top of page

Φυλές σκύλων Μικρόσωμης φυλής

Αυστραλιανό Τεριέ

Οι Αυστραλιανοί Τεριέ εκτράφηκαν αρχικά στην Τασμανία από διάφορες βρετανικές φυλές, όπως οι Σκωτσέζικοι Τεριέ. Το Αυστραλιανό Κυνολογικό Συμβούλιο αναγνώρισε τη φυλή το 1928.


Πληροφορίες για τον Αυστραλιανός Τεριέ


Ουσιαστικά σκύλοι εργασίας, οι Αυστραλιανοί Τεριέ είναι πιστοί και ήπιων τόνων. Γι' αυτό, γίνονται άριστοι σύντροφοι. Αυτοί οι γεροδεμένοι, κοντόχοντροι σκύλοι έχουν μεγαλύτερο μήκος σε σχέση με ύψος.


Γεμάτοι ζωντάνια, δραστήριοι και γεροδεμένοι, έχουν την ιδιοσυγκρασία των τεριέ. Το σκληρό, ατριμάριστο τρίχωμα σχηματίζει μια φουντωτή τραχηλιά, που εκτείνεται μέχρι το στέρνο. Το μακρύ, δυνατό κεφάλι τους συμβάλλει στη σκληρή, τραχιά εμφάνισή τους.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το Αυστραλιανό Τεριέ αναπαράχθηκε στην Αυστραλία, όπως υποδεικνύει και το όνομα του. Αναπαράχθηκαν με σκοπό να κυνηγούν και να εξολοθρεύουν φίδια και τρωκτικά. Λέγεται ότι το Αυστραλιανό Τερριέ είναι μια μίξη διαφόρων φυλών τερριέ που αναφέραμε πιο πάνω, τα οποία ήρθαν από την Αγγλία με την άφιξη των πρώτων αποίκων κατά τον 18ο αιώνα.


Ήταν μια από τις φυλές σκύλων που είχαν βραβευθεί ως καλοί σκύλοι συντροφιάς και φύλακες. Σήμερα η αυστραλιανή αυτή φυλή σκύλων διατηρεί ακόμα εκείνα τα χαρακτηριστικά από τους προγόνους της. Αποτελούν μια ευχάριστη συντροφιά και είναι καλοί σε δοκιμασίες για σκύλους όπως είναι η υπακοή.Γι’ αυτόν τον λόγω η ακριβής καταγωγή του παραμένει ως και σήμερα άγνωστη.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Αυστραλία

Ύψος /cm: 25 -28 cm

Βάρος /κιλά 6 - 7 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–15 ετών


Πιστός / Ήπιων τόνων


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται εξωτερικό χώρο

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος οικογένειας

 

Αφενπίνσερ

Τα Αφενπίνερ είναι μικρά, γεροδεμένα σκυλιά με σκληρό τρίχωμα και έκφραση που θυμίζει μαϊμού.


Πληροφορίες για τον Αφενπίνσερ


Το τρίχωμα της κεφαλής είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των Αφενπίνσερ, καθώς διαθέτουν φουσκωτά, τριχωτά φρύδια, ένα δαχτυλίδι γύρω από τα μάτια, επιβλητική γενειάδα, κόμπο στην κορυφή και πλευρικά γένια. Πρέπει να είναι όσο πιο σκληρά και μπερδεμένα γίνεται. Πρόκειται για απαραίτητα στοιχεία για την έκφραση που μοιάζει με μαϊμού, η οποία χαρίζει το όνομα της φυλής στα Γερμανικά, όπου «Affen» σημαίνει «πίθηκος».


Συνδυάζοντας τη γοητευτική, προκλητική προσωπικότητα και την τολμηρή φύση με γρήγορη σκέψη και νοημοσύνη, το Αφενπίνσερ είναι εξαιρετικό κατοικίδιο για οικογένειες.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το όνομα του Αφενπίνσερ το περιγράφει εξαιρετικά: “affen”, που σημαίνει μαϊμού και “pinscher”, που σημαίνει τεριέ. Στη Γαλλία, το Αφενπίνσερ είναι γνωστό ως “diablotin moustachu” – “ο μικρός διάβολος με το μουστάκι” – το οποίο επίσης το περιγράφει εύστοχα!


