Φυλές σκύλων Μικρόσωμης φυλής

Αυστραλιανό Τεριέ

Οι Αυστραλιανοί Τεριέ εκτράφηκαν αρχικά στην Τασμανία από διάφορες βρετανικές φυλές, όπως οι Σκωτσέζικοι Τεριέ. Το Αυστραλιανό Κυνολογικό Συμβούλιο αναγνώρισε τη φυλή το 1928.


Πληροφορίες για τον Αυστραλιανός Τεριέ


Ουσιαστικά σκύλοι εργασίας, οι Αυστραλιανοί Τεριέ είναι πιστοί και ήπιων τόνων. Γι' αυτό, γίνονται άριστοι σύντροφοι. Αυτοί οι γεροδεμένοι, κοντόχοντροι σκύλοι έχουν μεγαλύτερο μήκος σε σχέση με ύψος.


Γεμάτοι ζωντάνια, δραστήριοι και γεροδεμένοι, έχουν την ιδιοσυγκρασία των τεριέ. Το σκληρό, ατριμάριστο τρίχωμα σχηματίζει μια φουντωτή τραχηλιά, που εκτείνεται μέχρι το στέρνο. Το μακρύ, δυνατό κεφάλι τους συμβάλλει στη σκληρή, τραχιά εμφάνισή τους.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το Αυστραλιανό Τεριέ αναπαράχθηκε στην Αυστραλία, όπως υποδεικνύει και το όνομα του. Αναπαράχθηκαν με σκοπό να κυνηγούν και να εξολοθρεύουν φίδια και τρωκτικά. Λέγεται ότι το Αυστραλιανό Τερριέ είναι μια μίξη διαφόρων φυλών τερριέ που αναφέραμε πιο πάνω, τα οποία ήρθαν από την Αγγλία με την άφιξη των πρώτων αποίκων κατά τον 18ο αιώνα.


Ήταν μια από τις φυλές σκύλων που είχαν βραβευθεί ως καλοί σκύλοι συντροφιάς και φύλακες. Σήμερα η αυστραλιανή αυτή φυλή σκύλων διατηρεί ακόμα εκείνα τα χαρακτηριστικά από τους προγόνους της. Αποτελούν μια ευχάριστη συντροφιά και είναι καλοί σε δοκιμασίες για σκύλους όπως είναι η υπακοή.Γι’ αυτόν τον λόγω η ακριβής καταγωγή του παραμένει ως και σήμερα άγνωστη.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Αυστραλία

Ύψος /cm: 25 -28 cm

Βάρος /κιλά 6 - 7 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–15 ετών


Πιστός / Ήπιων τόνων


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται εξωτερικό χώρο

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος οικογένειας

Αφενπίνσερ

Τα Αφενπίνερ είναι μικρά, γεροδεμένα σκυλιά με σκληρό τρίχωμα και έκφραση που θυμίζει μαϊμού.


Πληροφορίες για τον Αφενπίνσερ


Το τρίχωμα της κεφαλής είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των Αφενπίνσερ, καθώς διαθέτουν φουσκωτά, τριχωτά φρύδια, ένα δαχτυλίδι γύρω από τα μάτια, επιβλητική γενειάδα, κόμπο στην κορυφή και πλευρικά γένια. Πρέπει να είναι όσο πιο σκληρά και μπερδεμένα γίνεται. Πρόκειται για απαραίτητα στοιχεία για την έκφραση που μοιάζει με μαϊμού, η οποία χαρίζει το όνομα της φυλής στα Γερμανικά, όπου «Affen» σημαίνει «πίθηκος».


Συνδυάζοντας τη γοητευτική, προκλητική προσωπικότητα και την τολμηρή φύση με γρήγορη σκέψη και νοημοσύνη, το Αφενπίνσερ είναι εξαιρετικό κατοικίδιο για οικογένειες.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το όνομα του Αφενπίνσερ το περιγράφει εξαιρετικά: “affen”, που σημαίνει μαϊμού και “pinscher”, που σημαίνει τεριέ. Στη Γαλλία, το Αφενπίνσερ είναι γνωστό ως “diablotin moustachu” – “ο μικρός διάβολος με το μουστάκι” – το οποίο επίσης το περιγράφει εύστοχα!


Ως μία από τις παλαιότερες φυλές σκύλων συντροφιάς, η προέλευση του Αφενπίνσερ είναι αδιευκρίνιστη. Πίνακες των παλαιών Ολλανδών καλλιτεχνών του 15ου αιώνα περιλάμβαναν συχνά σκύλους που μοιάζουν με Αφενπίνσερ, αλλά απουσιάζουν πιο συγκεκριμένες ενδείξεις της φυλής. Τα μικρά τεριέ ήταν έμπειρα στην εξόντωση αρουραίων, που ήταν άφθονοι στην Κεντρική Ευρώπη από τον 17ο αιώνα. Στη Γερμανία χρησιμοποιούνταν για να “καθαρίζουν” στάβλους και κουζίνες από τρωκτικά.


