Θιβετιανά Τεριέ


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Το Λάσο Άπσο ήταν γνωστό στο Θιβέτ από το 800 π.Χ. Το λιονταρίσιο αυτό σκυλί δάγκωνε κάθε εισβολέα και έγινε σημαντικός φύλακας στους ναούς του Βούδα και τα μοναστήρια.


Το Λάσα Άπσο είναι ένα μη-αθλητικό σκυλί φυλής που κατάγεται από το Θιβέτ. Ήταν σκύλος που χρησιμοποιήθηκε ως ένας εσωτερικός φρουρός στα βουδιστικά μοναστήρια, ο οποίος ειδοποίησε τους μοναχούς για τυχόν εισβολείς. Λάσα είναι η πρωτεύουσα του Θιβέτ και Άπσο είναι μια λέξη που στο Θιβέτ σημαίνει "γενειοφόρος", έτσι Λάσα Άπσο σημαίνει απλά "μακρυμάλλης σκύλος της Λάσα".


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Κίνα - Θιβέτ

Ύψος /cm: 25 - 28 cm

Βάρος /κιλά 6 - 8 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12 - 14 ετών


Φιλικός / Δυναμικός / Σε εγρήγορση / Ήπιων τόνων / Συγκρατημένος


Βασικά στοιχεία

 • Απαιτεί πολλή περιποίηση τριχώματος

 • Ο κήπος δεν είναι απαραίτητος

 • Είναι εξαιρετικός φύλακας

 

Λέικλαντ Τεριέ

Οι Λέικλαντ Τεριέ είναι παρατηρητικοί, έξυπνοι, εργατικοί και χαρούμενοι, φιλικοί σύντροφοι.


Πληροφορίες για το Λέικλαντ Τεριέ


Με αυτοπεποίθηση και τολμηρό χαρακτήρα και έντονη έκφραση, αυτοί οι μικροσκοπικοί σκύλοι κινούνται πολύ γρήγορα. Μεγαλωμένοι να τρέχουν με αγέλες κυνηγόσκυλων στο απότομο και βραχώδες έδαφος της περιοχής Λέικ, οι Λέικλαντ Τεριέ είναι πολύ αξιόπιστοι, ευκίνητοι και γεμάτοι αντοχή.


Το μαύρο και το ανοιχτό καφέ είναι το πιο κοινό χρώμα για τους Λέικλαντ Τεριέ, αλλά υπάρχει και μια μαύρη ποικιλία. Εξαφανίστηκαν στη Βρετανία, αλλά οι σκανδιναβικοί εκτροφείς επανέφεραν τη ράτσα στον πληθυσμό.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Το Λέικλαντ Τερριέ κατάγεται από την κομητεία Cumberland στην όμορφη αλλά άγρια περιοχή της λίμνης της Αγγλίας κοντά στα σύνορα με τη Σκωτία. Η Beatrix Potter είχε ένα αγρόκτημα στην περιοχή, όπου, όπως και πολλοί άλλοι αγρότες, εξέτρεφε μια σπάνια και ανθεκτική φυλή προβάτων που ονομάζονταν Herdwicks. Ο φυσικός εχθρός των προβάτων ήταν οι αλεπούδες και η δουλειά του Λέικλαντ Τερριέ ήταν να τις ξετρυπώνει από τις φωλιές και να τις σκοτώνει. Κάποια Τερριέ χρησιμοποιήθηκαν και για το κυνήγι ασβών, λαγών και τρωκτικών.


Το Λέικλαντ Τερριέ σχετίζεται με αρκετές φυλές τερριέ, όπως το Old English Black and Tan Terrier (που πλέον έχει εξαφανιστεί), το Ντάντι Ντίνμοντ Τερριέ (Dandie Dinmont Terrier), το Μπέντλινγκοτν Τερριέ (Bedlington Terrier) και το Μπόρντερ Τερριέ (Border Terrier). Είναι μία από τις παλαιότερες φυλές Τερριέ που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.