Ως μία από τις παλαιότερες φυλές σκύλων συντροφιάς, η προέλευση του Αφενπίνσερ είναι αδιευκρίνιστη. Πίνακες των παλαιών Ολλανδών καλλιτεχνών του 15ου αιώνα περιλάμβαναν συχνά σκύλους που μοιάζουν με Αφενπίνσερ, αλλά απουσιάζουν πιο συγκεκριμένες ενδείξεις της φυλής. Τα μικρά τεριέ ήταν έμπειρα στην εξόντωση αρουραίων, που ήταν άφθονοι στην Κεντρική Ευρώπη από τον 17ο αιώνα. Στη Γερμανία χρησιμοποιούνταν για να “καθαρίζουν” στάβλους και κουζίνες από τρωκτικά.


Ακόμα μικρότερες “εκδόσεις” αυτών των σκύλων προτιμήθηκαν ως σκύλοι αγκαλιάς (lap dogs) από τιςκυρίες της εποχής, καθώς ήταν σε θέση να εξοντώνουν ποντίκια στο σπίτι, να ζεστάνουν τη αγκαλιά των κυριών τους και να διασκεδάσουν ολόκληρα νοικοκυριά με τα παιχνίδια τους. Αυτή η μικρή “έκδοση” τελικά εξελίχθηκε στο σημερινό Αφενπίνσερ, το οποίο αργότερα εξευγενίστηκε από περιστασιακές διασταυρώσεις με Πάγκ (Pug), Γερμανικό Πίνσερ (German Pinscher) και Σίλκυ Τεριέ (Silky Terrier). Το Αφενπίνσερ με τη σειρά του έγινε ο πρόγονος άλλων σκληρότριχων σκύλων συντροφιάς, όπως το Γκριφόν Βρυξελλών (Brussels Terrier).


Το Αφενπίνσερ ήταν πιο δημοφιλές στη Γερμανία, η οποία μπορεί να αξιωθεί ως πατρίδα της φυλής. Το 1936 το AKC αναγνώρισε το Αφενπίνσερ, αλλά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος επιβράδυνε κάθε ορμή στη δημοτικότητα που είχε κερδίσει η φυλή. Από τότε, η φυλή παραμένει εξαιρετικά σπάνια ακόμα και στην Αμερική και τη Γερμανία.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Γερμανία

Ύψος /cm: 23 -28 cm

Βάρος /κιλά 3 - 5 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–14 ετών


Γεμάτος αυτοπεποίθηση / Σε εγρήγορση / Πιστός / Ενθουσιώδης / Ήπιων τόνων


Βασικά στοιχεία

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος οικογένειας

 • Απαιτεί πολλή περιποίηση τριχώματος

 • Ο κήπος δεν είναι απαραίτητος

 

Βελγικό Γκριφόν

Τα Γκριφόν έχουν σκληρό, ίσιο, ανακατεμένο τρίχωμα που είναι μακρύτερο κάτω από τα μάτια, στο μέτωπο, στα ζυγωματικά και στο πηγούνι διακοσμώντας το κεφάλι.


Πληροφορίες για τον Βελγικό Γκριφόν


Αυτοί οι έξυπνοι και πολύ ισορροπημένοι σκύλοι είναι διαρκώς σε εγρήγορση, περήφανοι και δυνατοί. Έχουν τετράγωνο σώμα και καλή σκελετική δομή, αλλά παράλληλα είναι κομψοί και κινούνται με χάρη. Η σχεδόν ανθρώπινη έκφραση του προσώπου τους τραβάει την προσοχή. Δεν είναι ούτε δειλοί ούτε επιθετικοί. Βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση και δένονται πολύ με τους ανθρώπους που συντροφεύουν.


Αυτοί οι μικροί σκύλοι εκτρέφονταν για τη φύλαξη αμαξών και στάβλων από τρωκτικά. Τα δύο Γκριφόν είναι σκληρότριχα και διακρίνονται από το χρώμα, ενώ το Μικρό Μπραμπανσόν είναι κοντότριχο.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Το Griffon Belge είναι η μία από τις τρεις φυλές Griffon που προέρχονται από το Βέλγιο.


Οι άλλες δυο Βέλγικες φυλές  Griffon  είναι το  Brussels Griffon και το Petit Brabancon.


Η ακριβής προελευσή του δεν είναι απόλυτα γνωστή ,πιστευεται όμως ότι προγονός του είναι

μια μικρόσωμη παλιά βέλγικη φυλή που ονομαζόταν Smousje και είχε χρησιμοποιηθεί

για το κυνήγι των τρωκτικών αλλά καi για  συντροφιά.


Από αυτήν προήλθαν και οι άλλες δυο Βέλγικες φυλές Griffon. Στην εμφάνιση του Griffon Belge  πιστευεται ότι έχουν παίξει σημαντικό ρόλο και άλλες φυλές που χρησιμοποιήθηκαν αργότερα όπως το  Yorkshire Terrier, το Affepincher και το Miniature Schnauzer.