Ακόμα μικρότερες “εκδόσεις” αυτών των σκύλων προτιμήθηκαν ως σκύλοι αγκαλιάς (lap dogs) από τιςκυρίες της εποχής, καθώς ήταν σε θέση να εξοντώνουν ποντίκια στο σπίτι, να ζεστάνουν τη αγκαλιά των κυριών τους και να διασκεδάσουν ολόκληρα νοικοκυριά με τα παιχνίδια τους. Αυτή η μικρή “έκδοση” τελικά εξελίχθηκε στο σημερινό Αφενπίνσερ, το οποίο αργότερα εξευγενίστηκε από περιστασιακές διασταυρώσεις με Πάγκ (Pug), Γερμανικό Πίνσερ (German Pinscher) και Σίλκυ Τεριέ (Silky Terrier). Το Αφενπίνσερ με τη σειρά του έγινε ο πρόγονος άλλων σκληρότριχων σκύλων συντροφιάς, όπως το Γκριφόν Βρυξελλών (Brussels Terrier).


Το Αφενπίνσερ ήταν πιο δημοφιλές στη Γερμανία, η οποία μπορεί να αξιωθεί ως πατρίδα της φυλής. Το 1936 το AKC αναγνώρισε το Αφενπίνσερ, αλλά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος επιβράδυνε κάθε ορμή στη δημοτικότητα που είχε κερδίσει η φυλή. Από τότε, η φυλή παραμένει εξαιρετικά σπάνια ακόμα και στην Αμερική και τη Γερμανία.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Γερμανία

Ύψος /cm: 23 -28 cm

Βάρος /κιλά 3 - 5 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–14 ετών


Γεμάτος αυτοπεποίθηση / Σε εγρήγορση / Πιστός / Ενθουσιώδης / Ήπιων τόνων


Βασικά στοιχεία

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος οικογένειας

 • Απαιτεί πολλή περιποίηση τριχώματος

 • Ο κήπος δεν είναι απαραίτητος

Βελγικό Γκριφόν

Τα Γκριφόν έχουν σκληρό, ίσιο, ανακατεμένο τρίχωμα που είναι μακρύτερο κάτω από τα μάτια, στο μέτωπο, στα ζυγωματικά και στο πηγούνι διακοσμώντας το κεφάλι.


Πληροφορίες για τον Βελγικό Γκριφόν


Αυτοί οι έξυπνοι και πολύ ισορροπημένοι σκύλοι είναι διαρκώς σε εγρήγορση, περήφανοι και δυνατοί. Έχουν τετράγωνο σώμα και καλή σκελετική δομή, αλλά παράλληλα είναι κομψοί και κινούνται με χάρη. Η σχεδόν ανθρώπινη έκφραση του προσώπου τους τραβάει την προσοχή. Δεν είναι ούτε δειλοί ούτε επιθετικοί. Βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση και δένονται πολύ με τους ανθρώπους που συντροφεύουν.


Αυτοί οι μικροί σκύλοι εκτρέφονταν για τη φύλαξη αμαξών και στάβλων από τρωκτικά. Τα δύο Γκριφόν είναι σκληρότριχα και διακρίνονται από το χρώμα, ενώ το Μικρό Μπραμπανσόν είναι κοντότριχο.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το Griffon Belge είναι η μία από τις τρεις φυλές Griffon που προέρχονται από το Βέλγιο.


Οι άλλες δυο Βέλγικες φυλές  Griffon  είναι το  Brussels Griffon και το Petit Brabancon.


Η ακριβής προελευσή του δεν είναι απόλυτα γνωστή ,πιστευεται όμως ότι προγονός του είναι

μια μικρόσωμη παλιά βέλγικη φυλή που ονομαζόταν Smousje και είχε χρησιμοποιηθεί

για το κυνήγι των τρωκτικών αλλά καi για  συντροφιά.


Από αυτήν προήλθαν και οι άλλες δυο Βέλγικες φυλές Griffon. Στην εμφάνιση του Griffon Belge  πιστευεται ότι έχουν παίξει σημαντικό ρόλο και άλλες φυλές που χρησιμοποιήθηκαν αργότερα όπως το  Yorkshire Terrier, το Affepincher και το Miniature Schnauzer.


Το Griffon Belge το συναντάμε σε πίνακες ζωγραφικής του 17ου αιώνα.