Το American Kennel Club αναγνώρισε τη φυλή το 1934 και το Λέικλαντ Τερριέ ήταν και είναι αρκετά δημοφιλές κατοικίδιο.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο

Ύψος /cm: 33 - 38 cm

Βάρος /κιλά 7 - 8 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12 - 16 ετών


Έξυπνος / Ήπιων τόνων / Γεμάτος αυτοπεποίθηση / Ενθουσιώδης / Φιλικός


Βασικά στοιχεία

 • Απαιτεί πολλή περιποίηση τριχώματος

 • Ο κήπος δεν είναι απαραίτητος

 • Χρειάζεται μέτρια εκπαίδευση

 

Λειότριχο Φοξ Τεριέ

Τα Λειότριχα Φοξ Τεριέ εκτρέφονταν λόγω της αδυναμίας των Φόξχαουντ να ακολουθήσουν μια αλεπού έως τη φωλιά της για να την ξετρυπώσουν. Μετά από διάφορες διασταυρώσεις δημιουργήθηκε ένας μικρόσωμος σκύλος για να ολοκληρώσει αυτήν την εργασία.


Πληροφορίες για το Λειότριχο Φοξ Τεριέ


Τα Λειότριχα Φοξ Τεριέ είναι δραστήριοι και ζωηροί σκύλοι, πάντα ενθουσιώδεις και σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε πρόκληση. Είναι φιλικοί, κοινωνικοί και τολμηροί.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, η κύρια δουλειά τους ήταν η παρακολούθηση και το ξετρύπωμα των αλεπούδων. Είτε πρόκειται για κυνήγι είτε όχι, στα Λειότριχους Φοξ Τεριέ αρέσει να τρέχουν, να σκάβουν και να εξερευνούν και γι’ αυτό προσαρμόζονται καλύτερα σε δραστήριες οικογένειες.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Στα τέλη του 19ου αιώνα η ράτσα Φοξ Τεριέ, ανάλογα με το τρίχωμα, διαιρέθηκε σε δύο, σε Λειότριχο ή Απαλότριχο (smooth) και σε Σκληρότριχο (Wire) και από τότε σταμάτησαν αυτές οι δυο ράτσες να διασταυρώνονται μεταξύ τους. Από την αρχή το χρησιμοποιούσαν στο κυνήγι της αλεπούς (fox=αλεπού), αλλά κυνηγούσε ακόμη ποντίκια, ασβούς κ.ά. Έμπαινε στη φωλιά και ανάγκαζε την αλεπού ή τον ασβό να βγει και αυτό είναι κάτι που κάνει μέχρι σήμερα. Το Φοξ Τεριέ είναι ο γνωστός σε όλους μας Mιλού, ο αγαπημένος σκύλος του comic ήρωα Τεν-τεν. Το Σκληρότριχο Φοξ Τεριέ έγινε ιδιαίτερα αγαπητό μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ήταν η πιο αγαπημένη ράτσα στην Αγγλία.


Τα Fox Terrier, χωρίζονται σε δυο τύπους :  το Smooth Fox Terrier και το Wire Fox Terrier. Και οι δύο αυτές ράτσες χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και διασταυρωθήκαν με παλαιότερες ποικιλίες  βρετανικών τέρριε, και με άλλες σύγχρονες λευκές ράτσες Τέρριε. Μια σειρά από ράτσες που απέκλιναν από αυτούς τις δύο κύριους τύπους Τέρριε, έχουν αναγνωριστεί ξεχωριστά, συμπεριλαμβανομένου του Jack Russell Terrier , της Μινιατούρας Fox Terrier και του Rat Terrier . Τα  Wire και τα Smooth Fox Terriers έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, οι κυριότερες διαφορές τους είναι στο τρίχωμα και τις σημάνσεις.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο

Ύψος /cm: 26 - 34 cm

Βάρος /κιλά 6 - 8 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 13 - 14 ετών


Σε εγρήγορση / Ενθουσιώδης / Φιλικός / Γεμάτος αυτοπεποίθηση


Βασικά στοιχεία

 • Το τρίχωμά του δεν απαιτεί πολλή περιποίηση

 • Χρειάζεται πολλή εκπαίδευση

 • Χρειάζεται πολλή άσκηση

 

Λευκό Τεριέ των Δυτικών Χάιλαντ

Γενναίοι και ανεξάρτητοι, αλλά και στοργικοί, αυτοί οι μικρόσωμοι λευκοί σκύλοι είναι οι πιο θαυμαστοί των σκωτσέζικων τεριέ.