Το Griffon Belge το συναντάμε σε πίνακες ζωγραφικής του 17ου αιώνα.


Το 19ο αιώνα η φυλή διασταυρώθηκε και με  King Charles Spaniel ( Ruby χρώματος)

κι έτσι καθορίστηκε  το σκούρο χρώμα αλλά και το black and tan ,ενώ πήρε και την τελική εμφάνιση που έχει σήμερα.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Βέλγιο

Ύψος /cm: 18 -20 cm

Βάρος /κιλά 3.5 - 6 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–15 ετών


Τρυφερός / Σε εγρήγορση / Φιλικός / Έξυπνος / Πιστός / Ήσυχος / Ευαίσθητος


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται μέτρια περιποίηση τριχώματος

 • Κατάλληλη για μικρά σπίτια

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος οικογένειας

 

Βραζιλιάνικο Τεριέ

Αυτοί οι γοητευτικοί μικροί Βραζιλιάνοι είναι πρωτίστως πολύτιμοι σύντροφοι, που δραστηριοποιούνται στο κυνήγι παρασίτων αλλά και σε άλλες εργασίες γύρω από μεγάλα αγροκτήματα της Βραζιλίας.


Πληροφορίες για το Βραζιλιάνικο Τεριέ


Ανήσυχοι, ζωηροί, δραστήριοι και σε εγρήγορση, αυτοί οι μικροί σκύλοι τεριέ είναι φιλικά ζώα που τα πάνε καλά με τους φίλους τους.


Είναι μία από τις δύο διεθνώς αναγνωρισμένες φυλές της Βραζιλίας, μαζί με τους Φίλα. Ως προς τον χαρακτήρα, μερικοί από αυτούς μοιάζουν με το Τζακ Ράσελ.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλή


Διεξήχθη αναπαραγωγή αναπαραγωγήςμόνο στη Βραζιλία. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι από τους προγόνους των ζώων αυτών έχουν ευρωπαϊκές ρίζες. Για παράδειγμα, οι Πορτογάλοι σκύλοι podengo συνοδευόταν πάντα από πλοία από την Πορτογαλία, προστατεύοντάς τους από ποντίκια και ποντίκια. Ως αποτέλεσμα, το podengos εμφανίστηκε σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, όπου διασχίζονταν με μερικά τοπικά σκυλιά, λαμβάνοντας αρκετές νέες ποικιλίες.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Βραζιλία

Ύψος /cm: 35 -40 cm

Βάρος /κιλά 7 - 10 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–14 ετών


Ζωηρός / Τρυφερός / Δυναμικός / Σε εγρήγορση / Γεμάτος αυτοπεποίθηση / Φιλικός / Κοινωνικός


Βασικά στοιχεία

 • Η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινά νωρίς

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος οικογένειας

 • Χρειάζεται πολλή άσκηση

 

Γερμανικό Σπιτζ

Με πέντε διαφορετικά μεγέθη, που κυμαίνονται από 18 έως 55 εκ., και μια σειρά από χρώματα τριχώματος, το Γερμανικό Σπιτζ είναι μια απίστευτα διαφορετική φυλή.


Πληροφορίες για το Γερμανικό Σπιτζ


Το Γερμανικό Σπιτζ είναι ο πρόγονος για τις περισσότερες φυλές τύπου Σπιτζ που αναγνωρίζονται σήμερα. Το όμορφο τρίχωμά του με άφθονο υπόστρωμα είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά χαρακτηριστικά του, ειδικά η χαίτη και η φουντωτή ουρά του.


Οι πέντε ποικιλίες του Γερμανικού Σπιτζ είναι γνωστές ξεχωριστά, όπως Toy Spitz, Miniature Spitz, Medium Spitz, Giant Spitz και Wolfspitz. Στις μη γερμανόφωνες χώρες οι Wolfspitz είναι γνωστοί ως Keeshonds και οι Toy Spitz ως Pomeranians.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των Σπίτς των οποίων οι κοινοί προγονοί θεωρούνται ως η αρχαιότερη φυλή της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Οι σκύλοι αυτοί συντρόφευαν τους τροφοσυλλέκτες της πρώιμης εποχής του λίθου και ο ισχυρισμός αυτό αποδεικνύεται από ευρήματα στην κάποτε ελώδη περιοχή ανάμεσα Βόρεια Γερμανία και την Δανία (κοιλάδα του Ρήνου και Βίστουλα) όπου ανακαλύφθηκαν ανθρώπινα οστά θαμμένα μαζί με οστά σκύλου που αναγνωρίστηκε ως ο πρόγονος των Σπίτς και έμοιαζε περισσότερο με το σύγχρονο Wolfspitz.


