top of page

Και τα ζώα έχουν δόντια!


Σημαντικές πληροφορίες για κάθε ιδιοκτήτη ζώου

Φανταστείτε πως θα φαίνονται τα δόντια σας και πως θα τα αισθάνεστε αν δεν τα βουρτσίζετε καθημερινά.

Συμπτώματα κακής στοματικής υγιεινής

  • Επίμονη κακοσμία στόματος

  • Ευαισθησία γύρω από το στόμα

  • Ξύνει το στόμα του με το πόδι

  • Απώλεια όρεξης

  • Πλάκα (πολλές φορές μη ορατή)

  • Ούλα φλεγμαίνοντα που αιμορραγούν η έχουν υποχωρήσει

  • Τρυγία (κίτρινο – καφέ –σκληρό υλικό)

  • Μεγάλη κινητικότητα η απώλεια δοντιού

  • Δυσκολία στη λήψη και μάσηση της τροφής

Φροντίζοντας τα δόντια του ζώου σας

Το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της στοματικής υγιεινής είναι ο έλεγχος της στοματικής κοιλότητας από τον κτηνίατρο και αν χρειαστεί τα δόντια καθαρίζονται πάνω και κάτω από την γραμμή των ούλων. Όπως οι άνθρωποι έτσι και τα ζώα χρειάζονται τακτικά Οδοντιατρική Φροντίδα. Το καθάρισμα απαιτεί τη γενικά αναισθησία του ζώου. Οι πρόσφατες εξελίξεις των αναισθητικών τεχνικών και υλικών έχουν μειώσει κατά πολύ τους κινδύνους που συνδέονται με την αναισθησία. Ωστόσο αν έχετε κάποιους ενδοιασμούς σχετικά με την αναισθησία απλά συζητήστε τους με τον Κτηνίατρο σας.


Φροντίδα στο σπίτι

Αφού το βούρτσισμα των δοντιών θεωρείται η πιο αποτελεσματική μέθοδος απομάκρυνσης της πλάκας οι περισσότεροι Κτηνίατροι συνιστούν τακτικό βούρτσισμα των δοντιών.Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα που είναι σχεδιασμένες ειδικά για ζώα. Οι οδοντόβουρτσες για ζώα είναι πολύ μαλακές και είναι σχεδιασμένες για να ταιριάζουν στο σχήμα των δοντιών και του στόματος των ζώων. Οι οδοντόκρεμες για ζώα έχουν γεύσηευχάριστη για αυτά και δεν χρειάζεται ξέβγαλμα. Μην χρησιμοποιείτε ανθρώπινες οδοντόβουρτσες η baking soda. Αυτά τα προϊόντα συχνά περιέχουν συστατικά που δεν πρέπει να τα καταπίνει το ζώο. Όταν το βούρτσισμα δεν είναι πρακτικό, ο Κτηνίατρος μπορεί να συστήσει ένα αντιβακτηριδιακό διάλυμα ή ζελέ. Αυτά τα προϊόντα έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τα ζώα και με την καθημερινή χρήση μπορούν να καθυστερήσουν την ανάπτυξη της οδοντικής πλάκας.


Τροφή

Η τροφή μπορεί να είναι ένα κύριο συστατικό στην ανάπτυξη της πλάκας και της τρυγίας (πέτρας).Μαλακιές η κολλώδεις τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της πλάκας και των περιοδοντικών ασθενειών. Ξηρά τροφή (μπισκότα) και καινούργιες φτιαγμένες τροφές σε μεγάλους κύβους μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνσης της πλάκας πάνω από τη γραμμή των ούλων. Επιπρόσθετα ειδικά φτιαγμένα οδοντικά chews (μασήματα)υπάρχουν και για τις γάτες και για τους σκύλους. Το να προσφέρετε στο ζωάκι σας αυτά τα οδοντικά Chews είναι συχνά ένα καλό υποκατάστατο για τις ήμερες που δεν τα βουρτσίζετε. Πάντως μόνο βούρτσισμα δοντιών μπορεί να απομακρύνει την πλάκα και τα υπολείμματα τροφών κάτω από τη γραμμή των ούλων. Είναι η γραμμή κάτω από τα ουλά, όπου αναπτύσσονται βακτηρίδια που προκαλούν αρρώστειες, με αποτέλεσμα την φλεγμονή και μόλυνση.


Οδηγίες για τη φροντίδα στο σπίτι

Το βούρτσισμα των δοντιών του ζώου σας είναι εύκολο και δεν απαιτεί πολύ χρόνο. Το πρώτο βήμα είναι να διαλέξετε μια άνετη ώρα όταν εσείς και το ζώο σας είσαστε χαλαροί. Για τις πρώτες ημέρες, απλά κρατάτε το ζώο σας, όπως όταν το χαϊδεύετε. Χαϊδέψτε απαλά εξωτερικά το πρόσωπο του ζώου με τα δάχτυλα σας για 1-2 λεπτά. Ύστερα από κάθε φορά ανταμείψτε το ζώο σας με μια κατάλληλη λιχουδιά και πολλούς επαίνους.Για τις επόμενες ημέρες αφού το ζωάκι σας έχει εξοικειωθεί με αυτή την δραστηριότητα, τοποθετείστε στο δάχτυλο σας μια μικρή ποσότητα οδοντόπαστας και αφήστε το να δοκιμάσει τη γεύση. Στα ζώα αρέσει η γεύση της οδοντόπαστας και γρήγορα θα το θεωρούν σαν λιχουδιά. Κατόπιν γνωρίστε στο ζώο σας μια ζωική οδοντόβουρτσα η βούρτσα δαχτύλων.Τοποθετείστε μια μικρή ποσότητα πάστας στη βούρτσα, απλά σηκώστε το επάνω χείλος του ζώου σας και τοποθετείστε τη βούρτσα σε ένα επάνω δόντι.Με μια αργή κυκλική κίνηση βουρτσίστε απαλά μόνο εκείνο το δόντι και τη συνεχόμενη γραμμή ούλων. Κάθε ημέρα σταδιακά αυξήστε τον αριθμό των δοντιών που βουρτσίζετε, αλλά προχωράτε αργά και μην συνεχίζετε πέρα από την αντοχή του ζώου σας. Συνεχίστε περίπου 30 δευτερόλεπτα, βουρτσίζοντας κάθε πλευρά και θυμηθείτε ύστερα από κάθε φορά να ανταμείβετε το ζώο σας με μια λιχουδιά και πολλούς επαίνους. Εάν έχετε πρόβλημα στο βούρτσισμα των δοντιών επικοινωνήστε με τον Κτηνίατρο σας.


Σημαντικό!

Να είστε υπομονετικοί , να προχωράτε αργά και απαλά, να χρησιμοποιείτε πολύ χάιδεμα και πολλούς επαίνους. Γρήγορα εσείς και το ζωάκι σας θα αναμένετε την ώρα που θα είστε μαζί κατά της διάρκεια αυτής της σπουδαίας διαδικασίας υγείας.

bottom of page