Το 19ο αιώνα η φυλή διασταυρώθηκε και με  King Charles Spaniel ( Ruby χρώματος)

κι έτσι καθορίστηκε  το σκούρο χρώμα αλλά και το black and tan ,ενώ πήρε και την τελική εμφάνιση που έχει σήμερα.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Βέλγιο

Ύψος /cm: 18 -20 cm

Βάρος /κιλά 3.5 - 6 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–15 ετών


Τρυφερός / Σε εγρήγορση / Φιλικός / Έξυπνος / Πιστός / Ήσυχος / Ευαίσθητος


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Κατάλληλη για μικρά σπίτια

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος οικογένειας

Βραζιλιάνικο Τεριέ

Αυτοί οι γοητευτικοί μικροί Βραζιλιάνοι είναι πρωτίστως πολύτιμοι σύντροφοι, που δραστηριοποιούνται στο κυνήγι παρασίτων αλλά και σε άλλες εργασίες γύρω από μεγάλα αγροκτήματα της Βραζιλίας.


Πληροφορίες για το Βραζιλιάνικο Τεριέ


Ανήσυχοι, ζωηροί, δραστήριοι και σε εγρήγορση, αυτοί οι μικροί σκύλοι τεριέ είναι φιλικά ζώα που τα πάνε καλά με τους φίλους τους.


Είναι μία από τις δύο διεθνώς αναγνωρισμένες φυλές της Βραζιλίας, μαζί με τους Φίλα. Ως προς τον χαρακτήρα, μερικοί από αυτούς μοιάζουν με το Τζακ Ράσελ.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Διεξήχθη αναπαραγωγή αναπαραγωγήςμόνο στη Βραζιλία. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι από τους προγόνους των ζώων αυτών έχουν ευρωπαϊκές ρίζες. Για παράδειγμα, οι Πορτογάλοι σκύλοι podengo συνοδευόταν πάντα από πλοία από την Πορτογαλία, προστατεύοντάς τους από ποντίκια και ποντίκια. Ως αποτέλεσμα, το podengos εμφανίστηκε σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, όπου διασχίζονταν με μερικά τοπικά σκυλιά, λαμβάνοντας αρκετές νέες ποικιλίες.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Βραζιλία

Ύψος /cm: 35 -40 cm

Βάρος /κιλά 7 - 10 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–14 ετών


Ζωηρός / Τρυφερός / Δυναμικός / Σε εγρήγορση / Γεμάτος αυτοπεποίθηση / Φιλικός / Κοινωνικός


Βασικά στοιχεία

 • Η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινά νωρίς

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος οικογένειας

 • Χρειάζεται πολλή άσκηση

Γερμανικό Σπιτζ

Με πέντε διαφορετικά μεγέθη, που κυμαίνονται από 18 έως 55 εκ., και μια σειρά από χρώματα τριχώματος, το Γερμανικό Σπιτζ είναι μια απίστευτα διαφορετική φυλή.


Πληροφορίες για το Γερμανικό Σπιτζ


Το Γερμανικό Σπιτζ είναι ο πρόγονος για τις περισσότερες φυλές τύπου Σπιτζ που αναγνωρίζονται σήμερα. Το όμορφο τρίχωμά του με άφθονο υπόστρωμα είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά χαρακτηριστικά του, ειδικά η χαίτη και η φουντωτή ουρά του.


Οι πέντε ποικιλίες του Γερμανικού Σπιτζ είναι γνωστές ξεχωριστά, όπως Toy Spitz, Miniature Spitz, Medium Spitz, Giant Spitz και Wolfspitz. Στις μη γερμανόφωνες χώρες οι Wolfspitz είναι γνωστοί ως Keeshonds και οι Toy Spitz ως Pomeranians.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των Σπίτς των οποίων οι κοινοί προγονοί θεωρούνται ως η αρχαιότερη φυλή της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Οι σκύλοι αυτοί συντρόφευαν τους τροφοσυλλέκτες της πρώιμης εποχής του λίθου και ο ισχυρισμός αυτό αποδεικνύεται από ευρήματα στην κάποτε ελώδη περιοχή ανάμεσα Βόρεια Γερμανία και την Δανία (κοιλάδα του Ρήνου και Βίστουλα) όπου ανακαλύφθηκαν ανθρώπινα οστά θαμμένα μαζί με οστά σκύλου που αναγνωρίστηκε ως ο πρόγονος των Σπίτς και έμοιαζε περισσότερο με το σύγχρονο Wolfspitz.


Αρχικά χρησιμοποιήθηκε στο κυνήγι θηραμάτων αλλά με την αλλαγή του τρόπου ζωής του ανθρώπου από κυνη