Αρχικά χρησιμοποιήθηκε στο κυνήγι θηραμάτων αλλά με την αλλαγή του τρόπου ζωής του ανθρώπου από κυνηγό-τροφοσυλλέκτη σε γεωργό-κτηνοτρόφο άλλαξε και η χρήση του σκύλου σε οδηγό κοπαδιών και φύλακα. Από τότε άρχισε να ευνοείται και η επιλεκτική αναπαραγωγή όσων σκύλων είχαν λευκότερη γούνα (βλέπε Σάμογιεντ) επειδή ήταν ευκολότερη η διάκρισή τους από τους λύκους, τους οποίους σκότωναν οι άνθρωποι όταν έκαναν επιδρομή στα κοπάδια. Το Σπίτς απλώθηκε σε όλη την Βόρειοκεντρική Ευρώπη και σχεδόν σε κάθε χώρα υπάρχουν φυλές τύπου Σπίτς. Το Γερμανικό Σπίτς άρχισε να παίρνει την σημερινή μορφή του μετά τα μέσα του 19ου αιώνα. Κατά την διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου λόγω της έριδας και του αντιγερμανικού μένους φυλές όπως το Πομεράνιαν, το σκυλί των Εσκιμώων, το Ιαπωνικό Σπίτς και άλλες ράτσες που προέρχονται από το Γερμανικό Σπίτς και διατηρούν πολλά κοινά στοιχεία με αυτό αναγνωρίστηκαν ως ξεχωριστές φυλές .


Αυτός είναι και ο λόγος που ο χαρακτηρισμός Γερμανικό Σπίτς δεν αναφέρεται μόνο σε μια φυλή, αλλά και σε ολόκληρη κατηγορία. Αρκετές σύγχρονες φυλές έχουν προέλθει από το Γερμανικό Σπίτς και είτε καταχωρούνται ως ξεχωριστές φυλές, είτε σαν διαφορετικοί τύποι της φυλής του Γερμανικού Σπίτς. Οι φυλές Grossespitz (Μεγαλόσωμο Σπίτς), Mittelspitz (Μεσαίο Σπίτς), και Kleinspitz (Μικρόσωμο Σπίτς) είναι φυλές τύπου Σπίτς και διεθνώς αποκαλούνται ενιαία ως Γερμανικό Σπίτς.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Γερμανία

Ύψος /cm: 30 - 38 cm

Βάρος /κιλά 7 - 11 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 10 - 16 ετών


Τρυφερός / Ζωηρός / Πιστός / Σε εγρήγορση / Γεμάτος αυτοπεποίθηση / Δυνατός


Βασικά στοιχεία

 • Απαιτεί πολλή περιποίηση τριχώματος

 • Χρειάζεται λίγη εκπαίδευση

 • Γίνεται σπουδαίος σκύλος-φύλακας

 

Γιακτ Τεριέ

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί κυνηγοί άφησαν τη μεγάλη ομάδα των Φοξ Τεριέ και αφιερώθηκαν στην εκτροφή ενός μαύρου και καφετί σκύλου κυνηγιού, ειδικευμένου στο υπόγειο κυνήγι, του Γιακτ Τεριέ.


Πληροφορίες για το Γιακτ Τεριέ


Τα Γιακτ Τεριέ είναι τέλεια Τεριέ εργασίας. Ουσιαστικά, ακόμα εκτρέφονται από κυνηγούς και είναι πολυτάλαντοι σκύλοι, ιδιαίτερα κατάλληλοι για υπόγειο κυνήγι και ως σκύλοι «ξεπετάγματος».

Είναι γενναίοι, εργατικοί και ανθεκτικοί, γεμάτοι ζωή και αξιόπιστοι. Γεροδεμένα και με καλές αναλογίες, τα Γιακτ Τεριέ είναι κοινωνικά και υπάκουα ζώα, καθόλου επιθετικά ούτε φοβισμένα.


Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Το Jagd terrier (Γιακτ τερριέ) είναι μία ράτσα σκύλου η οποία ανήκει στην κατηγορία των τερριέ εργασίας. Οι ρίζες αυτής της ράτσας μπορούν να βρεθούν στην Γερμανία, όπου χρησιμοποιείτε για να κυνηγάει θηράματα, τόσο στο έδαφος όσο και κάτω από αυτό. Για αυτό άλλωστε αποκαλείτε και το Γερμανικό κυνηγετικό τερριέ.


