top of page

10 λόγοι που προκαλούν το ροχαλητό του σκύλου σας (5+1 τρόποι αντιμετώπισης)


Από μια απλή αλλεργία μέχρι πιθανή παχυσαρκία, προκύπτουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ξενυχτάτε από τους ήχους που κάνει ο σκύλος σας όταν ροχαλίζει το βράδυ και ενδεχομένως δεν είναι τόσο αθώοι.


Κλείνεις τα φώτα, ξαπλώνεις και ξαφνικά μια ανεξήγητη βαβούρα έρχεται από τη γωνία του δωματίου. Προτού κουνήσεις τον/την σύντροφο σου για να σταματήσει το ροχαλητό, ρίξε μια δεύτερη ματιά. Μπορεί να είναι ο σκύλος!


Ακριβώς όπως και εμείς ροχαλίζει και αυτός μερικές φορές.

«Παρόλο που μπορεί να είναι φυσιολογικό για κάποιους σκύλους –τα Ντόπερμαν μου ροχάλιζαν όταν ήταν πολύ κουρασμένα- μπορεί και να είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά» αναφέρει ο Κιούαν Στιούαρτ, διευθύνον κτηνιατρικό στέλεχος της Αμερικανικής Ανθρωπιστικής Ένωσης.

Και συνεχίζει:


“Ο σκύλος, όπως ακριβώς και ο άνθρωπος, χρειάζεται σταθερό ύπνο για να διατηρήσει την υγεία του. Μπορεί να ονειρεύεται και να κοιμάται, όπως ακριβώς κι εμείς. Αν το ροχαλητό είναι συνεχόμενο και διαπεραστικό και ειδικά, όταν ξυπνάει τον ίδιο το σκύλο από βαθύ ύπνο, ή ακόμα κι εσένα, τότε είναι η ώρα να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.”


Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, διορθώνονται. Δέκα πιο σημαντικές αιτίες είναι:

  1. Απόφραξη.

Αν έχει κολλήσει κάτι στη μύτη ή στο λάρυγγα του σκύλου σας –ακόμα κι αν είναι ένα κομμάτι από ξύλινο κώνο ή από το αγαπημένο του παιχνίδι- μπορεί να εμποδίσει τη φυσιολογική αναπνοή του και να προκαλέσει ροχαλητό.


2. Ανατομία.

Ορισμένες ράτσες σκύλων είναι πιο ευάλωτες στο ροχαλητό σε σχέση με άλλες. Σκύλοι με μικρή μύτη όπως τα Πάγκ, Μπουλντόγκ και Τεριέ Βοστόνης, είναι πιο πιθανό να έχουν αναπνευστικά προβλήματα τη νύχτα. Συνήθως, οι σκύλοι με επίπεδη κεφαλή, έχουν μικρότερους αγωγούς που περνάει η αναπνοή, προσπαθώντας έτσι, περισσότερο από άλλους σκύλους, να αναπνεύσουν σε κάποιες περιπτώσεις. Ίσως πρέπει να μιλήσεις με τον κτηνίατρο σου, για να επιβεβαιώσεις το αν η συγκεκριμένη περίπτωση, χρήζει ιατρικής ή χειρουργικής παρέμβασης.


3. Αλλεργίες και Ευαισθησίες.

Οι σκύλοι, έχουν ευαισθησίες ή ακόμα και αλλεργίες σε πολλά από αυτά που έχουν και οι άνθρωποι στη σκόνη, στη γύρη, στο άρωμα ή σε άλλα κατοικίδια- αναπτύσσοντας, μερικές φορές, δυσκολίες στην αναπνοή και ροχαλητό.


4. Παχυσαρκία.

Η πλειοψηφία των σκύλων φαίνεται να είναι υπέρβαρη ή να παρουσιάζει παχυσαρκία σύμφωνα με την Ένωση Πρόληψης Παχυσαρκίας Ζώων. Αν ο σκύλος σου έχει πάρει κάποια παραπάνω κιλά, αυτός ο παραπάνω ιστός στο λαιμό του, μπορεί να εμποδίσει το αναπνευστικό του σύστημα. Ή ακόμα, οι δακτύλιοι στην τραχεία του, μπορεί να κλείσουν όταν κοιμάται και σαν αποτέλεσμα να αρχίσει να ροχαλίζει.


5. Φάρμακα.

Κάποια φάρμακα, όπως τα παυσίπονα, τα μυοχαλαρωτικά ή τα ηρεμιστικά, μπορούν να χαλαρώσουν το κατοικίδιο τόσο πολύ που, οι μύες των πνευμόνων να χαλαρώνουν και αυτοί, με αποτέλεσμα να προκαλείται το ροχαλητό.


6. Οδοντικά προβλήματα.

Οποιοδήποτε απόστημα σε δόντι ή ανάπτυξη κάποιας μάζας στην περιοχή του στόματος ή στη ρινική κοιλότητα μπορεί να είναι η κύρια αιτία ενός ροχαλητού. Αν μάλιστα δεν υπάρξει θεραπεία, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί στο υπόλοιπο σώμα και να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα στο κατοικίδιο σας.


7. Παθητικό κάπνισμα.


Χρειάζεστε κι άλλο λόγο για να κόψετε το κάπνισμα; «Πολλοί είναι αυτοί που παραβλέπουν αυτή τη συνήθεια ως σημαντικό παράγοντα στη ζωή των κατοικίδιων τους», τονίζει η Γεωργιανή κτηνίατρος ΚειλινΤουσέ. «Τα κατοικίδια, όπως κι οι άνθρωποι, επηρεάζονται από το παθητικό κάπνισμα, το οποίο ενδέχεται να καταστρέψει το αναπνευστικό τους σύστημα, δημιουργώντας άσθμα, βρογχίτιδα ή ροχαλητό».