Πληροφορίες για το Λευκό Τεριέ των Δυτικών Χάιλαντ


Τα μικρά, δραστήρια και ανθεκτικά Λευκά Τεριέ των Δυτικών Χάιλαντ διακρίνονται από μια υγιή αυτοπεποίθηση και σκανδαλιάρικη εμφάνιση. Αναμφισβήτητα τεριέ, αυτός ο σκύλος είναι ανεξάρτητος στοχαστής, αλλά η αφοσίωση και η νοημοσύνη τούς έχουν καταστήσει δημοφιλή νέα μέλη σε πολλές οικογένειες.


Τα Λευκά Τεριέ των Δυτικών Χάιλαντ είναι γεροδεμένοι μικρόσωμοι σκύλοι, με χαρακτηριστικά την υπέροχη δύναμη και τη δραστηριότητα. Αυτά τα πραγματικά εργατικά τεριέ, που εκτρέφονται για κυνήγι αρουραίων, είναι ευτυχισμένα περισσότερο από ποτέ όταν τους δίνεται μια εργασία.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Το Γουέστι, όπως είναι γνωστό το Λευκό Τεριέ των Δυτικών Χάιλαντ, κατάγεται από την ορεινή Δυτική Σκωτία. Εκεί οι κυνηγοί χρειάζονταν μικρά, επίμονα και θαρραλέα σκυλιά για να βγάζουν τις αλεπούδες, τους λαγούς και τα άλλα ζώα από τις φωλιές τους. Λόγω του χρώματός του, στην αρχή αγνοήθηκε, ενώ στην συνέχεια, αποδείχτηκε ότι το άσπρο χρώμα το έκανε ευδιάκριτο στο σκοτάδι και στις δύσκολες καιρικές συνθήκες της ορεινής Δυτικής Σκωτίας. Το Γουέστι είναι ο Ιντεφίξ, ο αγαπημένος σκύλος και πιστός σύντροφος του Οβελίξ.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Σκωτία

Ύψος /cm: 25 - 30 cm

Βάρος /κιλά 7 -10 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12 - 16 ετών


Ζωηρός / Παιχνιδιάρης / Δυνατός / Γεμάτος αυτοπεποίθηση / Σε εγρήγορση / Φιλικός / Ανεξάρτητος


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια εκπαίδευση

 • Απαιτεί πολλή περιποίηση τριχώματος

 • Ο κήπος δεν είναι απαραίτητος

 

Μάντσεστερ Τεριέ

Δυναμικό, σε εγρήγορση, χαρούμενο και γεμάτο νεύρο, αυτό το κομψό Μπλακ εντ Ταν είναι ένας πολύ πιστός σύντροφος.


Πληροφορίες για το Μάντσεστερ Τεριέ


Σε αντίθεση με άλλα Τεριέ, το Μάντσεστερ εκτρεφόταν για αστικά περιβάλλοντα. Αν και αποτελεί εξαιρετικό κυνηγόσκυλο, το Μάντσεστερ Τεριέ είναι ιδιαίτερα ευέλικτο λόγω της αγάπης του για το κυνήγι.


Το Μάντσεστερ Τεριέ έχει έντονη προσωπικότητα και συχνά θεωρείται ως ένα από τα Τεριέ με τους καλύτερους τρόπους. Η αφοσίωση και η ευφυΐα του το καθιστά καταπληκτική συντροφιά και επιδέξιο φύλακα.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Το Manchester Terrier είναι μια από τις παλαιότερες φυλές τεριέ. Ο John Hulme ανέπτυξε τη φυλή ως κυνηγός αρουραίων τον 19ο αιώνα στο Μάντσεστερ της Αγγλίας. Έχει κερδίσει το ψευδώνυμο του "rat terrier" λόγω της αντοχής του στη σύλληψη αρουραίων και ποντικών. Θεωρείται η καλύτερη φυλή κυνηγιού των παρασίτων.


Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το Manchester Terrier αναπτύχθηκε με τη διέλευση των Black & Tan Terrier και του Whippet, ωστόσο άλλοι πιστεύουν ότι το Manchester Terrier αναπτύχθηκε από διάφορες φυλές, μεταξύ των οποίων το Doberman Pinscher και το Airedale Terrier.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο

Ύψος /cm: 26 - 34 cm

Βάρος /κιλά 5 - 10 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 14 - 16 ετών


Ενθουσιώδης / Σε εγρήγορση / Φιλικός / Ζωηρός / Πιστός


Βασικά στοιχεία

 • Είναι εξαιρετικός φύλακας

 • Ο κήπος δεν είναι απαραίτητος

 • Το τρίχωμά του δεν απαιτεί πολλή περιποίηση

 

Μίνι Σνάουτσερ

Αν και ο μικρότερος της οικογένειας των Σνάουτσερ, είναι γεμάτος αυτοπεποίθηση, κοινωνικός και αποφασιστικός, γεγονός που εξηγεί γιατί έχει γίνει ο αγαπημένος Σνάουτσερ παγκοσμίως.


Πληροφορίες για το Μίνι Σνάουτσερ


Χαρακτηριστικός Σνάουτσερ, με την ιδιοσυγκρασία και τη συμπεριφορά ενός μικρού σκύλου. Η νοημοσύνη, η αντοχή και η επαγρύπνηση κάνουν τους Μίνι Σνάουτσερ σπουδαίους οικογενειακούς σκύλους, καθώς είναι υπομονετικοί με τα παιδιά και τα άλλα ζώα στο σπίτι.


Χάρη στην ευπροσάρμοστη φύση τους, μπορούν να ενταχθούν εύκολα σε οποιαδήποτε νέα οικογένεια και προσαρμόζονται τέλεια στη ζωή σε διαμέρισμα.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Ο τυπικός Σνάουτσερ συναντάται στη γερμανική ιστορία τουλάχιστον από τον 14ο αιώνα. Πιστεύεται ότι οι μίνι εκδοχές του αναπτύχθηκαν με τη διασταύρωση του αρχικού με τους Αφενπίνσερ. Άλλοι θεωρούν ότι στην ανάπτυξη αυτού του σκύλου χρησιμοποιήθηκαν κανίς και άλλοι τύποι μαύρων σπιτζ.


Ο πρώτος Μίνι Σνάουτσερ καταχωρήθηκε στη Γερμανία το 1898 και από τότε έχει γίνει διάσημος ως τρυφερός σκύλος συντροφιάς.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Γερμανία

Ύψος /cm: 30 - 36 cm

Βάρος /κιλά 5,4 - 9 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12- 15 ετών


Αποφασιστικός / Έξυπνος / Γεμάτος αυτοπεποίθηση / Σε εγρήγορση / Ήπιων τόνων


Βασικά στοιχεία

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος οικογένειας

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος-φύλακας

 • Ο κήπος δεν είναι απαραίτητος

 

Μούντι

Τα Μούντι εγκωμιάζονται για την εξαιρετικά εργατική φύση και την ιδιοσυγκρασία τους, που περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως ζωντάνια, θάρρος, προσοχή, επιμέλεια, εγρήγορση και εξυπηρετικότητα.


Πληροφορίες για το Μούντι


Είναι αξιοσημείωτα ευκίνητοι, εκτελούν καθήκοντα παρακολούθησης και επαγρύπνησης και είναι πολύ καλοί στο να εντοπίζουν ναρκωτικές ουσίες.


Το Μούντι έχει σχετικά κοντό και λείο τρίχωμα στο κεφάλι και στα πόδια, ενώ το υπόλοιπο σώμα του έχει μακρύτερο, σγουρό ή ελαφρώς κατσαρό τρίχωμα. Οι σκύλοι αυτής της αγαπητής φυλής μένουν μέσα στο σπίτι χωρίς πρόβλημα και είναι αξιαγάπητοι για οικογένειες.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Οι πρόγονοι του Mudi πιστεύεται ότι υπήρχαν από πολύ παλιά από τον 15ο αιώνα στην Ουγγαρία,όμως η ακριβής του καταγωγή δεν είναι απόλυτα σαφής.


Μέχρι τη δεκαετία του 1930 όλα τα αγροτικά σκυλιά της Ουγγαρίας δηλ το Mudi  ,το Puli και το  Pumi ταξινομούνταν  μαζί.


Η πρώτη του εμφάνιση σαν φυλή έγινε το 1936  από τον Dr Dezso Fenyes.ο οποίος και το διαχώρισε από τα υπόλοιπα.


Το Mudi χρησιμοποιήθηκε σαν (σκύ