Κατά την περίοδο ανάμεσα στους δύο παγκόσμιους πολέμους,  στην Γερμανία εμφανίστηκε ένα κίνημα που είχε ως σκοπό να ελαχιστοποιηθεί η χρήση ξένων ειδών ζώων και να επαναφέρουν στο προσκήνιο είδη υπό εξαφάνιση, τα οποία είχαν κεντρικό ρόλο στην Γερμανική μυθολογία. Κατά την ίδια περίοδο ο εθνικισμός και το ενδιαφέρον για την γενετική μηχανική αυξάνονταν στην Γερμανία, το είδος των σκύλων τερριέ ήταν δημοφιλή τόσο σε ένα μέρος της Ευρώπης όσο και σε ένα μέρος την Αμερικής.


Έτσι ένας συνδυασμός στοιχείων όπως  ο ενθουσιασμός για τα τερριέ, ο εθνικισμός του και το ενδιαφέρον του για την γενετική μηχανική οδηγήσαν τον Lutz Heck να ασχοληθεί και να πείσει και άλλους να ασχοληθούν με την δημιουργία ενός Γερμανικού κυνηγετικού τερριέ το οποίο να ανταγωνιστεί τα Αγγλικής και Αμερικανικής καταγωγής σκυλιά του ίδιου είδους..


Το πρόγραμμα εκτροφής των Γιακτ τερριέ ήταν μεγάλης κλίμακας. Τα σκυλιά που δεν ταίριαζαν με τα κριτήρια των εκτροφέων πυροβολούνταν. Το 1926 δημιουργήθηκε ο σύλλογος του Γερμανικού κυνηγετικού τερριέ και τα σκυλιά αυτού του είδους έχαιραν θερμής υποδοχής στην Γερμανία τότε καθώς ο σκοπός της εκτροφής τους ταίριαζε με την εθνικιστική ιδεολογία που βρίσκονταν σε άνοδο την ίδια περίοδο.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Γερμανία

Ύψος /cm: 33 -40 cm

Βάρος /κιλά 8 - 9 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–15 ετών


Δυναμικός / Αποφασιστικός / Πιστός / Τρυφερός


Βασικά στοιχεία

 • Χρειάζεται πολλή άσκηση

 • Υπομονετικός με παιδιά και άλλα ζώα

 • Το τρίχωμά του δεν απαιτεί πολλή περιποίηση

 

Γκριφόν Βρυξελλών

Με έξυπνη, ενθουσιώδη προσωπικότητα, ο Γκριφόν Βρυξελλών έχει κερδίσει τους λάτρεις των σκύλων σε όλο τον κόσμο.


Πληροφορίες για το Γκριφόν Βρυξελλών


Με καταγωγή από το Βέλγιο και με την ιδιότητα του σκύλου που κυνηγά ποντίκια, ο Γκριφόν Βρυξελλών αναδείχτηκε σύντομα σε πολύ αγαπητό κατοικίδιο. Μερικές φορές εξαιρετικά νευρική, ευαίσθητη και συχνά το κέντρο της προσοχής, αυτή η φυλή απαιτεί έναν ιδιοκτήτη που να είναι διατεθειμένος να αφιερώσει πλήρως τον χρόνο του στον νέο σύντροφό του.


Παρόλο που είναι μικρός, ο Γκριφόν Βρυξελλών δεν είναι σε καμιά περίπτωση σκύλος τσάντας, αντίθετα αυτή η ανθεκτική φυλή απολαμβάνει την εκπαίδευση ευκινησίας και υπακοής και συχνά υπερέχει στα αθλήματα επιδόσεων.

Πηγή: βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από την Fédération Cynologique Internationale (FCI)


Προέλευση της φυλής


Η επίσημη αναπαραγωγή του άρχισε το 1880 και έμεινε γνωστό ως το «Βελγικό αλητάκι». Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να σκοτώνει αρουραίους σε στάβλους, ενώ σύντομα έγινε δημοφιλές μεταξύ της αριστοκρατίας και κατοικίδιο επιλογής για την ελίτ.


Λεπτομέρειες φυλής


Χώρα: Βέλγιο

Ύψος /cm: 20 - 25 cm

Βάρος /κιλά 4 - 6 kg

Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12–14 ετών


Έξυπνος / Ήπιων τόνων / Σε εγρήγορση / Δυνατός / Πιστός / Γεμάτος αυτοπεποίθηση


Βασικά στοιχεία

 • Μπορεί να μην τα πηγαίνει καλά με παιδιά

 • Χρειάζεται μέτρια εκπαίδευση

 • Ο κήπος δεν είναι απαραίτητος

 

Γουίπετ