8. Μύκητες

Το ροχαλητό μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας μυκητιασικής ασθένειας, της ασπεργίλλωσης. Αυτή η ασθένεια προκαλείται από τη μούχλα, που συχνά βρίσκεται σε κομμένο χορτάρι, σανό, άχυρο ή σκόνη.Ο μύκητας μπορεί να εισέλθει μέσα από την μύτη και να επιφέρει συμπτώματα όπως φτέρνισμα, πρήξιμο, συνάχι και ροχαλητό.


9. Ρινίτιδα

Οι σκύλοι υποφέρουν από κρυώλογήματα όπως κι εμείς, με αποτέλεσμα να “γεμίζουν” οι μύτες τους. Οι υγρές μεμβράνες τους αναζωπυρώνονται και ενοχλούνται από πιθανή μόλυνση, μύκητα, πληγή ή άλλη αιτία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ρινική έκκριση, φτέρνισμα και δυσκολία στην αναπνοή.


10. Θέση ύπνου

Ακόμα και το πώς αρέσει στο σκύλο σας να κοιμάται μπορεί να του προκαλέσει ροχαλητό. Οι σκύλοι που κοιμούνται ανάσκελα είναι πιο πιθανόν να ροχαλίζουν το βράδυ, παρά αυτοί που κοιμούνται πλάγια ή μπρούμητα.


6 τρόποι να σταματήσετε το ροχαλητό:


1. Αν ο σκύλος υποφέρει από το ροχαλητό που προκαλείται από αλλεργίες, βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε το κρεβάτι του κάθε μέρα. Βγάλτε τον βόλτα έξω όταν τα επίπεδα γύρης είναι χαμηλά και όταν, δεν υπάρχει πολλή κίνηση. Σκουπίστε συχνά και κρατήστε τα χαλιά και τις κουρτίνες όσο το δυνατόν λιγότερο σκονισμένα.


2. Βάλτε το κατοικίδιο σας σε καθημερινό πρόγραμμα άσκησης έτσι ώστε να χάσει βάρος και να μειωθεί το ροχαλητό.


3. Μια μικρή επέμβαση μπορεί να γίνει σε σκύλους που είναι, γενετικά, περισσότερο ευάλωτοι στο ροχαλητό. Αυτή συνήθως γίνεται όταν είναι κουτάβια.


4. Προσπαθήστε να αλλάξετε τον τρόπο που κοιμάται ο σκύλος σας, είτε αλλάζοντας του κρεβάτι ή στάση ύπνου.


5. Δώστε του ένα μαξιλάρι. Αυτό, θα σηκώσει πιο ψηλά το κεφάλι του και θα ελαττώσει το ροχαλητό.


6. Αποφύγετε το κάπνισμα δίπλα στο σκύλο σας. Κρατήστε τον σε περιβάλλον που δεν υπάρχει καπνός.


Ο σκύλος σας, μπορεί να παρουσιάσει και άλλα σημάδια εκτός από το ροχαλητό, τα οποία είναι ενδείξεις και άλλων, κρυφών ασθενειών. Αν δεν ανταποκρίνεται σε καμία από τις παραπάνω συμβουλές, ένας κτηνιατρικός έλεγχος θα βρει την πραγματική ρίζα του προβλήματος. Το ροχαλητό μπορεί να γίνει πολύ κουραστικό, αφού ο σκύλος σας δεν θα κάνει ισορροπημένο ύπνο και θα ξυπνάει κουρασμένος και νευριασμένος.


Ο θόρυβος επίσης, από το ροχαλητό του σκύλου σας θα εμποδίσει και εσάς τους ιδιοκτήτες από το να έχετε έναν καλό ύπνο. Προτιμήστε να έχετε το σκύλο σε κάποιο άλλο δωμάτιο τη νύχτα. Μην είστε ανυπόμονοι και μην προσπαθήσετε να διακόψετε τον ύπνο του σκύλου σας, γιατί αυτό θα είναι περισσότερο κακό παρά καλό.


Ζητήστε από το κατάστημα pet shop που κάνετε τις αγορές του ενα στρογγυλό κρεβάτι σκύλου που μπορεί να σταματήσει το ροχαλητό του σκύλου σας, καθώς έτσι αναγκαστικά θα πρέπει να κοιμηθεί κουλουριασμένος, κάτι που βοηθά το αναπνευστικό σύστημα να διασταλεί. Εάν ο σκύλος σας δεν έχει παρουσιάσει κάτι τέτοιο και ξαφνικά, αρχίσει να ροχαλίζει, ενημερώστε τον κτηνίατρο σας καθώς ενδέχεται να είναι άρρωστος. Οι όγκοι ή οι κύστες δεν σχετίζονται με το ροχαλητό αλλά, μπορεί να εμφανιστούν σε σπάνιες περιπτώσεις.


Αν πάρετε απλά, προληπτικά μέτρα, θα βοηθήσετε τόσο εσάς όσο και το κατοικίδιο σας. Μπορεί ακόμα, να επεκτείνετε και το διάστημα ζωής του. Τέλος, σιγουρευτείτε ότι του εξασφαλίζετε ένα καθαρό περιβάλλον αλλά και ένα καθημερινό πρόγραμμα άσκησης.


Μην ξεχνάτε ότι το πιο σημαντικό κομμάτι είναι να αγαπάτε τον σκυλάκο σας ακόμα και με μερικές ατέλειες του που ενδεχομένως να κάνουν το βράδυ σας εφιαλτικό.


Το Διαβάσαμε εδώ

bottom of page